Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τούρτα αμυγδάλου

Υλικά:

•Για το παντεσπάνι
•1½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
•1½ φλ. τσαγιούαμυγδαλόψιχα άσπρη αλεσμένη
•1¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη
•1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•8 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
•2 βανίλιες
•Για την κρέμα
•1/2 λίτρο γάλα
•1 κρόκος αυγού
•4 κ.σ. αλεύρι
•6 κ.σ. ζάχαρη
•1 βανίλια
•Για το σιρόπι
•1¾ ποτήρια νερού ζάχαρη
•2 ποτήρια νερού νερό
•1/2 λεμόνι (χυμός)
•φλούδα λεμονιού
•Για το γαρνίρισμα
•350 γραμμ. σαντιγί
•1 φλ. τσαγιούαμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη ή αμυγδαλόψιχα κροκάν


Εκτέλεση:


Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους, να φουσκώσουν. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, ενώ προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, μπέικιν, βανίλιες και αμύγδαλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ταψάκι 30 εκατοστών. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170οC για περίπου 50΄ με 1 ώρα. Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν είναι ψημένο. Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Για την κρέμα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ και μετά το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να δέσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Θέλει περίπου 6΄. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για 7΄-8΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Στήσιμο: Μοιράζουμε το παντεσπάνι σε δύο ίσα μέρη. Στρώνουμε το ένα φύλλο παντεσπάνι. Γεμίζουμε με την κρέμα. Απλώνουμε το άλλο φύλλο παντεσπάνι. Καλύπτουμε με σαντιγί και γαρνίρουμε με αμυγδαλόψιχα ή αμύγδαλα κροκάν.


Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου