Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ


από τη ΝΙΤΣΑ ΑΣΒΕΣΤΑ
Υλικά για τη ζύμη:  Αλέυρι για όλες της χρήσεις,1 ποτήρι χλιαρό νερό,1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο,1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού αλάτι και λίγο ξύδι.
Εκτέλεση του ζυμαριού:  Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι για δύο φύλλα, περίπου μισό κιλό και τα υπόλιπα υλικά και ίσως χρειαστεί και λίγο ακόμη αλεύρι,ώσπου το ζυμαράκι μας να γίνει μαλακό και να μην κολάει στα χέρια.
 
Υλικά για τη γέμιση:  4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,2 φλιτζάνια του τσαγιού τραχανά γλυκό, (όχι ξινό είναι)δηλαδή ο τραχανάς να είναι τόσος ώστε να καλύπτει την επιφάνεια του κρεμμυδιού και ανάλογα και το ταψί φυσικά,3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο(τσαγιού)μισό κιλό τυρί φέτα τρυμμένη,5 αβγά,λίγο αλάτι,πιπέρι και ενα ποτήρι ζεστό νερό.
Η προετοιμασία της γέμισεις:  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε με λίγο νερό όταν τελειώσει το νεράκι και έχει μαλακώσει το κρεμμύδι σβίνουμε το μάτι της κουζίνας,  προσθέτοντας το αλάτι,το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
 
Η προετοιμασία της πίτας:  Λαδώνουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο το ταψί μας, χωρίζουμε το ζυμαράκι  στα δύο,ανοίγουμε με τον πλάστη 2 φύλλα,(αφού το έχουμε αφήσει ήδη να ξεκουραστεί)το τοποθετούμε στο ταψί.Βάζουμε τα υλικά με τη σειρά,το μισό κρεμμύδι, μετά τον τραχανά,το υπόλοιπο κρεμμύδι.Ρίχνουμε το ζεστό νερό πάνω απο τα κρεμμύδια, περιμένονας λίγο,να αποροφηθεί απο τον τραχανά,στην συναίχεια προσθέτουμε την τρυμμένη φέτα και τα 5 αβγά χτυπημένα.Βάζουμε και το δέυτερο φύλλο.Χαράζουμε την πίτα.Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο λάδι,γάλα και αλάτι,χτυπάμε το μίγμα και το ρίχνουμε πάνω απο το φύλλο.
     Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο,στην τελευταία σκάρα,στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η τραχανόπιτα είναι  παραδοσιακή πίτα της Τενέδου.Σε κάθε φαγοπότι,γλέντι και γιορτή απο κανενός  τραπέζι δεν έλειπε. Και ποια Τενεδιά είναι αυτή που να μην  την έχει φτιάξει.Θυμάμαι όταν την έπαιρναν από το φούρνο κριτσανιστή και ξεροψημένη,μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά και ποιος θα ήταν αυτός που δε θα ήθελε μια ξεροψημένη γωνία να φάει,είτε πλούσιος ήταν αυτός είτε φτωχός Όπως ακριβώς σας έγραψα την συνταγή,έτσι την έφτιαχνε η γιαγιά μου η Σουλτάνα και η μαμά μου,τώρα την συνεχίζουμε και εμείς.Είναι μία πίτα εκπληκτική,πολύ νόστιμη και σας συνιστώ να τη φτιάξετε.Αυτές τις παραδοσιακές συνταγές πρέπει να τις κρατήσουμε και να τις φτιάχνουν και οι νεότερες γενεές απο εμάς, για να μη χαθούν, είναι κειμήλια και πρέπει να μείνουν στην ιστορία του νησιού μας.Γιατί η μαγειρική είναι τέχνη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου