Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

MIΚΡΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τελ σεγιριγκλί πιλάφ
Υλικά:1 ποτήρι νερού ρύζι, 2 ½ ποτήρια ζωμό κρέατος, 1 χούφτα φιδέ, 3 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Πλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο, ρίχνουμε το φιδέ και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε αμέσως το ρύζι και ανακατεύουμε αρκετές φορές. Προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το φαγητό απορροφήσει το ζωμό, προσθέτουμε 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο.
Ιτς πιλάφ
Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι νυχάκι, 2 ποτήρια ζωμό από κοτόπουλο, 250 γρ. εντόσθια πουλιών, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος, ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 50 γρ. μαύρες σταφίδες (που τις μουσκεύουμε για να φουσκώσουν), 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, κουκουνάρι, κανέλα, ζάχαρη
Εκτέλεση: Σοτάρουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα με μία κουταλιά βούτυρο. Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε τηγάνι, τα προσθέτουμε στα εντόσθια μαζί με το ζωμό, τις σταφίδες, τα κάστανα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού πάρουν 2-3 βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το πιλάφι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε το ρύζι με καθαρή πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς. Ύστερα από ένα τέταρτο είναι έτοιμο για να το σερβίρουμε.
Κρέας με μακαρόνια (ροσμπίφ)
Υλικά : 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο, ? φλιτζάνι λάδι, 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτηράκι κρασί, 3-4 πολτοποιημένες ντομάτες ώριμες, αλάτι, πιπέρι, 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
Εκτέλεση: Πλένουμε το κρέας χωρίς να το κόψουμε. Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές τρύπες σε διάφορα σημεία του και βάζουμε μέσα μικρά κομμάτια σκόρδο. Αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 κουταλιά βούτυρο και το λάδι να κάψουν και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρέας και το γυρνάμε απ' όλες του τις πλευρές, για να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα. Το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα. Το γυρνάμε κατά διαστήματα. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε λίγο να «δέσει» η σάλτσα. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε, σουρώνουμε τα μακαρόνια και κατόπιν τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο. Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε μικρές φέτες, ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ρύζι με φιστίκια
Υλικά: ? φλιτζανιού φυτίνη ή άλλο βούτυρο, ? φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ? καρότο κομμένο σε κυβάκια, 1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο σπυρωτό, ½ φλιτζάνι ρύζι άγριο (μαύρο ή κίτρινο), 2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ή κότας, 1 κουταλάκι αλάτι, ½ φλιτζάνι φιστίκια χοντροκομμένα, ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Εκτέλεση: Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζωμό και το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά ώσπου να απορροφηθεί όλο το υγρό. Στο τέλος ρίχνουμε τα φιστίκια και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Κρέας με πατάτες (ραγού)
Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες, 1 κιλό πατάτες, 4 ντομάτες μεγάλες ώριμες και πολτοποιημένες, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες, 1 κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση: Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, ρίχνουμε το κρέας και το γυρίζουμε,ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές του. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και το αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι να βράσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και σκεπασμένο το αφήνουμε να βράσει για άλλα 30 λεπτά. Καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες (ή σε χοντρές φέτες) τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε λίγο σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν, στραγγίζουμε το λάδι τους σε χαρτί κουζίνας και τις προσθέτουμε στο κρέας μαζί με τις πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Κρέας με φασολάκια
Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι), 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κιλό ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες, ½ κιλό φασολάκια φρέσκα, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει με κλειστό καπάκι για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα προσθέτουμε στο κρέας αφήνοντας τα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Μελιτζάνες σις κεμπάπ
Υλικά: 12 μελιτζάνες αργίτικες, 2 κουταλιές αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο, 6 πιπεριές πράσινες, 2 κουταλιές λάδι, 1 κιλό μοσχάρι (ψαχνό), 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας, 3 ντομάτες μεσαίες πολτοποιημένες, 5 ποτήρια νερό, ½ κουταλάκι ρίγανη, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 2 φύλλα δάφνης, ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά αλεύρι.
Εκτέλεση: Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε τη φλούδα κυκλικά (καθαρίζουμε μία λωρίδα και αφήνουμε μία με τη φλούδα). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μείνουν 1 ώρα. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Σε τηγάνι τηγανίζουμε στο λάδι τις μελιτζάνες για 1 λεπτό και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε πρώτα κάθετα στα τέσσερα και μετά στη μέση (8 κομμάτια). Σε ένα μικρό τουλπάνι, βάζουμε τη ρίγανη, το σκόρδο, τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού και το μαϊντανό, τα δένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το κρέας μέχρι να ροδίσει, για 8-10 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις πολτοποιημένες ντομάτες και το αλεύρι και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 2 λεπτά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε μικρές σούβλες και περνάμε εναλλάξ ένα κομμάτι μελιτζάνα, 2-3 κομματάκια κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά και στο τέλος βάζουμε ένα κομμάτι κρέας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε τις σούβλες σε ταψί και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά.


dwdekamhnes.gr

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΙΣΤΙ - ΤΣΑΡΙΚΛΙ


Καππαδοκικές συνταγές της περιοχής Μιστί - Τσαρικλί

Αργιαλού φαί
3-5 φλιτζάνια νερό
1 μπλιγούρι
1 κεσεδάκι μεγάλο στραγγιστό γιαούρτι
Αλάτι
Εκτέλεση
Σ΄ ένα κατσαρόλι βάζουμε το νερό με το μπλιγούρι και το βράζουμε τόσο όσο να μην πήξει. Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι το γιαούρτι να αραιώσει και το ρίχνουμε στο κρύο μπλιγούρι. Αλάτι βάζουμε όσο εμείς θέλουμε.


Γκιλιντίρια
1 κούπα αλεύρι
½ μπλιγούρι
λίγο νερό
λάδι
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλάθουμε το αλεύρι, το μπλιγούρι και το νερό σε μικρές μπαλίτσες και κάνουμε τα γκιλιντίρια. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό ρίχνουμε το λάδι το κρεμμύδι τα γκιλιντίρια το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν.


Γουλτσίγαλατ φαϊ
1 κιλό γάλα
2 φλιτζάνια μπλιγούρι
αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το μπλιγούρι ,το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει καλά.


Ζωμί
2 φλιτζάνια νερό
λίγο λάδι
αλεύρι
2-3 αυγά
αλάτι
Εκτέλεση
Σ΄ ένα κατσαρόλι βάζουμε το νερό , το λάδι και ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πυκτώσει. Αφού πυκτώσει ρίχνουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να τραβήξει.


Μαντού
Χυλοπίτες
1 κουτάλι βούτυρο
κοπανισμένο σκόρδο
γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση
Βράζουμε τις χυλοπίτες . Τις στραγγίζουμε και ρίχνουμε το γιαούρτι και το κοπανισμένο σκόρδο.


Ξοβοτά αυγά
1 ποτήρι νερό
4 αυγά
αλάτι
Εκτέλεση
Σ΄ ένα τηγάνι βάζουμε το νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα αυγά ( μάτια ) Τα αφήνουμε ώσπου να ψηθούν και να τραβήξουν το νερό . Μόλις ψηθούν ρίχνουμε λίγο αλάτι κι έτοιμα.


Πιντούς
1 κιλό γάλα
2 αυγά
2 κουτάλια αλεύρι
αλάτι
1 φλιτζανάκι μπλιγούρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα το μπλιγούρι, τα αυγά χτυπημένα, το αλεύρι και το αλάτι. Τα βράζουμε ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
( χρησιμοποιείται και ως μπεσαμέλ στο παστίτσιο )


Σουγκάτους
4 αυγά
500γρ. γάλα
1 κούπα αλεύρι
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια κούπα χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το γάλα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε ώστε η ζύμη να γίνει λεία και όχι σφικτή. Σ΄ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και με ένα κουτάλι παίρνουμε ζύμη και ρίχνουμε στο καυτό λάδι αφού ψηθεί η ζύμη τα σερβίρουμε.


Μπουρανίζ ( σαλάτα)

Εκτέλεση
Βράζουμε παντζάρια τα ψιλοκόβουμε περιχύνουμε με γιαούρτι και με λίγο σκόρδο.


ΚΑΡΙΣΤΙΡΜΑ

2-3 κρεμμύδια

1. 5-6αυγά

λίπος
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λίπος και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε και τα αυγά χτυπημένα με λίγο αλεύρι.
 

e-istoria.gr

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕ ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ , ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΦΕΤΑ




http://newpost.gr/post/156894/H-eykoli-syntagi/ 


Υλικά:

1 μέτριο μαρούλι, πλυμένο και χοντροκομμένο
2 φέτες μπέικον
¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές λευκό μπαλσάμικο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 βραστά αυγά ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι φέτα που την έχουμε κάνει με τα χέρια μας τρίμμα

Εκτέλεση:

  1. Μοιράζουμε το μαρούλι σε 6 πιάτα.
  2. Μαγειρεύουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό.
  3. Το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ανακατεύουμε τα λάδι με το ξίδι, ζεσταίνουμε το τηγάνι με τα υπολείμματα του μπέικον και σοτάρουμε μέσα τα κρεμμυδάκια.
  5. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα λαδόξιδο κι ανακατεύουμε.
  6. Ραντίζουμε με τη ζεστή βινεγκρέτ το μαρούλι και βάζουμε από πάνω μπέικον, φέτα και βραστό αυγό.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: lovecooking.gr 

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ




Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 krg πατάτες
πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες
κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μουστάρδα dijon
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεπλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Παράλληλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα πράσα και τις πιπεριές και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.  Αλατίζουμε.
  4. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι (ή ότι άλλο μας βολεύει).
  5. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τη μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο.
  6. Ενώνουμε με τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  7. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε ένα ένα τα φύλλα, λαδώνοντάς τα πολύ καλά.
  8. Βάζουμε 3 φύλλα κάτω (αναλόγως πόσα έχει το πακέτο) αδειάζουμε τη γέμιση και ολοκληρώνουμε με 3 φύλλα πάνω.
  9. Αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο (που θα βοηθήσει στο ρόδισμα), χαράζουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  10. Ψήνουμε στους 180°C για 50-60′.


Read more: http://www.gourmelia.gr/patatopita-nistisimi/#ixzz27ZZxYq5I

ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΥΔΑΚΙ





Υλικά:
  • 50 φρέσκα και τρυφερά καρυδάκια
  • κιλά ζάχαρη
  • 4 – 5 ποτήρια νερό*
  • Το χυμό 5 – 6 λεμονιών από τα οποία το χυμό ½ λεμονιού θα το χρειαστούμε στο τέλος
  • 25 ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα ανοιγμένα στη μέση
  • 1 φλιτζάνι ασβέστη
  • 6 – 7 γαρύφαλλα
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τα καρυδάκια ως εξής: τα καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι από τη φλούδα τους προσέχοντας να φοράμε γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια και παίρνει μερικές μέρες να ξεβάψουν.
  2. Τα τρυπάμε κατά μήκος. Με άλλα λόγια τα διαπερνάμε οριζοντίως και καθέτως με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος. Τα πλένουμε ένα-ένα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.
  3. Τα αφήνουμε στον ήλιο για έξι ημέρες αλλάζοντας το νερό δύο φορές την ημέρα. Σε ένα τουλπάνι βάζουμε τον ασβέστη και το δένουμε, και την τελευταία ημέρα, τα αφήνουμε στο νερό για 5 – 6 ώρες. Αυτό είναι προαιρετικό αλλά αυτό είναι που θα τα κάνει σφιχτά και τραγανά.
  4. Αφού τα ξεπλύνουμε τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, τα σουρώνουμε και ξαναβάζουμε κρύο νερό. Κόβουμε στο πάνω μέρος μια πλάγια κοψιά από τη μια μεριά και μια από την άλλη και αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι και τοποθετούμε το αμύγδαλο.
  5. Τα ξαναβράζουμε για 2 – 3 λεπτά, τα ξανασουρώνουμε και ξαναβάζουμε κρύο νερό.Ξαναβράζουμε τρίτη φορά μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με βελόνα και εάν τρυπιέται μέχρι μέσα σημαίνει ότι έχουν βράσει και προχωράμε για το τελικό στάδιο.
  6. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Τα αφήνουμε στο νερό για 1 ώρα για να γίνουν τραγανά και γυαλιστερά.
  7. Αλλάζουμε το νερό και τοποθετούμε σε καθαρή κατσαρόλα και βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό* (βλέπετε στα υλικά) και βράζουμε για 3 – 4 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασίματος 8 φορές (δύο την ημέρα) μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  9. Κατά την όγδοη φορά προσθέτουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα μέχρι να δέσει το σιρόπι.Προσθέτουμε το υπόλοιπο λεμόνι. Σε καμία περίπτωση μη σκεπάσετε με το καπάκι την κατσαρόλα στην όλη διαδικασία.
  10. Τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς και τα τοποθετείτε σε καθαρά και στεγνά βαζάκια.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΣΚΙΟΥΛ





Υλικά
1 λίτρο γάλα
175 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
1 φλιτζάνι του καφέ κορν φλάουρ
½ κουτ. σούπας ρυζάλευρο
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 πρέζα αλάτι
λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
Για γαρνίρισμα
ινδοκάρυδο τριμμένο
φιστίκια Aιγίνης ανάλατα
Eκτέλεση
Διαλύουμε το κορν φλάουρ και το ρυζάλευρο σε λίγο κρύο νερό. Bάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ρίχνουμε το κορν φλάουρ με το ρυζάλευρο. Bράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το αλάτι, την εσάνς πικραμύγδαλου και το βούτυρο. Kατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το κεσκιούλ σε ατομικά μπολ. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κοπανισμένα φιστίκια Aιγίνης.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ




http://newpost.gr/post/156283/i-eykoli-syntagi/ 

Υλικά:

1 ½ κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κλαράκια σέλερυ κομμένα ροδέλες
5-6 αγγουράκια τουρσί κομμένα ροδέλες
800 γρ. Λουκάνικα χοιρινά
3 κουταλιές φύλλα μαϊντανού
Για τη σως
2 κουταλιές Μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

  1. Αφού πλύνουμε τις πατάτες τις βράζουμε με τα φλούδια.
  2. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κύβους.
  3. Τις τοποθετούμε σε μια βαθιά πιατέλα.
  4. Ψήνουμε τα Λουκάνικα σ' ένα τηγάνι, τα κόβουμε ροδέλες και τα προσθέτουμε στις πατάτες.
  5. Ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό, το σέλερι και το τουρσί.
  6. Ανακατεύουμε.
  7. Σ' ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το λάδι με τη μουστάρδα, το πιπέρι και το λεμόνι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.


Πηγή: lovecooking.gr 

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ




http://newpost.gr/post/155970/i-eykoli-syntagi/ 

Υλικά:

1 βαζάκι «Σάλτσα ντομάτας με θυμάρι γιαμ»
4 αυγά
4-5 φέτες ζυμωτό ψωμί φρυγανισμένο
κεφαλοτύρι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:


Σε μια απλωτή κατσαρόλα και ρηχή αδειάστε το βαζάκι με την σάλτσα και βάλτε το στη φωτιά να αρχίσει να σιγοβράζει. Δοκιμάστε το αλάτι για να είναι του γούστου σας.

Σπάστε το κάθε αυγό σε ένα μικρό σκεύος (μπολάκι, φλιτζάνι) και από εκεί το ρίχνετε προσεκτικά πάνω στη σάλτσα που βράζει και σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει το ασπράδι όπως το θέλει ο καθένας.

Σερβίρετε το κάθε αυγό πάνω στην φρυγανισμένη φέτα ψωμιού και την σάλτσα γύρω γύρω. 

Ρίξτε και τριμμένο κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.


Πηγή: lovecooking.gr 

ΚΟΚΟΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ


Η συνταγή της ημέρας


http://newpost.gr/post/155932/i-syntagi-tis-imeras/ 

Υλικά:

 2 μικρά κοκοράκια
    1 κιλό στρογγυλές πατατούλες
    Βούτυρο
    Ελαιόλαδο
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Θυμάρι
    Χυμός ενός λεμονιού


Εκτέλεση:


    Αφού πλύνουμε καλά τα κοτοπουλάκια, τα στεγνώνουμε και τα αλείφουμε παντού με το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
    Αφού καθαρίσουμε τις πατατούλες τις βάζουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το λεμόνι, ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
    Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 80 λεπτά.

Πηγη: lovecooking.gr

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ , ΨΗΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ




http://newpost.gr/post/155937/i-eykoli-syntagi/ 
 

Υλικά: 

    ½ κιλό μεγάλες σαρδέλες
    2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
    2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
    Αμπελόφυλλα ζεματισμένα
    Αλάτι
    Για το σερβίρισμα:
    Ντοματίνια
    Βασιλικό
    Ελαιόλαδο
    Ξίδι
    Αλάτι

Εκτέλεση: 

 1. Αφαιρούμε το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες. Φροντίζουμε τα δύο φιλέτα να μείνουν ενωμένα (πεταλούδα) αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε όλες τις σαρδέλες. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
2. Στο μπλέντερ ψιχουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί. Το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε τη γέμιση και ζυμώνουμε τα υλικά.
3. Γεμίζουμε με λίγο μείγμα μία μία τις σαρδέλες και τις κλείνουμε με το άλλο φιλέτο. Τυλίγουμε την κάθε σαρδέλα με αμπελόφυλλο.
4. Ψήνουμε τις σαρδέλες στα κάρβουνα 3΄-4΄ από κάθε πλευρά. Κόβουμε σε μπολ τα ντοματίνια, προσθέτουμε 1 κ.σ. ξίδι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
5. Σε πιατέλα κάνουμε στρώση τη σαλάτα και από πάνω αραδιάζουμε τις γεμιστές, τυλιχτές σαρδέλες. Περιχύνουμε με τα υγρά της σαλάτας.

newpost.gr

ΛΕΜΟΝΙ (ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ)


Χρόνος Παρασκευής: 1-1 ½ ώρα

Υλικά:
1 κιλό λεμόνια με χοντρή φλούδα
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ ποτ νερού νερό

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα πρώτο
Πλένουμε τα λεμόνια και ξύνουμε τη φλούδα τους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα λεμόνια ολόκληρα. Μόλις πάρουν βράση και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 15 λεπτά.. Τα κόβουμε σε φέτες, αφαιρούμε το εσωτερικό από τα λεμόνια και τέλος σε κομμάτια.

Βήμα δεύτερο
Βάζουμε στη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, αφήνοντας τα να βράσουν όπου και τα ξαφρίζουμε. Σε αυτό το σημείο, ρίχνουμε τα λεμόνια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.


Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
  • Όσα κιλά είναι η φλούδα από τα λεμόνια τόσα κιλά είναι και η ζάχαρη.
  • Για να δούμε αν έχει δέσει το γλυκό μας περνούμε ένα κουταλάκι και ένα πιάτο. Περνούμε λίγο από το σιρόπι και το ρίχνουμε στο πιάτο. Εάν δεν τρέχει, είναι έτοιμο.
  • Κόβουμε τις φλούδες σε φέτες. Με κλωστή και βελόνα τα κάνουμε ρολό και τα περνάμε το ένα δίπλα στο άλλο όπου και στο τέλος τα δένουμε. Με αυτόν τον τρόπο τα βράζουμε.
macooking.gr

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ


Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα κ' 15 λεπτά

Υλικά:
3 ποτ. νερού αλεύρι κόκκινο
¾ ποτ. νερού λάδι
1 ποτ. νερού ζάχαρη
½ ποτ. νερού χυμό πορτοκαλί
1 ½ κουτ. κανέλλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 ποτ. νερού με σταφίδα μαύρη - σταφίδα ξανθιά - καρύδια χοντροκομμένα
Ζάχαρη άχνη

Διαδικασία Παρασκευής
Σε μια λεκάνη (ή στο μπλέντερ) βάζουμε λάδι, ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού όπου και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε την κανέλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι και τα κτυπάμε. Βάζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Αλείφουμε ένα ταψάκι καλά με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε την πίτα μας με ζάχαρη άχνη

Είναι έτοιμη…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
  • Εάν το μείγμα είναι πολύ σφικτό προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι.
  • Εάν το μείγμα είναι πολύ αραιό προσθέτουμε αλεύρι.
macooking.gr

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ


Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα περίπου

Υλικά:
4 μελιτζάνες τσακώνικες
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια(σε φέτες)
2 ντομάτες (1 ντομάτα σε κομματάκια + 1 ντομάτα στο τρίφτη)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
8-10 σκελίδες σκόρδο (κομμένες)
½ ποτ. κρασιού λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα πρώτο
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε. Κόβουμε τα κοτσάνια τους και κάνουμε δύο χαρακιές. Μια από επάνω μέχρι κάτω και μία από τη μία πλευρά στην άλλη, προσέχοντας να μην μας κοπούν. Ζεσταίνουμε το λάδι και τις τηγανίζουμε από όλες τις μεριές. Τσιγαρίζουμε μετά τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα σε κομματάκια, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και τα αφήνουμε να μαραθούν.

Βήμα δεύτερο
Παίρνουμε ένα κουτάλι και γεμίζουμε από την μια μεριά. Το ίδιο κάνουμε και στα υπόλοιπα σημεία που τις έχουμε χαράξει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις μελιτζάνες, το λάδι, την ντομάτα και σε χαμηλή φωτιά τις αφήνουμε να βράσουν και να μείνουν με το λάδι τους.

Είναι έτοιμες …

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
  • Προσέχουμε να μην είναι πικρές. Εάν είναι τις βάζουμε σε νερό και αλάτι για ½ ώρα.
macooking.gr

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΙΜΑ



Χρόνος Παρασκευής: 1- 1 ½ ώρα

Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
2 ντομάτες(τριμμένες)
1 ½ φλυτ τσαγιού τυριά (διάφορα)
5-6 φέτες μπέικον ή ζαμπόν (σε κομμάτια)
1 κουτ σούπας αλεύρι
1 κουτ σούπας λάδι
Λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη Μπεσαμέλ
2 ποτ νερού γάλα
4 κουτ σούπας αλεύρι
2 αυγά (ελαφρά κτυπημένα)
1 κουτ σούπας γεμάτη βούτυρο
½ φλυτ τσαγιού τυρί
Πιπέρι
Αλάτι

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα πρώτο
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά.

Βήμα δεύτερο
Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και ρίχνουμε ένα μέρος από το τυρί. Αυτό το κάνουμε εναλλάξ και προσθέτουμε την σάλτσα που φτιάξαμε και τα αλλαντικά μας.

Βήμα τρίτο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε συνεχεία σε μέτρια φωτιά για να μην μας σβολιάσουν, μέχρι να πήξουν. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, το βούτυρο, αλάτι πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ επάνω στις μελιτζάνες και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Είναι έτοιμος…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
  • Εάν βγάλει υγρά, το βάζουμε υπό κλίση και με 1-2 φέτες ψωμί τραβάμε τα υγρά.
  • Αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, μπορούμε να της ψήσουμε.
  • Το αλάτι το προσθέτουμε σύμφωνα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά.
macooking.gr