Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΚΡΕΜΑ

Υλικά:
  •     1/2 κιλο φυλλα μπακλαβα
  •     6 ποτηρια γαλα.
  •     12 κουταλιες σουπας καστερ/κορν φλαουρ
  •     18 κουταλιες σουπας ζαχαρη
  •     2 κουταλιες σουπας βουτυρο.
  •     λιγο ακομα βουτυρο, καβατζα για το πασαλειμα των φυλλων.
  •     4-5 αυγα (γιατι ολα τα αυγα δεν ειναι ιδια)
  •     λιγο κανελα
  •     κανελα και αχνη για στολισμα
Αυτο εδω βγαινει ενα ταψι μπουγάτσα, στις διαστασεις του ταψιου της θείας μου.
Εαν θελετε περισσοτερη/λιγοτερη κρεμα ακολουθειτε τους παρακατω κανονες:
  •     Για καθε ποτηρι γαλα αντιστοιχουν 2 κουταλιες σουπας καστερ/κορν φλαουρ.
  •     Για καθε ποτηρι γαλα αντιστοιχουν 3 κουταλιες σουπας ζαχαρη.
Εκτέλεση:
  • Ζεσταινουμε 5 ποτηρια γαλα στην κατσαρολα. Το γαλα δεν πρεπει να βρασει και αφρισει.
  • Στο αλλο το ποτηρι διαλυουμε καλα την καστερ.
  • Σπαμε τα αυγα και τα ανακατευουμε καλα. (ασπραδι ΚΑΙ κροκο).
  • Μολις ζεσταθει το γαλα το βγαζουμε απο τη φωτια. Βαζουμε το κρυο γαλα με το κορν φλαουρ και τη ζαχαρη και ανακατευουμε πολυ καλα.
  • Βαζουμε την κανελα.
  • Ριχνουμε το βουτυρο και ανακατευουμε μεχρι να λιωσει.
  • Ριχνουμε με προσοχη τα χτυπημενα αυγα σιγα σιγα και ανακατευουμε συνεχεια μην γινουν ομελετα.
  • Το εχουμε σε αισχρα χαμηλη φωτια μεχρι να δεσει.
  • Βουτυρωνουμε το ταψι. Βαζουμε ενα φυλλο. Το βουτυρωνουμε.
  • Η διαδικασια επαναλαμβανεται μεχρι να εχουμε 4 βουτυρωμενα φυλλα.
  • βαζουμε την κρεμα.
  • Βαζουμε αλλα 4 βουτυρωμενα φυλλα.
  • Το βαζουμε στο φουρνο σε μετρια θερμοκρασια μεχρι να ροδισει το πανω φυλλο.
  • Το βγαζουμε
  • Με το καλο μας χερι (αυτο που γραφουμε, κανουμε το σταυρο μας) πιανουμε την αχνη ζαχαρη και με το αλλο την κανελα. Με διαδοχικες κινησεις καρατε κιντ (WAX-ON / WAX-OFF) βαζουμε την τελευταια πινελια στο εργο τεχνης.
Το σχημα της μπουγατσας που το κανει σαν μπογο (και οχι σαν σπανακόπιτα) αφηνεται στον αναγνωστη σαν ασκηση.

Καλη ορεξη.

greekcook.gr

ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ

Υλικά:
  • ½ κιλό λουκάνικο χωριάτικο Καλαμάτας αν βρείτε ή άλλο χωριάτικο απαραιτήτως όμως πικάντικο
  • ½ κιλό ή λίγο παραπάνω πιπεριές πράσινες κέρατα (μακρόστενες)
  • 1 pummaro (ίσως και λίγο παραπάνω θα δείτε και με το μάτι ρίχνοντάς το)
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα αποξηραμένη ή φρέσκια από τη γλαστρούλα μας
Εκτέλεση:
  • Σε καυτό λάδι τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές ίσα ίσα να μαραθούν, κατόπιν κόβουμε το κοτσάνι, τις ξεσποριάζουμε και τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε δύο κομμάτια την κάθεμια.
  • Κόβουμε το λουκάνικο/α σε ροδέλες χονδρές και το τηγανίζουμε και αυτό ελαφρά να "αρπάξει" λίγο.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση λουκάνικα, μία στρώση πιπεριές και από πάνω pummaro να καλύπτει την επιφάνεια.
  • Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και δεν βάζουμε αλάτι ή πιπέρι γιατί το λουκάνικο είναι αρκετά πιπεράτο και αλμυρό.
  • Αφού τελειώσουμε το στρώσιμο ρίχνουμε από πάνω ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και την καυτερή πιπερίτσα που έχουμε λιώσει λίγο με ένα πηρουνάκι.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πολύ σιγά (στο 1 του ματιού της κουζίνας μας) για περίπου μισή ώρα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα βγάζοντάς το από την κατσαρόλα με σπάτουλα σιγά σιγά για να μην χαλάσουν οι στρώσεις.

Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. Αν δεν το θέλετε τόσο καυτερό, ας μην ρίξετε την καυτερή πιπερίτσα.
greekcook.gr

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Υλικά:
  • 350-400 γραμμάρια ψωμί
  • 500 γραμμάρια βοδινό και 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αφαιρέστε την φύτρα για να μην είναι βαρύ)
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι κατά βούληση (σίγουρα μια κουταλιά στο κιμά μέσα) 
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 8 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 2 κουτιά ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • Λίγη ζάχαρη αν είναι ξινή η σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αβγά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με τα κοτσάνια
Εκτέλεση:
  • Μουλιάζετε το ψωμί και κατόπιν αφαιρείτε την κόρα.
  • Ζυμώνετε το κιμά μαζί με το ψωμί, τα αυγά, το κύμινο, το αλάτι το μαϊντανό, το πιπέρι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
  • Πλάθετε μικρά σουτζουκάκια και τα περνάτε από ένα πιάτο με αλεύρι (αλευρώνετε ελαφρά).
  • Σε καλής ποιότητας ελαιόλαδο τηγανίζετε τα σουτζουκάκια και τα βγάζετε από την κατσαρόλα.
  • Ενώ καιει το λαδί, μαραίνετε λίγο το κρεμμύδι και προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε.
  • Στη συνεχεία ρίχνετε μέσα τα σουτζουκάκια και σε χαμηλή φωτιά τα ψήνετε μέχρι να μελώσουν και να δέσει η σάλτσα.
  • Φτιάχνετε ένα πουρέ πατάτας (είτε δικό σας, είτε έτοιμο σε σκόνη) και μόλις είναι έτοιμος ανακατεύετε μια γεμάτη κουταλιά φρέσκο βούτυρο για να αρωματιστεί.
  • Σερβίρετε 4 σουτζουκάκια στο κέντρο ενός πιάτου, απλώνετε γύρω-γύρω πουρέ και πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικη σάλτσα.
Σημείωση: Αν θέλετε να είναι πιο αφράτα τα σουτζουκάκια, προσθέστε ένα ποτηράκι υγρή σόδα καθώς ζυμώνετε το κιμά. Ναί, ναί, το αναψυκτικό! 

greekcook.gr

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό ψαρονέφρι
  • 1 κιλό πράσα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκκομένα
  • 1/2 ματσάκι μαιντανό
  • 1 σελινόριζα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι

Πως το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά το κρέας και καθαρίζουμε τα πράσα μας. Κρατάμε το άσπρο μέρος και πολύ λίγο από το πράσινο και τα κόβουμε διαγώνια περίπου στα 3 εκατοστά.
  2. Σκουπίζουμε το κρέας και το ζεματάμε ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ να αλλάξει το χρώμα του.
  3. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε γα 2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τα πράσα μας, την σελινόριζα, τον μαιντανό, το λάδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα να σκεπάζει το φαγητό μας.
  7. Το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30' και μετά χαμηλώνουμε στο μισό και το αφήνουμε για άλλη μισή ωρίτσα.
  8. Στην συνέχεια χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι με μίξερ να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
  9. Προσθέτουμε τον κρόκο χτυπώντας και σιγά σιγά και το λεμόνι.
  10. Μετά παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό μας και το βάζουμε στο αυγολέμονο χτυπώντας απαλά.
  11. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και κουνάμε με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.
  12. Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά και αυτό ήταν!! Καλή σας όρεξη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Το νεράκι στο φαγητό μπορείτε να το αυξήσετε λιγάκι αν θέλετε το φαγάκι σας να έχει λίγο παραπάνω ζουμάκι!


Διαβάστε περισότερο: Ψαρονέφρι με πράσο και σελινόριζα αυγολέμονο http://www.sintagespareas.gr/sintages/psaronefri-me-praso-kai-selinoriza-aygolemono.html#ixzz2JAJQTluG

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

MΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ



Συστατικά

  • 4 μέτρια μπαρμπούνια περίπου 1 κιλό όλα μαζί καθαρισμένα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 150 γρ. αμπελόφυλλα
  • Το χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες

Τρόπος μαγειρέματος


  • 1
    Ξέπλυνε καλά τα ψαράκια και σκούπισε ελαφρά με χαρτί κουζίνα
  • 2
    Αλατοπιπέρωσε τα ψαράκια και άλειψε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο, αφήνοντας τα ψαράκια να κρυώσουν για 30 λεπτά
  • 3
    Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC και λάδωσε ένα πυρέξ. Ανακάτεψε το σκόρδο με τον μαϊντανό, αλατοπιπέρωσε και μοίρασε το μείγμα στις κοιλιές κάθε ψαριού
  • 4
    Τύλιξε ένα ένα τα ψάρια με 1-2 αμπελόφυλλα ανάλογα με το μέγεθός τους αφήντως τα κεφάλια ακάπλυπτα
  • 5
    Στρώσε τα ψάρια στο πυρέξ και περίχυσε με το χυμό λεμονιού, βάζοντας μερικές ροδελίτσε λεμόνι επάνω σε κάθε ψάρι
  • 6
    Ψήσε στο φούρνο για 20 λεπτά και σέρβιρε αμέσως

    tlife.gr
  • ΛΑΖΑΝΙΑ



    Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά για την πιο χαλαρή μέρα της εβδομάδας.
    Τα λαζάνια είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γίνει, αλλά όταν επιτρέπετε ατασθαλίες στο εαυτό σας, όπως σε μια ηλιόλουστη Κυριακή, μπορείτε άφοβα να το δοκιμάσετε γιατί είναι τόσο λαχταριστό και νόστιμο, που μπορεί να σας κάνει χαρούμενη όπως μόνο μία αγκαλιά θα μπορούσε.Υλικά1 κιλό γλυκό ιταλικό λουκάνικο1/2 κούπα ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες1 κουτί χυμό ντομάτας1 κουτί ντομάτες σε κύβους2 κουτιά με συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας2 κ.σ. ζάχαρη1 1/2 κ.σ. αποξηραμένος βασιλικός1 κ.σ. αλάτι1/4 της κουταλιάς πιπέρι4 κ.σ. φρεσκοκομμένο βασιλικό12 λαζάνια1/2 κιλό τυρί ρικότα1 αβγό1/2 κ.σ. αλάτι3/4 κιλού ψιλοτριμμένη μοτσαρέλα3/4 της κούπας ψιλοτριμμένη παρμεζάναΕκτέλεση1. Σε μία γάστρα ψήστε το λουκάνικο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν2. Ρίξτε στη γάστρα τις ντομάτες σε κύβους, το χυμό ντομάτας και τη συμπυκνωμένη ντομάτα και το νερό και ανακατέψτε.3. Ρίξτε μετά το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το μαϊντανό. Καλύψτε τη γάστρα και αφήστε στο φούρνο σε μέτρια φωτιά για μία με μιάμιση ώρα.4. Αφού ψηθεί η σάλτσα λουκάνικο, βάλτε σε μια κατσαρόλα τα λαζάνια και βράστε τα για 8 με 10 λεπτά5. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ρικότα, με το αβγό, λίγο μαϊντανό και μισή κουταλιά αλάτι.6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C.7. Σε ένα βαθύ ταψί απλώστε στον πάτο 1 και 1/2 κούπα από τη σάλτσα λουκάνικου που φτιάξατε. Στρώστε από πάνω 6 λαζάνια ώστε να καλυφθεί όλη σάλτσα. Από πάνω ρίξτε το μισό μείγμα τυριού ρικότα που φτιάξατε. Ρίξτε από πάνω το 1/3 της τριμμένης μοτσαρέλας.8. Συνεχίστε να στρώνετε στρώματα μέχρι να τελειώσει το υλικό σας και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο. Προσέξτε μην ακουμπά το τυρί και σας κολλήσει το αλουμινόχαρτο.9. Ψήστε για 25 λεπτά και αφήστε να κρυώσει για 15.
    Yahoo!news

    ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



     
    από την Ιωάννα Σταμούλου



    Υλικά για ένα μέτριο ταψί:
    1 πακέτο φύλλο για πίτες

    ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων



    Για τη γέμιση:

    500γρ. κιμά μοσχαρίσιο

    ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

    1 μελιτζάνα μεγάλη σε κυβάκια του 1εκ.,

    1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος του) κομμένο κατά μήκος και μετά σε φετούλες

    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια

    1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια

    2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

    1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

    1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

    1 ξυλάκι κανέλας

    1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

    αλάτι, πιπέρι,

    1 κουτ. σούπας σουσάμι




    Για το τελείωμα:
    1 φλιτζάνι γάλα πλήρες

    2 αβγά

    1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο





    Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

    Food Styling: Αντωνία Κατή


     
    Ζεσταίνετε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι και ρίχνετε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και τότε προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον κιμά. Συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
       
    Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτετε τα κυβάκια της μελιτζάνας, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
       
    Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας και προσθέτετε το μαϊντανό. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.
       
    Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα το μίγμα του κιμά και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, αλείφοντας και τις άκρες τους με λάδι.
       
    Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα αλείψετε επίσης με λάδι και κόβετε με ψαλίδι αυτά που εξέχουν. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι να φτάσει βαθιά), την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για ½ ώρα.
       
    Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και τη βάζετε ξανά στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα. Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.
    protothema.gr

    Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

    ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΣΚΟΡΔΟΥ


     (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ)

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

    8 μεγάλες γαρίδες
    2/3 φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    8 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τις φύτρες, κομμένες στη μέση
    2 κ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κοφτή κ. σούπας αποξηραμένο
    1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκος μαϊντανός (τα φυλλαράκια), ψιλοκομμένος
    2 κ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες ή 1 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
    2 κ. σούπας μουστάρδα απαλή
    1 κ. γλυκού μέλι
    χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι (περίπου 5 - 6 λεπτά), χωρίς όμως να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ελαιόλαδο να κρυώσει και να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσουμε τόσο πιο καλά θα αρωματιστεί το λάδι. Μετά το περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα και τα ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη, κρατάμε όμως τα κεφάλια και το κέλυφος της ουράς. Αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι με ένα μαχαίρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το αρωματικό ελαιόλαδο που έχουμε φτιάξει και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε το πολτοποιημένο μείγμα του σκόρδου με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα με τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι και την πάπρικα. Ανακινούμε καλά το τηγάνι να πάει παντού η σάλτσα και μετά από 2 - 3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.
    megatv.com

    MOΣΧΑΡΙ ΜΠΡΕΖΕ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


     (ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ)


    ΥΛΙΚΑ

    Για το μοσχάρι μπρεζέ


    1,2 κιλά μοσχάρι ελιά, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
    120 γρ. ελαιόλαδο
    250 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά καρέ
    150 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρά καρέ
    100 γρ. σέλερι, κομμένο σε χοντρά καρέ
    50 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
    100 γρ. κόκκινο κρασί
    30 γρ. πελτέ ντομάτας
    850 γρ. σάλτσα ντέμι γκλας ή ζωμό κοτόπουλο
    1 φύλλο δάφνη
    10 γρ. θυμάρι
    60 γρ. βούτυρο
    αλάτι

    Για τα λαχανικά

    60 γρ. ελαιόλαδο
    200 γρ. καρότα, κομμένα σε μέτρια καρέ
    200 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε μέτρια καρέ
    200 γρ. πράσο, κομμένο σε μέτρια καρέ
    αλάτι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Για το μοσχάρι μπρεζέ


    Αλατίζουμε τα μοσχαρίσια κομμάτια από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μυρίσει έντονα το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντέμι γκλας, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το κρέας. Φέρνουμε πάλι σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Εναλλακτικά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο στον φούρνο στους 140°C. Σουρώνουμε τον ζωμό, πετάμε τα λαχανικά και κρατάμε στην άκρη το κρέας. Τοποθετούμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια). Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας, τα λαχανικά που έχουμε μαγειρέψει χωριστά και το βούτυρο και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε, αν χρειάζεται.

    Για τα λαχανικά

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το 1/3 του ελαιόλαδου και ιδρώνουμε το καρότο μέχρι να μαλακώσει. Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τη σελινόριζα και το πράσο.
    megatv.com

    ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ


     (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ)ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4


    250 γρ. φασόλια γίγαντες
    2 δαφνόφυλλα
    1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), σε ροδέλες 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    1 κιλό χόρτα (λάπαθα, σέσκουλα, μυρώνια κ.ά.)
    1 μέτριο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες
    1½ φλιτζάνι τσαγιού ανθότυρο θρυμματισμένο
    1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
    1 φλιτζάνι τσαγιού λιαστές ντομάτες από βαζάκι
    χοντροκομμένες αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    3 κ. σούπας γαλέτα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε κρύο νερό. Την επομένη τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό, που να τους σκεπάζει καλά. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, έως ότου πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται. Στο μεταξύ, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια μαζί, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και το πράσο και ρίχνουμε αμέσως αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν, και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας το ανθότυρο, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στραγγίζουμε τους γίγαντες (κρατάμε κατά μέρος 2 φλιτζάνια τσαγιού από το νερό που έβρασαν) και τους μεταφέρουμε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψάκι. Προσθέτουμε το μείγμα λαχανικών - τυριού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό από το βράσιμο των φασολιών που αφήσαμε κατά μέρος. Ανακατεύουμε απαλά και πασπαλίζουμε με την γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά). Ψήνουμε για 1 ώρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να μελώσουν οι χυμοί του φαγητού.
    megatv.com

    Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

    KOMMATIA ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

    ΥΛΙΚΑ
    500 γραμμάρια κιμάς
    500 γραμμάρια ντομάτες
    500 γραμμάρια κρεμμύδι
    πολύ σκόρδο
    μαϊντανό
    κύμινο, μπούκοβο,μαύρο πιπέρι, μπαχάρι για κεφτέ, μπαχάρι γενικά, αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Όταν ανακατέψετε όλα αυτά και τα μαγειρέψετε, μπορείτε, μπορείτε να τα απολαύσετε συμπληρώνοντάς τα με μαϊντανό, κρεμμύδι, λεμόνι ή ρεπανοσαλάτα και το σερβίρετε.

    ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΕΜΠΑΜΠ

    ΥΛΙΚΑ
    500 γραμμάρια κιμά
    2 φέτες ψωμί μόνο την ψύχα
    1 κρεμμύδι ξερό
    3 σκελίδες σκόρδο
    1 κρόκος αυγού
    μαύρο πιπέρι, μπούκοβο, αλάτι

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
    500 γραμμάρια αλεύρι
    1 κ.σ. μαγιά (υγρή ή ξηρή μαγιά)
    1 κ.γ. αλάτι
    όσο νερό σηκώσει

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ
    2 κουτάλια φαγητού βούτυρο
    1 κουταλιά φαγητού σάλτσα
    1/2 ποτήρι του τσαγιού ζεστό νερό
    αλάτι
    μπούκοβο ανάλογα με την διάθεση
    γιαούρτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Μέσα σε χλιαρό νερό λιώνουμε την μαγιά, βάζοντας αλάτι και αλεύρι και κάνουμε ζύμη.Στη συνέχεια την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μια ώρα περίπου να φουσκώσει.Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν ζύμη , μπορούν να την προμηθευτούν.Μετά κόβουμε την ζύμη σε σχήμα περίπου αυγού και την ανοίγουμε με το μπλάστρι.Μετά φτιάχνουμε τους κεφτέδες, τους δίνουμε σχήμα στενόμακρο και τις τηγανίζουμε.Μετά τοποθετούμε κάθε κεφτέ μέσα στη ζύμη που ανοίξαμε και το κάνουμε ρολό, αφού πρώτα ψήσουμε το ζυμάρι στον φούρνο.Μετά βάζουμε από πάνω αλάτι, γιαούρτι, σάλτσα και σως και είναι έτοιμο.

    Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

    ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


    συστατικά
    1 κιλό κιμά (μοσχάρι ή αρνί)
    ½ φλ. ρύζι
    2 ασπράδια αβγών
    3-4 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
    3-4 κ.σ. βούτυρο
    2 ματσάκια μαϊντανό
    αλάτι & πιπέρι

    Για το αβγολέμονο
    2 κρόκους αβγών
    χυμό λεμονιού (περίπου 2 λεμόνια)
    οδηγίες
    1. Βάζουμε το κιμά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα δυο ασπράδια, το ρύζι, το ανάλογο πιπέρι και αλάτι και αν θέλουμε λίγο δυόσμο.

    2. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε ως εξής: κόβουμε το μαϊντανό και τον απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ή σε κάποια σανίδα κοψίματος. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι κόβουμε τα γιουβαρλάκια σε μέγεθος όσο ένα κορόμηλο σχεδόν και τα αφήνουμε επάνω στο μαϊντανό. Κατόπιν, βρέχουμε με λίγο νερό τις παλάμες μας και ζυμώνουμε το κιμά σε βώλους περιτυλιγμένους με μαϊντανό. 


    3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια σε δυο στρώσεις (μπορούν να τοποθετηθούν και σε περισσότερους στρώσεις αλλά λιώνουν ή χάνουν το σχήμα τους).
    4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, τόσο ζεστό, βραστό νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρις ότου απορροφηθεί το υγρό και απομείνει αυτό που χρειαζόμαστε για τη σάλτσα. 

    5.Σε ένα βαθύ πιάτο, χτυπάμε τους 2 κρόκους των αυγών με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε σταδιακά λίγη από τη σάλτσα που υπάρχει στην κατσαρόλα και τα αδειάζουμε σιγά σιγά πίσω στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια.
    6. Ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα ώσπου να δέσει το αυγολέμονο, ενώ προσέχουμε να μην πάρει βράση το φαγητό μας γιατί θα κόψει το αυγολέμονο.
    gourmed.gr 

    ΨΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

    ΥΛΙΚΑ
    ψάρια για όσα άτομα έχουμε
    1 φλυτζάνι λάδι
    1 κ.γ. δυόσμο
    κόκκινο πιπέρι σε σκόνη
    3 σκελίδες σκόρδο
    1 πρέζα αλάτι , μαύρο πιπέρι
    1 κ.γ. υγροποιημένη σάλτσα
    2 κουτάλια ξυσμένο τυρί κασέρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Χτυπούμε στο γουδί το σκόρδο. Μέσα στο λάδι βάζουμε το σκόρδο, τον δυόσμο, το κόκκινο πιπέρι, το μαύρο πιπέρι , το αλάτι και τα ανακατεύουμε.Μετά βάζουμε επάνω και μέσα στα ψάρια από αυτό το μίγμα .Επί το πλείστον, το κοπανισμένο σκόρδο το βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού και μετά βάζουμε τα ψάρια σε κεραμικό ή σε ταψί, τα οποία τα τοποθετούμε σε μέτριας θερμοκρασίας φούρνο. Μετά από 15 λεπτά είναι έτοιμα.

    ΣΟΥΒΛΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ

    ΥΛΙΚΑ
    5 μέτριες στο μέγεθος πατάτες
    500 γραμμάρια κιμά με λίγο λύπος
    1 μέτριο σε μέγεθος κρεμμύδι
    1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
    1/2 καρβέλι μπαγιάτικο ψωμί του οποίου χρησιμοποιούμε μόνο την ψύχα
    μπούκοβο, αλάτι, κύμινο
    2 ντομάτες
    2 μυτερές πιπεριές
    2-3 κουτάλια φαγητού υγρό βούτυρο
    8-9 καλαμάκια

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα προαναφερθέντα , πλην των μυτερών πιπεριών και των ντοματών.Μετά δίδουμε σχήμα περίπου καρυδιού στον κιμά.Όταν ετοιμασθούν αυτοί οι κεφτέδες. κόβουμε τις πατάτες σε σχήμα μισοφέγγαρου (και μισό πόντο πάχος). Μετά κόβουμε σε φέτες τις ντομάτες και τις πιπεριές.Μετά βάζουμε σε κάθε καλαμάκι με την σειρά, πατάτα, κεφτέ, ντομάτα, πιπέρι.Μετά τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί και τα περεχούμε με το βούτυρο. Μετά βάζουμε λίγο αλάτι και λίγο θυμάρι πάνω από αυτά και τα βάζουμε σε φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις ροδοκοκκινίσουν, κατεβάζουμε τους βαθμούς στους 150, μέχρις ότου ψηθούν και στη συνέχεια τα προσφέρουμε.

    Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

    ΜΑΝΤΙ ΜΕ ΤΡΙΑ (3) ΚΡΟΣΣΙΑ

    ΜΑΝΤΙ = ζυμαρικό , μαντίκι      ΚΡΟΣΣΙΑ=στρώματα,λωρίδες

    ΥΛΙΚΑ
    1,5 ποτήρι του νερού αλεύρι
    1 αυγό,αλάτι και αρκετό νερό
    400 γραμμάρια κρέας κοτόπουλου
    ΣΩΣ
    2 κουταλιές βούτυρο
    1 κουτάλι φαγητού σάλτσα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Με τα υλικά κάνουμε ζύμη. Μετά από 15 λεπτά ξεκούρασης της ζύμης, κάνουμε με αυτήν φύλλο, όχι πολύ λεπτό και το αλευρώνουμε καλά. Το φύλλο που ανοίξαμε, το διπλώνουμε, έτσι ώστε το πάχος του να φθάσει περίπου τα έξι (6) εκατοστά και το κόβουμε σε λωρίδες.Τις λωρίδες τις ξανακόβουμε στη μέση και αφού ρίξουμε από πάνω τους ξύδι, τις βάζουμε σε ταψί, το οποίο εν συνεχεία το βάζουμε στον φούρνο, έτσι ώστε οι λωρίδες να ροδίσουν.Μετά βράζουμε το κοτόπουλο και το ξεφτίζουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κοτόζουμο στο ταψί που έχουμε τις λωρίδες της ζύμης, μέχρις ότου αυτές σκεπαστούν με τον ζωμό.Μετά σκεπάζουμε το ταψί, το βάζουμε στον φούρνο μέχρι να φύγει το νερό και να μαλακώσουν οι λωρίδες.Βγάζουμε από τον φούρνο τις λωρίδες και ρίχνουμε επάνω τους το ξεφτισμένο κοτόπουλο.Από πάνω προσθέτουμε την σως που είχαμε κάνει.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η ζύμη μας βγει παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε χερίσια μακαρόνια.   

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΩΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

    ΥΛΙΚΑ
    750 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου
    750 γραμμάρια καρότα
    750 γραμμάρια πατάτες
    750 γραμμάρια μπιζελάκι

    ΣΩΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
    1 λίτρο γάλα
    1,5 κ.σ. κάρι (μπαχαρικό)
    1 ποτήρι του νερού αλεύρι
    150 γραμμάρια μαργαρίνη,μαύρο πιπέρι,αλάτι
    200 γραμμάρια κασέρι τυρί
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΩΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
    Βάζουμε στον τεντζερέ βούτυρο και αλεύρι, το οποίο και καβουρντίζουμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και προσέχουμε να μην βολιάσει το αλεύρι.Μετά προσθέτουμε το κάρι, το μαύρο πιπέρι και το αλάτι και όλα μαζί τα ανακατεύουμε, ψήνοντάς τα για πέντε περίπου λεπτά.
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα.Μετά βράζουμε το κοτόπουλο. Εάν τα μπιζέλια είναι κονσέρβα δεν χρειάζονται βράσιμο, εάν είναι φρέσκα, ναι. Μετά , όλα αυτά τα ανακατεύουμε και περιμένουμε

    Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

    ΚΕΜΠΑΜΠ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

    ΥΛΙΚΑ
    1 στήθος κοτόπουλου
    3 κόκκινες πιπεριές
    7 πράσινες πιπεριές
    1 τσαμπί ντομάτας (όσες θέλουμε)
    1 κιασεδάκι γιαούρτι
    2 καρότα
    1/2 πίτα
    1 κ.σ. βούτυρο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους και κόβουμε το στήθος του κοτόπουλου και τα καρότα,όσο είναι το μήκος ενός δακτύλου του χεριού.Βάζουμε μέσα στο τηγάνι βούτυρο.Σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο, τις πιπεριές και τα καρότα.Κόβουμε την πίτα κομματάκια και την τοποθετούμε στα πιάτα.Πάνω από την πίτα βάζουμε το καλοχτυπημένο γιαούρτι. Προσθέτουμε λάδι στο τηγάνι και μέσα σ΄αυτό σοτάρουμε τις ντομάτες αφού τις κόψουμε.Λίγες από τις ντομάτες τις βάζουμε πάνω στο γιαούρτι, το οποίο έχουμε βάλει ήδη επάνω στα κομμάτια της πίτας που έχουμε κόψει.Όταν σοταριστούν οι πιπεριές και τα καρότα τα τοποθετούμε στα πιάτα.Μετά σοτάρουμε και το κοτόπουλο, το οποίο όταν κοκκινίσει το τοποθετούμε στο μέσον του πιάτου.Μετά λειώνουμε βούτυρο με το οποίο περεχούμε όλα τα προαναφερθέντα στο πιάτο υλικά και είναι έτοιμο.