Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ




Υλικά ια 4-6 άτομα)

Για τη κρέμα
600 γραμμάρια μασκαρπόνε φρέσκο
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
4 ασπράδια αυγών
4 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού  βανίλια εσάνς
 Κακάο άγλυκο

Για τη βάση
1 πακέτο σαβαγιάρ
250 ml καφέ εσπρέσσο
250 ml γάλα φρέσκο
80 ml κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας λικέρ της επιλογής σας
 
Εκτέλεση

Για τη κρέμα
Στο κάδο του μίξερ και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύετε το μασκαρπόνε, την άχνη, τους κρόκους και την βανίλια μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα.
Στη συνέχεια τοποθετείτε το μείγμα της κρέμας ένα μπολ και το φυλάμε στο ψυγείο.

Στο κάδο του μίξερ χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι. Ενσωματώστε σταδιακά την μαρέγκα στο μείγμα τυριού, ανακατεύοντας πάντα με απαλές κινήσεις.
Βάλτε την κρέμα ξανά στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.

Για τη βάση
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ, το λικέρ, το κονιάκ και το γάλα.
Βουτήξτε 2 σαβαγιάρ στον μείγμα του καφέ να μουλιάσουν ελαφρά.

Σπάστε τα σε χοντρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ατομικά μπολάκια ή ποτήρια κρασιού ή σε ένα μεγάλο πυρέξ. Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας κρέμα, κρέμα και πάλι 1 σαβαγιάρ μουλιασμένο στο μείγμα του καφέ, σπασμένο σε κομμάτια, τέλος γεμίστε με κρέμα.

Τοποθετήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πασπαλίστε με αρκετό άγλυκο με κακάο κοσκινισμένο ή ξύσμα κουβερτούρας.

ΣΙΔΑΓΙ.ΓΡ

ΠΟΝΗΡΟ ΓΛΥΚΟ



Υλικά
  • 1 σφολιάτα
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 400 γραμ. καρύδια
  • 1 σαντιγύ φυτική
  • 4 κ.σ. άχνη

Για το σιρόπι:
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 4 κ.σ. γλυκόζη
  • 1 βανίλια


Εκτέλεση
Κόβουμε τη σφολιάτα σε δώδεκα κομμάτια, τα αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε ένα - ένα κομμάτι τη σφολιάτα με ένα καλάμι. Τέλος κολλάμε με νερό τη σφολιάτα και τα βάζουμε στο ταψί σε σιγανό φούρνο για μια ώρα. Τα σιροπιάζουμε για δύο ώρες, παίρνουμε και βγάζουμε τα καλάμια, τα γεμίζουμε με σαντιγύ μέσα-έξω και βάζουμε το καρύδι.

katipsinetai.gr

ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΠΙ



Υλικά
  • 1 λίτρο βουβαλίσιο γάλα
  • 75 έως 100 γρ. νισεστέ
  • 1 ή 2 δόσεις βανίλιας
  • ζάχαρη λευκή ¾ του φλιτζανιού
  • ζάχαρη ακατέργαστη


Εκτέλεση
Αλείφουμε καλά τον πάτο από το ταψί με ένα πινέλο με βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ποσότητα ακατέργαστης ζάχαρης, έτσι ώστε να κολλήσει πάνω στο βούτυρο σε όλο τον πάτο του ταψιού.
Τη βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ μέχρι να καεί (να καραμελώσει) και το βγάζουμε να κρυώσει.
Διαλύουμε καλά το νισεστέ στο 1/3 του γάλακτος τις βανίλιες, τη λευκή ζάχαρη. 
Ταυτόχρονα, ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με την καμένη ζάχαρη. Το μείγμα θα πρέπει να έχει κρυώσει (να έχει στερεοποιηθεί η ζάχαρη για να μην αναμιχθούν τα υλικά) και βάζουμε το ταψάκι χαμηλά στο φούρνο όπου το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.

katipsinetai.gr

ΚΛΕΦΤΙΚΟ



Υλικά
  • 700γρ χοιρινό
  • 700γρ μοσχάρι
  • 700γρ κατσικάκι
  • 300γρ κοτόπουλο φιλέτο
  • 300γρ μπούτι κοτόπουλο φιλέτο
  • 1 καρότο
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • 200γρ μανιτάρια ολόκληρα
  • κρεμμύδι πράσινο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • λίγο μαϊντανό δεντρολίβανο
  • 5-6 ντοματίνια
  • 150γρ ντομάτα λιαστή
  • αλάτι-ρίγανη
  • μείγμα από πιπέρι άσπρο - πράσινο και μαύρο
  • λίγο κόλιανδρο
  • μπαχάρι σε κόκκους
  • μια κούπα κόκκινο κρασί
  • μισή κούπα ελαιόλαδο
  • λίγο σαφράν


Εκτέλεση
Πλένουμε τα κρέατα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Από το προηγούμενο βράδυ μαρινάρουμε τα κρέατα με κρασί λάδι μπαχαρικά και αλάτι. Την επόμενη μέρα σωτάρουμε τα κρέατα με λίγο λάδι να κάνουν μια κρούστα. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στη γάστρα, ρίχνουμε αλάτι πιπέρι, λιαστή ντομάτα, ντοματίνια,  μαϊντανό, κρεμμύδι πράσινο και ξερό, σαφράν, το κρασί, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Στη συνέχεια σωτάρουμε στο τηγάνι τις πιπεριές και τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν και να φύγουν τα υγρά για 8 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε τις πιπεριές πάνω στο κρέας και τα βάζουμε στο φούρνο για 2,5 ώρες στους 200 βαθμούς, στη συνέχεια βγάζουμε το καπάκι και το ψήνουμε για 20 λεπτά για να πάρουν χρώμα.

katipsinetai.gr

ΒΟΥΒΑΛΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΓΑΛΑ



Υλικά
  • 1,5 κιλό κρέας βουβαλίσιο
  • 1 κιλό ντομάτες
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 4-5 καρότα
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 σκόρδα
  • 700 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 2 κ.σ. μπαχάρι
  • 2 κ.σ. λεμόνι
  • αλάτι-πιπέρι, δαφνόφυλλα, δεντρολίβανο, γαρύφαλλο


Εκτέλεση
Κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα. Κόβουμε τα σκόρδα ψιλές φέτες. Βάζουμε το κρέας και όλα τα υλικά (έκτος από τα καρότα και τα μανιτάρια) στη γάστρα από το βράδυ και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας (και αφού προσθέσουμε τα υπόλοιπα) βάζουμε τη γάστρα στους 200 βαθμούς για δύο ώρες.

katipsinetai.gr

ΠΟΥΓΚΙ ΜΕ ΤΣΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑ (ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ)



Υλικά
  • 1 συκωταριά κατσικίσια και σκέπη
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • αλάτι - πιπέρι
  • δυόσμος
  • 150 γραμ. ρύζι νυχάκι και μια κουταλιά της σούπας μαύρο ρύζι
  • λάδι
  • για το πουγκί 500 γραμ. φύλλο πίτας


Εκτέλεση
Βράζουμε τη συκωταριά και την κόβουμε ψιλά κομματάκια. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι. Ρίχνουμε τα συκώτια, τα σωτάρουμε και αυτά και ρίχνουμε λίγο νερό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Στο τέλος ρίχνουμε και το δυόσμο. Παίρνουμε τη σκέπη και την κόβουμε κομμάτια. Παίρνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού και βάζουμε τη σκέπη μέσα. Ρίχνουμε γέμιση και κλείνουμε τη σκέπη το επάνω μέρος και γυρίζουμε ένα - ένα στο ταψί. Ρίχνουμε λίγο λάδι και νερό και τα βάζουμε στο φούρνο για 35 λεπτά. Τα βγάζουμε και έχουμε έτοιμα τα φύλλα. Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο ένα τζιγεροσαρμά και το κλείνουμε σε πουγκί και το δένουμε με ένα φύλλο πράσο. Το βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε λίγο λάδι επάνω στο φύλλο και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Μετά για να γαρνίρουμε το πιάτο χτυπάμε δύο γιαούρτια αγελαδινά με τέσσερα αυγά, λίγο αλάτι και τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Τέλος το βάζουμε σε ένα κορνέ και στολίζουμε το πιάτο.

katipsinetai.gr

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ



Υλικά
•    300 γρ. φέτα 
•    600 γρ. χοιρινό κρέας σε μπουκίτσες
•    3 μελιτζάνες φλάσκες 
•    3 καρότα
•    2 πιπεριές πράσινες
•    2 πιπεριές κόκκινες
•    Λίγο σέλινο
•    2 κρεμμύδια 
•    1 σκελίδα σκόρδο
•    3 ντομάτες
•    Λάδι
•    Αλάτι
•    Πιπέρι
•    Ζάχαρη
•    ½ ποτήρι λευκό κρασί


Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση (οριζοντίως) και τις χαράζετε. Τις ψήνετε για 40 λεπτά. Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε το χοιρινό σε ελαιόλαδο. Κόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρετε στην ίδια κατσαρόλα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις πολτοποιημένες ντομάτες. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Μόλις το φαγητό πάρει μια βράση, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Με ένα κουτάλι αδειάζετε την ψίχα από τις μελιτζάνες. Κρατάτε το μαλακό μέρος, το κόβετε σε κομματάκια και το προσθέτετε στο μίγμα με τα λαχανικά και το χοιρινο. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα, τρίβετε πάνω τη φέτα και ψήνετε για περίπου 45 λεπτά.

katipsinetai.gr

Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

ΒΥΣΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ





Υλικά :
·         1 κιλό Βύσσινο (καθαρισμένο, χωρίς τα κουκούτσια)
·         1 κιλό ζάχαρη
·         1/2 ποτήρι νερό
·         1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση των κουκουτσιών από τα βύσσινα.
Αυτό μπορείτε να το βρείτε σχετικά εύκολα στα καταστήματα που πουλάνε οικιακά σκεύη και εργαλεία.

Εκτέλεση
Πρώτα πλένετε το βύσσινο σε λεκάνη με άφθονο νερό, κατόπιν αφαιρείτε με τα χέρια τα τσουνιά με τα φύλλα.
Στη συνέχεια, έχοντας   προμηθευτεί το εργαλείο, αφαιρείτε το κουκούτσι από ένα-ένα τα βύσσινα (κουράγιο).
Όταν τελειώσετε και αφού έχετε μαζέψει σε λεκάνη όλο το βύσσινο ξεκουκουτσιασμένο, θα πρέπει να είναι 1 κιλό, το βάζετε σε κατσαρόλα και ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό.
Επειδή το βύσσινο φουσκώνει κατά το βράσιμό του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλη κατσαρόλα (το βύσσινο με τη ζάχαρη να είναι τουλάχιστον 4-5 δάχτυλα πιο κάτω από τα χείλη της κατσαρόλας).
Βράζετε το βύσσινο σε δυνατή φωτιά, στην αρχή, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
 Όταν αρχίσει να φουσκώνει και να κάνει τον χαρακτηριστικό αφρό της ζάχαρης (μελάσα) χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, έτσι ώστε να προλάβετε να το ξαφρίσετε.
Το ξάφρισμα γίνεται με την τρυπητή κουτάλα. Περνώντας την πάνω από τα βύσσινα μαζεύουμε, λίγο-λίγο κάθε φορά, τον αφρό που δημιουργείτε.
Όταν δείτε ότι δεν βγαίνει άλλος αφρός τότε δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατέβετε το γλυκό με ξύλινη κουτάλα, αραιά και που, μέχρι να γίνει.

πηγη greek syntages


ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ





Υλικά για 4 άτομα
8 αγκινάρες, καθαρισμένες
3/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
10 ξερά κρεμμύδια στιφάδου (κοκκάρια), καθαρισμένα, ολόκληρα
4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
16 μικρές πατάτες, στρογγυλές, καθαρισμένες
χυμός από 1 λεμόνι
1 φλιτζ. άνηθο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Εκτέλεση Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμυδάκια. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τέλος τις αγκινάρες με τα κοτσάνια προς τα επάνω. Σβήνουμε το φαγητό με τον χυμό ενός λεμονιού, αλατίζουμε και προσθέτουμε περίπου ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ώστε να καλύπτει σχεδόν τις αγκινάρες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνουν με το λάδι τους.

Παραλλαγή
Μπορούμε να παραλείψουμε το λεμόνι και να φτιάξουμε αβγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 1 αβγό μέχρι να αφρίσει και προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό ενός λεμονιού. Παίρνουμε με μία κουτάλα ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε στο αβγολέμονο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά προτού το σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ vimagourme

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ









Υλικά 
Για τη βάση της τάρτας:
3/4 της κούπας αλεύρι
1&1/3 της κούπας βρώμη
1/3 της κούπας μαργαρίνη soft
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Κρέμα:
5&1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
1/8 κ.γ. αλάτι
1-2 βανίλιες
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
Ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο ή βιολογικό)
1/2 κούπα νερό & 2&1/4 της κούπας νερό ακόμη
1 κ.σ. μαργαρίνη




Εκτέλεση 
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, τη μαργαρίνη, τη βρώμη και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι ελαφρά υγρό και ανάγλυφο. Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψάκι, βάζουμε μέσα τη ζύμη και την πατάμε με τα χέρια για να φτιάξουμε μία βάση που θα είναι παντού ομοιόμορφη. Βάζουμε πάνω στη ζύμη μία λαδόκολλα και από πάνω της φασόλια, για να μη φουσκώσει η βάση μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για περίπου 15'-17'.
Όσο ψήνεται η βάση ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ, τη 1/2 κούπα νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο. Βάζουμε το υπόλοιπο 2&1/4 της κούπας νερό σε μία κατσαρόλα και όταν βράσει ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το λεμόνι, ανακατεύοντας συνεχώς. Το αφήνουμε πάνω στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πήξει για περίπου 5', ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε μέσα τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10' και κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη βάση. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί πριν το κόψουμε.

 Μικρά μυστικά 
Αν η ζύμη της τάρτας είναι πολύ αραιή προσθέτουμε λίγη ακόμη βρώμη, αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγη μαργαρίνη. Επειδή δεν περιέχει αβγά, η κρέμα θα είναι λίγο πιο άσπρη από ότι στις μη νηστίσιμες λεμονόπιτες. Μπορούμε να βάλουμε από πάνω φυτική σαντιγί, τριμμένα μπισκότα (νηστίσιμα) ή άχνη ζάχαρη.


ΠΗΓΗ syntages me fantasia.gr

Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Υλικά :

200 γρ. γάλα 
2 βανίλιες 
4 κρόκοι αβγών 
100 γρ. μελί + λίγο ακόμα για γαρνίρισμα 
200 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό) 
κανέλα 
καρύδια (χοντροτριμμένα)
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα με τη βανίλια. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα μόλις αρχίσει να βράζει. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ τους κρόκους με το μελί μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να πάρει ανοιχτόχρωμη απόχρωση ρίχνουμε λίγες κουταλιές από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μόλις πάρει θερμοκρασία το μείγμα των κρόκων το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και το τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα έως ότου πήξει ελαφρώς, τη μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος και την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
Έπειτα ενσωματώνουμε και το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Κάθε 20 λεπτά το βγάζουμε και το χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για να μείνει αφράτο και να μην κάνει κρυστάλλους. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 6 φορές ανά 20 λεπτά.
Σερβίρουμε μπαλίτσες σε ατομικά μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα και περιχύνουμε λίγο μελί.

yumyum.gr

ΛΑΜΠΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ





Τι θα χρειαστούμε για τη Λαμπροκουλούρα

30 γρ μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
1 κουταλιά αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
1\2 κούπα γάλα χλιαρό
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1\3 κύυπας λάδι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
σουσάμι

Πως φτιάχνουμε τη Λαμπροκουλούρα

Aνακατεύουμε την μαγιά με το νερό και λίγο αλεύρι και κάνουμε χυλό. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να ανέβει για 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Κοσκκινίζουμε το αλεύρι και ολα τα στερεά υλικά σε λεκάνη και στο κέντρο κάνουμε ενα λάκο που ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη μαγιά.
Αφού τα ζυμώσουμε καλά μέσα στη λεκάνη βάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Κόβουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη για να φτιάξουμε τα σχεδιάκια που θα την στολίσουμε.
Λαδώνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ανέβει για 1-2 ώρες.
lamprokouloura 1 Φτιάξτε Λαμπροκουλούρα
Με το κομματάκι που κρατήσαμε ανοίγουμε χοντρό φυλαράκι με τον πλάστη και φτιάχνουμε σχέδια για το στόλισμα της λαμπροκουλούρας.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη που ανέβηκε και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
lamprokouloura 2 Φτιάξτε Λαμπροκουλούρα
Πλέκουμε με τα δύο αυτά μέρη διπλή κοτσίδα και την κάνουμε στρόγγυλη κουλούρα.
Βρέχουμε την επιφάνεια με νερό και κολλάμε το στολισμό πάνω στην κουλούρα μας.
lamprokouloura 3 Φτιάξτε Λαμπροκουλούρα
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαμπροκουλούρας.
Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με πετσέτες κουζίνας.
Μπορούμε να τη φτιάξουμε νωρίτερα και το φυλάξουμε στην κατάψυξη σε σακούλα μέχρι το σαββάτο το βράδυ που την ξεπαγώνουμε για την κυριακή του πάσχα!!!
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα
SHE BLOGS

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

O ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΚΟΡΜΟΣ





Σε 20’ έχετε έτοιμο το Πασχαλινό σας γλυκό. Η συνταγή από τον Στ. Παρλιάρο.

Υλικά (μερίδες: 8-10)
250 γρ. βούτυρο 
450 γρ. μπισκότα ΠΤΙ ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
200 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. κονιάκ
50 γρ. κακάο
2 αυγά 
Καραμελωμένα αμύγδαλα
150 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
150 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο (να μην καεί), κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το κακάο και το κονιάκ ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μία παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ στρώνουμε μία μεμβράνη. Στο κάτω μέρος βάζουμε μία στρώση από ολόκληρα μπισκότα, μία δόση κρέμας και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν όλα τα υλικά τελειώνοντας με μπισκότα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και ξεφορμάρουμε τραβώντας τη μεμβράνη. Την ξεκολλάμε από το γλυκό και καλύπτουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει στη φωτιά να κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη και πάρει σκούρο χρώμα ρίχνουμε ζεστά τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και απλώνουμε σε μια λαδόκολλα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν σπάμε σε κομμάτια.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ





ΥΛΙΚΑ:
6 αυγά
140 γρ. ζάχαρη
180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. φυστίκι Αιγίνης αλεσμένο στο μούλτι σε σκόνη
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 λεμονιού

Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
100 γρ. λικέρ μαστίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κάνουμε το σιρόπι εν αρχή βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη. Τα βράζουμε για 1’ αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει ρίχνουμε το λικέρ.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, να φουσκώσουν πολύ και να γίνουν μια κρέμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με το σιμιγδάλι και την φυστικόσκονη. Σταματούμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα τα ξύσματα των εσπεριδοειδών. Έπειτα προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τη φυστικόσκονη, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μαρίζ με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με προσοχή να μην πέσει ο όγκος μέχρι να ενσωματωθούν καλά. 
Αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψάκι με λιωμένο πρόβειο βούτυρο και αδειάζουμε εκει το μείγμα. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30’.
Μόλις το βγάλουμε καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Τρώγεται καλύτερα την επομένη μέρα κρύο από το ψυγείο. Οπότε ας μη βιαζόμαστε.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. 

Αν το σιρόπι κάτσει πολύ κάτω στο ρεβανί μας, Τυλίγουμε το ταψί όταν κρυώσει με μεμβράνη και το γυρίζουμε για λίγο ανάπ


συνταγη ανδρεα αδαλη 

ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ





ΥΛΙΚΑ:
1 αντεριά από κατσίκι
1 συκωταριά αρνίσια κατά προτίμηση
Γλυκάδια αρνίσια
1 μεγάλη μπόλια
Αλάτι 
Πιπέρι
Ρίγανη 
Χυμό 1 ½ λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά τα εντόσθια με νερό και ξύδι και ειδικά τα αντεράκια τα οποία γυρίζουμε το μέσα έξω με ένα στυλό (με την πάνω πλευρά του και όχι με τη μύτη) και όχι με βελόνα πλεξίματος που μπορεί να τα τρυπήσει ή να τα κόψει. 
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια. Μαζί με τα γλυκάδια τα μαρινάρουμε με το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα αφήνουμε για δυο ώρες να μαριναριστούν στο ψυγείο και έπειτα παίρνουμε μια μικρή σούβλα και περνάμε 2-3 κομμάτια (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά ,σπλήνα.) Ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια. Μόλις συμπληρώσουμε τη σούβλα, βουτάμε τη μπόλια σε χλιαρό νερό να μαλακώσει και να ανοίξει και την τυλίγουμε κατά μήκος στα εντόσθια να καλυφθούν. Αλατοπιπερώνουμε πάλι και στερεώνουμε καλά τη συκωταριά από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και την τυλίγουμε με την αντεριά την οποία στερεώνουμε καλά στο τελείωμα.
Ψήνουμε το κοκορέτσι στα κάρβουνα τοποθετώντας το στην αρχή ψηλά από τη φωτιά, περίπου 40 εκατοστά για να σιγοψηθεί μέχρι μέσα και όταν αρχίσει και ροδίζει το κατεβάζουμε πιο κοντά στη φωτιά να απέχει 15 εκατοστά μέχρι να ροδίσει καλά.

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε τη μπόλια αλλα να το προσέξουμε γιατί θα ψηθεί πιο γρήγορα γιατί δεν θα έχει την υγρασία της.


η συνταγη είναι από τον κ. ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ 

ΚΟΥΚΟΥΛΩΤΑ ΣΕ ΚΛΗΜΑΤΟΒΕΡΓΕΣ





Ένα καταπληκτικός πεντανόστιμος Λαμπρομεζές

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 συκωταριά από μικρό αρνί(για να μην έχει πολύ λίπος)
1 ξερό κρεμμύδι(πολύ ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια Ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
¼ κούπα ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ
Αλάτι
Πιπέρι
2 μπόλιες αρνίσιες
Κληματόβεργες για το ταψί, τόσες όσο να καλύψουν όλο τον πάτο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε νερό που βράζει, ζεματίζουμε τη συκωταριά για 10 λεπτά. Παράλληλα ξαφρίζουμε.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε πολύ ψιλά κομμάτια. Βουτάμε τις μπόλιες σε χλιαρό νερό να ανοίξουν και τις απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα αυγά, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και τα συκώτια και συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμα το ζύμωμα. Χωρίζουμε τις μπόλιες σε 12 κομμάτια. Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε κομμάτι μπόλιας και το κλείνουμε σε πακετάκι, να είναι σαν κουκούλια. Σε ταψί απλώνουμε τις κληματόβεργες και ακουμπάμε πάνω τα κουκουλωτά με την ένωση προς τα κάτω και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 45’ μέχρι να ροδίσoυν καλά.


η συνταγη είναι απο την κ. ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ 

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ





ΥΛΙΚΑ:
3 ματσάκια κρεμμυδάκι πράσινο χονδροκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 καρδιές από μαρούλι
1 ½ κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
4 πατάτες
1 συκωταριά( Τα εντόσθια από το αρνί που θα πάρουμε για ψήσιμο)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
2 κουτάλες ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
Χυμό από 1 ½ λεμόνι
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τη συκωταριά. Καθαρίζουμε καλά εσωτερικά τα εντεράκια γυρίζοντας τα ανάποδα με ένα στυλό και όχι με βελόνα πλεξίματος όπως χρησιμοποιούν πολλοί. Αν πάλι θέλουμε, τα κόβουμε κατά μήκος με ψαλίδι. Δεν μας χαλάει αυτό στη σούπα. Δεν είναι κοκορέτσι να χρειάζεται το έντερο ατόφιο.
Τα αφήνουμε να καθαρίσουν καλά και να ασπρίσουν μέσα σε νερό με ξύδι. Έπειτα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα ζεματάμε καλά να φύγει το αίμα. Ξαφρίζουμε παράλληλα. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τα εντόσθια σε κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα κομμένα εντόσθια. μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια και πάρουν λίγο χρώμα τα εντόσθια, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, αλάτι , τα χορταρικά και τις πατάτες κομμένες σε κύβους, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει καλά. Μόλις αρχίσει να χυλώνει, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους, χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ καλά και έπειτα ρίχνουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας και το λεμόνι. Έπειτα χτυπώντας το, ρίχνουμε με μια κουτάλα καυτό ζουμί από τη σούπα, έτσι ώστε το αυγολέμονο να έρθει στην ίδια θερμοκρασία. Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά με γρήγορες κινήσεις για 1’. Έτσι το αυγολέμονο δένει καλύτερα, και δεν χωρίζεται από το λάδι. Μένει όλη η σούπα με ένα κίτρινο χρώμα και βελούδινη υφή. Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή στο πρώτο μισάωρο.


συνταγη από τον κ. ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ

ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ




ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ
Μια διαφορετική συνταγή με αρνί, παραδοσιακή της Κρήτης!!!

ΥΛΙΚΑ: 
1 ½ κιλό αρνί(καθαρισμένο από κόκαλα)
500 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
300 γρ. μαλάκα
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
4 κουτ. σούπας στάκα
Χυμό 1 λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
500 γρ. αλεύρι δυνατό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
5 γρ. αλάτι

ΕΠΑΛΕΙΨΗ:
1 αυγό χτυπημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε μικρά κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μαριναριστεί με το χυμό λεμονιού για 1 ώρα. Στην συνέχεια το βάζουμε στην κατσαρόλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ ώρα. Όταν είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα τυριά εκτός της στάκας.

Κάνουμε το φύλλο Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Βάζουμε το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε μέσα στη λακουβίτσα μαζί με το αυγό και το χλιαρό γάλα. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διογκωθεί και να αφρατέψει. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι το χωρίζουμε σε μπάλες και ανοίγουμε 2 φύλλα. Στρώνουμε το πρώτο σε στρόγγυλο λαδωμένο ταψί έτσι ώστε να καλύπτονται και οι πλευρές του και το φύλλο να βγαίνει απ’έξω. Κατόπιν πάνω στο φύλλο βάζουμε τη γέμιση με την εξής σειρά: Κρέας, τυρί, δυόσμος.
Έπειτα απλώνουμε και τη στάκα και από πάνω καλύπτουμε με το 2ο φύλλο. Βρέχουμε τα δάχτυλά μας και ενώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου που περίσσευαν έξω από το ταψί με τις άκρες του πάνω ώστε η πίτα να κλείσει καλά.
Αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 30’ περίπου μέχρι το φύλλο να φουσκώσει λίγο και να ροδίσει.


η συνταγη ειναι το κ. ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ


Από την Αρχαιότητα το αυγό συμβόλιζε τη ζωή που αναγεννιέται. Και το χρησιμοποιούσαν σε πολλές παγανιστικές γιορτές. Μην τρομάζετε, όμως, δεν κάνουμε ειδωλολατρικά έθιμα, τουλάχιστον στη γιορτή του Πάσχα, γιατί μετά την παρακμή της ειδωλολατρικής Ελλάδας και Ρώμης, το αυγό έχει αλλάξει συμβολισμό. Αν και έχουμε πολλά ξενόφερτα έθιμα που θέλουν τα αυγά σε διάφορα χρώματα και είναι όμορφα, αλλά το καθαρά Ορθόδοξο Ελληνικό αυγό είναι το κόκκινο.
Για πολλούς εξακολουθεί να συμβολίζει τη ζωή που αναγεννιέται. Συνεπώς, ο τάφος του Χριστού από τον οποίο αναστήθηκε. Μια άλλη ιστορία αναφέρει μια Ιουδαία που όταν έμαθε την ανάσταση του Χριστού δεν πίστεψε και είπε: «Αν τα αυγά στο καλάθι κοκκινίσουν, θα πιστέψω ότι αναστήθηκε ο Κύριος». Και τα αυγά κοκκίνισαν. Αυτή η ιστορία όμως δεν έχει βάση γιατί δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε σε βιβλίο ούτε στη Γραφή.
’λλος συμβολισμός, και πιο σωστός, θέλει το αυγό ως τη γη που βάφτηκε κόκκινη από το αίμα του Χριστού. Γι''αυτό και το Ορθόδοξο Ελληνικό Πασχαλινό αυγό είναι το κόκκινο, το χρώμα του αίματος.
Οι παλιές βαφές αυγών που έβραζαν μαζί με τα αυγά, δεν ήταν τίποτα άλλο από βαφές για κάλτσες. Οπότε ήταν τοξικές. Σε κάποια χωριά χρησιμοποιούν για το βάψιμο, φύλλα κρεμμυδιού, που δεν δίνει και το απόλυτο κόκκινο, παρά μόνο κεραμιδί. Και σε κάποια άλλα, χρησιμοποιούν παντζαρόζουμο.
Πλέον οι βαφές αυγών δεν ειναι τοξικές, αλλά φυσικά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Οπότε τα αυγά δεν χρειάζονται βράσιμο μαζί με αυτές, χρειάζονται κρύο ή χλιαρό νερό και η δουλειά είναι πιο εύκολη και καθαρή.

Υλικά :

Όσα αυγά θέλετε και βαφή.
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ

Εκτέλεση:

Από Μ. Τετάρτη βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε σε λεκάνη με νερό βρύσης να αποβάλλουν τις κοτσουλιές που τυχόν έχουν. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο ξύδι. Αφού καθαριστούν και φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα βράζουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.
Μ. Πέμπτη πρωί παίρνουμε μια κορδέλα κόκκινη, αφού είμαστε παραδοσιακοί, και κάνουμε φιόγκο στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, γιατί είναι Κόκκινη Πέμπτη. Μαζεύουμε φυλλαράκια από διάφορα φυτά τριφυλάκια, φτέρη, μαϊντανό.
Κόβουμε κομμάτια τούλι ή παλιό καλσόν, κολλάμε πάνω σε κάθε αυγό από ένα φυλλαράκι και καλύπτουμε με το τούλι ή το καλσόν και δένουμε σφιχτά στο πίσω μέρος με κλωστή και την κόβουμε.
Ετοιμάζουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Αλλού αναγράφεται 1 κούπα ξύδι, αλλού 5 κ.σ..
Συνήθως μια βαφή είναι για 30 ή 40 αυγά. Βάζουμε όσα αυγά χωράει το σκεύος που θα έχουμε το νερό με τη βαφή και το ξύδι και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για όσα λεπτά αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα αφαιρούμε από τη βαφή ,τα αφήνουμε σε νάιλον και συνεχίζουμε το βάψιμο κατά τον ίδιο τρόπο και στα υπόλοιπα. Έπειτα κόβουμε τον κόμπο που κάναμε στο πίσω μέρος του αυγού, αφαιρούμε το τούλι και το φυλλαράκι και βλέπουμε το αυγό κόκκινο με το αποτύπωμα του φύλλου, σε λευκό χρώμα.
Αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα γυαλίζουμε ελαφρώς με λάδι ή ακόμα καλύτερα με γυαλιστικό αυγών που είναι ανεξίτηλο.
Αν η βαφή είναι παλιού τύπου, δηλαδή βαφή για κάλτσες, τότε τα αυγά τα βράζουμε μαζί με τη βαφή και το ξύδι, σε ποσότητες και τρόπο που αναγράφονται στη συσκευασία.
Αν κατά το βράσιμο σπάσει αυγό και τραβήξει βαφή μέσα, πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα. Αν είναι με κρύο ή χλιαρό νερό, δεν πειράζει γιατί εκεί χρησιμοποιούνται φυσικά βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Απλά εκεί πρέπει να είναι τα αυγά ήδη βρασμένα.


yumyum.gr

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ


Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια                            
1ματσάκι μάραθο
1ματσάκι άνηθο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μαρούλια
χυμό από μισό λεμόνι
1 Αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι

Εκτέλεση
Πλένετε όλη την συκωταριά και τα άντερα αφού πρώτα τα γυρίσετε ανάποδα χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι αλλά το βάζετε από την πίσω πλευρά για να μην τα σχίσετε.

Κόβετε τα άντερα με το ψαλίδι της κουζίνας σε μικρό μέγεθος 6-7 cm και όλα τα συκωτοπλέμονα με το μαχαίρι πάνω στο ξύλο της κουζίνας σε μικρά κυβάκια.


Βάλτε λίγο λάδι μέσα στην κατσαρόλα και ρίξτε όλη την κομμένη συκωταριά αφού την αλατοπιπερώσετε για να την σοτάρετε.

Ψιλοκόψτε το ματσάκι άνηθο και το ματσάκι μάραθο . Κόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Πάρτε τα μαρούλια  και κόψτε τα σε λίγο πιο μεγάλα κομμάτια από ότι θα τα κόβατε για σαλάτα.

Ρίξτε τα και αυτά στην κατσαρόλα. Προσθέστε 2 ποτήρια νερό και χυμό από μισό λεμόνι. Κατεβάστε την  ένταση  της φωτιάς και αφήστε να σιγοβράσει η μαγειρίτσα μέχρι να μαλακώσουν τα αντεράκια και τα συκωτοπλέμονα. Εάν χρειαστεί νερό προσθέστε αφού πρώτα το ζεστάνετε στον βραστήρα.

Αφαιρέστε μια φλιτζάνα από το ζουμί. Σβηστέ την φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα στο μάτι να “πέσει” αργά.

Χτυπήστε με το πιρούνι σε ένα βαθύ πιάτο  το ασπράδι ενός αυγού. Προσθέστε τον κρόκο και ξαναχτυπήστε.  Ρίξτε σιγά -σιγά το χυμό ενός λεμονιού και συνεχίστε προσθέτοντας το χλιαρό ζουμάκι από την φλυτζάνα.

Ρίξτε σιγά σιγά το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και μην την ανακατέψετε με κουτάλα αλλά σηκώστε την και κουνήστε κυκλικά για να πάει παντού.

Σερβίρετε μονάχα ζεστή .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
dianitascooking.blogspot.gr