Υλικά:
- 300 γραμμάρια φασόλια γίγαντες Κοζάνης
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 6 ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και λιωμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα (500 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
- 1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικό)
- 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 -2 κλωναράκια σέλερυ, ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο
- ½ κουταλάκι πιπέρι τσίλι (προαιρετικά)
- 2 κούπες νερό
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς να μουσκέψουν.
- Τα βάζουμε με φρέσκο νερό να βράσουν.
- Τα ξαφρίζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε να βράσουν με τα φύλλα δάφνης και λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν (σχεδόν 1 ώρα και 30 λεπτά). Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και πετάμε τα φύλλα δάφνης.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 o C / 400 o F.
- Σε σωτέζα ή βαρύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, τα καρότα, τη φρέσκια ρίγανη και τα φασόλια και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κρασί, το μέλι, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και νερό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το μαϊντανό.
- Εάν η σωτέζα μας μπαίνει σέτο φούρνο, τη σκεπάζουμε με το καπάκι ή τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με καπάκι ή τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 – 30 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά αφού περάσει 1 ώρα, μέχρι να πιεί τη σάλτσα του το φαγητό και να χυλώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου