Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

ΑΛΜΥΡΟ cheesecake ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ




Η συνταγή της ημέρας 



Υλικά 


ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:

75γρ. ξερή ψίχα ψωμιού σε κομματάκια (ή χοντροαλεσμένη φρυγανιά)
40γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
25γρ. βούτυρο λιωμένο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

225γρ. τυρί φέτα σε κομματάκια
225γρ. τυρί κρέμα light
175γρ. ανθότυρο (ή fromage frais)
1 φλιτζ. ψιλοκομμένο μπέικον καβουρδισμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
Ασπράδια από 2 μεγάλα αβγά
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
2 Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά την ψιχα ψωμιού με το τυρί, το λιωμένο βούτυρο και το πιπέρι μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
3 Βάζουμε το μίγμα σε ελαφρώς βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20cm x 5cm και στρώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σε όλο τον πάτο.
4 Βάζουμε τη φόρμα στη σχάρα που είναι ψηλά στον φούρνο και ψήνουμε τη βάση μέχρι να γίνει τραγανή και να πάρει ένα χρυσό χρώμα (περίπου 15 λεπτά).
5 Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
6 Στο μπωλ του μίξερ βάζουμε την φέτα, το τυρί κρέμα και το ανθότυρο και χτυπάμε τα υλικά καλά μέχρι να γίνουν ένα απαλό μίγμα.
7 Προσθέτουμε το μπέικον, τα πράσινα κρεμμυδάκια, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ελαφρά.
8 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό λεμονιού, 55ml νερό, τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά.
9 Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών με ελάχιστο αλάτι σε αφράτη μαρέγκα.
10 Βάζουμε τη ζελατίνη στη φωτιά να ζεσταθεί μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και αφού σιγουρευτούμε ότι έχει λιώσει την προσθέτουμε στο μίγμα των τυριών.
11 Αμέσως ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ξύλινη κουτάλα, ώστε να απλωθεί παντού η ζελατίνη.
12 Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα 1 κουταλιά από τη μαρέγκα, ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα όλη μαζί ανακατεύοντας και πάλι απαλά.
13 Αμέσως περιχύνουμε το μίγμα στην φόρμα με την ψημένη βάση, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο χωρίς καθυστέρηση.
14 Αφήνουμε το τσηζκέικ στο ψυγείο όλη τη νύχτα για να δέσει καλά και σερβίρουμε την επομένη.

Πηγή: lovecooking.gr

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ



Η εύκολη συνταγή 




Υλικά

300 γραμμ. ρύζι basmati βρασμένο
700 γραμμ. βρασμένο φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1 φλ. τσαγιού μαγιονέζα
1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι
1 κ.γλ. κάρι
4 νεκταρίνια κομμένα σε φέτες
λίγα φύλλα μαρουλιού (τις καρδιές) χοντροκομμένα
λίγα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού κάσιους ανάλατα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το βρασμένο στήθος κοτόπουλου.
2. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και το κάρι και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τη σος, το κομμένο κοτόπουλο, το μαρούλι, το βασιλικό, τα νεκταρίνια και τα μισά κάσιους. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.
3. Μοιράζουμε το ρύζι σε 4 πιάτα και ισομοιράζουμε επάνω του το μείγμα του κοτόπουλου.
4. Γαρνίρουμε τα πιάτα με τα υπόλοιπα κάσιους.

Πηγή: argiro.gr

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ




H συνταγή της ημέρας  

Υλικά

  • 60 γραμμ. νωπή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού φυτικό μαγειρικό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο χλιαρό γάλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού αφέψημα γλυκάνισου και μαχλέπι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα (το ξύσμα)
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1.250 γραμμ. (περίπου)αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 1 κ.σ. γεμάτη γλυκάνισο
  • 1 κ.σ. γεμάτη μαχλέπι
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • Εκτέλεση

Για το προζύμι: Από το προηγούμενο βράδυ διαλύουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη, λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι να γίνει σαν αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε καλά το προζύμι (χρησιμοποιήστε μεγάλο μπολ γιατί φουσκώνει πολύ). Το αφήνουμε όλη τη νύχτα στον πάγκο της κουζίνας.
Για το αφέψημα γλυκάνισου: Σε μπρίκι βάζουμε το γλυκάνισο και το μαχλέπι με 1/2 φλ. νερό για 3΄-4΄ και το σουρώνουμε. Κρατάμε 1/4 φλ.τσαγιού υγρό. 
Για το τσουρέκι: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη φυτίνη με τη ζάχαρη για 7΄-8΄ να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το προζύμι, το γάλα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το νερό γλυκάνισου, το ξύσμα και λίγο λίγο το αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σκληρή ούτε πολύ μαλακή. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσουν τα υλικά από τον κάδο και μαζεύεται σε μπάλα γύρω από το γάντζο. Όταν ανασηκώνουμε τη ζύμη (τραβάμε πάνω) πρέπει να κάνει κορδές. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε ένα βαθύ, μεγάλο μπολ. Τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Η ζύμη έχει φουσκώσει αρκετά όταν μπήγουμε το δάχτυλο και η λακκούβα που σχηματίζεται δεν έχει επαναφορά, αλλά μένει βαθούλωμα. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου, αυτό παίρνει από 45΄ έως 1 ώρα και 30΄. Όσο πιο ζεστό είναι το σημείο όπου αφήνουμε τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα φουσκώνει. Η θερμοκρασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα και στην επιτυχία ενός τσουρεκιού. Αν κάνετε τσουρέκι για πρώτη φορά, προτιμώ να αφήσετε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και να φουσκώσει σιγά σιγά αλλά σωστά. Επιχειρήστε να τη φουσκώσετε σε στόφα, αν έχετε ξανακάνει και γνωρίζετε τις θερμοκρασίες και τη διαδικασία. Μια ζύμη με μαγιά θα φουσκώσει έτσι κι αλλιώς, αρκεί να της δώσετε τον απαιτούμενο χρόνο. Υπομονή, λοιπόν. Όταν φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να γυαλίσει καλά. Επίσης, το ζύμωμα με τα χέρια βοηθάει στο να αποκτήσει καλή θερμοκρασία η ζύμη και να μας γίνουν φουσκωτά τα τσουρέκια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε στα τσουρέκια, κοτσίδα, στρογγυλά, κ.λπ. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες και τα σκεπάζουμε καλά (αραιά μεταξύ τους γιατί θα κολλήσουν). Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Τότε χτυπάμε τον κρόκο με 1 πρέζα ζάχαρη και τα αλείφουμε. Τα αφήνουμε 10΄ (γιατί με το άλειμμα μαζεύουν λίγο και σουρώνει η επιφάνεια). Τα ψήνουμε στους 170°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45΄ να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Αφού κρυώσουν καλά σε σχάρα, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά κι αφράτα.  


Πηγή: argiro.gr

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

NTOΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΣΟΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ




Η συνταγή της ημέρας 
  


 Υλικά  
  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σος γιαουρτιού:
  • 400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι


Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά. Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου. Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Αν θέλουμε στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται κρύα με σος γιαουρτιού. 
Για τη σος γιαουρτιού: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια. 
Σημείωση: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα.



Πηγή: argiro.gr

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ




H συνταγή της ημέρας 
   


Υλικά  
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού κακάο άγλυκο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2/3 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • περίπου 2 κ.σ. κρύο νερό
  • Για τη γέμιση
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 2 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
  • 2 κ.σ. ρούμι ή κουαντρό
  • 250 γραμμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη (70%)
  • 250 ml κρέμα γάλακτος (1 μικρή συσκευασία)
  • 350 ml χτυπημένη κρέμα για το γαρνίρισμα (1 μεσαία συσκευασία)
  • • καρούλια σοκολάτας και ξύσμα σοκολάτας για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι σε μπολ. Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο. Την ανοίγουμε με πλάστη ή την στρώνουμε με τα δάχτυλα σε ταρτιέρα βουτυρωμένη, 22 εκ. Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη, καλύπτουμε με λαδόκολλα και βαρίδια (όσπρια ή ρύζι). Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βαρίδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄, μέχρι να γίνει τραγανή. Ζεσταίνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση την αποσύρουμε. Προσθέτουμε στην κρέμα την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ρίχνουμε και το λικέρ και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η σοκολάτα τελείως. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με σύρμα. Αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας στην ψημένη τάρτα. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για 15΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα για να μη νοτίσει το μπισκότο. Γαρνίρουμε με χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή κρέμα, με τα καρούλια και το ξύσμα σοκολάτας.



Πηγή: argiro.gr

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

ΦΑΡΦΑΛΕΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ




Η συνταγή της ημέρας  

Υλικά:

1 πακέτο φαρφάλες
αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα με το χυμό τους, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι (να μην είναι εντελώς πολτοποιημένα)
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τους κεφτέδες
500 γρ. κιμάς κοτόπουλου (ανάμεικτος από μπούτι και στήθος)
1 φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή, σε σκόνη 
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο η ψίχα, μουλιασμένες και καλά στυμμένες ή 1/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4


Εκτέλεση:

Κεφτέδες: Τρίβουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για να φύγει η αψάδα του και το στύβουμε μέσα στις χούφτες μας, το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά, τα αρωματικά (δυόσμο, πάπρικα), το ψωμί ή τη φρυγανιά, το αυγό, το λάδι, το ξίδι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, μετά ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε περίπου 20 μικρούς κεφτέδες, βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο σε κρύο νερό. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα κεφτεδάκια.
Τα αφήνουμε για 40 λεπτά στη συντήρηση του ψυγείου και μετά τα βγάζουμε και τα ψήνουμε κατευθείαν στο γκριλ για 5 λεπτά από τη μία πλευρά και άλλα 2 λεπτά από την άλλη ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για περίπου 10 λεπτά.
 
Σάλτσα: Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο και, όταν αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, σε περίπου 2 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα και 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ακόμα.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό 3 λεπτά λιγότερο απ' ό,τι προτείνουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε για 1 - 2 λεπτά και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη ξερή μυζήθρα. 
 
Συνοδεύουμε με το τρυφερό κρέας του κοτόπουλου, η κόκκινη σάλτσα και το ζυμαρικό μας με το τυράκι θέλουν τις ήπιες τανίνες ενός Αγιωργίτικου. Μια Νεμέα παρακαλώ!

Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 40΄ Μαγείρεμα 45΄

Πηγή: Gastronomos.gr

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

MAΡΜΕΛΑΔΑ ΝΕΡΑΤΖΙ



 
 

Περιγραφή

Το νεράτζι είναι ένα φρούτο περιφρονημένο αφού είναι τόσο πικρό, που δεν τρώγεται με τίποτα! Η μαρμελάδα νεράτζι όμως είναι πραγματικά υπέροχη και αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Τι χρειαζόμαστε:

  • Νεράτζια όσα θέλετε
  • ζάχαρη ανάλογη της ποσότητας των νερατζιών
  • 1 λεμόνι

Πως το κάνουμε:

  1. Κόβετε στα τέσσερα τα νεράτζια και τα βάζετε σε λεκανίτσα με νερό που να τα σκεπάζει.
  2. Τα αφήνετε σε κρύο μέρος ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
  3. Μετά βγάζετε τα κουκούτσια τους και τα αλέθετε στο μούλτι.
  4. Μετράτε την ποσότητα τους σε κούπες και προσθέτετε ισανάλογη ποσότητα ζάχαρης.
  5. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά περίπου μισή ώρα.
  6. Αδειάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.


sintagespareas.gr

ΠΕΤΙΜΕΖΙ



Χρησιμοποιείται ο μούστος των σταφυλιών. Βράζεται, αφού μέσα έχομε τοποθετήσει ασπρόχωμα ή στάχτη δεμένη σε τουλουπίνι. Με κουτάλα μαζεύομε τον αφρό. Αφού βράσει ένα τέταρτο κατεβάζομε από τη φωτιά. Βγάζομε το τουλουπάνι  με τη στάχτη και αφήνομε μια νύχτα να ξεσταλάξει. Παίρνομε τον καθαρό μούστο και τον βράζομε πάρα πολύ μέχρι να γίνει πυκνόρρευστος σαν μέλι.

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ



Ζυμάρι με 1 κιλό αλεύρι, ½ φλυτζάνι λάδι και νερό.
Γέμιση: αμύγδαλα, καρύδια, στραγάλια κοπανισμένα 3 κουταλιές ζάχαρι, γαρύφαλλα, κανέλα.
Εκτέλεση: Ανοίγομε φύλλο πλάτους 15 εκ. και πασπαλίζομε με τη γέμιση. Τυλίγομε. Σχηματίζεται σωλήνας πάχους 4 εκ. Κόβομε σε μήκος 5 εκ. και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο.

KOΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ



Υλικά: 1½ κιλό κολοκύθα κίτρινη, 3 αυγά, 1½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο, 1 κρεμμύδι, ½ φλιτζάνι ρύζι, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι, ½ φλιτζάνι λάδι. Για τη ζύμη ένα κιλό αλεύρι, ½ φλιτζανάκι του καφέ λάδι, το χυμό μισού λεμονιού.
Εκτέλεση: Αφού καθαρίσομε κόβομε την κολοκύθα σε κομμάτια και τη βράζομε μέχρι να τρυπιέται με το πιρούνι. Τη στραγγίζομε και όταν κρυώσει την πιέζομε πολύ να βγάλει το υγρό της. Βράζομε το ρύζι 3-4 λεπτά και στραγγίζομε. Ξανθαίνομε το κρεμμύδι σε μισή φλιτζάνα λάδι. Σε λεκάνη βάζομε την κολοκύθα, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό το αλάτι και το πιπέρι. Ετοιμάζομε τη ζύμη με 1 κιλό αλεύρι, ½ φλιτζανάκι του καφέ λάδι λίγο αλάτι και το χυμό μισού λεμονιού. Ανοίγομε φύλλο σε λουρίδες πλάτους 15 εκ. και μήκους όσο είναι το ταψί. Τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος της λουρίδας και τυλίγομε. Τοποθετούμε σε ταψί αρκετά λαδωμένο. Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Την κόβομε πριν κρυώσει τελείως.