Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
250 γραμμ. δαμάσκηνα
250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 κ.σ. κρύο βούτυρο
Για τη μαρινάτα
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 καρότο κομμένο στα δύο
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
2 κλωνάρια μαϊντανό
2 κόκκους μπαχάρι
2 γαρίφαλα
3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.

Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

Να θυμάστε ότι: Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.

μερίδες 8

Χρόνος Μαγειρέματος 75 λεπτά


Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου