Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ


Υλικά συνταγής

  • 2 φλιτζ. ρεβίθια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμυδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλέυρι για το πανάρισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια να φουσκώσουν σε μπόλικο κρύο νερό.
  2. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε με πετσέτα και τα πολτοποιούμε σε μούλτι. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να δέσουν τα αρώματα.
  3. Πλάθουμε στρόγγυλα κεφτεδάκια το μείγμα και πανάρουμε με το αλεύρι.
  4. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι σε μέτρια θερμοκρασία. Τηγανίζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
  5. Σερβίρουμε με ντιπ με ταχίνι.

Αυτό το ήξερες;

Τα ρεβίθια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Όπως όλα τα όσπρια, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες B και Ε.
cooklos.gr

ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ


Το Άλτις«παντρεύει» μοναδικά δύο αγαπημένα υλικά σε ένα πεντανόστιμο πιάτο. Τα αμπελοφάσουλα με σουπιές είναι ένα πρωτότυπο γεύμα, ιδανικό και για όσους νηστεύουν.

ΧρόνοςΠροετοιμασίας:45'
ΧρόνοςΜαγειρέματος:30'
Υλικά
  • 6 μέτριεςσουπιές καθαρισμένες, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
  • 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο ΆλτιςΠαραδοσιακό
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 500 γρ.ψιλοκομμένο, κλασικό τοματάκι Pummaro
  • 1 ματσάκι άνηθος, χοντροκομμένος
  • 2-3 φύλλαδάφνης
  • 1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και κομμένα στην μέση
  • Αλάτι
Ας τo φτιάξουμε!
Σε απλωτή κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βάζουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, να βγάλουν τα νερά τους και να σφίξουν αλλάζοντας χρώμα.
Τις βγάζουμε,τις ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση για να φύγουν οι πολλές σκούρες πέτσες και τις κόβουμε σε κομμάτι.
Πλένουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τη φρέσκια πιπεριά.
Βάζουμε τιςσουπιές στην κατσαρόλα, σοτάρουμε 1-2 λεπτά και αδειάζουμε πάνω τους την τομάτα και την πιπεριά.
livesmart.gr

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ



Υλικά:
  • 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή τουρσί
  • 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 350-400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά)
  • 3 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Σε βραστό νερό ζεματάμε τα φύλλα ώστε να μαλακώσουν. Αν έχουμε πάρει φύλλα τουρσί τα έχουμε αφήσει πιο πριν σε νερό για τουλάχιστον 10-12 ώρες ώστε να φύγει το πολύ αλάτι και όσο μπορούμε αλλάζουμε το νερό.

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το ρύζι αφού πρώτα το πλύνουμε καλά. Μέσα στη λεκανίτσα ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το δυόσμο και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το 1/4 της κούπας τουλάχιστον λάδι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω είτε λάδι είτε αλάτι και πιπέρι, για να το δούμε δοκιμάζουμε λίγο τη γέμιση) και το χυμό από 1 λεμόνι. Τα ανακατεύουμε καλά όλα να γίνουν ενιαίο μείγμα.

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο στρώνουμε αρκετά φύλλα για να τον καλύψουμε. Βάζουμε αρκετά μη τυχόν και αρπάξουν τα ντολμαδάκια μας.

Αρχίζουμε το τύλιγμα ως εξής: παίρνουμε 1 φύλλο και στη μέση ακριβώς βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τηγέμιση. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω.

Τα βάζουμε στη κατσαρόλα το ένα διπλα στο άλλο κυκλικα φροντίζοντας να γεμίσουμε όλο το επίπεδο από έξω προς τα μέσα του κύκλου. Γίνονται περίπου 2-3 στρώσεις (περίπου 60 ντολμαδάκια). Αν τυχόν κάποια φύλλα μας είναι πολύ μικρα ή σκισμένα βάζουμε 2 φύλλα διπλα δίπλα να αλληλοκαλύπτονται. Προσοχή όμως μην το κάνουμε αυτό συνέχεια γιατί θα γίνουν σκληρά τα ντολμαδάκια μας.

Αφού τελειώσουμε το γέμισμα βάζουμε από πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο βαθύ ανάποδα και γεμίζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από τα 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι το πάτο του πιάτου (ο πάτος να μένει ακάλυπτος).

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Για να γίνουν χρειάζονται περίπου 45 λεπτά - στη μιση ώρα αφαιρούμε το πιάτο και δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειάζεται να βάλουμε λίγο ακόμα αλάτι ή λεμόνι. Άμα χρειάζεται βάζουμε μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε στη φωτιά για να πιουν τα υγρά. Προσοχή μην τα παρααφήσουμε στη φωτιά και αρπάξει ο πάτος ή μη βάλουμε πολύ νερό επιπλέον και διαλυθούν.

Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ


Ένα από τακατ΄εξοχήν πασχαλινά γλυκά είναι το τσουρέκι! Σας προτείνουμε μια εύκολησυνταγή για να απολαύσετε το δικό σας σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι! Καλήεπιτυχία!


ΧρόνοςΠροετοιμασίας:45'
ΧρόνοςΜαγειρέματος:30'
Υλικα
  • 150 γρ. Flora Soft με βούτυρο λιωμένο
  • 400 ml γάλα χλιαρό 3,5 % λιπαρά
  • 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
  • Ξύσμα και χυμόαπό ½ πορτοκάλι
  • 50 γρ. μαγιά σεπάστα
  • 7 αβγά
  • 2 ½ κιλά αλεύρικατάλληλο για τσουρέκια
  • Μισό ποτήρι χλιαρό νερό
Ας τo φτιάξουμε!
Τοποθετούμε έναμικρό σκεύος επάνω στην εστία σε χαμηλή θερμοκρασία και βάζουμε μέσα το γάλα,τη ζάχαρη, το μαχλέπι που θα δώσει το ιδιαίτερο άρωμα στο τσουρέκι μας,τη μαγιά, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί ημαγιά. Το μείγμα πρέπει να έχει χλιαρή θερμοκρασία.
Κατεβάζουμε τοσκεύος από την εστία και το αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια,σε 2 διαφορετικά μπολ χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια ελαφρά σεμαρέγκα, λιώνουμε το Flora Soft με βούτυρο καιτο κρατάμε στην άκρη.
Στον κάδο τουμίξερ χτυπάμε τους κρόκους και τα ασπράδια μαζί με το μισό αλεύρι καισυμπληρώνουμε με το μισό χλιαρό μείγμα που έχει τη μαγιά και ξεκινάμε τοζύμωμα.
Επαναλαμβάνουμετην ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό μείγμα με τημαγιά και αρχίζουμε να ξαναζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε δυνατή.
Κατόπιν,προσθέτουμε το λιωμένο Flora Soft με βούτυρο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμεμέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
Τη βάζουμε σεένα μπολ, για 50-60’, με μια πετσέτα από πάνω σε θερμό μέρος για ναδιπλασιαστεί ο όγκος της. Αφού φουσκώσει, κόβουμε με το μαχαίρι μας κομμάτιααπό τη ζύμη τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθουμε μακριά μπαστούνια,δημιουργώντας πλεξούδες και τις τοποθετούμε σε αλειμμένο ταψάκι με Flora Soft με βούτυρο.
Τέλος, με έναπινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια με λίγο λιωμένο Flora Soft με βούτυρο καιπασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.Ψήνουμε στους 200 °C για περίπου 50-60’ σε προθερμασμένο φούρνο
livesmart.gr

TAΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ



Φαντασία, όρεξηκαι πάθος να έχεις και μια απλή μακαρονάδα μετατρέπεται σε έργο τέχνης, μευπέροχη γεύση!
Χρόνος Προετοιμασίας:25'
ΧρόνοςΜαγειρέματος:15'
Υλικά
  • 500 γρ.ταλιατέλες
  • 10 τοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση
  • 180 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό
  • 150 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • Αλάτι και πιπέρι
Ας τo φτιάξουμε!
Βράζουμε τιςταλιατέλες σε μια κατσαρόλα, τις σουρώνουμε και κρατάμε ½ ποτήρι του κρασιού,από το νερό.
Σε ένα τηγάνιρίχνουμε το Flora Soft με βούτυρο σε μέτρια προς δυνατήθερμοκρασία και το αφήνουμε να θερμανθεί καλά.
Προσθέτουμε τατοματίνια, αλατοπίπερο και το βασιλικό, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούνελαφρά.
Ρίχνουμε τονερό από τις ταλιατέλες και μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά ακόμα, σε μέτριαθερμοκρασία.
Ρίχνουμε τιςταλιατέλες πάλι στην κατσαρόλα που τις βράσαμε και μόλις τα τοματίνια είναιέτοιμα τα ρίχνουμε από πάνω και ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε με τριμμένη μοτσαρέλα

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ (ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ)



Μία παραδοσιακή συνταγή για κουλουράκια  Σμυρνέικα για τις ημέρες του Πάσχα και όχι μόνο. Λαχταριστά, μυρωδάτα καιτραγανά, έρχονται από την άλλη άκρη του Αιγαίου στην κουζίνα σας.
Προετοιμασία 20΄
Μαγείρεμα περίπου 25΄
Υλικά
  • 1300 γρ. αλεύρι για όλεςτις χρήσεις
  • 8 αβγά χωριστά κρόκους και ασπράδια
  • 1 κρόκο αβγού για το άλειμμα
  • 280  γρ.ελαιόλαδο Αλτις Κλασικό
  • 3 φακελάκια βανιλέτα Alsa
  • 550 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό πορτοκαλιού ελαφρά χλιαρό
  • 3 κουτ. γλυκού αμμωνία ανθρακική
  • Ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι

Οδηγίες  Μαγειρέματος
Kοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το ελαιόλαδοΑλτις Κλασικό.
Σε ένα μικρό μπολ βάλτε το χλιαρό χυμόπορτοκαλιού μαζί με την αμμωνία και την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπήστε σε μία άλλη λεκάνη τους κρόκους τωναβγών με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και σε μία άλλη λεκάνη χτυπήστε ταασπράδια για να γίνουν μαρέγκα.
Βάλτε το μίγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρηστο κέντρο του αλευριού με το λάδι  καιζυμώστε ελαφρά.
Προσθέστε λίγο λίγο τη μαρέγκα.
Ενσωματώστε το χυμό πορτοκαλιού στο μίγμα τηςζύμης και ζυμώστε πάλι ώστε  να γίνει μίααφράτη μαλακή ζύμη.
Πλάστε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα.
Τοποθετήστε τα σε αλειμμένο ταψί με ελαιόλαδοΑλτις Κλασικό αραιά διότι φουσκώνουν.
Τέλος αλείψτε το κάθε κουλουράκι με κρόκοαβγού.
Ψήστε σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο στους170ο για 20 – 25 λεπτά.
livesmart.gr

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ


Υλικά:
  • 1 μικρό τρυφερό κουνουπίδι
  • 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει  μόνο του .
  • 2 αυγά και 1 ασπράδι
  • μισό κουτάκι μπύρα και 10 γρ. μαγιά λιωμένη σε 6κουταλιές της σούπα χλιαρό  νερό
  • 1 lt  ηλιέλαιο Sol για τηγάνισμα
Για τη μαρινάδα:
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ σούπας. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 κουτ. Σούπας ξίδι μπαλσάμικο Άλτις
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • λίγο αλάτι

ΟδηγίεςΜαγειρέματος
1. Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σεμικρά μπουκέτα. Τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμεκαλά.

2. Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας σ΄ έναμπολ, βουτάμε τα μπουκετάκια και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για μερικές ώρες,γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα

3. Φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας σ΄ένα μπολ το αλεύρι, τα δύο αβγά, το αλάτι, τη μπύρα και το αφήνουμε ναφουσκώσει

4. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, χτυπάμε έναασπράδι και το ρίχνουμε μέσα στο κουρκούτι ανακατεύοντας

5. Στραγγίζουμε τα μπουκετάκια από τημαρινάδα, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε φριτέζα με καυτό λάδιώσπου να ροδοκοκκινίσουν

6. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικόχαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά
livesmart.gr

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ , ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ




i-syntagi-tis-imeras 
  

Υλικά   

300 γρ. κέτσαπ
1 κιλό μακαρόνια έτοιμα βρασμένα 
400 γρ. κοτόπουλο 
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
400 γρ. γκούντα 
100 γρ. κρέμα γάλακτος 
Θυμάρι 
Βασιλικό 
Ανάλογο αλάτι, πιπέρι  

Εκτέλεση  

1. Σωτάρουμε το κοτόπουλο.

2. Σε μία λεκάνη ρίξτε τα έτοιμα βρασμένα ζυμαρικά, το ½ τριμμένο τυρί, το κοτόπουλο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά και την κρέμα γάλακτος καθώς και το αλατοπίπερο.

3. Τέλος, ρίξτε την κέτσαπ, λίγο θυμάρι και βασιλικό και ανακατέψτε τα καλά.

4. Ρίξτε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί ή χωρίστε τα σε 4 πυρίμαχα σκεύη.

5. Προσθέστε από πάνω το τριμμένο τυρί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10΄.  

Μερίδες: 4  

Πηγή: lovecooking.gr

KOΛΙΟΣ ΨΗΤΟΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ


Κι ο κολιός ...τον Αύγουστο! Σε μια ιδιαίτερη συνταγή από το Άλτις με αμπελόφυλλα τομάτα και θρούμπι που κάνει το ψάρι ακόμα πιο ενδιαφέρον και νόστιμο.
Υλικά:
  • 10  μεγάλα φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 1 ½  μεγάλη κόκκινη σφιχτή τομάτα
  • 8 παχουλοί κολιοί 
  • 1 φλιτζ. τσαγιού Ελαιόλαδο Άλτις Απαλό 
  • 1 κουτ. σούπας θρούμπι 
  • αλάτι - πιπέρι

Οδηγίες Μαγειρέματος

1. Καθαρίζουμε τους κολιούς από το κεφάλι και τα εντόσθια. Τους αλατίζουμε καλά και τους βάζουμε σε ένα σουρωτήρι
2. Κόβουμε την τομάτα σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι, τις αλατίζουμε, τις πιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το μισό λάδι. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 170 °C για 20 λεπτά
3. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τα αμπελόφυλλα ένα - ένα. Τα βγάζουμε σχεδόν αμέσως για να μη μαυρίσουν. Τα ακουμπάμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
4. Σε ένα άλλο ταψάκι βάζουμε τους κολιούς και τους ψήνουμε στο φούρνο στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
5. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο μερικά τηγανητά αμπελόφυλλα και επάνω τους βάζουμε μία η δύο φέτες ψητής τομάτας. Πάνω σε κάθε τομάτα βάζουμε 2 ψητούς κολιούς. Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι και πιπέρι
livesmart.gr

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


ΠΡΟΪΟΝ:
Νέα ΦΥΤΙΝΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ
Κυκλάδες
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Μπαρμπουνια με σάλτσα από δενδρολίβανο 
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:
20
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:
Εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30
ΜΕΡΙΔΕΣ:
4-6

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό μπαρμπούνια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι
  • 4-5 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 200 γρ. “Φυτίνη με ελαιόλαδο”
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Ανάλογο πιπέρι και αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα μπαρμπούνια και τα αλατοπιπερώνουμε και τα μαρινάρουμε στο χυμό  του λεμονιού για 30΄ 
Στη συνέχεια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με τη Φυτίνη
Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε 4-5 κουτ. σούπας από τη φυτίνη που ήταν στο τηγάνι με τα μπαρμπούνια και προσθέτουμε το δενδρολίβανο και το σκόρδο,  Τέλος  δένουμε το αρωματικό λάδι που προέκυψε από το τηγάνισμα από τα μπαρμπούνια και τα μυρωδικά  με το αλεύρι ανακατεύοντας το  μέχρι να πήξει
Σβήνουμε με το ξύδι και λίγο νερό έως ότου γίνει ένας χυλός περιχύνουμε τη χυλωμένη σάλτσα πάνω από τα μπαρμπούνια
 livesmart.gr

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΣΕΦΤΑΛΙΑ




i-syntagi-tis-imeras 
  

Υλικά  

1 κιλό κιμά χοιρινό και βοδινό 
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
4 κουταλιές αλεσμένη φρυγανιά 
Δυόσμος 
Κανέλα 
Αλάτι 
Πιπέρι 
Μισό ποτήρι νερό παγωμένο 
1 μπόλια  

Εκτέλεση  

Ανακατεύπουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και αφήνουμε περίπου 2 ώρες να ενωθούν οι γεύσεις. Ξεπλένουμε καλά την μπόλια και τυλίγουμε τα σεφταλιά.  

Σιγοψήνουμε στα κάρβουνα, σε μέτρια φωτιά.  

Πηγή: sidagi.gr

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΛΑΧΑΝΟ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥ - (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)




ΥΛΙΚΑ:
1 μεγάλο λάχανο ή 2 μέτρια (μαλακό)
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
250 γρ. τόνο κονσέρβα
5 ξερά κρεμμύδια περασμένα στον τρίφτη
200 γρ. ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
5 φύλλα δυόσμος ψιλοκομμένα
Αλάτι πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
1 λίτρο γάλα ή ο ζωμός από τους ντολμάδες(χλιαρά)
1 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
4 αυγά
Χυμό από 1 1/2-2 λεμόνια.(Δοκιμάζουμε πόσο ξινό το θέλουμε)
Αλάτι-

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε νερό. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Μπήγουμε ένα μαχαίρι δίπλα από το κοτσάνι και το φέρουμε λοξά γύρω, γύρω ώστε να αφαιρεθεί το κοτσάνι βαθιά. Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω. Όταν μαραθεί, το τοποθετούμε σε ένα ταψί με την τρύπα προς τα πάνω και ανοίγουμε τα φύλλα. Αφαιρούμε τα χοντρά μέρη και τα διαιρούμε στα δύο.
ΓΕΜΙΣΗ: Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, άνηθο, μαϊντανό σκόρδο ψιλοκομμένο δυόσμο, πιπέρι και τον τόνο λιωμένο. Ανακατεύουμε έως ότου πιεί το ρύζι όλα τα υγρά του τόνου και το λάδι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε κάθε κομμάτι λάχανου που έχουμε κόψει, βάζουμε στην άκρη στο κάτω μέρος μια κουταλιά γέμιση. την τυλίγουμε καλά να κλείσει από όλες τις πλευρές και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε ανοιχτή χύτρα σε δύο στρώσεις. Από κάτω στρώνουμε λαχανόφυλλα, το ίδιο και από πάνω. Ρίχνουμε νερό ζεματιστό, τόσο όσο να τα καλύψει λίγο και αλάτι χοντρό. Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 40' περίπου.
ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους. Χτυπάμε με ένα σύρμα τα ασπράδια καλά να αφρίσουν. Προσθέτουμε και τους κρόκους και τα χτυπάμε μαζί. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού
Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύομε έως ότου ροδίσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα λίγο ,λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Βάζουμε πάλι σε σιγανή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατίζουμε. Κατόπιν με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγη, λίγη μέσα στα αυγά που εξακολουθούμε να τα χτυπάμε. Την τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά για λίγο ακόμα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε λίγο πριν πάρει βράση.
Αφαιρούμε τα λαχανόφυλλα που σκέπαζαν τους ντολμάδες, σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Τρώγονται ζεστοί.

Αν το θέλουμε άκρως νηστίσιμο, κάνουμε τη σάλτσα νηστίσιμη με το ζωμό, κουτ. σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ, λεμόνι και λίγο λάδι


ΠΗΓΗ ΑΝΔΡΕΣ ΑΔΑΛΗΣ 

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΝΗΣΤΙΣΜΟ




ΥΛΙΚΑ:
750 γρ. αλεύρι
20γρ. μπέικιν
250 γρ. αραβοσιτέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού κανέλα

Ανακατεύουμε όλα τα υγρά στοιχεία με την κανέλα και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά και να γίνουν ένα ομογενοποιημένο σχετικά πηχτό μείγμα κι έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν.
Ζυμώνουμε τόσο όσο να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά και να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Αν το ζυμώσουμε παραπάνω, τότε θα λαδώσει.(θα κορδάρει και θα αρχίσει να βγάζει το λάδι με αποτέλεσμα να μας παιδέψει στο πλάσιμο αλλά και στο ψήσιμο αφού από έξω θα κάνει κρούστα και θα ψήνεται ενώ από μέσα θα είναι ωμό.)
Κόβουμε κομμάτια των 30 γραμμαρίων και τα βουτάμε σε μπόλικο σουσάμι. Έπειτα με το σουσάμι επάνω τους τα πλάθουμε σε διάφορα σχήματα. Πλάθοντάς τα με το σουσάμι επάνω, κολλάει καλύτερα.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30-35 λεπτά


Από τον ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ 

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ





ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
2 κουτ. σούπας μπέικιν 
1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
2 1/2 φλιτζάνια ανθρακούχο νερό ή σόδα
1/2 κούπα φιλέ αμύγδαλο(προαιρετικά)
ΣΙΡΟΠΙ:
3 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
Φλούδα 1 πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και ανακατεύουμε. 
Σε άλλο σκεύος αδειάζουμε το ταχίνι και το ανακατεύομε με το ανθρακούχο νερό μέχρι να διαλυθεί καλά.
Ρίχνουμε το διαλυμένο ταχίνι στη λεκάνη και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Κουνάμε το ταψάκι ώστε να απλωθεί το μείγμα καλά και να γίνει ισόπαχο και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει το μείγμα.
Στη συνέχεια αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με αμύγδαλο φιλέ και το ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα του τα υλικά για 5' και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το κόβουμε κομμάτια και το σιροπιάζουμε κουταλιά, κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Το γλυκό είναι καλύτερο την επόμενη μέρα.

ΣΥΝΥΑΓΗ ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ 

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


i-eukoli-syntagi 
  

Υλικά  

Μικρά τρυφερά καρότα: 500 γρ. περίπου
Μικρά ξερά κρεμμύδια: 500 γρ. περίπου 
Ελαιόλαδο: 1 κουταλιά σούπας 
Καστανή ζάχαρη: 1/4 κούπας 
Μπαλσάμικο ξύδι: 4 κουταλιές σούπας
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει  

Εκτέλεση   

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στρώνετε ένα ταψάκι με λαδόχαρτο (δεν είναι απαραίτητο, απλά διευκολύνει το πλύσιμο του ταψιού μετά). 

2. Ξύνετε και πλένετε τα καρότα. Αν είναι μεγάλα, το κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα κατά μήκος. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Αν είναι μεγάλα τα κόβετε στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια (ανάλογα το μέγεθος). Τα ραντίζετε με το ελαιόλαδο, τα ανακατεύετε καλά και τα βάζετε στο ταψί.

3. Ψήνετε τα λαχανικά για 20 λεπτά περίπου. Τα βγάζετε και προσθέτετε την ζάχαρη και το ξύδι. Ανακατεύετε και ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 25 λεπτά. 

4. Βγάζετε από το φούρνο, αν θέλετε αλατοπιπερώνετε ελαφρά και τα σερβιρετε ζεστά.  

Μερίδες: 4 
Προετοιμασία: 10 λεπτά 
Μαγείρεμα: 45 λεπτά  

Πηγή: radicio.com

ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ


i-syntagi-tis-imeras 
  

Υλικά 
  
Κότσι χοιρινό: 2 μεγάλα 
Μπύρα: 2 κουτάκια (660 ml) 
Καθαρισμένο σκόρδο: 3 - 4 σκελίδες 
Χοντροκομμένο φρέσκο θυμάρι: 4 - 5 κλαδάκια 
Μουστάρδα: 4 κουταλιές σούπας 
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει 
Ελαιόλαδο: 2 - 3 κουταλιές σούπας  

Εκτέλεση   

1. Πλένετε και σκουπίζετε τα κότσια. Αν έχουν και την πέτσα τους, τα χαράζετε οριζόντια σε 3 - 4 σημεία. 

2. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε την μπύρα με τη μουστάρδα, το σκόρδο και το θυμάρι. Προσθέτετε τα κότσια. Σκεπάζετε και φυλάτε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αν δεν καλύπτονται με την μαρινάδα, πρέπει να τα αναποδογυρίσετε κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος. 

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζετε τα κότσια από την μαρινάδα και τα σκουπίζετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι ή σε σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο και ροδίζετε ολόγυρα τα κότσια. Βάζετε στο ταψί, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε την μισή μαρινάδα και βάζετε στο φούρνο. 

4. Ψήνετε τα κότσια για 2 περίπου ώρες, γυρίζοντάς τα 1 - 2 φορές στη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρειαστεί προσθέτετε και την υπόλοιπη μαρινάδα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, με πατάτες ή ρύζι.  

Μερίδες: 4 
Προετοιμασία: 10 λεπτά 
Μαγείρεμα: 2 ώρες  

Πηγή: radicio.com