Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΙΣΛΙ (ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ)


Υλικά (για τη ζύμη):
  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 3 φλυτζάνια τσαγιού φυτίνη (μία φορά προσπάθησα με φρέσκο βούτυρο και μόνο που δεν έβαλα τα κλάμματα)
  • μισό φλυτζάνι σπορέλαιο
  • μισό φλυτζάνι γάλα
  • μισό λεμόνι
  • λίγη σόδα (στην άκρη του κουταλιού)
Υλικά (για τη γέμιση):
  • 3 φλυτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρύφαλο
Υλικά (για το σιρόπι):
  • ενάμιση κιλό ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • λίγο λεμόνι
Εκτέλεση:
  • Σε μιά λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και ανοίξτε ένα λάκο στη μέση. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα τη λιώνουμε μέσα στο λεμόνι) και παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από τριγύρω ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μιά ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Μην την παραζυμώσετε, γιατί τα ισλί θα γίνουν σφικτά. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 10 μπαλάκια.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι στο κέντρο από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τη γέμιση έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Βάλτε τα ισλί σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
  • Και εδώ έρχομαι στα δύσκολα γιατί οι Μικρασιάτες το επάνω μέρος των ισλί το κεντάνε με ειδικό τσιμπιδάκι (φανταστείτε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών με 3πλάσιο όμως φάρδος). Εσείς, προαιρετικά πάντα, μπορείτε να προσπαθήσετε με τις μύτες δύο πιρουνιών.
  • Όταν ετοιμασθούν, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου (ή 200 για κουζίνες με 250 το maximum) για 45 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μιά χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση.
  • Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και βράστε το πολύ για 5 λεπτά. Προσοχή, το σιρόπι δεν πρέπει να δέσει πολύ. Στο τέλος προσθέστε το λεμόνι.
  • Όταν γίνει το σιρόπι, το ρίχνετε μέσα στο ταψί με τα χλιαρά ισλί και τα αφήνετε εκεί όλο το βράδυ.
  • Την άλλη μέρα, φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν. Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. Όταν αποροφήσουν το σιρόπι είναι λίγο νωπά και τριφτά.
Καλή επιτυχία
greekcook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου