Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

ΒΥΣΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ





Υλικά :
·         1 κιλό Βύσσινο (καθαρισμένο, χωρίς τα κουκούτσια)
·         1 κιλό ζάχαρη
·         1/2 ποτήρι νερό
·         1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση των κουκουτσιών από τα βύσσινα.
Αυτό μπορείτε να το βρείτε σχετικά εύκολα στα καταστήματα που πουλάνε οικιακά σκεύη και εργαλεία.

Εκτέλεση
Πρώτα πλένετε το βύσσινο σε λεκάνη με άφθονο νερό, κατόπιν αφαιρείτε με τα χέρια τα τσουνιά με τα φύλλα.
Στη συνέχεια, έχοντας   προμηθευτεί το εργαλείο, αφαιρείτε το κουκούτσι από ένα-ένα τα βύσσινα (κουράγιο).
Όταν τελειώσετε και αφού έχετε μαζέψει σε λεκάνη όλο το βύσσινο ξεκουκουτσιασμένο, θα πρέπει να είναι 1 κιλό, το βάζετε σε κατσαρόλα και ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό.
Επειδή το βύσσινο φουσκώνει κατά το βράσιμό του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλη κατσαρόλα (το βύσσινο με τη ζάχαρη να είναι τουλάχιστον 4-5 δάχτυλα πιο κάτω από τα χείλη της κατσαρόλας).
Βράζετε το βύσσινο σε δυνατή φωτιά, στην αρχή, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
 Όταν αρχίσει να φουσκώνει και να κάνει τον χαρακτηριστικό αφρό της ζάχαρης (μελάσα) χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, έτσι ώστε να προλάβετε να το ξαφρίσετε.
Το ξάφρισμα γίνεται με την τρυπητή κουτάλα. Περνώντας την πάνω από τα βύσσινα μαζεύουμε, λίγο-λίγο κάθε φορά, τον αφρό που δημιουργείτε.
Όταν δείτε ότι δεν βγαίνει άλλος αφρός τότε δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατέβετε το γλυκό με ξύλινη κουτάλα, αραιά και που, μέχρι να γίνει.

πηγη greek syntages


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου