Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

ZYMAΡΙΚΑ ΜΕ ΣΟΛΩΜΟ




Η συνταγή της ημέρας 





ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο ζυμαρικά βίδες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
1 φινόκιο ψιλοκομμένο 
600 γρ. φιλέτο σολωμού σε κύβους 
200 ml. λευκό κρασί 
200 ml. κρέμα γάλακτος 
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο 
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό 
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σολωμό και μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά μέχρι το ψάρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2-3 λεπτά ρίχνουμε την κρέμα, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα στα ζυμαρικά, ανακατεύοντας απαλά. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και σερβίρουμε. 

 
Πηγή: lovecooking.gr 

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ




Η συνταγή της ημέρας 
 

Υλικά 


1 πακέτο λαζάνια

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι, φρέσκο κατά προτίμηση όταν είναι στην εποχή του
1 κρεμμύδι μέτριο
200γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Για τη μπεσαμέλ

1 ½ ποτ. γάλα
2-3 κουτ. κορν φλάουρ
3-4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουτ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε στο σπανάκι.
Στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε και το μαραίνουμε σε μια κατσαρόλα.
Καλό είναι να έχει κρατήσει λίγα υγρά το σπανάκι διότι θα βοηθήσει να μαλακώσουν τα λαζάνια στο ψήσιμο.
Έπειτα αφήνουμε το σπανάκι σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Όταν πάρει χρώμα το κρεμμύδι προσθέτουμε το σπανάκι, το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όσο αλατοπίπερο χρειάζεται.
Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο πυρέξ βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, μια στρώση λαζάνια και εν συνεχεία τη μισή γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε με μια στρώση λαζάνια και γέμιση.
Καλύπτουμε στο τέλος με τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για μισή ώρα στους 175-180 βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και σερβίρουμε.


Πηγή: lovecooking.gr

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ




Η συνταγή της ημέρας 


Υλικά:

  • 8 φύλλα χωριάτικα
  • 1 1/2 κιλό διάφορα χόρτα της αρεσκείας μας (σπανάκι, πράσα,σέσκουλα κλπ)
  • 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:

 
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε.
  2. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα στίβουμε για να φύγουν τα υγρά τους.
  3. Ανακατεύουμε με τη φέτα, τον άνηθο, τα αβγά, το πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο
  4. Χωρίζουμε τα χόρτα σε 3 ίσα μέρη.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 3 φύλλα από τα φύλλα λαδωμένα, αφήνοντας τις άκρες τους έξω από το χείλος του ταψιού και αφού ρίξουμε το 1/3 από τα χόρτα, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
  6. Έπειτα στρώνουμε ένα φύλλο, από πάνω χόρτα και μετά πάλι ένα φύλλο και τα υπόλοιπα χόρτα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2.
  7. Δεν ξεχνάμε κάθε φύλλο που στρώνουμε, να το λαδώνουμε.
  8. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και περνάμε το επάνω φύλλο με λίγο λαδάκι αραιωμένο με νερό.
  9. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι λευκό.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτριο φούρνο στους 200C.

Πηγή: lovecooking.gr

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ




H εύκολη συνταγή 


Υλικά:


 
  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
 

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  2. Σε ένα σκεύος βάζουμε το κορν φλάουρ με μια κουτάλα γάλα από την κατσαρόλα και αφήνουμε να διαλυθεί
  3. Μόλις διαλυθεί, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Βάζουμε σε μπολ στο ψυγείο να κρυώσει η κρέμα μας και διακοσμούμε με σαντιγί στο σερβίρισμα.



Πηγή: lovecooking.gr

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ:Μισό κιλό καρυδόψυχα κοπανισμένη ,μισό κιλό ζάχαρη άχνη,14 αβγά,5 φρυγανιές θρυματισμένες,2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ,ενα μοσχοκάρυδο τριμμένο και ένα ποτηράκι του λικέρ   κονιάκ.     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Χωρίζουμε τους κρόκους απ'τα ασπράδια και τα χτυπάμε μαρέγγα,
τους κρόκους τους χτυπάμε με τη ζάχαρη (ένα ένα τα αβγά) στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια ανακατεμένα με τις φρυγανιές και το μοσχοκάρυδο ,μετά ανακατεύουμε το κονιάκ με το παόυντερ το προσθέτουμε και αυτό ,τέλος προσθέτουμε τη μαρέγγα λίγο, λίγο και τα ανακατεύουμε σιγά σιγά.Βουτυρώνουμε το ταψί με τη λαδόκολλα ,ρίχνουμε το μίγμα και το ψύνουμε στους 180 βαθμούς ,για μία ώρα περίπου.       Αυτή τη καρυδόπιτα .οι Τενεδιές την έφτιαχναν  σε ιδιαίτερες στιγμές.Για παράδειγμα σε αραβώνες. Τη στόλιζαν σαν τούρτα με γλάσο και γλυκά του κουταλιού και έφτιαχναν λουλούδια ,φυλλαράκια με το συκαλάκι και το πορτόκαλι το γλυκό .Εγώ λιώνω  κουβερτούρα ,τι ρίχνω απο πάνω ,με γλυκά του κουταλού κάνω διάφορα σχέδια ο΄τι έχω και την τρώνε με πολύ ευχαρίστηση .      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

ΝΙΤΣΑ ΑΣΒΕΣΤΑ                                                              

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ


ΥΛΙΚΑ:    1κιλό αμύγδαλα,1/2 κιλό ζάχαρη άχνη,2 ή 3 ασπράδια αβγού χτυπημένα σε μαρέγκα(ανάλογα το μέγεθος του αβγού, εγώ 3 αβγά χτυπάω και όσο χρειάζεται βάζω),3-4 σταγόνες άρωμα αμυγδάλου.  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:   Ζεματάμε τα αμύγδαλα  τα ξεφλουδίζουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ.Αναμειγνύουμε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη,  το άρωμα αμυγδάλου και σιγά- σιγά την
  μαρέγκα όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη,να ενώνονται τα αμύγδαλα.Τα κάνουμε   μπαλάκια στο μέγεθος ενός μανταρινιού, ελαφρός τα πατάμε με το χέρι και απο πάνω βάζουμε ένα  αμύγδαλο (χωρισμένο στην μέση)τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα όπου έχουμε βουτυρώσει ή λαδώσει.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στην κάτω σκάρα στους 180 βαθμούς,για 3/4 της ώρας περίπου μέχρι να ροδίσουν.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!  Και αυτό είναι ένα εξαιρετικό γλυκό της Τενέδου,που το έφτιαχναν οι κυρίες στις γιορτές και κερνούσαν τον κόσμο με χάρα,γιατί ήταν ένα διαφορετικό γλυκό απο τα συνηθισμένα,το εφτιαχνάν πολύ λίγες,προφανώς να μη γνώριζαν τη συνταγή αυτή.

ΝΙΤΣΑ ΑΣΒΕΣΤΑ

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

ΚΑΡΟΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ




      1 κιλό καρότα
§                       3 πορτοκάλια
§                       1 1/2 κιλό ζάχαρη
§                       2 ξυλάκια κανέλας
§                       χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση: 
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ραβδάκια. Ξύνουμε τα πορτοκάλια και τα ζεματάμε σε βραστό νερό 3-4 φορές. Κάθε φορά τα ζεματάμε για 8-10 λεπτά, τα σουρώνουμε και ζεσταίνουμε άλλο νερό. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε τέταρτα και καθαρίζουμε τα άσπρα μέρη.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα καρότα, τα πορτοκάλια και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα ξυλάκια της κανέλας. Αφήνουμε να σταθούν τα υλικά 1-1 1/2 ώρα, μέχρι να βραχεί η ζάχαρη.
Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά, έως ότου δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Αδειάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε πολύ καλά με τα καπάκια τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε σε αυτή τη θέση, μέχρι να κρυώσουν.

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ







ΥΛΙΚΑ 
* 1 πακέτο σαβαγιάρ ιταλικά
* 300 γρ. κρέμα γάλακτος
* 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
* 1 κεσεδάκι τυρί philadelphia
* 1 βανίλια
* 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
* 2 κ.σ. νες καφέ
* 1 κ.σ. κονιάκ
* κακάο κοσκινισμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την κρέμα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το philadelphia. Τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ για να αφρατέψει η  κρέμα μας!Βουτάμε τα σαβαγιάρ -ίσα ίσα να βραχούν- στο μίγμα από νες ,χλιαρό νερό και κονιάκ που έχουμε φτιάξει. Βάζουμε μία στρώση σαβαγιάρ και μία στρώση κρέμα εναλλάξ μέχρι να τελειώσει η κρέμα και τα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με κακάο και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για μία ωρίτσα!

ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ





§                       50 γρ. φρέσκο βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
§                       1 μεγάλο κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γρ.)
§                       1 κουτί κακάο (125 γρ.)
§                       2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
§                       1-2 βανίλιες (προαιρετικά)
§                       1 φλιτζάνι του τσαγιού καβουρντισμένα (ή ωμά), αλεσμένα, ανάλατα φουντούκια
Εκτέλεση: 
Κοσκινίζουμε το κακάο με την άχνη ζάχαρη. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο ή τη μαργαρίνη, μέχρι να λιώσει, χωρίς να ''κάψει''.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη με το κακάο και τα χτυπάμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τις βανίλιες (προαιρετικά) συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα χτυπήσουμε πολύ καλά στο μούλτι να γίνουν σκόνη και χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Αδειάζουμε τη μερέντα σε μικρά βάζα και τη διατηρούμε στο ψυγείο για 1 περίπου μήνα.
Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε 5-10 λεπτά να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα.

ΠΑΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ






     ΥΛΙΚΑ
                 1 κιλό παντζάρια
§                       2 ξινόμηλα
§                       200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
§                       50 γρ. μαγιονέζα
§                       2 σκελίδες σκόρδο
§                       2 κουταλιές σούπας ξύδι (1 για το βράσιμο και 1 για το ράντισμα)
§                       4 μεγάλα καθαρισμένα καρύδια
§                       λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό
§                       ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ράζουμε τους βολβούς από τα παντζάρια μέσα σε νερό, ξύδι και τη ζάχαρη.
Μόλις βράσουν τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
Στη συνέχεια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο τρίφτη.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα μήλα με τα παντζάρια, ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το σκόρδο, το ξύδι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί απαλά.
Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο 1-2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει.
Προτού σερβίρουμε τη παντζαροσαλάτα, τη πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και τη στολίζουμε με τα καρύδια.

ΤΣΙΖΚΕΗΚ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ





Υλικά (για ένα ταψάκι 22εκ):
  • 200 γρ μπισκότα digestive
  • 80 γρ βούτυρο
  • 400 γρ  Φιλαδέλφεια
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 200 γρ μαύρη σοκολάτα
  • 3 αυγά
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 βανίλια
Εκτέλεση
Για τη βάση του cheesecake
  • Τρίβουμε τα μπισκότα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε
  • Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι μας, αδειάζουμε ομοιόμορφα τα μπισκότα και τα πατάμε καλά (π.χ. με τη βάση από ένα ποτήρι). Τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα
Για την κρέμα
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια
  • Μόλις αποκτήσουν κρεμώδη υφή, προσθέτουμε και τα αυγά ένα ένα, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως
  • Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις
  • Ρίχνουμε τη κρέμα μας πάνω από τα μπισκότα και βάζουμε το ταψάκι μας στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, στους 180 βαθμούς.
  • Ελέγχουμε με το τεστ της οδοντογλυφίδας αν έχει ψηθεί καλά το γλυκό μας, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει
  • Τέλος, βάζουμε το cheesecake μας σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με σαντιγί ή τριμμένη σοκολάτα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το σερβίρουμε


Προέλευση: .greekmasa.