Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

KAΡΥΔΟΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ




Χοντροκόβουμε την καρυδόψιχα. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Μέσα στα ασπράδια ρίχνουμε 1 πρέζα αλάτι και τα χτυπάμε για 1’ περίπου έως ότου σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τους κρόκους με την άχνη για 5-6’ περίπου να ασπρίσουν καλά.

Προσθέτουμε το ανθόνερο, χτυπάμε για 1-2’ και εναλλάξ ρίχνουμε καρύδι, σιμιγδάλι. Τέλος ρίχνουμε 2-3 κουταλιές μαρέγκα και με κοφτές κινήσεις με κουτάλι αραιώνουμε το μίγμα. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και απαλά διπλώνουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε την αραιή ζύμη και την αφήνουμε για 35-40’ να τραβήξει την υγρασία της και να σφίξει ελαφρά ώστε να πλάθεται.

Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και πλάθουμε (μέγεθος καρυδιού) καρυδοκουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα. Τους ψήνουμε για 25-30’ στους 170 C στον αέρα να ροδίσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Με πινέλο τους αλείφουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε σε κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ



Σ’ όλο σχεδόν το νησί το γνησιότερο χριστουγεννιάτικο γλυκό ήταν τα ξεροτήγανα. Πράγματι, ειδικά  στην ανατολική Κρήτη τα ξεροτήγανα είναι «εκ των ουκ άνευ» της γιορτινής περιόδου. Φυσικά, το βρίσκουμε πλέον όλο το χρόνο σε ζαχαροπλαστεία και σε φούρνους και προσφέρεται και σε χαρές και σε λύπες.
Είναι ένα γλυκό με απλά υλικά αλλά περίτεχνο τρόπο κατασκευής. Γι αυτό τελευταία λίγες ,παλιές νοικοκυρές το φτιάχνουν στο σπίτι. Είναι γλύκισμα από μια εποχή που οι άνθρωποι αξιολογούσαν περισσότερο τη δαπάνη των υλικών ενός φαγητού ή γλυκού και λιγότερο τον κόπο και την τέχνη τους…

Τα ξεροτήγανα, δεν έχουν υλικάαπαγορευμένα σε περίοδο νηστείας. Είναι νηστίσιμο γλυκό, αν και είναι παραδοσιακό του Δωδεκαημέρου. Δεν έχουν αυγά, όπως τις δίπλες. Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε συνήθως βοηθό, γιατί πρέπει να τηγανίζεται η ζύμη μόλις ανοίξουμε το φύλλο, αλλιώς ξεραίνεται και σπάει.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή κρητική συνταγή, φτιαγμένα με το παραδοσιακό  ελαιόλαδο και  την περίφημη ρακή της Κρήτης, τα οποία  σερβίρονται και στους γάμους. 
Υλικά
Ζύμη
1 κιλό
αλεύρι σκληρό
1 κρασοπότηρο ρακή
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλάτι
Σιρόπι
1 κιλό
ζάχαρη
½ κιλό νερό
5-6 κουταλιές σούπας κανέλα
½ κρασοπότηρο μέλι
Λίγο λεμόνι
Καρύδια,
κανέλα κ σουσάμι  για το πασπάλισμα
Εκτέλεση 
1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
2. Ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
3. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου και το κόβουμε σε 4 μικρότερες.
4. Βάζουμε σε ένα τηγάνι με ΠΡΟΣΟΧΗ να καεί το λάδι.
5. Όταν καεί το λάδι, τυλίγουμε μια - μια τις λωρίδες στα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από τα 2 δάχτυλα, μετά στα 3 και μετά στα 4 μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.
6. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
7. Γυρίζουμε με 2 πιρούνια και με προσοχή τους κολλημένους αυτούς κρίκους, ώστε να μη χάσουν το στρόγγυλο σχήμα τους.
8. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο, το βγάζουμε και το ακουμπάμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.
9. ΣΙΡΟΠΙ: Βράζουμε 15 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλλα. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

10. Βουτάμε ένα – ένα τα ξεροτήγανα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλλα (αν θέλουμε αντικαθιστούμε κάποιο με το σουσάμι).

ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΡΟΚΑΣ




H-syntagi-tis-imeras 


Υλικά:

500 γρ. (1 πακέτο) παπαρδέλες (ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό, γλυκό κρασί, κατά προτίμηση Μοσχάτο Σάμου
τα φύλλα από 2 μικρά ματσάκια ρόκας, ψιλοκομμένα
200 ml φρέσκο γάλα
1½ φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο, θρυμματισμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας τριμμένα ανάμεικτα πιπέρια


Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις παπαρδέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 1 λεπτό λιγότερο από όσο ορίζουν οι οδηγίες στη συσκευασία τους. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) από το νερό που έβρασαν. 

Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί και να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό (προσέχοντας να μη σκουρύνει γιατί θα πικρίσει) και σβήνουμε με το γλυκό κρασί. 

Το βράζουμε για 2 - 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα φύλλα της ρόκας. Τα αχνίζουμε στα υγρά του σκεύους για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα και το ανθότυρο και ανακατεύουμε ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, ώσπου το τυρί να διαλυθεί στο ζεστό και υγρό μείγμα και να σχηματιστεί μια παχύρρευστη, κρεμώδης σάλτσα. 

Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες παπαρδέλες και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμό τους. Ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα. Πασπαλίζουμε με τα πιπέρια και σερβίρουμε αμέσως.


Πηγή: gastronomos.gr 

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Η συνταγή έρχεται από την Πόλη και είναι γευστικότατη! Οι ποσότητες των υλικών είναι για μία δόση, οπότε κάντε τους υπολογισμούς σας.
Για τη ζύμη
9 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεϊκιν παουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο και κανέλλα τριμμένα
Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι

Για το στόλισμα
  • 200γρ. τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, για περίπου 45 λεπτά (θα δούμε ότι το μίγμα σχεδόν θα ασπρίσει). Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνουμε, μαζί με το κονιάκ και τα κανελλογαρύφαλα, στο μίξερ για να αναμιχθούν καλά. Αναμιγνύουμε στο αλεύρι το μπεϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε το μίγμα από το μίξερ σε μια βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα με το αλεύρι ζυμώνοντας παράλληλα.
Πλάθουμε μακρόστενα μικρά (γιατί φουσκώνουν πολύ) μελομακάρονα μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με απόσταση 2cm για να μην κολλήσουν και εν συνεχεία με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια. Τα ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180-190 βαθμούς) μέχρι να ροδίσουν (θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο ταψιά).
Για να φτιάξουμε το σιρόπι ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι σε σιγανή φωτιά μέχρι να βράσουν (μέχρι να αρχίσει να αφρίζει). Βουτάμε τα μελομακάρονα, αφού έχουν κρυώσει καλά, στο σιρόπι που σιγοβράζει και τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα μετά από 1-2 λεπτά περίπου (ανάλογα με την προτίμησή μας, πολύ μελομένα ή λίγο). Τα τοποθετούμε σε πιατέλες και πάνω από κάθε στρώση ρίχνουμε τριμμένο καρύδι.

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ




i-eukoli-syntagi 


Υλικά:

1 κουτί τετράγωνα μπισκότα πτιμπέρ
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου (χωρίς βράσιμο με κρύο νερό)
1 φακελάκι φρουί ζελέ ανανάς
Κομπόστα ανανάς σε ροδέλες
1 και 3/4 φλυτζάνι γάλα
Λίγο γάλα ακόμα για τα μπισκοτάκια


Εκτέλεση:
  1. Σε 1 και 3/4 φλυτζάνι κρύο γάλα διαλύουμε σιγά, χτυπώντας με το μίξερ, τα δύο φακελάκια άνθος αραβοσίτου μέχρι να πάρουμε μια πηχτή κρέμα.
  2. Σε ένα πιατάκι βάζουμε λίγο γάλα και μουσκεύουμε τα μπισκοτάκια.
  3. Τα στρώνουμε σε ένα μικρό πυρέξ και από πάνω περνάμε μια στρώση κρέμας.
  4. Από πάνω βάζουμε μια δεύτερη στρώση πτιμπέρ και ξανά κρέμα.
  5. Επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμα και τελειώνουμε με την κρέμα.
  6. Στραγγίζουμε τις ροδέλες ανανά και τις κόβουμε στη μέση στολίζοντας το επάνω μέρος του γλυκού, όπως μας αρέσει.
  7. Ετοιμάζουμε ένα φακελάκι φρουί ζελέ ανανά και μόλις κρυώσει το ρίχνουμε πάνω από το γλυκό μας.
  8. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο και μόλις πήξει το φρουί ζελέ είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.

Πηγή: lovecooking.gr

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ




i-eukoli-syntagi 


Υλικά:

1 κολοκυθάκι κομμένο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τετράγωνα
1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
16 ντοματίνια
2 ½ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
600 γρ. χοιρινό χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε 16 κομμάτια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε σ' ένα μπολ την πιπεριά, τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι και τα ντοματίνια και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο ή το bbq ή ακόμα και μια τοστιέρα.
  3. Σε 8 σουβλάκια περνάμε το λουκάνικο και εναλλάξ τα λαχανικά.
  4. Ψήνουμε τα σουβλάκια μας για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τα λουκάνικα. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Πηγή: lovecooking.gr 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ



Υλικά:
  • 2 κουβερτούρες των 125 γρ.
  • 175 γρ. βούτυρο τύπου βιτάμ
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1-2 βανίλιες (προαιρετικά)
  • ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση: 

Βγάζουμε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε 1-2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν-μαρί - έτσι η σοκολάτα δεν καίγεται και διατηρεί όλα τα αρώματα της! Προσοχή να μην πάνε υδρατμοί στο μείγμα, θα αλλοιώσουν τη σοκολάτα! 

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν - το χρώμα του μείγματος όσο αφρατεύει ανοίγει. Συνήθως χρειάζεται χτύπημα 4-5 λεπτά στο μίξερ στη μεγαλύτερη κλίμακα. 

Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα-μαρίζα από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενωθούν τα μείγματα. Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε το μίξερ γιατί το μείγμα δεν θε γίνει αφράτο όταν όταν ψηθεί. 

Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι κοσκινισμένο και μαζί προαιρετικά τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Ρίχνουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια πορσελάνης (χρειάζονται γύρω στα 6-8) ή σε ένα πυρέξ ή ταρτιέρα πορσελάνης αρκετά, όμως, ψηλή, διαμέτρου 22 εκατοστών, αφού, πρώτα, βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε καλά για να μην κολλήσει. Δεν γεμίζουμε μέχρι επάνω, αλλά τα 2/3 περίπου, γιατί όταν ψηθεί φουσκώνει γύρω στο 1-2 εκατοστά. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Η σοκολατόπιτα στα ατομικά φορμάκια χρειάζεται 16-17 λεπτά ψήσιμο και στο πυρέξ ή την ταρτιέρα 20-22 λεπτά. 

Κλείνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα άλλα 2-3 λεπτά. 

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε ίσα-ίσα μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε τα φορμάκια για να τη βγάλουμε. Επειδή είναι ζεστή και υπάρχει κίνδυνος εάν έχει ψιλοκολλήσει στα τοιχώματα να διαλυθεί, με ένα μαχαίρι την ξεκολλάμε. Ξεφορμάρουμε. 

Είναι μια πολύ πολύ πολύ εύκολη σοκολατόπιτα που μόλις κοπεί, η σοκολάτα ρέει από το εσωτερικό ενώ απ'έξω είναι σαν κέικ. Σερβίρεται ζεστή και συνοδεύεται υπέροχα με παγωτό βανίλια. 

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ



Υλικά 
1 μέτριο άσπρο κουνουπίδι
3-4 κρεμμύδια
3 μέτριες πατάτες
3 ντομάτες ή μία κουταλιά πελτές
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 ποτήρι ξύδι
2-3 φύλλα δάφνης
2-3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι


Παρασκευή«Καθαρίζουμε και πλένουμε τα υλικά.
Κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και το κουνουπίδι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες ή -αν μας αρέσει- τα χαράζουμε και τα βάνουμε ολόκληρα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί: λάδι, κρεμμύδια, σκόρδα, πατάτες και το κουνουπίδι με τα κοτσάνια προς τα κάτω, γιατί αυτά θέλουνε περισσότερο βράσιμο.
Αν τα βάλουμε αλλιώς θα διαλυθούνε οι κορφές.
Τελευταία από πάνω βάζουμε τη ντομάτα και λίγο νεράκι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
Όταν μαλακώσουν τα υλικά ρίχνουμε και το ξύδι - αν το βάλουμε από την αρχή το φαγητό θα σκοινιάσει (ξεραθεί).
Συνεχίζουμε το βράσιμο με χαμηλωμένη τη φωτιά χωρίς να το ανακατεύουμε καθόλου, μόνο κουνάμε πού και πού την κατσαρόλα.
Πρέπει να βράσει και να μείνει μόνο με το λάδι του».

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΒΥΘΙΑ




Υλικά
  • 600 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα
  • 200 γρ. λουκάνικο πικάντικο ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 4 πιπεριές κόκκινες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά καυτερή
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι για το τηγάνισμα
Eκτέλεση
Ψήνουμε τις πιπεριές στον φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαυρίσουν γύρω γύρω. Μεταφέρουμε σε σακούλα και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» για 5-10 λεπτά ώστε να ξεφλουδίζονται εύκολα. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε με τα ρεβίθια, τον μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο. Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λουκάνικο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα ρεβίθια, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ




i-syntagi-tis-imeras 


Υλικά

    500 γρ. λευκά μανιτάρια
    6 σκελίδες σκόρδο
    3 κουταλιές ελαιόλαδο
    ½ κουταλάκι αλάτι
    1 κουταλιά κονιάκ


Εκτέλεση:

    Πλένουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε σ' ένα μπολ με το αλάτι, το σκόρδο και το λάδι.
    Τα βάζουμε σ' ένα πυρίμαχο βαθύ πιάτο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο C φούρνο για 20 λεπτά.
    5 λεπτά πριν τα βγάλουμε τα ραντίζουμε με το κονιάκ.

Πηγή: lovecooking.gr

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΨΗΤΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΟΥΚΟΒΟ




i-eukoli-syntagi 


Υλικά:

3 - 4 μεγάλες πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
½ φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
2 κουταλιές της σούπας ξερό δυόσμο
θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε σχολαστικά τον φλοιό από τις πατάτες και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
  2. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά περίπου.
  3. Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει μ΄ένα μαχαίρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Στην συνέχεια, αφαιρούμε όση φλούδα βγαίνει (την υπόλοιπη την αφήνουμε) και αφού τις κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια τις βάζουμε σ΄ένα μπώλ.
  5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μισές ροδέλες, το μπούκοβο,τον ξερό δυόσμο, το θαλασσινό αλάτι και στο τέλος το λάδι.
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά και καλή όρεξη.
Πηγή: lovecooking.gr 

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑ




i-eukoli-syntagi 


Υλικά:

4 μεγάλα καρότα
3 πατάτες καθαρισμένες
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
1 αβγό
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε μέσα σ΄ένα μπολ.
  3. Κάνουμε το ίδιο με τα καρότα σε μια άλλη κατσαρόλα.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μας.
  5. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
  6. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Πηγή: lovecooking.gr 

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ




i-syntagi-tis-imeras 


Υλικά:


1200 γρ. κρέας ποντίκι ή κιλότο (προτιμήστε το) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1,5 κουτί ντοματάκι κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. κρασί λευκό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Λίγη κανέλα
Αλατοπίπερο


Εκτέλεση:


  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρέας στο ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σβήνουμε με κρασί.
  3. Ρίχνουμε τις ντομάτες, την κανέλα και λίγη ζάχαρη.
  4. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί μέσα στο ζουμάκι.
  5. Σταδιακά συμπληρώνουμε νερό γιατί θα το χρειαστούμε μιας και μέσα στη σάλτσα θα ψηθεί το κριθαράκι μας. Για να υπολογίσετε το πόσο ζουμί χρειάζεστε υπολογίστε πως χρειάζεται περίπου 1 φλ. κριθαράκι σε 2,5 φλ. σάλτσα.
  6. Μεταφέρουμε σε γάστρα, πυρέξ ή ταψί το κρέας με τα υγρά του και ρίχνουμε το κριθαράκι με τρόπο τέτοιο ώστε η σάλτσα να το σκεπάζει.
  7. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
  8. Στο μισάωρο ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και ρίχνουμε το βούτυρο. Βλέπουμε αν χρειάζεται και συμπληρώνουμε νερό. 
  9. Ψήνουμε ακόμα μισή ώρα.
  10. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το τυρί.

Πηγή: lovecooking.gr

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΗΘΟΣΑΛΑΤΑ




i-eukoli-syntagi 


Υλικά:

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
1 φλιτζάνι αγγούρι κομμένο σε κύβους
1 ½ κουταλιά ψιλοκομμένο Φρέσκο κρεμμυδάκι
¼ κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
¾ του φλιτζανιού μαγιονέζα
¾ του φλιτζανιού γιαούρτι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση:
  1. Χτυπάμε στο μούλτι τον άνηθο με το αγγούρι, το κρεμμυδάκι και το πιπέρι μέχρι να ψιλοκοπούν αλλά όχι να διαλυθούν.
  2. Τα βάζουμε σ' ένα μπολ και ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα και το γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.


Πηγή: lovecooking.gr 

ΚΕΗΚ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ






1/2 βιτάμ
4 αυγά
150 γραμμάρια τρούφα
3/4 της κούπας γάλα
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

ΣΙΡΟΠΙ:
1 κούπα ζάχαρη
1/2κούπα νερό
χυμό από μισό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

τυπάμε για πέντε λεπτά όλα τα υλικά του κέικ και βάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. 
Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. 
Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για πέντε λεπτά και όταν βράσει προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό λεμονιού. 
Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε ένα τέταρτο να κρυώσει και το σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.

ΠΗΓΗ  cooktherapy.gr

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ



Υλικά για 6 άτομα 

6 φύλλα κρούστας 
έ.π. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων 
24 φέτες κασέρι, πικάντικο
4 ντομάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες, σε λεπτές φέτες 
24 φέτες παστουρμά, χωρίς το τσιμένι 

Εκτέλεση 
Κόβουμε τα φύλλα στη μέση από τη φαρδιά πλευρά. Λαδώνουμε κάθε φύλλο και τοποθετούμε 2 φέτες κασέρι, 3-4 φέτες ντομάτα και 2 φέτες παστουρμά στο κάτω μέρος του φύλλου. 

Διπλώνουμε τη βάση του φύλλου καλύπτοντας τα υλικά και κατόπιν κλείνουμε τα πλαϊνά του προς τα μέσα. Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι το τέλος του φύλλου, φτιάχνοντας έναν μικρό φάκελο. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα ψήνουμε για 20 λεπτά. 

Παραλλαγές
-Με την ίδια γέμιση μπορούμε να κάνουμε πιτάκια χρησιμοποιώντας φύλλο σφολιάτας και να τα τηγανίσουμε για λίγα λεπτά σε βούτυρο ή να τα φτιάξουμε με χωριάτικο φύλλο και να τα ψήσουμε στον φούρνο. Στη δεύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί λίγη ντομάτα παραπάνω ώστε να υπάρχουν υγρά και να μη στεγνώσουν τα πιτάκια. Και στις δύο αυτές εκδοχές, μην ξεχάσετε να τρυπήσετε με το μαχαίρι τη ζύμη για να φύγει ο ατμός.

-Αντί για κασέρι, δοκιμάστε να βάλετε μια ελληνική γραβιέρα, όχι πολύ πικάντικη. Προτιμήστε Κρήτης ή Νάξου. 

- Προτού ψήσετε τις πίτες, μπορείτε να τις πασπαλίσετε με μαυροκούκι ή σουσάμι.


Tips
-Λίγο τριμμένο κύμινο θα τονίσει τη γεύση της πίτας.
ΒΗΜΑ ΓΚΟΥΡΜΕ 

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟΥ


Υ

ΥΥλικά: 1 λάχανο,
 ½ κιλό κιμάς χοιρινός,
 1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά,
 1 κρεμμύδι, 2-3 σκελίδες σκόρδο,
 1 φλιτζάνι λάδι
, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
,  Σάλτσα: 2 αβγά, χυμός 2 λεμονιών, 2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι.
Εκτέλεση: Βάζουμε νερό να βράσει. Στο μεταξύ καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα (τα οποία κρατάμε, για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα) και κόβουμε το κοτσάνι κυκλικά και βαθιά, μέχρι να φθάσουμε στο εσωτερικό του λάχανου.
 Το ρίχνουμε στο νερό με την τρύπα προς τα κάτω και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαραθεί. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, το στραγγίζουμε και αφού κρυώσει, ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στα δύο αφαιρώντας παράλληλα τα χοντρά μέρη. Για τη γέμιση: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, και λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει ακόμα μία βράση. Όταν η γέμιση ετοιμαστεί, καταρχάς απλώνουμε στην κατσαρόλα τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που είχαμε κρατήσει. Στη συνέχεια, βάζουμε σε κάθε φύλλο από μία κουταλιά γέμιση, το τυλίγουμε και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα. Αν είναι πολλοί, δημιουργούμε δύο στρώσεις.
Πάνω από τη δεύτερη στρώση απλώνουμε και πάλι λαχανόφυλλα. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και καλύπτουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο, ώστε να μείνουν ακίνητοι και να μην ανοίξουν. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για ¾ της ώρας περίπου. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ως εξής: λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να ροδίσει λίγο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην σβολιάσει.
 Χτυπάμε τα αβγά και ρίχνουμε μέσα σταδιακά το χυμό των λεμονιών. Αναμειγνύουμε την κρέμα με το αβγολέμονο και ξαναβάζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην βράσει. Όταν οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμη, αφαιρούμε τα φύλλα του λάχανου από την πάνω μεριά της κατσαρόλας, τους σερβίρουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα αβγολέμονου.