Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ


galopula_kima.jpg 


Υλικά (για γαλοπούλα περίπου 4 κιλά)
1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου
Νερό, αλάτι και ζάχαρη για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
200 γρ. ρύζι
400 γρ. κάστανα ψημένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού κρασί ή 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
70 γρ. κουκουνάρι σωταρισμένο ελαφρά χωρίς λάδι
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι
Επιπλέον
4 – 5 κουταλιές βούτυρο, ανακατεμένο με λίγο θυμάρι για το άλειμμα
Λίγο βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε μια μαρινάδα με τις εξής αναλογίες: 4 λίτρα νερό, 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη και 1 φλ. τσαγιού αλάτι. Τα ανακατεύετε καλά και βάζετε μέσα την γαλοπούλα. Την βάζετε στο ψυγείο όλο τα βράδυ. Την επομένη, πριν την γεμίσετε, την βγάζετε από το νερό την ξεπλένετε και την στεγνώνετε καλά.
Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι και το λιώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβύνετε με το ποτό (κρασί ή κονιάκ) και προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα, το κουνουνάρι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Γεμίζετε την γαλοπούλα (κοιλιά και στήθος) και την ράβετε. Την αλείφετε με το αρωματισμένο με θυμάρι βούτυρο και την βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνετε την γαλοπούλα για 2 1/2  περίπου ώρες, περιχύνοντάς την κάθε 20 λεπτά με τα υγρά που βγάζει η ίδια στο ταψί. Όταν θα είναι έτοιμη, την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα πριν την κόβετε.
Για τη σάλτσα, στραγγίζετε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνετε. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε λίγο αλεύρι (ποσότητα ανάλογα με την ποσότητα των υγρών). Ρίχνετε το υγρό που σουρώσατε και βράζετε ανακατεύοντας, να δέσει η σάλτσα. Αρωματίζετε με αρωματικά της αρεσκείας σας και αν θέλετε προσθέτετε ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια. 
sintagoulis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου