Υλικά:
1 λάχανο περίπου 2 κιλά
Χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα και στραγγισμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κολοκυθάκια τριμμένα
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 του φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο
1/4 του φλιτζανιού κουκουνάρι
1/4 του φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
1/4 του φλιτζανιού σταφίδα ξανθή
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το λάχανο στη μέση.
- Αφαιρούμε το κοτσάνι και βράζουμε το λάχανο για 7-8 λεπτά σε σκεύος με νερό και χοντρό αλάτι.
- Το λάχανο πρέπει κρατάει γιατί αν το βράσουμε πολύ δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες. Αφαιρούμε από το σκεύος και σουρώνουμε.
- Περιμένουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα ένα - ένα.
- Όσα φύλλα είναι μικρά τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κολοκυθάκια και το ρύζι.
- Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ½ φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση.
- Διπλώνουμε τις δύο άκρες και κλείνουμε τον ντολμά.
- Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχουμε βάλει, βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα σφικτά και σε στρώσεις.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες.
- Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατάει στη θέση τους και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, με κλειστό το καπάκι του σκεύους.
- Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου