Υλικά
* Για το παντεσπάνι:
* 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
* 1 πρέζα αλάτι
* 150 γραμμ. ζάχαρη
* 60 γραμμ. κακάο κοσκινισμένο
* Για τη γέμιση:
* 200 γραμμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
* 250 γραμμ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
* 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
* Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
* 100 γραμμ. ζάχαρη
* 100 γραμμ. αμύγδαλα
* Κακάο και ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Eκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γυαλίσει το μείγμα, περίπου 7΄-8΄, σε δυνατή ταχύτητα. Κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και με τη σπάτουλα απαλά διπλώνουμε το μείγμα για να μη χάσουμε τον όγκο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι ν’ ασπρίσουν, για 2΄-3΄, και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5΄-6΄ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Δεν παραχτυπάμε τη μαρέγκα γιατί χάνεται η υγρασία της και χωρίζει σε κομπάκια. Ρίχνουμε 2 κ.σ. μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων κι ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις διπλώνουμε το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψάκι 32x22 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα και φροντίζουμε να καθίσει καλά στις γωνίες. Κόβουμε τη λαδόκολλα όπου προεξέχει από τα τοιχώματα με ψαλίδι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 20΄. Δεν παραψήνουμε το παντεσπάνι γιατί θα ξεραθεί και δεν θα ρολάρει εύκολα^ θα σπάει. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω σε μια λαδόκολλα. Απαλά ξεκολλάμε το χαρτί από το ψημένο παντεσπάνι. Στη συνέχεια το αλείφουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Ενώνουμε σε ένα μπολ με απαλές κινήσεις το τυρί κρέμα με τη χτυπημένη κρέμα. Το απλώνουμε σε μία στρώση πάνω στη σοκολάτα προσέχοντας να αφήσουμε κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Πασπαλίζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Με γρήγορες κινήσεις και πριν κρυώσει η σοκολάτα, με τη βοήθεια της λαδόκολλας, ρολάρουμε το γεμισμένο παντεσπάνι. Το ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω σε πιατέλα. Το παγώνουμε για περίπου 40΄, ώστε να σφίξει η γέμιση και να μπορούμε να το κόψουμε. Πασπαλίζουμε όλο το ρολό με κακάο και άχνη (ριγέ).
Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς: Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι να λιώσει. Μόλις ξανθύνει και λιώσει προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα. Όταν κρυώσει, το σπάμε σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα τη χρήση.
Πηγή: argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου