Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Περιγραφή
Είναι παλιά συνταγή που προέρχεται από Μ. Ασία, κάτι ανάμεσα σε πίττα και σουφλέ, και πάρα πολύ νόστιμη.


Τι χρειαζόμαστε:
1 μεγάλη κότα
1/2 κιλό συκωτάκια κότας
1 φλυτζ. ρύζι
1 κρεμμύδι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι τριμμένο
1/2 κ.γ. πιπέρι σπυρί
μαϊντανός
1 σκελίδα σκόρδο
λάδι για τηγάνισμα
1 κ.σ. βούτυρο
12 αυγά

Μικρασιατική
Περιέχει
Σκόρδο
Ρύζι
Αβγά
Πως το κάνουμε:
Γέμιση:
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τα συκωτάκια αφού προηγουμένως τα κόψουμε μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι σκόνη, σπυριά πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Τα ανακατεύουμε όλα καλά εκτός εστίας και γεμίζουμε μ΄αυτά την κότα ράβοντας την κοιλιά της.
Κυρίως φαγητό:
Βράζουμε πολύ καλά την γεμισμένη κότα σε αλατισμένο νερό βάζοντας μιά κουτ. σούπας βούτυρο και αφήνουμε να μείνει με λίγο νερό στο τέλος, περίπου 3 δάχτυλα.
Αδειάζουμε την γέμιση μέσα στην κατσαρόλα ξεκοκκαλίζουμε την κότα, διαλύουμε πολύ καλά το κρέας της και το βάζουμε κι αυτό μέσα και το ανακατεύουμε με την γέμιση. Χτυπάμε τα 12 αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας καλά.
Σε βουτυρωμένο ταψί (βαθύ όπως του παστίτσιου) βάζουμε όλα τα υλικά και ανάμεσα μερικές λεπτές φετούλες από την σκελίδα σκόρδο, ίσως και όλη την σκελίδα αν το θέλουμε πιο πικάντικο.
Το ψήνουμε 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδοκοκκινίσει από πάνω.
Γίνεται φουσκωτό σαν σουφλέ επειδή έχει πολλά αυγά και κόβεται και σερβίρεται με σπάτουλα γιατί είναι σαν πίττα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αυξομειώνουμε το αλάτι και το πιπέρι κατά προτίμηση. Αν το κοτόπουλο είναι άπαχο προσθέτουμε λίγο παραπάνω βούτυρο. Η διάρκεια ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο, και έτοιμο είναι όταν στερεοποιηθεί φουσκώνοντας και η επιφάνεια επάνω ροδοκοκκινήσει και ξεροψηθεί.


www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου