Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ





Υλικά για 4 άτομα
8 αγκινάρες, καθαρισμένες
3/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
10 ξερά κρεμμύδια στιφάδου (κοκκάρια), καθαρισμένα, ολόκληρα
4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
16 μικρές πατάτες, στρογγυλές, καθαρισμένες
χυμός από 1 λεμόνι
1 φλιτζ. άνηθο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Εκτέλεση Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμυδάκια. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τέλος τις αγκινάρες με τα κοτσάνια προς τα επάνω. Σβήνουμε το φαγητό με τον χυμό ενός λεμονιού, αλατίζουμε και προσθέτουμε περίπου ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ώστε να καλύπτει σχεδόν τις αγκινάρες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνουν με το λάδι τους.

Παραλλαγή
Μπορούμε να παραλείψουμε το λεμόνι και να φτιάξουμε αβγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 1 αβγό μέχρι να αφρίσει και προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό ενός λεμονιού. Παίρνουμε με μία κουτάλα ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε στο αβγολέμονο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά προτού το σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ vimagourme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου