Υλικά
•750 γραμμ. κουνουπίδι
•750 γραμμ. μπρόκολο
•4 αυγά
•1 κ.σ. αλεύρι μαλακό
•4 φέτες ζαμπόν βραστό ψιλοκομμένο
•1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (200 γραμμ.)
•2 φλ. τσαγιού κασέρι ή απλό κίτρινο τυρί
•αλάτι
•φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο από τις ίνες (στα κοτσάνια) και τα κόβουμε σε φουντίτσες. Σε νερό αλατισμένο που βράζει βυθίζουμε πρώτα το κουνουπίδι για 5΄ και το βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό για να κοπεί ο βρασμός. Αμέσως ζεματίζουμε και το μπρόκολο για 3΄ και ομοίως το βάζουμε σε κρύο νερό. Στραγγίζουμε τα ζεματισμένα λαχανικά σε σουρωτήρι.
2. Σε τετράγωνο ή στρογγυλό πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος τοποθετούμε τα λαχανικά κοντά το ένα στο άλλο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το ζαμπόν και το τριμμένο τυρί.
3. Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους, το αλεύρι, το γάλα και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και αμέσως μετά χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα με απαλές κορυφές. Προσεκτικά τη «διπλώνουμε» με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω στο μείγμα με τους κρόκους. Περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά.
4. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC με αέρα για 5΄. Χαμηλώνουμε στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25΄ μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει το ογκρατέν.
Πηγή: argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου