Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ






Για 6-8 άτομα

Για τη λεμονόπιτα
227 γραμμάρια βούτυρο
384 γραμμάρια αλευρι για όλες τις χρήσεις
400 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό λεμόνι
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
245 γραμμάρια γάλα φρέσκο
Ελάχιστο αλάτι

Για το σιρόπι
300 γραμμάρια ζάχαρη
180 γραμμάρια νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Φλούδα λεμονιού



Εκτέλεση

Για τη λεμονόπιτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στη δυνατή σκάλα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα, και το ξύσμα λεμονιού.
Σε διαφορετικό μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι.

Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα του κέικ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τη φλούδα για 5 λεπτά.
Μόλις κρυώσει καλά το κέικ, το ξαναβάζουμε μέσα στη φόρμα του, και με ένα καλαμάκι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Περιχύνουμε το κέικ λεμονιού με το χλιαρό σιρόπι και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα ώσπου να κρυώσει εντελώς.




Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Πηγή sidagi.gr

ΡΕΒΑΝΙ ΒΕΡΟΙΑΣ



Υλικά

300 γρ. αλεύρι
270 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 κ. γ. μπέικιν
250 γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο(Αυτό στο βαζάκι)
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 κλωναράκι βανίλια (Τα αρωματικά σποράκια του)
1/2 κ. γ. μαστίχα κοπανισμένη
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελαδινό

Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
Χυμό 1/2 λεμονιού
Το κλωναράκι της βανίλιας 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με το βούτυρο και 260 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα αφράτο φουσκωτό κρεμώδες μείγμα και να λειώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου-σιμιγδαλιού- μπέικιν ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε στο τέλος τα αρωματικα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λεκανίτσα.
Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και αδειάζουμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα, ώστε να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα μαρίζ, ώστε να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στη μέση για να δούμε αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι σίγουρα έτοιμο και εσωτερικά. Αν όχι, τότε αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους.
Κάνουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Όπως ειναι καυτό, περιχύνουμε το κρύο γλυκό μας. Αφήνουμε να απορροφήσει και να κρυώσει. Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ, φιστίκι Αιγίνης ή με ινδοκάρυδο. Τρώγεται σκέτο ή με παγωτό βανίλια ή άγλυκη σαντιγί ή με ξινή κρέμα.


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ κ. Α. ΑΔΑΛΗ 

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


Yλικα 
1500 γρ . περίπου αλεύρι
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι πετιμέζι
μισό ποτήρι μέλι
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι χλιαρό νερό
κανέλα , γαρύφαλλο τριμμένα
EKTELESH 
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το γαρίφαλο , την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ
Κάνετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε το λάδι
Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ ή τον χυμό πορτοκαλιού , το προσθέτετε ζυμώνοντας καλά
Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό διαλύετε μέσα το μέλι και το πετιμέζι και τα προσθέτετε στο μείγμα .
Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά ( εάν χρειάζεται προσθέτετε ακόμα λίγο αλεύρι ) .
Πλάθετε τα μουστοκούλουρα σε στρογγυλά σχήματα , τα τοποθετείτε στο ταψί προσέχοντας να μην κολλάνε μεταξύ τους και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου

ΠΗΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ