Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΛΕΜΟΝΑΤΑ

Υλικά:

* 1/2 κιλό κιμάς από μπούτι γαλοπούλας ή κοτόπουλου
* 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
* 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα καθαρισμένη από τη φλούδα και τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
* 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
* 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
* 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
* 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* 2 κουτ. σούπας γαλέτα
* 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
* 2 κουτ. σούπας άνηθος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
* ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
* χυμός από 1 λεμόνι κατά προτίμηση βιολογικό
* αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τα καρότα, τη μελιτζάνα καλά στυμμένη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη 1 κουτ. σούπας λάδι, τη γαλέτα, την παρμεζάνα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνουμε το μείγμα για να αναμειχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη για περίπου 10 λεπτά στην κατάψυξη, ώστε να σφίξει το μείγμα. Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε αν ο κιμάς πλάθεται. Αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέτουμε λίγη γαλέτα επιπλέον και ζυμώνουμε να αναμειχθεί καλά. Πλάθουμε τον κιμά σε μεγάλα μπιφτέκια.



Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τα μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ροδίσουν καλά από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του, αν έχει, αλλιώς με το καπάκι από μια κατσαρόλα. Αφήνουμε τα μπιφτέκια για 5-7 λεπτά να ψηθούν και να γίνουν. Αποσύρουμε. Αν το τηγάνι δεν χωράει όλα τα μπιφτέκια μονομιάς, κάνουμε τη διαδικασία σε δύο δόσεις.



Πηγή: gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου