Περιγραφή
Ένα νόστιμο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι που μοιάζει με γεμιστό κουραμπιέ. Λατρεμένη η γεύση του, συνδεδεμένη με υπέροχες αναμνήσεις απ τα παιδικά μου χρόνια τότε που, εκτός απ΄τα λεφτά μου μας έδιναν στα κάλαντα, είχαμε και ένα κέρασμα μελομακάρονο, κουραμπιέ ή κατά.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
- 1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
- 1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και πέρνετε το καθαρό νερό.
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ. σόδα
- 1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση:
- 2 κούπες αλεσμένα καρύδια
- 1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι
- 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη
- μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση
Για το πασπάλισμα:
- Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη
Πως το κάνουμε:
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.
- Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια.
- Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
- Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους.
- Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
- Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά.
- Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου