Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ



Σ’ όλο σχεδόν το νησί το γνησιότερο χριστουγεννιάτικο γλυκό ήταν τα ξεροτήγανα. Πράγματι, ειδικά  στην ανατολική Κρήτη τα ξεροτήγανα είναι «εκ των ουκ άνευ» της γιορτινής περιόδου. Φυσικά, το βρίσκουμε πλέον όλο το χρόνο σε ζαχαροπλαστεία και σε φούρνους και προσφέρεται και σε χαρές και σε λύπες.
Είναι ένα γλυκό με απλά υλικά αλλά περίτεχνο τρόπο κατασκευής. Γι αυτό τελευταία λίγες ,παλιές νοικοκυρές το φτιάχνουν στο σπίτι. Είναι γλύκισμα από μια εποχή που οι άνθρωποι αξιολογούσαν περισσότερο τη δαπάνη των υλικών ενός φαγητού ή γλυκού και λιγότερο τον κόπο και την τέχνη τους…

Τα ξεροτήγανα, δεν έχουν υλικάαπαγορευμένα σε περίοδο νηστείας. Είναι νηστίσιμο γλυκό, αν και είναι παραδοσιακό του Δωδεκαημέρου. Δεν έχουν αυγά, όπως τις δίπλες. Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε συνήθως βοηθό, γιατί πρέπει να τηγανίζεται η ζύμη μόλις ανοίξουμε το φύλλο, αλλιώς ξεραίνεται και σπάει.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή κρητική συνταγή, φτιαγμένα με το παραδοσιακό  ελαιόλαδο και  την περίφημη ρακή της Κρήτης, τα οποία  σερβίρονται και στους γάμους. 
Υλικά
Ζύμη
1 κιλό
αλεύρι σκληρό
1 κρασοπότηρο ρακή
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλάτι
Σιρόπι
1 κιλό
ζάχαρη
½ κιλό νερό
5-6 κουταλιές σούπας κανέλα
½ κρασοπότηρο μέλι
Λίγο λεμόνι
Καρύδια,
κανέλα κ σουσάμι  για το πασπάλισμα
Εκτέλεση 
1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
2. Ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
3. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου και το κόβουμε σε 4 μικρότερες.
4. Βάζουμε σε ένα τηγάνι με ΠΡΟΣΟΧΗ να καεί το λάδι.
5. Όταν καεί το λάδι, τυλίγουμε μια - μια τις λωρίδες στα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από τα 2 δάχτυλα, μετά στα 3 και μετά στα 4 μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.
6. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
7. Γυρίζουμε με 2 πιρούνια και με προσοχή τους κολλημένους αυτούς κρίκους, ώστε να μη χάσουν το στρόγγυλο σχήμα τους.
8. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο, το βγάζουμε και το ακουμπάμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.
9. ΣΙΡΟΠΙ: Βράζουμε 15 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλλα. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

10. Βουτάμε ένα – ένα τα ξεροτήγανα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλλα (αν θέλουμε αντικαθιστούμε κάποιο με το σουσάμι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου