(3 ψήφους)
- Τύπος πιάτου : Κυρίως πιάτο
- Τύπος κουζίνας : Καθημερινή
- Τρόπος παρασκευής : Φούρνος
- Τύπος συνταγής : Κρεατικά
Μαγείρεψε :
ο Στρατής Παναγός με τη Μαρία Αραμπατζή
Προετοιμασία :
45-60 λεπτά
45-60 λεπτά
Μαγείρεμα :
1.5-2 ώρες
1.5-2 ώρες
Υλικά
Για 4 άτομα
- 1 μπούτι αρνίσιο
- λίγο δενδρολίβανο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο, κόκκινο, πράσινο
- ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ξηρό λευκό κρασί
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 1 ξυνόμηλο
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- πατάτες
- μπέικον
- μανιτάρια
Εκτέλεση Συνταγής
Από τον χασάπη μας ζητάμε να αφαιρέσει τα παΐδια και προπάντων το μεγάλο κόκαλο του μπουτιού, το πάνω μέρος, το οποίο κρατάμε για να το βάλουμε στο ταψί την ώρα του ψησίματος.
Σε ένα μπολάκι, αναμειγνύουμε την τρίμμενη φρυγανιά, το θρυμματισμένο δενδρολίβανο, το σκόρδο, το μαϊντανό και ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Μέσα σε ένα πυρίμαχο ταψί, αλείφουμε με λίγο λάδι όλο το μπούτι μέσα έξω, πριν το γεμίσουμε με το μείγμα δενδρολίβανου. Κλείνουμε το κρέας με ξύλινα καλαμάκια ή με γερές οδοντογλυφίδες. Προσθέτουμε στο ταψί το μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα δυο και το κρεμμύδι στα τέσσερα. Πασπαλίζουμε με αλάτι, βάζουμε και τα πιπέρια και προσθέτουμε λίγο κρασί πριν το φουρνίσουμε. Το αφήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά στους 200°C, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και όταν πιει τα ζουμάκια του προσθέτουμε μισό λίτρο κρασί και το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 45 λεπτά.
Την ώρα που ψήνεται το κρέας, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρούς κύβους και τις τηγανίζουμε. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε πρώτα το μπέικον και ύστερα τα μανιτάρια, με αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Αδειάζουμε τα μανιτάρια μαζί με τις τηγανισμένες πατάτες σε πιάτο σερβιρίσματος.
Όταν ψηθεί το αρνί, το βγάζουμε από το ταψί και το φυλάμε. Τοποθετούμε το ταψί όπως είναι στο αναμμένο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο κρασί, και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα αυτού του ζωμού και τον χτυπάμε στο μπλέντερ με το μήλο και τα κρεμμύδια.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ με τον υπόλοιπο ζωμό
και δένουμε τη σάλτσα με λίγο corn flower. Διαλύουμε το corn flower μέσα σε λίγο νερό και το χύνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά με ένα ξύλινο κουτάλι, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πύξει η σάλτσα.
Τεμαχίζουμε το αρνίσιο μπούτι σε φέτες τις οποίες στρώνουμε στο πιάτο μαζί με τις πατάτες και τα μανίταρια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τέλειο!
toarkoudi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου