Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

MAΛΕΜΠΙ



Υπάρχουν βέβαια αρκετές παραλλαγές του. Στην κατηγορία μαλεμπί θα μπορούσαν ακόμα να μπούν το ταβούκ γιοκσού (ή ταούκ κιοκσού), το καζάν ντιμπί και το κεσκιούλ. Η Κωνσταντινούπολη (τουλάχιστον μέχρι το 1977 που ήρθα στην Ελλάδα) έχει πολλά μαγαζιά που τα λένε μαλεμπιτζίδικα. Πηγαίναμε πολύ συχνά με τους γονείς μου, συνήθως μεσημέρι. Το μενού εκεί είναι εξιδικευμένο, απ' ότι θυμάμαι αποτελείται από κότα βραστή, πιλάφι, κοτόσουπα, μαλεμπί, κεσκιούλ, ταβούκ γιοκσού, καζάν-ντιμπί και ρυζόγαλο. Από τα πιο διεδομένα και απλά μαλεμπιά είναι το σου μαλεμπισί (σου = νερό) που περιέχει νερό και το σουτ μαλεμπισί (σουτ=γάλα) που φτιάχνετε μόνο με γάλα. Είναι πολύ εύκολο, πάρα πολύ ελαφρύ και ιδιαίτερα δροσιστικό.

Εγώ το Σου Μαλεμπισί το τιμώ πολύ συχνά. Ειδικά το καλοκαίρι το φτιάχνω σχεδόν κάθε βδομάδα.

Υλικά (για 6 μερίδες):
  • 7 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια γάλα
  • 1 ¾ ποτηριού ριζάλευρο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε γίνετε και με καλαμποκάλευρο αλλά δεν δίνει την ίδια αίσθηση διαφάνειας στο γλυκό αλλά ούτε και ακριβώς την ίδια γεύση. Μην απογοητεύεστε όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή. Έχετε υπόψιν, άν χρησιμοποιήσετε κορν φλάουρ να βάλετε μόνο 1 ποτήρι.
  • άχνη ζάχαρη
  • ροδόνερο
Εκτέλεση:
  • Σε 2 ποτήρια κρύο νερό διαλύετε καλά το ριζάλευρο. Το υπόλοιπο νερό μαζί με το γάλα το ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα χωρίς να το αφήσετε να βράσει.
  • Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε σιγά σιγά ανακατεύοντας παράλληλα το ριζάλευρο που έχετε διαλύσει στο νερό. Επιστρέφετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ψήνετε μέχρι να γίνει παχύρευστο, περίπου 15 με 20 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ! δεν σταματάτε το ανακάτεμα ούτε λεπτό.
  • Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε λίγο για να μην είναι καυτό το μείγμα. Βρέχετε με νερό το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού (μακρόστενο ή τετράγωνο βολεύει καλύτερα στο κόψιμο) με νερό και αδειάζετε το μείγμα με προσοχή. Πρέπει το πάχος του γλυκού στο ταψί να είναι περίπου 1,5 εκατοστό (ένα δάχτυλο).
  • Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 4-5 ώρες.
  • Το κόβετε και σερβίρετε αφού το βρέξετε με ροδόνερο και το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.
Το Σουτ μαλεμπισί είναι εξίσου ελαφρύ και φτιάχνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τις ίδιες αναλογίες μόνο που, αντί για 7 ποτ. νερό και 2 ποτ. γάλα, βάζετε 9 ποτήρια γάλα.

Σημείωση 1η: Μπορείτε να το κάνετε πιο γλυκό προσθέτοντας 2 ή και περισσότερες κουταλιές της σούπας ζάχαρη που θα διαλύσετε καλά στο ζεστό γάλα και νερό.
Μην ξεχνάτε όμως ότι κατά κανόνα η κρέμα πρέπει να ρέπει προς το άγλυκο. Τη γλύκα θα την προσθέσει κατά κύριο λόγο η άχνη που μπαίνει από πάνω (ή το σιρόπι).

Σημείωση 2η: Συνήθως το μαλεμπί αρωματίζεται με ροδόνερο, που όμως μπορεί να αντικατασταθεί με κανέλα, σιρόπι από βύσινο, φράουλα, λεμόνι, πορτοκάλι, ψιλοκομένο φιστίκι αιγίνης ή ότι άλλο διαλέξει η φαντασία σας και η ορεξή σας. Όταν το φτιάχνω το χειμώνα το γαρνίρω με σιρόπι από βερύκοκο και ψιλοκομένο αμύγδαλο. Γενικά όπως θα διαπιστώσετε και εσείς αυτά τα δύο μαλεμπί αποτελούν μια πολή καλή βάση για πειραματισμό.
greekcook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου