Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ ΓΕΜΙΣΤΟ




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και ψήνουμε το κουκουνάρι και τα καρύδια για 7΄-8΄. Έπειτα ψιλοκόβουμε τα καρύδια. Σε κατσαρόλα βράζουμε το μπράντι και προσθέτουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Βράζουμε 2΄-3΄ και προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 20΄. 

Αφαιρούμε τα φρούτα και τα ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε το μπράντι να βράσει για 6΄-7΄, ώστε να μείνει 1/4 φλ. Αλέθουμε τα λουκάνικα στον κόφτη του μίξερ και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 5΄. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα σκόρδα για 2΄-3΄. Προσθέτουμε επίσης τα ψιλοκομμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, το μπράντι και αλατοπιπερώνουμε. Καθαρίζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα κόκαλα της μπριζόλας, για 4 εκ., να ξεντυθούν από τη μεμβράνη. 

Ανάμεσα στις νοητές μπριζόλες κάνουμε κάθετη θήκη βάθους 3 εκ. με τη μύτη του μαχαιριού. Ισομοιράζουμε τη γέμιση στις θήκες ανάμεσα στις νοητές μπριζόλες. Βάζουμε το καρέ σε λαμαρίνα, με τα κόκαλα προς τα πάνω. Το αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα και 45΄ έως 2 ώρες. Διατηρούμε το κρέας σκεπασμένο για 20΄ μετά το ψήσιμο, για να ανακτήσει τα υγρά του. 

Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος γίνεται από τα υγρά του ψητού. Τo τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας και πασπαλίζουμε με το αλεύρι ξύνοντας συγχρόνως με σπάτουλα το ταψί. Προσθέτουμε ½ φλ. ζωμό κρέατος και ντεγκλασάρουμε καλά το ταψί. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο (1½ φλ.) ζωμό κρέατος, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα του ψητού, περίπου 5΄, αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα. Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή, κόβουμε σε φέτες το καρέ και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.

Υλικά

    1/4 φλ. τσαγιού κουκουνάρι
    1/4 φλ. τσαγιού καρύδια
    1 φλ. μπράντι ή κονιάκ
    12 αποξηραμένα βερίκοκα
    12 αποξηραμένα δαμάσκηνα
    1 κ.γλ. ξύσμα μανταρινιού
    2 λουκάνικα χωριάτικα χωρίς την πέτσα
    1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    4 σκελίδες σκόρδο
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 χοιρινό καρέ ολόκληρο (ενωμένες μπριζόλες)
    1½ κ.γλ. θυμάρι
    1½ κ.γλ. δεντρολίβανο
    2 φλ. τσαγιού ζωμός κρέατος
    3 κ.σ. αλεύρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου