Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΙΡΟΣΚΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Τι χρειαζόμαστε:
4 κροκους αυγων
1 φλυτσανι γαλα χλιαρο
1 φλυτσανι βουτυρο
1 1/2 φλυτσανι νερο χλιαρο
1/2 κ-γ αλατι
1/2 κ-γ ζαχαρι
2 φακελλακια ξερη μαγια
αλευρι για ολες τις χρησεις περιπου 1 κιλο και κατι


Πως το κάνουμε:
1.Σε μια λεκανη βαζουμε την μαγια και το γαλα με το νερο. Την λειωνουμε καλα
2.Βαζουμε μετα το βουτυρο λιωμενο, τους κροκους των αυγων χτυπημενους, το αλατι, την ζαχαρι,τα ανακατευουμε καλα και αρχιζουμε να βαζουμε το αλευρι ζυμωνοντας καλα. Αλευρι βάζουμε οσο μας παρει η ζυμη μας, πρεπει να ειναι πολυ μαλακια. Αν κολαει στα χερια μας τα περναμε με λιγο λαδι την ωρα του ζυμωματος.
3.Σκεπαζουμε την ζυμη μας και την βαζουμε σε ζεστο μερος
4.Μολις την δουμε να εχει διπλασιασθει σε ογκο ειναι ετοιμη.
5.Την ζυμωνουμε παλι να φυγει ο αερας
6.Παιρνουμε ζυμη στα χερια μας στο μεγεθος ενος μικρου μανταρινιου, την ανοιγουμε στην παλαμη μας, βαζουμε στην μεση την γεμιση της αρεσκειας μας, βουταμε το δαχτυλο μας στο νερο και βρεχουμε τα σημεια του κλεισιματος. Το διπλωνουμε σαν πουρο, παταμε καλα την ενωση να κλεισει για να μην βγει η γεμιση την ωρα που τα τηγανιζουμε.
7.Με λουκανικο δεν εχουν φοβο να ανοιξουν και δεν χρειαζετε να τα κλεισουμε πανω και κατω.
8.Αφου τα γεμισουμε τα αφηνουμε πανω σε αλευρωμενη επιφανεια να διπλασιασθουν σε ογκο
9.Τα τηγανιζουμε με καλαμποκελαιο (αρκετη ποσοτητα) σε βαθυ σκευος σε μετρια φωτια για να ψηθουν μεχρι μεσα
10.Μολις ροδισουν τα βγαζουμε και τα ακουμπαμε πανω σε αποροφητικο χαρτι κουζινας
11.Εαν δεν τα θλετε τηγανιτα μπορειτε να τα ψησετε στον φουρνο αν και τηγανιτα γινονται καλυτερα, πιο αφρατα
12.Στον φουρνο 180 βαθμους αντισταση 30 -40 λεπτα περιπου μεχρι να ροδισουν
γεμιση πατατας
1.Βραζετε 2-3 πατατες, τις κοβετε σε κυβους, βαζετε 3-4 κ σ λαδι, 1 μετριο κρεμυδι κομμενο το τσιγαριζουμε ελαφρα, βαζουμε λιγο ανηθο, αλάτι και μπόλικο πιπεράκι και στην συνεχεια τις πατατες
2.Τα τσιγαριζουμε ολα μαζι για λιγο, τα αποσυρουμε απο την φωτια, αφηνουμε λιγο να κρυωσουν και αρχιζουμε το γεμισμα
γεμιση με κιμα
1.Μαγειρευουμε τον κιμα οπως τον κανουμε για την μακαροναδα. Προσεχουμε να μην εχει ζουμια οταν ειναι ετοιμος
2.Προσθετουμε μεσα 2 αυγα χτυπημενα και τα βαζουμε στο ζεστο ματι να δεσουν μεσα στον κιμα
3.Αποσυρουμε απο την φωτια και βαζουμε μεσα 2 χουφτες τυρι μαλακο κιτρινο τριμενο
4.Αν δουμε οτι εχει υγρα ο κιμας βαζουμε λιγη τριμμενη φρυγανια, μολις κρυωσει λιγο μπορουμε να τα γεμισουμε


1.Μπορειτε να τα γεμισετε και με οτι αλλο σας αρεσει
2.Αν κανετε γεμιση με λουκανικα μονο φρανκουφουρτης. Δεν ειναι ωραια με χωριατικο λουκανικο
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγη αυτη την εχω παρει απο το βιβλιο μαγειρικης της Σοφιας Σκουρα.

Το μυστικο εδω ειναι η ζυμη μας να ειναι πολυ μαλακια και για να μην κολαει στα χερια μας, να τα αλειφουμε με λιγο λαδι και να τα αφησουμε να φουσκωσουν καλα και μετα το γεμισμα

Δεν χρειαζετε να βαζουμε κατα την κατασκευη πολυ ζυμη γιατι φουσκωνουν και κατα την ωρα του τηγανισματος θα γινουν τεραστια.

Αν τα φτιαξουμε για παιδικο παρτυ καλο θα ειναι να τα κανουμε μικρα

Εαν τα κανουμε απο την προηγουμενη μερα μολις τα ζεστανουμε λιγο γινονται της ωρας

καλη επιτυχια


sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου