Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Υλικά:
  • 350-400 γραμμάρια ψωμί
  • 500 γραμμάρια βοδινό και 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αφαιρέστε την φύτρα για να μην είναι βαρύ)
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι κατά βούληση (σίγουρα μια κουταλιά στο κιμά μέσα) 
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 8 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 2 κουτιά ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • Λίγη ζάχαρη αν είναι ξινή η σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αβγά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με τα κοτσάνια
Εκτέλεση:
  • Μουλιάζετε το ψωμί και κατόπιν αφαιρείτε την κόρα.
  • Ζυμώνετε το κιμά μαζί με το ψωμί, τα αυγά, το κύμινο, το αλάτι το μαϊντανό, το πιπέρι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
  • Πλάθετε μικρά σουτζουκάκια και τα περνάτε από ένα πιάτο με αλεύρι (αλευρώνετε ελαφρά).
  • Σε καλής ποιότητας ελαιόλαδο τηγανίζετε τα σουτζουκάκια και τα βγάζετε από την κατσαρόλα.
  • Ενώ καιει το λαδί, μαραίνετε λίγο το κρεμμύδι και προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε.
  • Στη συνεχεία ρίχνετε μέσα τα σουτζουκάκια και σε χαμηλή φωτιά τα ψήνετε μέχρι να μελώσουν και να δέσει η σάλτσα.
  • Φτιάχνετε ένα πουρέ πατάτας (είτε δικό σας, είτε έτοιμο σε σκόνη) και μόλις είναι έτοιμος ανακατεύετε μια γεμάτη κουταλιά φρέσκο βούτυρο για να αρωματιστεί.
  • Σερβίρετε 4 σουτζουκάκια στο κέντρο ενός πιάτου, απλώνετε γύρω-γύρω πουρέ και πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικη σάλτσα.
Σημείωση: Αν θέλετε να είναι πιο αφράτα τα σουτζουκάκια, προσθέστε ένα ποτηράκι υγρή σόδα καθώς ζυμώνετε το κιμά. Ναί, ναί, το αναψυκτικό! 

greekcook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου