Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα

Υλικά

* 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
* 250 γραμμ. δαμάσκηνα
* 250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
* αλάτι
* φρεσκοτριμένο πιπέρι
* 1 κ.σ. κρύο βούτυρο
* Για τη μαρινάτα
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
* 1 καρότο κομμένο στα δύο
* 1 δαφνόφυλλο
* 1 κλαδάκι θυμάρι
* 2 κλωνάρια μαϊντανό
* 2 κόκκους μπαχάρι
* 2 γαρίφαλα
* 3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
* 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο


* Εκτέλεση


Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.

Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.


Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.


Να θυμάστε ότι: Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.


Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου