Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Yλικά
Για την προετοιμασία
1 φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο για ψωμί
1/4 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
3/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό
Για το ψωμί
23/4 φλιτζανιού αλεύρι για ψωμί κίτρινο
11/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό
½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλεύρι για τον πάγκο
Eκτέλεση
Προετοιμάζουμε το ψωμί: Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ όλα τα συστατικά για την προετοιμασία του, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε να «δουλέψουν» για 14 ώρες περίπου. Την επομένη, μεταφέρουμε αυτήν την υγρή ζύμη σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το νερό, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά ενδιάμεσα μέχρι να σκληρύνει η ζύμη και να έχει προστεθεί όλο το αλεύρι. Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά. Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα τη ζύμη και τη γυρίζουμε για να πάρουν λάδι όλες οι επιφάνειές της. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μιάμιση με δύο ώρες σε ζεστό σημείο της κουζίνας. Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Διπλώνουμε δυο τρεις φορές τη ζύμη και την κόβουμε στα δύο. Πλάθουμε δύο καρβέλια, τα μεταφέρουμε σε χαμηλό αντικολλητικό ταψί και το σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μία ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε στη βάση του φούρνου ένα μικρό σκεύος με νερό. Πασπαλίζουμε τα ψωμιά με λίγο αλεύρι και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά.

Πηγη: Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου