Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΜΠΑΚΛΑΒΑ
ΦΥΛΛΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
250 γραμμάρια αλεύρι
2 αυγά
στη μύτη ενός κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερό
200 γραμμάρια άμυλο
1 κιλό κοπανισμένα καρύδια ή φιστίκι αιγίνης
ΣΙΡΟΠΙ
3 ποτήρια ζάχαρη
Χυμό από 1 / 2 λεμόνι
2 ποτήρια νερό
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Κοσκινίστε το αλεύρι, κάνετε μια κοιλότητα στην μέση και ρίξτε τα αυγά, το αλάτι και 1 / 2 ποτήρι νερό. Ανακατέψτε καλά και ζυμώνετε για 15 λεπτά.
Καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήνουμε για μισή ώρα μέσα σε μια λεκάνη.
Μετά από 15 λεπτά ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην ζύμη. Ζυμώνουμε για 15 λεπτά πάλι και κόψτε το σε 8 ίσα κομμάτια και πασπαλίστε το καθένα με το άμυλο.
Με τον πλάστη το ανοίγουμε ένα-ένα, για να κάνετε 15 cm. μακρόστενα φύλλα
Πασπαλίζουμε το καθένα κομμάτι ζύμης με το άμυλο και τα βάζουμε το ένα πάνω από το άλλο, το αφήνετε για 15-20 λεπτά
Ανοίγουμε πάλι το ζυμάρι μας με τον πλάστη για να γίνουν μεγαλύτερα και μακρόστενα φύλλα .
Να πάρετε ξεχωριστά κάθε φύλλο ζύμης, το πασπαλίζουμε με άμυλο, και τα ανοίγουμε σε ένα πολύ λεπτό ΦΎΛΛΟ τόσο λεπτό όσο είναι δυνατόν (σχεδόν διάφανο).
Βάλτε το ζυμάρια το ένα πάνω από το άλλο και τα κόβουμε ακριβώς το ίδιο μέγεθος με το ταψί. Αλείψτε το σκεύος με λιωμένη μαργαρίνη.
Τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί 4 στρώσεις ζύμης, ρίχνοντας μέσα λιωμένη μαργαρίνη. Μετά ρίχνουμε κοπανισμένα καρύδια ή φιστίκια.Και τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα ζύμης και τα στρώνουμε ομοιόμορφα. Τα αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη.
Με ένα μαχαίρι το κόβουμε στο βυθό σε 4-5 CM. Ορθογώνια ή τριγωνικά κομμάτια.
Τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 c για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Εν τω μεταξύ βάλτε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.Αφήνουμε να γίνει σιρόπι για 15 λεπτά.
Μόλις βγει από το φούρνο το ταψί με τον μπακλαβά το αφήνουμε να κρυώσει για10 λεπτά και μετά το αλείφετε με λιωμένη μαργαρίνη.Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω σιγά-σιγά, έτσι ώστε το σιρόπι να το απορροφήσει τελείως.Ρίξτε από πάνω καρύδι ψιλοκομμένο ή φιστίκι αιγίνης
Αφήστε να κρυώσει πριν το σερβίρετε!!
http://kostasmouzakis.blogspot.com/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου