Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ



Χρόνος Παρασκευής: 2-3 ώρες

Υλικά:
250 gr. αμπελόφυλλα
500 gr. κιμά μοσχαρίσιο & χοιρινό
3 κουτ. σούπας ρύζι (γλασέ ή Καρολίνα)
1 ποτ. κρασιού λάδι
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο (τριμμένο)
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
Αλάτι
Πιπέρι

Για το αυγολέμονο.
2 ποτ. νερού ζωμό
3 κουτ. σούπας κόρν φλάουρ
2 αυγά
2-3 λεμονιά

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα πρώτο
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα για να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα τρυπητό.

Βήμα δεύτερο
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δυο είδη κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Τίλαμε τα ντολμαδάκια: παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και βάζουμε ένα κουταλάκι από το μείγμα μας. Τα βάζουμε ένα – ένα στην κατσαρόλα μέχρι να τελειώσουν τα αμπελόφυλλα ή ο κιμάς μας. Ρίχνουμε πάνω από τα ντολμαδάκια το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, βάζουμε ένα πιάτο από επάνω και ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά κοιτώντας να έχουν νερό, γιατί θα μας χρειαστεί για τη σάλτσα.

Βήμα τρίτο
Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό των λεμονιών. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγο νερό. Βράζουμε το ζωμό μαζί με το κόρν φλάουρ για λίγα λεπτά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά με τα λεμονιά σιγά – σιγά για να μη μας κόψει. Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσουν. Βάζουμε το αυγολέμονο σε ένα μπολ και το αφήνουμε σαν συνοδευτικό.

Είναι έτοιμα…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
  • Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και μαϊντανό για να μην αρπάξουν τα ντολμαδάκια.
macooking.gr

ΜΠΡΙΑΜ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ



Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα περίπου

Υλικά:
2 μελιτζάνες τσακώνικες
2 κολοκυθάκια μέτρια
3 πατάτες μέτριες
1-2 πιπεριές
2 κρεμμύδια ξερά μεσαία (κομμένα σε φέτες )
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 ποτ. κρασιού λάδι
½ ματσάκι μαϊντανός
3 ντομάτες μέτριες τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

Πλένουνε καλά τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν και να μαραθούν. Τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά όπου και τα αφήνουμε να βράσουν και να μείνουν με το λάδι και λίγο από το ζουμί τους.

Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
  • Δεν τα ανακατεύουμε για να μην τα λιώσουμε, αλλά κουνάμε την κατσαρόλα.
macooking.gr

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΣΠΡΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ



  • 2 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια
  • 2 φλιτζάνια βρασμένες φακές
  • 300 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1 φλιτζάνι αρακάς
  • 2 σκελίδες σκόρδο λειωμένο
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 2 κουταλιές γλυκού βασιλικός
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 4 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • 2 κουταλιές σάλτσα πέστο
  • Λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα καρότα και τα σκόρδα συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε προσέχοντας να μη κάνει σβώλους ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τα φασόλια, τις φακές, τον αρακά και το βασιλικό αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό.
  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το προσθέτουμε στις πατάτες.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα πέστο και τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε καλά.
  • Σε βαθύ ταψί διαστάσεων περίπου 20 x 30 αδειάζουμε το μείγμα οσπρίων κιμά και σκεπάζουμε με τον πουρέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.


Προέλευση: http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2500&Itemid=49#ixzz27Dl0Gvcl

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ




 1 φύλλο ζύμη μπριζέ για τάρτες ή 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας
2  κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
4 μικρά πράσα σε ροδέλες
150 γραμ. (6 λωρίδες) μπέϊκον καπνιστό σε κυβάκια
150 γραμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
1 κούπα κασέρι τριμμένο (κρατάμε 2 κ.σ. για το πασπάλισμα στο τέλος)
3 αυγά (κατά προτίμιση βιολογικά)
100 ml γάλα φρέσκο ή ένα ποτήρι νερού
200 γραμ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό κατά προτίμιση με 2% λιπαρά
4 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο (μόνο το τρυφερό μέρος)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Απλώνουμε και στρώνουμε τη ζύμη μας σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 26-28 εκ. , καλύπτοντας και τα τοιχώματα εώς επάνω.Την τρυπάμε σε πολλά σημεία σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση μας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το μπέϊκον, όταν αρχίσει να ροδοκοκκινίζει ελαφρώς  προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σωτάρουμε για 3'-4' ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει κάλα το μπέϊκον και να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν τα λαχανικά μας για να μην πικρίζουν.Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπώλ χτυπάμε τα αυγά  και αφου  ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με το πηρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά, το μπέϊκον, τα τυριά, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και αφού αφαιρέσουμε τη μεμβράνη, προσθέτουμε το μείγμα μας ομοιόμορφα, το πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ. κασέρι τριμμένο που κρατήσαμε και το ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου πάνω-κάτω για 45-50 λεπτά εως ότου ροδίσει η κρούστα.

KOΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑ




ΥΛΙΚΑ
  • 3 κιλά κολοκύθα κόκκινη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 300 γρ. μέλι
  • Λίγη σταφίδα προαιρετικά
  • 2 πακέτα φύλλο λεπτό για γλυκά
  • 250 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • βούτυρο για το λάδωμα των φύλλων
Για το σιρόπι
  • 350 γρ. μέλι
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. νερό
  • Λίγο ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση 
Κόβουμε την κολοκύθα και την βράζουμε με ελάχιστο νερό. Την βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι για να στραγγίσει τελείως το νερό της. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και την κολοκύθα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα την φρυγανιά,την κανέλα,την καρυδόψιχα,το μέλι και αν θέλετε και την σταφίδα.
Στρώνουμε στο ταψί το ένα πακέτο φύλλου ως εξής:Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε 2 φύλλα.Αλείφουμε το δεύτερο φύλλο με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγη αμυγδαλόψιχα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το πακέτο. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα της κολοκύθας και το σκεπάζουμε με τα φύλλα του δεύτερου πακέτου,με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή απλώνουμε 2 φύλλα,αλείφουμε κάθε δεύτερο φύλλο με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αμυγδαλόψιχα.
Χαράζουμε την πίτα μπακλαβαδωτά και ψήνουμε στους 170 περίπου 45 λεπτά.
Βράζουμε 5 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι και το ρίχνουμε στην πίτα όταν αυτή μισοκρυώσει.

ΠΗΓΗ .greekmasa.

ΒΕΖΥΡ ΠΑΡΜΑΚ




  • ΥΛΙΚΑ

  • 400 gr. φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό βούτυρο φρέσκο
Για την κρέμα 
  • 2,5 κιλά γάλα (κανονικά θέλει βουβαλίσιο)
  • 300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 gr. ζάχαρη
  • 3 Αυγά
Για το σιρόπι
  • 1300 gr. νερό
  • 1300 gr. ζάχαρη
  • 300 gr.γλυκόζη
  • Χυμό από λεμόνι
Εκτέλεση : 
Κρέμα
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε.
  • Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μίγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα.
  • Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση ανακατεύοντας πολύ καλά το μίγμα.
  • Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Φυλλα
  • Θα χρησιμοποιηθεί ταψί διάμετρο 45Χ30 εκ.
  • Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε διαστάσεις 10χ10. Έπειτα παίρνουμε δύο, δύο φύλλα και γεμίζουμε στο κέντρο μια κουταλιά μικρή, κρέμα. Τα τυλίγουμε καλά και τα σουρώνουμε στις άκρες. 
  • Τοποθετούμε ένα, ένα τα κομμάτια στο ταψί σφιχτά. Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω στα κομμάτια έτσι ώστε να πάει σε όλα τα σημεία.
  • Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 1 ώρα περίπου.
Σιρόπι
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο πρώτα στραγγίζουμε το βούτυρο που απέμεινε στο ταψί. Αμέσως μετά σιροπιάζουμε το γλυκό με καυτό σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα, γαρνίρετε με φιστίκι.


ΠΗΓΗ .greekmasa.

ΒΡΑΧΑΚΙΑ



  • 1κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 2 κούπες σταφίδες
  • 2 κούπες καρύδια
  • 4 κούπες φαρίνα
  • 4 αβγά
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανελογαρίφαλο
  • ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
  • Δουλεύουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε τα αβγά και τα χτυπάμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες ,τα καρύδια και το κανελογαρίφαλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν.
  • Ψήνουμε στους 180β. για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.


.ΠΗΓΗ greekmasa.gr