Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

ΠΙΤΑ ΜΕ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΡΥΖΙ






Περιγραφή

Αυτή η πίτα μαγειρεύεται από πολύ παλιά κυρίως στις Απόκριες. Συνοδεύεται από το προσδιορισμό «κορακιανίτικο», ίσως επειδή συνεχίζει να αποτελεί έως τις μέρες μας συστατικό της κουζίνας της Ανω Κορακιάνας στην Κέρκυρα.
Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό αρνί σε κομμάτια
  • ½ κιλό ρύζι
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 10-11 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτάλι της σούπας χοντρό αλάτι
  • ½ κουτάλι της σούπας πιπέρι
  • 5 ποτηράκια γάλα

Πως το κάνουμε:

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Προσθέτουμε ένα ποτηράκι του κρασιού ζεστό νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός (μάλλον προς το αραιό). Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από το κρέας και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να ενωθούν με το χυλό και να καλυφθούν από αυτόν πλήρως.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το ρύζι. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος ομοιόμορφα και προσθέτουμε όσο χυλό έχει απομείνει στην κατσαρόλα, ώστε να καλυφθεί πλήρως το ρύζι. Στη συνέχεια και προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρο το περιεχόμενο του ταψιού, ρίχνουμε λίγο-λίγο υγρό μείγμα αποτελούμενο από 8 ποτηράκια του κρασιού νερό και 5 ποτηράκια του κρασιού γάλα.
  3. Όση ώρα διαρκεί η παραπάνω προετοιμασία ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς μόλις μπει το ταψί. Ψήνουμε την πίτα για 2 ώρες περίπου, μέχρι να στεγνώσει, χωρίς να καεί.

Το σχόλιο της διαιτολόγου

Για να περιοριστούν τα ζωικά λιπαρά στη συνταγή και να θεωρείται χαμηλή σε λιπαρά θα πρέπει να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος από το αρνί ΠΡΙΝ το μαγειρέψουμε


sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου