Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Υλικά •650 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι ή τύπου 70%
•175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
•150 γραμ. ζάχαρη
•100 γραμ. βούτυρο γάλακτος
•1 κύβο (42 γραμ.) μαγιάς
•1 βανίλια
•1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
•ξύσμα από 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι
•ξύσμα από 1 λεμόνι
•3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
•100 γραμ. σταφίδα ξανθή
•1 πρέζα αλάτι
•100 γραμ. γλυκό κουταλιού περγαμόντο ψιλοκομμένο και στραγγισμένο ή κόντιτα

Εκτέλεση

Για το προζύμι: Θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε μπολάκι. Παίρνουμε 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι (από το συνολικό της συνταγής) και το ρίχνουμε στη μαγιά. Προσθέτουμε και 1 κ.σ. ζάχαρη (από τη συνολική) και συμπληρώνουμε λίγο χλιαρό γάλα (από το συνολικό) μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20΄, μέχρι να φουσκώσει. Βάζουμε στο ζυμωτήριο (μίξερ με γάντζο ζυμώματος) το αλεύρι κοσκινισμένο, κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και περγαμόντου και το αλάτι. Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο (η εστία να είναι στο πιο χαμηλό σημείο - ένδειξη λυχνίας 1 με ανώτατο το 9) να λιώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε (πάντα σε χαμηλή φωτιά) μέχρι η ζάχαρη να πάρει υγρή μορφή και να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στο λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα γρήγορα γρήγορα. Τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Η ζύμη πρέπει να είναι τσιχλωτή (ελαστική). Προσθέτουμε τις σταφίδες, το γλυκό του κουταλιού, αφού πρώτα το έχουμε στραγγίσει και ψιλοκόψει. Βουτάμε το χέρι στο αλεύρι και μαζεύουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα και τον γάντζο σε μια μπάλα. (Η ζύμη είναι λίγο υγρή και μοιάζει σαν τσίχλα.) Τη βάζουμε σε μπολ ξεσκέπαστη. Ανάβουμε το φούρνο στους 50οC στις αντιστάσεις. Βάζουμε κάτω κάτω στο φούρνο ένα ταψάκι με βραστό νερό. Βάζουμε πετσέτα διπλωμένη στη σχάρα του φούρνου (χαμηλά) και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει ξεσκέπαστο για περίπου 40΄. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου!

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι (28 εκ.) ή ταψάκι 30 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι, το τινάζουμε και πιάνουμε τη ζύμη. (Σημ.: Σε αυτό το στάδιο είναι αφράτη και εύπλαστη και δεν κολλάει πια). Βάζουμε στη ζύμη το φλουρί. Της δίνουμε σχήμα μπάλας. Ακουμπάμε τη ζύμη στη φόρμα. Την πατάμε λίγο με το χέρι, να ισιώσει η επιφάνεια. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο (στόφα) με το ταψί και το βραστό νερό και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να καλύψει τα τοιχώματα της φόρμας, περίπου 45΄ (ξεσκέπαστη). Η ζύμη θα φουσκώσει και θα γυαλίσει. Χτυπάμε 1 αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε το φουσκωμένο τσουρέκι. Αφήνουμε να φουσκώσει επιπλέον 15΄. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο για να διατηρηθεί μαλακιά η κρούστα.

πηγή: argiro.gr

ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ

Υλικά •6 αβγά (χωρισμένα)
•½ κιλό ζάχαρη
•½ κιλό σιμιγδάλι
•2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
•½ κουτ. γλυκού σόδα
•1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
•½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
•1 κουτ. γλυκού κανέλα
•1 λεμόνι (το ξύσμα του)
•1 κουτ. σούπας κακάο
•½ φλιτζάνι λικέρ κίτρο Νάξου
ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ •2 φλιτζάνια ζάχαρη
•3 φλιτζάνια νερό
•2 κουτ. σούπας μέλι
•½ λεμόνι (τον χυμό του)
•1 ξυλαράκι κανέλα
Eκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα σε μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το σιμιγδάλι με την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, τα καρύδια, το κακάο και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη σε λεκάνη και προσθέτουμε εναλλάξ λίγο από το μείγμα σιμιγδαλιού και λίγο από το μείγμα αβγών και χτυπάμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Λαδώνουμε ένα ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μόλις κρυώσει το γλυκό, το ραντίζουμε με το λικέρ κίτρο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του μαζί. Περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι όπως είναι ζεστό.

πηγή: argiro.gr

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΤΥΡΕΝΙΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

Υλικά

* 350 γραμμ. κατσικίσιο μαλακό τυρί (ή μίξη μαλακών λευκών τυριών)
* 1 κ.σ. ελαιόλαδο
* 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
* 2 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
* Για τη γαρνιτούρα
* 2 κ.σ. χοντροκοπανισμένα πολύχρωμα πιπέρια
* 2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
* 2 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

* Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε σε μπολ το κατσικίσιο τυρί και το λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Καλύτερα είναι να τα ζυμώσουμε με το χέρι.

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια τυριού και τα κυλάμε λίγα στα πιπέρια, λίγα στο φιστίκι και λίγα στο καρύδι. Τα σερβίρουμε με κράκερ, κριτσίνια ή φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Μπορούμε επίσης να τα καλύψουμε με μαυροκούκι, με σουσάμι, με σουμάκ, με πάπρικα, με μπούκοβο ή με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.



Πηγή: argiro.gr

ΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλικά

* 1½ κιλό νουά μοσχαρίσιο
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1/2 φλ. τσαγιού ξίδι μπαλσάμικο
* 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* Για τα καρότα γλασέ
* 1.200 γραμμ. μεγάλα καρότα
* 2 κ.σ. βούτυρο
* 2 κ.σ. ζάχαρη
* Για τα δαμάσκηνα
* 250 γραμμ. δαμάσκηνα
* 1 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί


Eκτέλεση:

Δένουμε με σπάγκο ψησίματος το νουά για να κρατήσει τη φόρμα του. Το αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 2’-3΄ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά. Όλα μαζί τα υλικά, και τα υγρά του τηγανιού, τα μεταφέρουμε σε ταψάκι. Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα και 30΄ έως 1 και 45΄. Κάθε 15΄ γυρίζουμε το κρέας στο φούρνο. Αφού ψηθεί, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του.

Για τα καρότα γλασέ: Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ. Δίνουμε οβάλ σχήμα στις άκρες τους. Έτσι, στο τέλος θα μοιάζουν σαν πολλά μικρά καρότα. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Κόβουμε μία λαδόκολλα ίση με τη διάμετρο της κατσαρόλας. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη λαδόκολλα τα καρότα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα ή η σάλτσα που θα μείνει να είναι πυκνή σαν γλάσο.

Για τα δαμάσκηνα: Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με το κρασί. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις το κρασί έρθει σε σημείο βρασμού, τα αποσύρουμε. Τα αφήνουμε μέσα στο ζεστό κρασί μέχρι να γαρνίρουμε.

Αφού ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από το ταψί και σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι τη σάλτσα για λίγα λεπτά, να γλασάρει. Μπορούμε αν θέλουμε να τη δέσουμε και με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄-3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει. Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κρασί. Κόβουμε το νουά σε λεπτές φέτες. Γαρνίρουμε με τα καρότα γλασέ και τα δαμάσκηνα. Περιχύνουμε το κρέας με λίγη σάλτσα ψητού. Δεν βγαίνει μεγάλη ποσότητα σάλτσας. Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή κολοκύθας.



Πηγή: argiro.gr

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ

Υλικά

Για τις φλογέρες

* 600 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, κατά προτίμηση μανιάτικα με ξύσμα πορτοκαλιού, ή με πράσο (θα τα βρούμε σε καλά παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
* 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα αποφλοιωμένα, τριμμένα στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν λεπτή πούδρα (στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη, συσκευασμένη)
* 1 πακέτο φύλλα κρούστας
* 160 ml ελαιόλαδο
* 4 κουτ. σούπας σουσάμι

Για το ντιπ με πορτοκάλι

* χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά πορτοκάλια
* χυμός από 1/2 λεμόνι
* 60 ml ελαιόλαδο
* 4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση:

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε το έντερο στο οποίο είναι τυλιγμένα τα λουκάνικα. Με ένα πιρούνι κομματιάζουμε το εσωτερικό τους μέσα σε ένα μπολ (είναι αρκετά μαλακό και η διαδικασία είναι εύκολη), ώστε να γίνει σαν κιμάς. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε καλά.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Κόβουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας κατά μήκος στη μέση, έτσι ώστε από κάθε φύλλο να έχουμε 2 λωρίδες. Με ένα πινέλο αλείφουμε μία-μία όλες τις λωρίδες από τη μία πλευρά με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας γέμιση κατά μήκος της στενής πλευράς κάθε λωρίδας φύλλου. Γυρίζουμε τις πλαϊνές άκρες ελαφρώς προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και στη συνέχεια τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό. Συνολικά θα έχουμε 20 - 22 φλογέρες. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Βάζουμε τις φλογέρες στο λαδωμένο ταψί, τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.



Ντιπ με πορτοκάλι (το ετοιμάζουμε όσο ψήνονται οι φλογέρες): Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή με έναν αυγοδάρτη πολύ καλά το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε το ντιπ στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.



Σερβίρουμε τις φλογέρες ζεστές ή χλιαρές σε μια πιατέλα και τις συνοδεύουμε με το ντιπ πορτοκαλιού.


Πηγή: gastronomos.gr

XOΡΤΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ

Χορτόπιτα σουφλέ


Υλικά

* 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα
* 1 πράσο ψιλοκομμένο
* 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
* 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
* 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
* 5 αυγά
* 2 φλιτζ. γάλα φρέσκο
* 400 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
* 300 γραμμ. ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο
* 1/2 φλιτζ. τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
* 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά
* Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο
* 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
* 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
* Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
* 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
* Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα


* Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε. Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15΄. Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα. Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το. Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών. Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το
4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C-200 C, για 30΄, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40΄ πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Ζεστή είναι συγκλονιστική!

Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο
Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄. Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο
σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μάς αρέσει.


Πηγή: argiro.gr

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΛΟΚΥΘΑ (ολόκληρη) ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ

Υλικά

-1 (περίπου 1.300 γραμμ.) κολοκύθα κίτρινη

-2 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο για πιλάφι

-3 κ.σ. ελαιόλαδο

-1 κ.σ. βούτυρο

-1 κ.σ. σπόροι κακουλέ

-1/2 πορτοκάλι (φλούδες ψιλοκομμένες σε σπιρτόξυλα)

-4 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό (κουκουνάρια, καρύδια)

-1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή

-5 δαμάσκηνα απυρήνωτα, ψιλοκομμένα

-5 βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα

-αλάτι

-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά την κολοκύθα, αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι). Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες.

Ξαναβάζουμε το καπάκι και τη βάζουμε σε δίσκο ή λαμαρίνα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.

Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας. Πλένουμε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, το βάζουμε σε κατσαρολάκι και το καλύπτουμε με νερό.

Αλατίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄, μέχρι να πιει όλο το νερό και να κρατάει στο δόντι (όχι να παραβράσει).

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το κακουλέ, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα φιστίκια, τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το μισοβρασμένο ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 10΄.

Έπειτα βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο και τη γεμίζουμε με το αρωματικό πιλάφι. Ξαναβάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ επιπλέον.

Είτε τη σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι) στον μπουφέ ή στο κέντρο του τραπεζιού, είτε κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.

μερίδες 12

Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Υλικά

-1 ματσάκι ρόκα

-1 λόλα πράσινη (ή οποιαδήποτε άλλη πράσινη σαλάτα)

-1 λόλα κόκκινη-12 ασπρομανίταρα

-1 σκελίδα σκόρδο-10 γραμμ. μανιτάρια πορτσίνι

-1 ρόδι καθαρισμένο-½ φλ.τσαγ. καρυδόψιχα

-1 κ.σ. μέλι-3 κ.σ. μπαλσάμικο-5 κ.σ. ελαιόλαδο

-50 γραμμ. φλούδες παρμεζάνας -αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για 10΄ να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και αφήνουμε το σκόρδο ολόκληρο να βγάλει το άρωμά του για 1΄.

Έπειτα το αφαιρούμε και ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια σε φέτες. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5΄ και προσθέτουμε και τα αποξηραμένα μανιτάρια αφού τα στραγγίσουμε.

Προσθέτουμε το μπαλσάμικο, το μέλι και λίγο νερό από αυτό που μούσκεψαν τα πορτσίνι. Αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά σε πιατέλα.

Προσθέτουμε τα καρύδια, τα ρόδια και τη ζεστή σάλτσα μανιταριών. Τέλος, γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας ή, εναλλακτικά, με κατσικίσιο τυρί.

μερίδες 8

Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

• χοιρινό μπριζολίκι 1.300 - 1.400 γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο, να βγάλει ολόκληρο το κομμάτι από τις μπριζόλες και να μας το περάσει σε διχτάκι)
•περίπου 700 γρ. κολοκύθα (καθαρισμένη)*
•1 μεγάλο κυδώνι
•1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
•αλάτι και πιπέρι
•1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, τριμμένο (αν δεν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο)
•1 γεμάτη κουτ. σούπας κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη
•3-4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες (ή όσο σκόρδο θέλετε)
•1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
•4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
•1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

Μερίδες 6





Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 1 ώρα και 15΄



Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C (στον αέρα προτιμότερο). Ανακατεύουμε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο) με τον κόλιανδρο και το σκόρδο (αν το βάλουμε). Αλείφουμε το κρέας με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών-σκόρδου. Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού. Το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν σκουραίνει πολύ το χρώμα του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο.



Στο μεταξύ, κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια σαν σπιρτόκουτα, το κυδώνι σε χοντρούτσικες φέτες και το κρεμμύδι σε φετάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά και, όταν περάσουν τα 45 λεπτά του ψησίματος, τραβάμε το ταψί και τα τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το ταψί.



Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ραντίζουμε τόσο το κρέας όσο και την κολοκύθα με το βαλσαμικό ξίδι. Ξεφουρνίζουμε το ψητό, αφαιρούμε το διχτάκι, και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες. Συνοδεύουμε το κρέας με την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και το κυδώνι.



Συνοδεύουμε με Το φαγητό έχει ήδη τη γαρνιτούρα του. Για ένα πιο πλούσιο τραπέζι, μπορούμε να φτιάξουμε και τονπουρέ πατάτας γκρατινέ με τυριά.



* Συμβουλή Αν δεν σας αρέσει η κολοκύθα και το κυδώνι, παραλείψτε τα. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πατάτες και γλυκοπατάτες, όμως θα τα βάλετε στο ταψί νωρίτερα καθώς θέλουν περισσότερο ψήσιμο.



Πηγή: gastronomos.gr

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:





•500 γραμμ. λάχανο ψιλοκομμένο
•2 καρότα τριμμένα
•1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο
•2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
•1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι βρασμένο
•1 φλ. τσαγιού ρόδια καθαρισμένα
•1/2 φλ. τσαγιού καρύδια
•Για τη σος
•3 κ.σ. μαγιονέζα
•1 κ.γλ. μουστάρδα
•1 κεσεδάκι γιαούρτι
•1 κ.γλ. ξίδι

Εκτέλεση:




Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.




Πηγή: argiro.gr

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ

Υλικά:

•3 φλ. ρύζι μπασμάτι
•2 λίτρα νερό
•1 κ.σ. αλάτι
•1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
•1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
•1/2 φλ. τσαγιού δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
•1/2 φλ. βούτυρο φρέσκο
•1 κ.γλ. κάρδαμο (κακουλέ) σποράκια σπασμένα
•1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
•1 φλ. τσαγιούχοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
•1½ φλ. τσαγιού ρόδι καθαρισμένο

Εκτέλεση:


Πλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να γίνει καθαρό, για να φύγει το άμυλο ρυζιού και σουρώνουμε. Βράζουμε το νερό, αλατίζουμε όταν πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι. Περιμένουμε να ξαναπάρει βράση και βράζουμε ακριβώς για 5΄. Σουρώνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα ξερά φρούτα, λιώνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πιπέρι και το κακουλέ και ανακατεύουμε μέχρι η μυρωδιά του τελευταίου να είναι έντονη. Απλώνουμε μία στρώση ρύζι χαλαρά να μην πατηθεί, μία στρώση ξερά φρούτα και τελειώνουμε με μία στρώση ρύζι, χαλαρά, να μην πατηθεί, να είναι αφράτο. Με το χερούλι της κουτάλας, μπήγοντας στο ρύζι, κάνουμε 5-6 τρύπες. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, κλείνουμε καλά με το καπάκι, να σφραγίσει η κατσαρόλα. Ψήνουμε το ρύζι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, χωρίς προσθήκη υγρών, για 35΄, χωρίς να ανοίξουμε την κατσαρόλα, μέχρι να πιάσει το ρύζι κρούστα στη βάση της. Με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ροδίζουμε για 2΄-3΄ τα φιστίκια Αιγίνης. Απλώνουμε το ρύζι χαλαρά σε πιατέλα, σπάμε την κρούστα στη βάση και ανακατεύουμε τα κομμάτια της στο ρύζι, πασπαλίζουμε με τα φιστίκια και τα ρόδια και σερβίρουμε.


μερίδες 10

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

MANTI

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη: 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
λίγο αλάτι
1 1/2 φλυτζάνι νερό (ή όσο πάρει η ζύμη)

Για τη γέμιση: 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 πρέζα κύμινο σκόνη
1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κονσέρβα (ή χάρτινο κουτί) ντοματάκια ψιλοκομμένα
αλάτι-πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη


Πως το κάνουμε:

1.Ξεκινάτε με τη ζύμη: Αναμιγνύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι. Ρίχνετε σταδιακά το νερό και πλάθετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για 30 λεπτά.
2.Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κύμινο, αλάτι - πιπέρι και ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά.
3.Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας.
4.Βάζετε λίγη γέμιση κιμά στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης και κλείνετε με 2 τρόπους: είτε πιάνοντας τις αντικριστές άκρες και πατώντας τες έτσι ώστε να φαίνεται ο κιμάς, (σα βαρκούλες), είτε φέρνοντας τις άκρες του κομματιού ζύμης από πάνω, κλείνοντας τελείως τη γέμιση (αν κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία της συνταγής, θα δείτε ακριβώς τι εννοώ).
5.Βάζετε τα μαντί σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
6.Μόλις γίνει αυτό, βγάζετε το ταψί απ' το φούρνο, ραντίζετε τα μαντί με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο ψήνοντας τόσο ώστε να απορροφηθούν τα υγρά απ' τα ντοματάκια.
7.Σε ένα μπολ, ρίχνετε το γιαούρτι με το σκόρδο, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη και ανακατεύετε τα υλικά πάρα πολύ καλά.
8.Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ρίχνετε κουταλιές γιαουρτιού πάνω απ' τα μαντί.



Λίγα μυστικά ακόμα


Τη συνταγή αυτή τη χρωστάω στη μακαρίτισσα Αρμένισσα γιαγιά της κολλητής μου... Μικρούλα την έχω φάει άπειρες φορές και, μεγάλη πια, άλλες τόσες την έχω μαγειρέψει. Εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις, ο ουρανίσκος ικανοποιείται στο έπακρον!

Επίσης, μπορείτε να μεγαλώσετε το μέγεθος των μαντί, ανάλογα με τα γούστα σας. Εγώ έχω βρει βολικό το μέγεθος παλάμης επειδή βγαίνουν πιο πολλά αλλά, αν εσείς τα θέλετε αλλιώς, κάντε το άφοβα. Και εννοείται βέβαια πως αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, απλά διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τα υλικά! Αν θέλετε, δοκιμάστε το! Καλή σας επιτυχία!


sintagespareas.gr

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ

Τι χρειαζόμαστε:

200g παστρουμάς
300g κασέρι Μυτιλήνης
5 μέτριες ντομάτες
λίγη ζάχαρη
2 φύλλα σφολιάτας ή 4 χειροποίητα ή του εμπορίου φύλλα για πίτες
ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων (η σφολιάτα δεν χρειάζεται άλειμμα)
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό (για να αλείψουμε τη σφολιάτα από πάνω)

Πως το κάνουμε:

1.Καθαρίζουμε τον παστρουμά (με υπομονή) από το τσιμένι, το οποίο πετάμε.
2.Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κασέρι.
3.Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
4.Λαδώνουμε τη λαμαρίνα και απλώνουμε σπρώχνοντας ελαφρά με τα χέρια μας, το ένα φύλλο σφολιάτας. (Αν έχουμε φύλλα για πίτα,στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε και στη συνέχεια στρώνουμε το δεύτερο φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε.)
5.Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το κασέρι, στο φύλλο.
6.Από πάνω απλώνουμε τον παστρουμά.
7.Στη συνέχεια απλώνουμε τις ντομάτες.
8.Τέλος, απλώνουμε παστρουμά (αν έχει περισσέψει) και το υπόλοιπο κασέρι.
9.Απλώνουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας σε μία άλλη λαδωμένη λαμαρίνα, για να ανοίξει και στη συνέχεια την τοποθετούμε πάνω από το κασέρι και πιέζουμε στην περίμετρό της με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να φυλακιστεί το μίγμα, μέσα σε φάκελο σφολιάτας. (Αν έχουμε φύλλα για πίτα, απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, απλώνουμε το τέταρτο φύλλο, το λαδώνουμε, το χαράζουμε και τέλος το βρέχουμε.)
10.Αλείφουμε τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι.
11.Ψήνουμε στην κάτω τελευταία θέση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25-30 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει σφολιάτα και για 45-50 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει φύλλο για πίτες.


Λίγα μυστικά ακόμα


Η πίτα αυτή είναι από ένα νέο βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που βρίσκεται στο τυπογραφείο και θα εκδοθεί από τις εκδόσεις προπομπός.

Η πίτα αυτή σερβίρεται ζεστή. Τρώγεται όμως ευχάριστα και κρύα.

Καλή όρεξη!!!


sintagespareas.gr

MEΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ

Τι χρειαζόμαστε:

1ο μείγμα: 1200g αλεύρι μαλακό
1 κ. γλ. τριμμένα μοσχοκάρφια (γαρίφαλλα)
2 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
1 κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. σόδα
1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού.



2ο μείγμα:
500g ελαιόλαδο
250g ζάχαρη
2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ βύσσινο χειροποίητο.



σιρόπι:
1 νεροπότηρο νερό
1 νεροπότηρο ζάχαρη
2 νεροπότηρα μέλι
φλούδα λεμονιού
Κανέλα μπαστούνι


τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

Πως το κάνουμε:

1.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μείγμα.
2.Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 10 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμετα υπόλοιπα υλικά.
3.Αφού το 2ο μίγμα ομογενοποιηθεί με το χύπημα, προσθέτουμε σε αυτό, το 1ο μίγμα και ζυμώνουμε με το χέρι. Πρέπει για να έχει πετύχει η ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
4.Για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε 50g ζύμης, πλάθουμε μία σφαίρα και στη συνέχεια πιέζουμε για να γίνει το σχήμα έλλειψοειδές. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά.
5.Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!
6.Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα:
7.Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό, τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι.


Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή αυτή είναι από ένα βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που θα εκδοθεί σύντομα (το 2009) από τις εκδόσεις προπομπός.


sintagespareas.gr

ΚΕΪΚ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τι χρειαζόμαστε:

1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα (125 γρ.)
250 γρ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
1 κρέμα γάλακτος
λίγο λικέρ Kalhua ή Baileys (προαιρετικά)
2 βανίλιες
2 αυγά
2 φλ. αλέυρι που φουσκώνει μόνο του


Πως το κάνουμε:

1.Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.
2.Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το λικέρ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
3.Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
4.Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συγχρόνως.
5.Τέλος προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλέυρι.
6.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φορμά του κέικ και βάζουμε μέσα το μίγμα.
7.Ψήνουμε σε προθαρμασμένο φούρνο στο πάνω-κάτω (αντιστάσεις) για μια ώρα στους 150 βαθμούς.


sintagespareas.gr

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Η γαλοπούλα έχει γίνει το κύριο πιάτο στο γιορτινο τραπέζι μας. Θέλουμε λοιπόν μια γαλοπούλα με ωραία γεύση και εμφάνιση. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές κάνουμε το πρώτο βήμα προς την επιτυχία.


Θα πρέπει να προνοήσετε τουλάχιστον 4 μέρες πριν το γιορτινό σας τραπέζι, μια που χρειάζεται χρόνος για το ξεπάγωμα και το μαρινάρισμά της. Αποφασίστε πόσα άτομα θα έχετε στο τραπέζι σας και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε μαζεμένες εδώ.



Πόση γαλοπούλα χρειάζομαι;
Περίπου μισό κιλό για κάθε άτομο που θα υπάρχει στο τραπέζι.

Πως ξεπαγώνουμε μια γαλοπούλα;
Ποτέ μην ξεπαγώνετε τη γαλοπούλα απλώς αφήνοντάς τη έξω από το ψυγείο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολύνσεως. Να την ξεπαγώνετε πάντα αφήνοντάς τη μέσα στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και 4 μέρες, γι’αυτό προετοιμαστείτε (περίπου 10 ώρες για κάθε κιλό γαλοπούλας)
Αν θέλετε να την ξεπαγώσετε λίγο πιο γρήγορα, μπορείτε να την ξεπαγώσετε αφήνοντας την έξω από το ψυγείο, με τον εξής τρόπο:
Βάλτε τη γαλοπούλα (στη συσκευασία της μέσα) μέσα σε ένα νεροχύτη και σκεπάστε τη με ΚΡΥΟ νερό. Να αλλάζετε το νερό κάθε μισή ώρα για να διατηρείται η θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο χρειάζεται περίπου 1 ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας.

Τι γίνεται με τη γέμιση;
Έχετε δύο επιλογές: μπορείτε να γεμίσετε τη γαλοπούλα ή να μαγειρέψετε τη γέμιση ξεχωριστά. Τι είναι καλύτερο; Αρκετοί σεφ σήμερα υποστηρίζουν πως η γέμιση πρέπει να μαγειρεύεται ξεχωριστά για τους εξής λόγους:
1. Η γέμιση μέσα στη γαλοπούλα δεν ψήνεται ομοιόμορφα
2. Η γαλοπούλα που δεν έχει γεμιστεί, ψήνεται πιο γρήγορα κι έτσι μένει πιο ζουμερή.
Η απόφαση είναι δική σας.
Σε οποιαδηποτε περίπτωση μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση αρκετές μέρες πριν, να την βάλετε στην κατάψυξη και να την ξεπαγώσετε αφήνοντάς τη στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν το μαγείρεμα. Έτσι θα γλιτώσετε και αρκετό χρόνο από τις προετοιμασίες.
Εάν αποφασίσετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα:
Να γεμίζετε τη γαλοπούλα πάντα αμέσως πριν την ψήσετε. Αν την αφήσετε μέσα στην ωμή γαλοπούλα υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Ακόμα και όταν ψηθεί, δεν πρέπει να μείνει για πολλές ώρες μέσα στη γαλοπούλα .
Μέθοδος γέμισης:
α) Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλότητα του λαιμού και στην κοιλιά. Προσοχή να μη βάλουμε πάρα πολύ γέμιση στριμωχτά, γιατί η γέμιση θα φουσκώσει και θα σκίσει το δέρμα της γαλοπούλας. Γυρίστε το δέρμα που περισσεύει προς τα πάνω και ράψτε το.
β) Μπορείτε να βάλετε τη γέμιση ανάμεσα στο δέρμα της γαλοπούλας και το κρέας της. Βάλτε το χέρι σας κάτω από το δέρμα του στήθους και των ποδιών και χωρίστε το από το κρέας. Τοποθετήστε εκεί τη γέμιση. Έτσι θα έχετε και καλοψημένη γέμιση και πιο ζουμερή γαλοπούλα.
Έξτρα γέμιση, τη μαγειρεύετε ξεχωριστά σε κατσαρολίτσα
Πόση γέμιση χρειάζεστε:
Αν πρόκειται απλώς να γεμίσετε τη γαλοπούλα, τότε 1 φλυτζάνι γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι αρκετό. Αν πρόκειται να την μαγειρέψετε ξεχωριστά (και αν μάλιστα η γέμιση είναι αγαπητή σε όλους και θέλετε ποσότητα), τότε φτιάξετε τουλάχιστον 2 φλυτζάνια για κάθε κιλό.

Προετοιμασία της γαλοπούλας
Καθαρισμός:
Αφαιρέστε τα συκωτάκια και λοιπά εντόσθια που υπάρχουν συνήθως σε σακουλάκι, στην κοιλότητα του λαιμού (εφόσον έχετε αγοράσει κατεψυγμένη γαλοπούλα), καθώς και το κομμάτι του λαιμού. Πλύντε τα εντόσθια και το λαιμο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα στην άκρη για χρήση αργότερα.
Μαρινάρισμα:
Το στήθος και το μπούτι της γαλοπούλας χρειάζονται συνήθως διαφορετικές θερμοκρασίες και χρόνο ψησίματος. Ενας τρόπος για να παρακάμψουμε αυτή τη δυσκολία είναι να αφήσουμε τη γαλοπούλα μας όλο το βράδυ μέσα σε άλμη. Έτσι η γαλοπούλα θα ψηθεί ομοιόμορφα, πιο γρήγορα και θα είναι ζουμερή. Δείτε την συνταγή της μαρινάτας αλατόνερου.
Αφού τη βγάλετε από την άλμη, την ξεπλύνετε και την σκουπίσετε καλά, της βάζετε τα μπαχαρικά της ανάλογα με τη συνταγή σας.
Μετά είναι έτοιμη για το ψήσιμο.



Έχουμε μαζέψει όλες τις πληροφορίες, τις συμβουλές και τις οδηγίες που χρειάζεστε από την ώρα που θα πάτε να την αγοράσετε μέχρι την ώρα που θα την παρουσιάσετε στο τραπέζι σας. Φέτος θα έχετε την πιο εμφανίσιμη, νόστιμη και ζουμερή γαλοπούλα!



sintagespareas.gr

ΚΙΟΦΤΕΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πως το κάνουμε:

1.Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το ψωμί να μουλιάσει, με λίγο νερό. Το σουρώνουμε καλά (σ΄ ένα “τρυπητό” – σουρωτήρι) και το κρατάμε στην άκρη (αν η κόρα του ψωμιού δεν είναι “χοντρή”, και μαλακώνει κι αυτή εύκολα, τη χρησιμοποιούμε).
2.Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τον κιμά. Καθαρίζουμε την εξωτερική φλούδα των κρεμμυδιών, τα ξεπλένουμε - για λίγο - κάτω απ΄ τη βρύση (να φύγουν τυχόν φλούδια, που ΄χουν κολλήσει) και κατόπιν, κι έτσι όπως είναι βρεγμένα, τα τρίβουμε στον ρεντέ (τρίφτη). Δεν σουρώνουμε καθόλου το ζουμάκι τους. Χρειαζόμαστε όλη τη "σπιρτάδα" του κρεμμυδιού. Όλη. Και τα προσθέτουμε, έτσι, στον κιμά μας.
3.Ρίχνουμε, εν συνεχεία, το – πολύ καλά – στραγγισμένο ψωμί, προσθέτουμε τ΄ αυγά, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι, κι ανακατεύουμε καλά. Να ενωθούν υλικά κι αρώματα.
4.Τοποθετούμε τη λεκάνη μας στο ψυγείο για μία ώρα, περίπου. Κατά προτίμηση ξεσκέπαστη (μην φοβάστε…ο άνηθος “υπερισχύει” του κρεμμυδιού, και το ψυγείο μας, δεν θα μυρίσει).
5.Μόλις περάσει η μια ώρα, και βγάλουμε τη λεκάνη απ΄ το ψυγείο, θα δούμε ότι έχουν “απορροφηθεί” τα υγρά. Ανακατεύουμε για λίγο και πλάθουμε τους κιοφτέδες. Μεγάλους τους θέλουμε. Και χορταστικούς. Πάρτε στο χέρι σας διπλάσια (και βάλε…) ποσότητα απ’ ότι στους “κλασσικούς” κιοφτέδες. Τους πλάθουμε σαν μικρά – μικρά μπιφτεκάκια, που τα “πατούμε” λίγο με το χέρι μας να πλατύνουν, ελαφρά. Oύτως ή άλλως, κατά το τηγάνισμα θα στρογγυλέψουν.
6.Τους αλευρώνουμε απαλά (τους “πουδράρουμε”, αν προτιμάτε), “τινάζοντάς τους” – αν κριθεί απαραίτητο - έτσι ώστε να φύγει η περίσσεια του τυχόν αλευριού.
7.Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σ΄ ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει (καλά...) τοποθετούμε τους κιοφτέδες…σε δόσεις. Λίγους – λίγους τη φορά. Χαμηλώνουμε την ένταση "της φωτιάς" και τους τηγανίζουμε κι απ΄ τις δυο πλευρές, και για όσο απαιτηθεί. Προσοχή - και πάλι το ξαναλέω - στη “φωτιά”, έτσι ώστε να μην πάρουν χρώμα εξωτερικά και “μέσα” μείνουν ωμοί. Eίναι και το μέγεθός τους πιο μεγάλο…και θέλουν την ώρα τους και τον "τρόπο τους" (με το "χαβά τους", που λέμε). Ας μην βιαστούμε, λοιπόν, να θεωρήσουμε ότι "έγιναν". Σιγά - σιγά...


Λίγα μυστικά ακόμα


(1) Στην Πόλη, οι νοικοκυρές έφτιαχναν τους κιοφτέδες μόνο με μοσχάρι. Το χοιρινό είναι μια προσθήκη που η πεθερά μου εδώ στην Ελλάδα επιχείρησε για πρώτη φορά και έκτοτε την υιοθέτησε. Το ίδιο έκανα κι εγώ. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα, ότι στις μίξεις τον κιμάδων το χοιρινό “μπαίνει” για να προσθέσει λίπος (μιας και το μοσχάρι είναι πιο άπαχο κρέας). Και αυτό το λίπος το χρειαζόμαστε, αν θέλουμε αφράτους και ζουμερούς κιοφτέδες. Πέρα απ΄ αυτό όμως, το χοιρινό δίνει και “γλύκα” (και την “εκμεταλλευόμαστε”, κατά το δοκούν…).

(2) Εάν δεν σας φτάνει το μπαγιάτικο ψωμί, μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε μερικές φρυγανιές (4 με 5, ας πούμε), που θα τις “τρίψετε” ολόκληρες, με τα χεράκια σας. Εγώ προσωπικά, προτιμώ να θρυμματίζω τις φρυγανιές παρά να τις προμηθεύομαι σε “σκόνη”.

(3) Τ΄ αυγά, προτού τα βάλετε στο μίγμα, “σπάστε τα” σε μια κούπα (ένα – ένα) για να βεβαιωθείτε για τη φρεσκάδα τους. Ακόμα κι αν ξέρετε ότι είναι φρέσκα…μην το “διακινδυνεύσετε”.

(4) Εάν πάρετε ένα ματσάκι άνηθο (όχι απ΄ αυτά τα τεράστια, που κυκλοφορούν…), ψιλοκόψτε μόνο το “επάνω μέρος”. Κόψτε, δηλαδή, το ματσάκι “στη μέση” και χρησιμοποιήστε το πάνω μέρος (χωρίς το “κάτω”, που είναι μόνο το κοτσάνια – ψιλοκόψτε το κι αυτό και έχετέ το έτοιμο, στο ψυγείο σας, γι΄ άλλη χρήση), που ΄χει φυλλαράκια και κοτσανάκια μαζί. Να πω σ΄ αυτό το σημείο ότι αν δεν έχετε άνηθο, μην χρησιμοποιήσετε, επ΄ ουδενί, μάραθο. Το αποτέλεσμα δεν θα ΄ναι το ίδιο. Όπως δεν είναι ίδια κι αυτά τα δυο (άσχετα που πολύ υποστηρίζουν το αντίθετο, και επιμένουν…).

(5) Το αλάτι καλό θα είναι να ΄ναι “χοντρό”. Ειδικά γι΄ αυτή την ποσότητα του κιμά. Σ΄ αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε δυο με τρεις “γενναίες” πρέζες (“τσιμπιές”) αλάτι. Μα και το “ψιλό” κάνει μια χαρά. Ειδικά γι΄ αυτούς που δεν έχουν συνηθίσει το προηγούμενο. Απλά, θα πρέπει ν΄ αλατίσετε αρκετά (και με προσοχή, φυσικά…). Όσοι “αντέχετε” (και το εννοώ αυτό που λέω…), βάλτε το χεράκι σας και δοκιμάστε το μίγμα. Είπαμε…όσοι αντέχετε…όσοι δεν αντέχετε (στην ιδέα και μόνο αυτού που σας προτείνω…), μην το λάβετε καν υπόψιν σας.

(6) Το πιπέρι, που θα χρησιμοποιήσετε, καλό θα είναι να ΄ναι το “κλασσικό” μαύρο πιπέρι. Μην χρησιμοποιήσετε μίγματα πιπεριών. Μα αν επιμένετε, εντάξει. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι κιοφτέδες είναι ήδη “πικάντικοι” (και αρκετό κρεμμύδι και μπόλικος άνηθος…).

Οι κιοφτέδες που θα “βγουν”, θα ΄ναι αρκετοί. Είναι “ικανοί” να "ευχαριστήσουν" μέχρι και πέντε άτομα. Και μπορούν να συνοδευτούν, κάλλιστα, μ΄ ένα ωραίο πιλάφι…

Αν θέλετε να φτιάξετε τους κιοφτέδες της Κυβέλης, μη βάλετε τίποτα άλλο στη συνταγή. Ούτε ξύδι, ούτε μαϊντανό, ούτε λάδι και προπαντός… ούτε σκόρδο. Κυρίως το τελευταίο. Το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό. Είπαμε, δεν είναι σαν τους άλλους. Δεν έχουν τα υλικά που άλλοι κιοφτέδες έχουν. Αυτό όμως, σε τίποτα δεν τους στερεί…τη νοστιμιά τους. Δοκιμάστε τους και θα δείτε. Ή θα συμφωνήσετε…ή θα διαφωνήσετε. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση δική σας είναι…

sintagespareas.gr

EKMEK KANΤΑΙΦΙ




Υλικά για ένα ταψί 30x40:

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γραμ.
1 κούπα αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο
250 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ

Για το σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ χυμός λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

1 1/2 λίτρο γάλα
1 1/4 κούπα νισεστέ ή corn flour
2 κούπες ζάχαρη
4 βανίλιες
3 αυγά
2 κ.σ βούτυρο ή βιτάμ

Για την επικάλυψη:

1 μόρφατ στο μεταλλικό κουτάκι, λίγη άχνη ζάχαρη, 1 βανίλια ή μια διπλή συσκευασία garni ή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σε καλά βουτυρωμένο ταψί ξεφτίζουμε το κανταΐφι και το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει πρώτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
Περιχύνουμε το κανταΐφι και το αφήνουμε να πιει το σιρόπι.
Μόλις πιεί το σιρόπι πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι Αιγίνης.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά αφού κρατήσουμε μια κούπα από αυτό.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη,τις βανίλιες, το νισεστέ, και το γάλα που κρατήσαμε.
Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά να μη σβολιάσει μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε
Στρώνουμε την κρέμα στο ταψί την καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην κρέμα, και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η κρέμα.
Χτυπάμε το μόρφατ με λίγη άχνη ζάχαρη και μία βανίλια ή τα garni σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το γλυκό και πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Λίγα ακόμη μυστικά:
Με αυτές τις αναλογίες ζάχαρης γίνεται ένα γλυκό όχι λιγωτικό. Άν το προτιμάτε πιο γλυκό προσθέστε λίγο παραπάνω ζάχαρη στην κρέμα ζαχαροπλαστικής και στην σαντιγί
Αντί φιστίκι μπορείτε να βάλετε καρύδι αλεσμένο καθώς και λίγη κανελίτσα τόσο στο κανταΐφι όσο και πάνω στην κρέμα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ




Υλικά

1 κιλό ψαρονέφρι
500 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
300 γρ. μαυροδάφνη
3 σκελίδες σκόρδο
ξύσμα 1/2 λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
αλάτι-πιπέρι (και σε κόκκους)
1 κ.σ. δεντρολίβανο
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαργαρίνη
λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα δαμάσκηνα στην μαυροδάφνη να μουλιάσουν μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον 5 ώρες.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι και κόβουμε σε κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σωτάρουμε σε κατσαρόλα με το μισό λάδι. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με λίγη μαυροδάφνη που έχουμε κρατήσει ή με ότι κρασί σας αρέσει. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλα τα άλλα υλικά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε.
Συνοδεύεται με αρωματικό ρύζι

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΟΥΤΙΓΚΑ




Συστατικά:
50 γραμ. αλευρι (που φουσκωνη μονο του)
180 γραμ. αλεύρι απλό
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικινγκ παουντερ
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 γραμ.μικτα μπαχαρικα (κανελα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο)
50 γραμ. τριμμένα αμύγδαλα
250 γραμ. ψιλοκομμένο ξύγκι
225 γραμ. σκούρα ζάχαρη
100 γραμ. λευκό ξερό ψωμι
1.5 κιλο μικτες σταφίδες, κορινθιακή, ξανθή και σουλτανίνα
1 κουταλι της σουπας μαύρο σιρόπι
λεπτα τριμμένη φλουδα και το χυμό από ενα λεμόνι
λεπτα τριμμένη φλουδα ενος πορτοκαλιού
λεπτα τριμμένη φλουδα ενος καροτου
ενα τριμμενο μήλο καθαρισμενο χωρις τη φλούδα
200 γραμμάρια ψιλοκομμένα πεκανατς η καρυδια
2 κουταλιες της σουπας μπράντι ή ρούμι
150 γραμ. Μαυρη μπιρα (Γκιννες)
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
αλεύρι και βούτυρο για την προετοιμασία της βασης της πουτίγκας.

Μέθοδος:

Αναμιγνύετε από κοινού τα άλευρια και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύετε στο μιγμα τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το ξύγκι και τα ψυχουλα του ψωμιού, ανάκατέβωντας καλά. Προσθήκη όλων των υπόλοιπων συστατικών, αναδεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Κάλυπτουμε την πουτιγκα με Κολλητική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό μέρος απο ενα 24ωρο έως μια εβδομάδα αν είναι δυνατόν, κατα τη διαρκεια αυτη την ανακατευουμε μερικές φορές. Το μιγμα ειναι για δυο πουτιγκες.
Αφου περάση η περίοδος των 24 ωρων η μερικων ημερων ειναι καιρος για το μαγείρεμα της πουτιγκας. Χρησιμοποιηστε δυο μπολ πυρεξ ελαφρα πασαλιμενα με βουτυρο και απο πανω αλευρι για να βαλετε τις πουτιγκες.
Σκεπάστε την επιφάνεια απο καθε μπολ πυρεξ με φοιλ η πανι και δεστε το με σπαγγο ετσι ωστε να μην μπει νερό στη πουτιγκα κατα το μαγείρεμα. Βαλτε το μπολ οπως ειναι σε μεγάλη χυτρα με βραστο νερο που να μην ξεπερναει το μισο υψος του μπολ. Αφηστε να βράση για 5-6 ωρες ( προσοχη πρεπει να προσθετετε νερό ωστε να μην μεινη η κατασαρολα στεγνη). Αφηνουμε την πουτιγκα να κρυώση και αφαιρουμε το φοιλ. Η πουτιγκα τρώγετε καλλίτερα ζεστη για αυτο πριν τη βάλετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ζεστανετε την με τον ιδιο τροπο οπως τη μαγειρέψατε για 1 ωρα η βαλτε την στο θαλαμο μικροκυματων για λιγα λεπτα (προσοχη μην υπαρχη αλουμίνιο η νομίσματα μεσα στη πουτιγκα).
Σερβίρουμε τη πουτιγκα με κρέμα γάλακτος

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ




700 γρ κιμά
50 γρ βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό
400 γρ ρύζι
500 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ποτηρι λευκό κρασί
50 γρ σταφίδες
50 γρ κουκουνάρι σωταρισμένο ελαφρά
200 μλ ζωμό κότας
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι φρέσκο οδηγίες
Σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κιμά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά και γεμίζουμε.

Σημείωση: Αυτή η συνταγή είναι για περίπου 4 κιλά γαλοπούλα.

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΜΠ

Τι χρειαζόμαστε:

Μισό κιλό ανάμικτο κιμά (μοσχαρίσιο και αρνίσιο)
1 κρεμμύδι τριμμένο
Κύμινο, μπαχάρι, κόλιαντρο, αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Μαιντανό
Λίγο σκόρδο
Ξυλάκια καλαμάκια για σουβλάκια

Για τη σάλτσα: 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο κανέλα
2 κουταλιές βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: Πίτες για σουβλάκι
500γρ γιαούρτι στραγγιστό
λίγο βούτυρο


Πως το κάνουμε:

1.Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, τον μαιντανό, το σκόρδο και το αλατοπίπερο.
2.Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
3.Πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ και τα περνάμε στα καλαμάκια για σουβλάκια.
4.Ψήνουμε στον φούρνο τα κεμπάπ μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
5.Βάζουμε το βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, την κανέλα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά να βράσουν, ανακατεύωντας συνεχώς.
6.Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε τις πίτες βάζοντας λίγο βούτυρο.
7.Σερβίρετε ως εξής:
8.Σε μια πιατέλα βάζουμε τις πίτες, από πάνω τα κεμπάπ, μετά τη σάλτσα και τέλος το γιαούρτι.


Λίγα μυστικά ακόμα

Η ποσότητα των μπαχαρικών είναι σχετική. Βάζετε την ποσότητα που σας ταιριάζει.


sintagespareas.gr

ΙΤΣ ΠΙΛΑΦΙ

Τι χρειαζόμαστε:

Μισο κιλο συκωτακια απο κοτοπουλο
Μιση κουπα κρασι κοκκινο
Μιση κουπα κουκουναρι
Μιση κουπα σταφιδες μαυρες
2 κουπες ρυζι καρολινα
Αρκετο ανηθο ψιλοκομμενο
3 κ.σ. βουτυρο γαλακτος
Μιση κουπα καστανα χοντροκομμενα
Λιγη κανελα
Αλατι, πιπερι.
1 λιτρο ζωμο κοτοπουλου απο κυβο.

Πως το κάνουμε:

1.Βαζουμε σε ενα μπολακι το κρασι και μουλιαζουμε τις σταφιδες.
2.Σε ενα τηγανι καβουρδιζουμε το κουκουναρι χωρις λαδι η βουτυρο.
3.Σε μια κατσαρολα βαζουμε το βουτυρο και τσιγαριζουμε τα συκωτακια.
4.Οταν τσιγαριστουν ριχνουμε τις σταφιδες μαζι με το κρασι, τα καστανα, τα κυκουναρια, τον ανηθο, την κανελα, το αλατι, το πιπερι και τον ζωμο
5.Το αφηνουμε να βρασει για 20 λεπτα.
6.Τελος ριχνουμε το ρυζι και συνεχιζουμε το βρασιμο μεχρι να βρασει και το ρυζι.


Λίγα μυστικά ακόμα


Εγω δεν το εχω φτιαξει. Το εφαγα ομως και ζητησα την συνταγη απο την κυρια Μαρια για να τη προσθεσω στις Συνταγες.


sintagespareas.gr

ITΣΛΙ ΚΕΦΤΕ

Τι χρειαζόμαστε:

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά αρνίσιο
500 γρ. πληγούρι
2 ψωμάκια
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.γ. πιπέρι κόκκινο
1 κ.σ. κίμινο
2 κ.σ. λάδι
50 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2 αυγά χτυπημένα
φρυγανιά
αλάτι

Πως το κάνουμε:

1.Μουλιάζετε για μια ώρα το πληγούρι με τα ψωμάκια.
2.Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε το 1 κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
3.Προσθέτετε τον αρνίσιο κιμά και το κουκουνάρι και συνεχίζετε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του ο κιμάς.
4.Κατεβάζετε το μείγμα από την κατσαρόλα και προσθέτετε τον μαϊντανό,λίγο αλάτι και την καρυδόψιχα.
5.Ανακατεύετε το πληγούρι με το ψωμί, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τον μοσχαρίσιο κιμά, το κόκκινο πιπέρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά και ζυμώνετε πολύ καλά.
6.Παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθετε και στην μέση κάνετε μια τρύπα με το δάχτυλο σας, γεμίζετε με το μείγμα του αρνίσιου κιμά και κλείνετε καλά την ζύμη.
7.Βάζετε μια κατσαρόλα με 4 ποτήρια νερό και μόλις βράσει ρίχνετε τους κεφτέδες μέσα για 25 περίπου λεπτά.
8.Αφήνετε να κρυώσουν.
9.Τέλος, περνάτε τους κεφτέδες από τα αυγά και την φρυγανιά και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.


Λίγα μυστικά ακόμα


Η συνταγή είναι όπως μου την έδωσε η μητέρα μου.

Εγώ μόλις φτιάξω τους κεφτέδες τους βάζω κατευθείαν για τηγάνισμα και παραλείπω το βράσιμο, το αυγό και την φρυγανιά.








sintagespareas.gr

MAΥΡΟΛΑΧΑΝΑ ΜΕ ΦΑΣΟΥΛΙΑ

Συνταγές από την Κυριακή Μαυροπούλου – Σαρπότα

Μαυρολάχανα με φασούλια

Το κατεξοχήν φαγητό των Ποντίων. Το φαγητό αυτό πέρα από εύγεστο είναι πολύ υγιεινό και διαιτητικό.

Υλικά:

0,5 κιλό ξερά φασόλια μπαρμπούνια

1,5 κιλό μαύρα λάχανα μέτρια κομμένα

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας πελτέ

2-3 μέτρια κρεμμύδια

αλάτι κατά προτίμηση

μπούκοβο κατά προτίμηση στο σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε ξεχωριστά τα λάχανα και τα φασόλια μέχρι να ψηθούν και τα σουρώνουμε πετώντας το νερό. Τα βάζουμε μαζί σε μια χύτρα με φρέσκο νερό να βράσουν. Παράλληλα κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους ή το περνάμε σε χοντρό τρίφτη. Σε ένα τηγάνι ή μικρή χύτρα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει (δεν το καίμε). Στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί και ρίχνουμε το μείγμα στη χύτρα με τα λάχανα και τα φασόλια. Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση. Έλέγχουμε την πυκνότητα με την προσθήκη ζεστού νερού. Προσθέτουμε αλάτι κατά προτίμηση και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ομογενοποιηθεί το φαγητό. Αυτή είναι η παραδοσιακή παρασκευή του φαγητού. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για μαύρα λάχανα, παραπούλια και αντί για μπαρμπούνια άσπρα φασόλια.

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΙΤΑ

Υλικά

* 1 πακέτο φύλλο κρούστας
* 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
* Για τη γέμιση
* 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο και ψιλοκομμένο
* 250 γραμμ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
* 2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
* 1 φλ. τσαγιού σταφίδες
* 1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
* 5-6 κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
* 4 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
* 4 βερίκοκα ψιλοκομμένα
* 5 φλ. τσαγιού ζωμό κότας (κατά προτίμηση)
* 1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
* 1 κ.γλ. κοφτή κανέλα
* αλάτι
* πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και κατόπιν το μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 1 ώρα. Το ξεπλένουμε καλά, πάλι σε σουρωτήρι, κάτω από κρύο νερό. Στύβουμε 1/2 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να στραγγίσει. Με 2 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα συκωτάκια για 4΄-5΄ ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ρύζι. Ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 4 φλ. τσαγιού ζωμό και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 6΄-7΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στη γέμιση τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 2 φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε 3ο φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη και τη μισή κανέλα. Απλώνουμε 4ο φύλλο και αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Τη στρώνουμε με κουτάλι. Καλύπτουμε με 2 λαδωμένα φύλλα. Αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα. Γυρίζουμε τις άκρες μέσα στην πίτα. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και τα γυρίζουμε από κάτω (τα μπήγουμε στις γωνίες με σπάτου-
λα, όπως στο γαλακτομπούρεκο). Ραντίζουμε την πίτα με το υπόλοιπο βούτυρο ή με λάδι και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (1 φλ.). Ψήνουμε την πίτα στους 180οC, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά, για 45΄-50΄.

Με την προετοιμασία και το μούλιασμα του ρυζιού θα έχουμε ως αποτέλεσμα μία αφράτη και σπυρωτή γέμιση γεμάτη νοστιμιά. Αποτελεί γεύμα από μόνη της! Μπορούμε επίσης να αξιοποιήσουμε το πουλερικό των Χριστουγέννων που πάντα μένει, αλλά και σε ένα τραπέζι να βγει, θα εντυπωσιάσει με τα χρώματα και τη νοστιμιά της.


Πηγή: argiro.gr

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

Υλικά

* 1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
* 6 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή 100 ml ελαιόλαδο
* αλάτι
* μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο στον ψιλό τρίφτη, κατά βούληση
* 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα (προτιμότερο πικάντικη), τριμμένη
* 1 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
* 2 + 1/4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό γάλα
* 5 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους

Eκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό σχεδόν να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε να βράσουν. Αλατίζουμε στη διάρκεια του μαγειρέματος. Όταν μαλακώσουν, τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ ή τις περνάμε από το μύλο λαχανικών. Αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί γίνεται ο πουρές κολλώδης.



Προσθέτουμε στον πουρέ το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το γάλα και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε σταδιακά τα τυριά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.



Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή). Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στον πουρέ προσεκτικά για να μην ξεφουσκώσει. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο πυρέξ μεσαίου μεγέθους. Ψήνουμε γύρω στα 50 - 60 λεπτά, μέχρι να κάμει μια χρυσαφένια κρούστα. Σερβίρουμε αμέσως.


Πηγή: gastronomos.gr

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

SILVER BELLS - ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΙΟΥ

KOTOΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ

Υλικά •1 μεγάλο κοτόπουλο
•3 κ.σ. ελαιόλαδο
•250 γραμ. κιμά ανάμεικτο, χοιρινό και μοσχαρίσιο
•Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα
•1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
•1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
•1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
•1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες
•5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
•½ φλ. τσαγιού κονιάκ
•1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
•αλάτι
•φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•200 γραμ. δαμάσκηνα
•4 μήλα
•3 κ.σ. ελαιόλαδο
•Χυμό από 1 πορτοκάλι



Eκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30’ στους 180 C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου.


Πηγή: argiro.gr

KOTOΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Υλικά •4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
•1 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη
•1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη
•1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
•ελάχιστο κύμινο σε σκόνη (προαιρετικά)
•χυμός από 1 λάιμ
•60 ml γάλα καρύδας*
•50 ml ελαιόλαδο
•αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
•λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός (ή φρέσκος κόλιανδρος για όσους βρουν στην αγορά και τους αρέσει η εξωτική νότα που δίνει στα φαγητά) για το γαρνίρισμα
Eκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το γάλα καρύδας, το χυμό λάιμ, όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο μπολ το κοτόπουλο και ανακατεύουμε να βραχεί καλά από το αρωματικό μείγμα. Αφήνουμε το κοτόπουλο στην άκρη μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος και να ετοιμάσουμε τα πακέτα. Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 200° C.
Κόβουμε 12 μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ανά δύο. Μοιράζουμε επάνω τις λωρίδες κοτόπουλου μαζί με το υγρό μείγμα. Κλείνουμε τις λαδόκολλες καλά σε πακετάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί στριμωχτά. Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο (το τσεκάρουμε ανοίγοντας ένα πακετάκι). Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με το φρέσκο μυρωδικό της επιλογής μας και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι της αρεσκείας μας. Ταιριάζουν πολύ τα αρωματικά μπασμάτι και τάι.



Πηγή: gastronomos.gr

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΓΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!




Τα ακριβότερα πιάτα στον κόσμο δημιουργούνται καθημερινά στα εστιατόρια όπου προσφέρονται και μάλιστα γίνονται ανάρπαστα… Η κατανάλωση «χτυπάει κόκκινο» από πιστούς θαμώνες που μπορούν να διαθέσουν αστρονομικά ποσά για να απολαύσουν μια....





ομελέτα, ένα κομμάτι πίτσα, θαλασσινά, ακόμη και φρούτα… Σπάνια υλικά και δυσεύρετες πρώτες ύλες ανά τον κόσμο δημιουργούν γκουρμέ γεύσεις που είναι το λιγότερο μια… καλή επένδυση για το στομάχι! Στη λίστα που ακολουθεί θα δείτε τα πιο ακριβά πιάτα από το «φτηνότερο» στο ακριβότερο…











8. Ομελέτα 1.οοο δολαρίων
Το ξενοδοχείο «Le Parker Meridien Hotel» στη Νέα Υόρκη προσφέρει στο πρωινό του την ακριβότερη ομελέτα στον κόσμο. Είναι κατασκευασμένη από βιολογικά αβγά, κομμάτια αστακού και μαύρο χαβιάρι, ενώ «απαγορεύεται» να αφήσετε έστω και μία πιρουνιά!
Πώς αλλιώς άλλωστε, αφού κάθε μπουκιά της αποτελεί μια… γερή ανάληψη από την τράπεζα!
Μπριζόλα Wagyu
Για τους αμετανόητους κρεατοφάγους, η μπριζόλα αυτή θα σας κοστίσει… λιγουλάκι παραπάνω! Η ράτσα των βοοειδών Wagyu έχει μια ιδιαιτερότητα: Οι αγελάδες τρέφονται με μπίρα(!) και δέχονται υπηρεσίες… μασάζ, με σκοπό το κρέας τους να είναι περισσότερο τρυφερό και ζουμερό κατά το ψήσιμο. Επιπλέον, οι επαγγελματίες των τροφίμων υποστηρίζουν ότι οι μπριζόλες Wagyu είναι αρκετά λιπαρές, με αποτέλεσμα να διαθέτουν άριστη γεύση και το κρέας τους να… λιώνει στην κυριολεξία στο στόμα!
Προσοχή: Η μερίδα είναι αυστηρά για ένα μόνο άτομο και κοστίζει 2.800 δολάρια. Οπότε αφήστε τα κεράσματα για κάποια άλλη φορά!


Θαλασσινός «θησαυρός» – Samundari Khazana
Στην Ινδία συνηθίζουν να παρασκευάζουν πολλά πιάτα «κάρι», που είναι στην ουσία ποικιλίες βρασμένων θαλασσινών. Το ακριβότερο κάρι του κόσμου σερβίρεται σε μια μπρασερί στη Βομβάη και ονομάζεται «Samundari Khazana» ή αλλιώς » Θαλασσινός Θησαυρός».
Περιλαμβάνει χαβιάρι, σαλιγκάρια της θάλασσας, αστακό και βρώσιμα κομμάτια χρυσού! Για να το απολαύσετε -και να αισθανθείτε έστω για λίγο… εκατομμυριούχος- αρκεί να διαθέσετε το ποσό των 3.200 δολαρίων για μία μερίδα!



5. Pizza Royale 007
Ποιος δεν αγαπά την πίτσα; Είναι σίγουρα ένα από πλέον διάσημα φαγητά ανά τον κόσμο, σε πολλές παραλλαγές και γεύσεις. Οι Ιταλοί γείτονές μας, »γευσιγνώστες» της πίτσας, δημιούργησαν την περίφμη Pizza Royale 007, η οποία μπορεί με μια πρώτη ματιά να μοιάζει με συνηθισμένη πίτσα, αλλά δεν είναι. Η ζύμη παρασκευάζεται από ένα ειδικό «οργανικό» φύλλο κρούστας, στην επιφάνεια του οποίου απλώνεται σάλτσα ντομάτας sunblush.
Στη συνέχεια εμπλουτίζεται με καπνιστό σολομό, ελάφι, αστακό μαριναρισμένο σε κονιάκ και χαβιάρι εμποτισμένο σε σαμπάνια.
Η πίτσα ολοκληρώνεται με βρώσιμα φύλλα χρυσού 24 Καρατίων, γεγονός που την κατατάσσει στα ακριβότερα φαγητά στον κόσμο, αφού το μικρό μέγεθος κοστίζει 4.200 δολάρια!


Καρπούζι Densuke
Αυτό το εξαιρετικό καρπούζι δεν πουλιέται με το «κομμάτι» αλλά με τη «φέτα»! Ευδοκιμεί αποκλειστικά στην Ιαπωνία, και κυρίως στο νησί Χοκάιντο, και είναι ακριβό λόγω της σπανιότητάς του. Το βάρος του φτάνει τα 17 κιλά και η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στη γεύση: Τραγανή και σκληρή σάρκα αλλά ταυτόχρονα ζουμερή και απίστευτα γλυκιά. Στην Ιαπωνία αποτελεί ένα από τα ακριβότερα δώρα… σε γάμους ή γενέθλια, αφού κοστίζει 6.100 δολάρια/τεμάχιο.





3. Πεπόνι Yubari
Έχει τέλειες «αναλογίες» και υπέροχη γεύση. Δεν είναι ένα συνηθισμένο πεπόνι αλλά ένα… έργο τέχνης.
Απίστευτη γλυκύτητα, ζουμερή σάρκα και εκπληκτικό πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα. Καλλιεργείται στην περιοχή Yubari (σ.σ. εξ ου και το όνομα), όπου, όπως πιστεύεται, το ηφαιστειακό έδαφος είναι «υπεύθυνο» για την αμίμητη γεύση του.
Κι αν νομίζετε ότι αποτελεί ιδανικό φρούτο για την καλοκαιρινή σας φρουτοσαλάτα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε αφού κοστίζει 23.000 δολάρια το τεμάχιο! Μήπως να πάρετε ένα αυτοκίνητο;

2. Χαβιάρι Almas
Η λέξη «Almas» σημαίνει «διαμάντι» και ταιριάζει απόλυτα με το ακριβότερο χαβιάρι στον κόσμο. Χώρα προέλευσης είναι το Ιράν, ενώ το μοναδικό κατάστημα στον κόσμο όπου πωλείται το χαβιάρι «Almas» είναι το «Caviar House & Prunier» στο Λονδίνο.
Συσκευάζεται σε ολόχρυσο κουτί 24 Καρατίων, ενώ η τιμή του κιλού αγγίζει τα 25.000 δολάρια. Προσοχή: Η διάρκεια ζωής του είναι ένας χρόνος, γι’ αυτό βεβαιωθείτε -αν ποτέ αγοράσετε ένα ή σας το κάνουν δώρο… γάμου- ότι το έχετε καταναλώσει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί… δεν είναι για πέταμα!


1. Ιταλική λευκή τρούφα Alba
Αναδίδει ένα άρωμα… χώματος, ριζών δέντρων και παλαιωμένου τυριού, αλλά παρόλα αυτά είναι το απόλυτο γαστρονομικό αντικείμενο του πόθου! Η λευκή ιταλική τρούφα είναι γνωστή για τις αφροδισιακές της ιδιότητες και την εξαιρετική της γεύση. Είναι το πιο ακριβό φαγητό στον κόσμο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί. Καταναλώνεται αυστηρά ωμή και ποτέ μαγειρεμένη, καθώς χάνει όλη της τη γεύση κατά το μαγείρεμα, κατά προτίμηση κομμένη σε λεπτές φέτες πάνω από ζυμαρικά ή ρύζι.

Η τιμή του κιλού αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 160.000 δολαρίων, αλλά σκεφτείτε: Με ένα κιλό τρούφα πορείτε να παρασκευάσετε… πολλές μακαρονάδες!
Ή μήπως θα προτιμούσατε… ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σας;

ΓΕΜΙΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ




1 μεγάλη 'κουλούρα' ψωμί
200 γραμ. καπνιστό σολομό
600 γραμ. ανθότυρο
3 γεμάτες κουταλιές σούπας τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
2 κουτ. γλυκού πικάντικη μουστάρδα
Φρέσκο άνηθο (όσο θέλετε εσείς)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα (μόνο τα πράσινα μέρη)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)
1 μικρό βαζάκι πορτοκαλί μπρικ (απομίμηση από χαβιάρι)


Κόβετε την κουλούρα του ψωμιού οριζόντια, ώστε να έχετε δύο 'δίσκους'.
Αφαιρείτε την ψίχα 'σκάβοντας' με τα δάχτυλά σας (και στους δύο δίσκους), φροντίζοντας όμως να μείνει μία στρώση στον πάτο των 'δίσκων'.
Κόβετε τον καπνιστό σολωμό σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά), και τον φυλάτε στο ψυγείο - επίσης, βάζετε και το μπρικ στο ψυγείο, για να κρυώσει καλά.
Σε ένα μπολ, χτυπάτε με το μίξερ το ανθότυρο, το Φιλαδέλφεια και τη μουστάρδα πολύ καλά, μέχρι το σύνολο να γίνει σαν κρέμα.
Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον προσθέτετε στο μείγμα, ρίχνετε και τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε καλά για να πάνε τα μυρωδικά παντού. Βάζετε το μείγμα του ανθότυρου στο ψυγείο - για τουλάχιστον 2 ώρες -, ώστε να ενωθούν πολύ καλά τα 'αρώματα' μεταξύ τους.
Παιρνετε τον ένα 'δίσκο' κουλούρας και τον γεμίζετε με το μισό μείγμα του ανθότυρου. Από πάνω, στρώνετε τα κομμάτια του σολωμού και προσθέτετε και το μπρικ - με τη βοήθεια ενός κουταλιού, να πάει σε όλη την περιφέρεια του 'δίσκου'. Πασπαλίζετε από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παίρνετε τον δεύτερο 'δίσκο' της κουλούρας και τον γεμίζετε με το υπόλοιπο μείγμα ανθότυρου.
Ενώνετε τους δύο 'δίσκους', τους πατάτε για να 'κολλήσουν' μεταξύ τους.
Βάζετε την 'κουλούρα' σε μεγάλη πιατέλα και την κόβετε σε φέτες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι- εγώ προσωπικά, την κόβω μπροστά στους καλεσμένους, το θεωρώ πιο...'γιορτινό':-)

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΑΡΟΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Υλικά
700 γραμμ. καρότα καθαρισμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. μέλι


Εκτέλεση:


1. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες κι έπειτα σε μακρόστενα, μεγάλα μπαστουνάκια.
2. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 C στις αντιστάσεις. Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ταψάκι στο φούρνο για λίγα λεπτά, να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τα καρότα, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι κι αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄.
3. Ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στα καρότα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 20΄, έως ότου μαλακώσουν. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και στύβουμε από πάνω λίγο φρέσκο πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.



Πηγή: argiro.gr

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

Υλικά
1/2 φλ. τσαγιούαποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
200 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
2 κ.σ. κονιάκ
3 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για το γαρνίρισμα
λίγο σχινόπρασο ψιλοκομμένο
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τα πορτσίνι σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1½ φλ. τσαγιού βραστό νερό. Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ. τσαγιού).
Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄. Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.
Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Πηγή: argiro.gr

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΧΑΡΑΣ ΜΕ ΤΑΛΑΤΟΥΡΙ

Υλικά:

½ κιλό κιμά αρνίσιο
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε γλυκό κρασί
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κύμινο σκόνη
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (κόκκινο και καυτερό)
1 κουτ. σούπας πάπρικα για το γαρνίρισμα
αλάτι
6 πίτες για σουβλάκι

ΓIA TO TAΛATOYPI (TZATZΙKI)
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 αγγούρι (τριμμένο και στραγγισμένο)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:
Zυμώνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ με τον γάντζο. Pίχνουμε τους δυο κιμάδες, το ψωμί, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά, αλάτι και, αν χρειαστεί, λίγο νερό. Zυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτος ο κιμάς. Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα ψήνουμε στη σχάρα για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά. Για το ταλατούρι, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια πάνω στις πίτες ελαφρά ψημένες, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και συνοδεύουμε με ένα μπολ με ταλατούρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα στο ψυγείο
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 6 άτομα
Πηγή: Το Έθνος

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Υλικά:

½ κιλό κιμά χοιρινό
2 μελιτζάνες τσακώνικες ή 1 μελιτζάνα φλάσκα
1 κρεμμύδι περασμένο από τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 αβγό
3 κουτ. σούπας γαλέτα
2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

ΓIA TO ΣEPBIPIΣMA
3-4 ντομάτες
6 αραβικές πίτες
φυλλαράκια βασιλικού


Εκτέλεση:
Ψήνουμε ολόκληρες τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν. Τις βγάζουμε και μόλις κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Τις χτυπάμε στο μπλέντερ με λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ξίδι μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Το μεταφέρουμε σε λεκάνη, προσθέτουμε τον κιμά, το μπαχάρι, το αβγό, τη γαλέτα, το αλεύρι, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και το τυρί. Zυμώνουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Πλάθουμε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180°C και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ροδέλες ντομάτας ψημένες στο γκριλ πασπαλισμένες με φυλλαράκια βασιλικού, αραβικές πίτες ή με μια σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με δυόσμο.


Πηγή: Έθνος

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

SEKER - PARE

Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό αλεύρι
200 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. ζάχαρη άχνη
4 αβγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. αμύγδαλα ή φουντούκια σε σκόνη
Για το σιρόπι:
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
1/2 λεμόνι το χυμό του

Πως το κάνουμε:
Χτυπάμε τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε άχνη ζάχαρη.
Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση.
Ρίχνουμε μέσα το αμύγδαλο σε σκόνη και το μπέικιν πάουντερ. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα μαργαρίνη-άχνη ζάχαρη και σπάμε μέσα τα αβγά.
Ενώνουμε τα αβγά ομοιόμορφα, παίρνουμε λίγο αλεύρι από την άκρη και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι σε σχήμα ρολό και έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού. Τους δίνουμε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό, τα αλείφουμε με κρόκο αβγού και τα στολίζουμε με φουντούκι, καρύδι, φιστίκι ή καρυδόψιχα.
Ψήνουμε σε φούρνο θερμοκρασίας 170 βαθμών. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει με νερό και ζάχαρη και χυμό λεμονιού στο τελείωμα.


sintagespareas.gr

ΣΑΝ ΚΙΟΥΝΕΦΕ

Τι χρειαζόμαστε:
250 γρ. κανταϊφι
1 κούπα βούτυρο λιωμένο
για τη γέμιση
200 γρ. ανθότυρο
150 γρ. cream cheese
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλια κορν φλάουρ
1 αυγό
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
2-3 βανίλιες
για το σιρόπι
2,5 κούπες ζάχαρη
1,5 κούπας νερό
1/2 κούπας μέλι

Πως το κάνουμε:
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με το κανταϊφι για να βουτυρωθεί καλά.
Βάζουμε το μισό από το βουτυρωμένο κανταϊφι στον πάτο ενός ταψιού (30 εκατοστών περίπου)
Βάζουμε μέσα στο μούλτι όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε το μείγμα.
Απλώνουμε πάνω από το κανταϊφι.
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο βουτυρωμένο κανταϊφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά.
Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνοσ σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ταιρειάζει άριστα με ό,τι γεύση παγωτό τραβάει η όρεξή σας ή και σκέτο.



sintagespareas.gr

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.
Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
φλούδα ενός λεμονιού
1 κουταλιά χυμός λεμόνι

Πως το κάνουμε:
Βάζουμε ολα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του
Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων.
Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα απο το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα
Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.
Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα).
Αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη, αφράτη και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
Στρώνουμε την κρέμα.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανιακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό μην το φοβάστε.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά.
Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.
Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει απο τους ατμούς θα κόψει νερό).
Λίγα μυστικά ακόμα
Το καλό και μπόλικο βούτυρο αγελάδος μόνο, το αρκετό βούτυρο στα φύλλα μας, το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό καυτό, δεν το σκεπάζουμε, δεν το κόβουμε εάν δεν κρυώσει τελείως, (το καλό ψήσιμο να ροδοκοκινίσει καλά).
Φτιάξτε την συνταγή αυτή κατά γράμμα. Σημαντικό: προσοχή στις αναλογίες.
Καλή σας επιτυχία .


sintagespareas.gr

ΔΙΠΛΕΣ

Υλικά
•5 αυγά
•2 βανίλιες
•¾ κ.γ. σόδα μαγειρική
•1 πρέζα αλάτι
•3 ½ φλ. αλεύρι περίπου (400 γραμ.)
•Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
•Ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
•Για το μέλωμα
•500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
•1 φλιτζάνι νερό
•½ κ.γ. κανέλα
•½ κ.γ. γαρύφαλλο


Εκτέλεση:

Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα για 1 ½ λεπτό). Στους κρόκους ρίχνουμε την βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ να ασπρίσουν καλά και να μην μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε 5’ να αφρατέψει καλά το μείγμα. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού να γίνει σας πηχτός χυλός. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο – λίγο). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30’. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 20Χ15 εκατοστά περίπου. Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια μετά από 30’’ με την βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.



Πηγή: argiro.gr

ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

Υλικά
•2 κιλά κρέας αρνίσιο ή κατσικίσιο
•1 μεγάλο κρεμμύδι
•αλάτι
•πιπέρι
•2 κούπες ρύζι
•2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
•ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας κομμένο. Αφού σοταριστεί και το κρέας, ρίχνουμε πιπέρι και 5 κούπες νερό και το αφήνουμε να βράσει. Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ για να μην κολλήσει το ρύζι. Καθώς βράζει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο νερό, τόσο όσο να μπορεί να το απορροφήσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.



Πηγή: argiro.gr

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

XAΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά
•1½ φλ. τσαγιού αλεύρι
•1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
•200 γραμμ βούτυρο
•2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι
•5 αυγά
•250 γραμμ. αμύγδαλο τριμμένο
•2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
•2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
•λίγη κανέλα
•Για το σιρόπι
•2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•4 φλ. τσαγιού νερό
•1 φλούδα πορτοκάλι
•ξύλο κανέλας

Eκτέλεση:

Χτυπάμε με το μίξερ σε μια μικρή λεκάνη το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένας πηχτός πολτός. Χτυπάμε χωριστά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Συνεχίζοντας, προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα (ή τα ψιλοκομμένα καρύδια) και την κανέλα και χτυπάμε καλά. Αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε στο μείγμα μας το σιμιγδάλι ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών ή με ξύλινη κουτάλα. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε μέσα το μείγμα και αφού το βάλουμε στη μεσαία σκάλα του φούρνου, το ψήνουμε στους 180 C μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και να γίνει αρκετά ξανθή (περίπου 45΄). Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι (το σιγοβράζουμε για περίπου 20΄) και όταν βγει ο χαλβάς τον κόβουμε σε κομμάτια και τον σιροπιάζουμε, αφού πρώτα στη μέση κάθε κομματιού έχουμε καρφώσει ένα ολόκληρο (ασπρισμένο) αμύγδαλο. Ο χαλβάς σερβίρεται κρύος.


Πηγή: argiro.gr

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ




Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή γεμάτη λάμψη, φώτα, αγάπη και… φαγητό! Δείτε, ποιες είναι οι κλασσικότερες χριστουγεννιάτικες γεύσεις του πλανήτη και στολίστε το εορταστικό σας τραπέζι με λιχουδιές από όλο τον κόσμο.

Γερμανία: μάρτζιπαν και στόλεν

Οι Γερμανοί φημίζονται για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τους. Από αυτά, το πιο διαδεδομένο είναι το στόλεν, το μάρτζιπαν και το κέικ με μάρτζιπαν, με αποξηραμένα κομματάκια φρούτων και επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη!
Όσο για το εορταστικό γεύμα; Οι γευστικές τους συνήθειες, μοιάζουν πολύ με αυτές των Αυστριακών. Για το τραπέζι της γιορτής, επιλέγουν ψητή χήνα, γεμιστή με δαμάσκηνα και γαρνιτούρα από βραστές πατάτες, λαχανικά ή κόκκινο λάχανο. Ορισμένες οικογένειες, επιλέγουν και ψάρια για το εορταστικό τους τραπέζι, έθιμο όμως, που φαίνεται, πως έχει αρχίσει να χάνεται…

Αγγλία: γαλοπούλα και πουτίγκα!

Η γεμιστή γαλοπούλα κατέχει ιδιαίτερη θέση στο αγγλικό, εορταστικό τραπέζι, όπως ακριβώς και στο δικό μας. Η γέμιση της γαλοπούλας, φτιάχνεται κυρίως από πολτοποιημένα λουκάνικα, από εντόσθια ή από κάστανα. Τα συνοδευτικά της γαλοπούλας, είναι το βραστό καλαμπόκι, τα λαχανικά, οι ψητές πατάτες ή η κλασσική σάλτσα από βατόμουρα.
Όσο για τα εορταστικά επιδόρπια; Η πουτίγκα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της γιορτής και κυρίως η πουτίγκα με δαμάσκηνα. Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα μικρά ταρτάκια με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και ζάχαρη, που σερβίρονται σε ένα δίσκο στο τέλος του γεύματος.

Αυστρία: ψητή χήνα και ψάρι!

Η λαμπερά στολισμένη Αυστρία, ζει και αναπνέει σε εορταστικούς ρυθμούς καθώς η πρωτεύουσά της, η Βιέννη, υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Οι παραδοσιακοί Βιεννέζοι, επιλέγουν την ψητή χήνα για το εορταστικό τους τραπέζι, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν χάρη στις περίπλοκες γαρνιτούρες, που επιλέγουν για τα πιάτα τους ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένα μεγάλο, ψητό ψάρι στολίζει το γιορτινό τραπέζι.

Ιταλία: ψητό χέλι, κρετόσουπα και panettone!

Παρόλο, που η Ιταλία βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, οι εορταστικές διατροφικές συνήθειες των Ιταλών είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Έτσι, το κυρίως πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν είναι η γαλοπούλα αλλά το ψητό ή μαγειρευτό χέλι. Πέρα από το χέλι, το τραπέζι κοσμούν διάφορα άλλα παστά λαχανικά καθώς και νόστιμες χορτόπιτες. Η κρεατόσουπα είναι επίσης ιδιαίτερα συνηθισμένο εορταστικό πιάτο ενώ το παραδοσιακό γλυκό της γιορτής, δεν είναι άλλο από το Panettone, ένα είδος κέικ με ζάχαρη-άχνη.

Γαλλία: πατέ, γαλοπούλα, σαμπάνια και κορμός…

Οι γεύσεις της γιορτής είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή. Στο λαμπερό και γιορτινά στολισμένο Παρίσι, το εορταστικό μενού περιλαμβάνει στρείδια, πατέ χήνας και μπόλικη, εκλεκτή σαμπάνια!

Στην εκλεπτυσμένη Αλσατία, κυριαρχεί η ψητή χήνα και στη Βουργουνδία, η γαλοπούλα με γέμιση κάστανου. Κοινό χαρακτηριστικό ωστόσο, όλων των περιοχών, είναι το επιδόρπιο, που είναι γνωστό και σε εμάς ως «χριστουγεννιάτικος κορμός» (παντεσπάνι και κρέμα τυλιγμένα σε μορφή κορμού δέντρου) και διακοσμημένο με εορταστικά στολίδια. Τέλος, από κανένα γαλλικό τραπέζι, σε όποια περιοχή και αν βρίσκεται, δεν λείπει η άφθονη, γαλλική σαμπάνια…

Σουηδία: βουτιές… στην κατσαρόλα

Στην παγωμένη Σουηδία, τα λιπαρά έχουν την τιμητική τους στο εορταστικό τραπέζι! Πριν ξεκινήσει το εορταστικό ρεβεγιόν, οι Σουηδοί, επιδίδονται στο… βούτηγμα στην κατσαρόλα. Πρόκειται για ένα παλιό, αλλά ιδιαίτερα αγαπητό έθιμο στους Σουηδούς, που συνηθίζουν να βουτούν μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα, που περιέχει βραστό χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι!

Και καθώς τα θαλασσινά υπάρχουν άφθονα στη Σουηδία, καταλαμβάνουν χώρο και στο τραπέζι της γιορτής. Έτσι, αντί γαλοπούλας, οι Σουηδοί προτιμούν τις ρέγκες, το χαβιάρι και τον μπακαλιάρο με σάλτσα. Στο τραπέζι τους υπάρχει πάντα και το παραδοσιακό χοιρινό καθώς και λικέρ που πίνουν πριν το φαγητό και είναι φτιαγμένα από φρούτα του δάσους.

Ισπανία: θαλασσινά ή εκλεκτό κυνήγι

Και οι Ισπανοί αρέσκονται στα θαλασσινά, όταν πρόκειται για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν τους. Διάφορα ψάρια αλλά και οστρακοειδή καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι, την ίδια στιγμή, που το κόκκινο κρασί ρέει άφθονο. Ορισμένοι, επιλέγουν και το εκλεκτό κυνήγι για το τραπέζι τους (π.χ. κρέας ελαφιού, ζαρκαδιού), όμως τα τελευταία χρόνια, τα θαλασσινά φαίνεται, πως κυριαρχούν.

Αίγυπτος: οι πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες!

Τα Χριστούγεννα στην Αίγυπτο, γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την ημέρα που συμπίπτει με μια σημαντική γιορτή του μηνός Κιαχκ, του κοπτικού ημερολογίου και που οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν φιλανθρωπίες.
Ένα έθιμο, που έχει ρίζες από πολύ παλιά είναι το μοίρασμα λουκουμάδων από τους εύπορους στους φτωχότερους! Οι Κόπτες, προκειμένου να τιμήσουν τη δική τους γιορτή, φτιάχνουν γλυκά μπισκότα, τα καχκ, πάνω στα οποία κάνουν το σχήμα του σταυρού.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ




Υλικά:
700 γρ. κιμάς
50 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι
400 γρ. ρύζι
500 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ποτήρι λευκό κρασί
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. κουκουνάρι
200 ζωμός κότας
Αλάτι – πιπέρι
Θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση συνταγής - μαγείρεμα:
Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κιμά, και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα,τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε και το ζωμό και το αφήνουμε λίγο να πιει τα υγρά. Γεμίζουμε και ράβουμε τη γαλοπούλα. Την ψήνουμε τόσες ώρες όσα κιλά είναι.

ΜΑΛΑΘΡΟΠΙΤΕΣ

Υλικά: 1 ματσάκι μάλαθρο, 1 κουταλιά ταραμά, 2 κρομμύδια φρέσκα, 2 ντομάτες φρέσκες και 1 1/2 ποτήρι αλεύρι.
Εκτέλεση: Αρχικά αραιώνουμε τον ταραμά με λίγο νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το μάλαθρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε και λίγο νερό, ώσπου να γίνει μια αραιή ζύμη (κουρκούτι). Μετά τα τηγανίζουμε με τον εξής τρόπο: Βάζουμε το τηγάνι με λάδι στη φωτιά να κάψει. Στη συνέχεια βάζουμε το κουρκούτι κουταλιά - κουταλιά και περιμένουμε μέχρι να κοκκινίσει. Οι μαλαθρόπιτες είναι έτοιμες.

ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΗ ΧΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΡΕΓΓΑ

Υλικά: κρομμύδια, ντοματάκια, μελιτζάνες, πατάτες, αλάτι, ρίγανη, λάδι, ρέγγα.
Εκτέλεση: βάζομε στη χόβολη (μέσα στη φωτιά), κρομμύδια, ντοματάκια, μελιτζάνες και πατάτες. Όταν ψηθούν πολύ, τα καθαρίζουμε και προσθέτομε λάδι, αλάτι, και ρίγανη.
Ψήνομε τη ρέγγα στα κάρβουνα, την καθαρίζομε, την κόβομε κομμάτια και τη βάζομε στη σαλάτα.

ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΜΟΥΛΙΑ

Υλικά: 320 γραμ. ζάχαρη, 320 γραμ. αμύγδαλα, 320 γραμ. βούτυρο, 320 γραμ. λάδι, 3 αυγά, 1 1/2 πακέτο αλεύρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 φακελάκι μπέικιν - πάουντερ, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, το χυμό 2 πορτοκαλιών.
Εκτέλεση: Βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά μαζί με το λάδι. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη μαζί, να κάψει.
Όταν ζεσταθεί το λάδι με το βούτυρο, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, που είναι η ζάχαρη με το γάλα.
Καθώς τ' ανακατεύομε ρίχνουμε λίγο - λίγο τ' αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Την αφήνομε να κρυώσει. Όταν κρυώσει ρίχνομε ένα - ένα τ' αυγά, τη σόδα και το μπέικιν - πάουντερ και τα ζυμώνομε.
Παίρνομε κουταλιά - κουταλιά της σούπας ζύμη και αφού την πλάσομε στα χέρια μας την πλαταίνομε. Βάζομε στο μισό της ζύμης γέμιση (μισό κουταλάκι) και με το άλλο μισό της ζύμης το κλείνομε.
(Για τη γέμιση: Ανακατεύομε ξυσμένο καρύδι με αμύγδαλο και τα μουλιάζομε με ανθόνερο. Βάζομε και λίγη κανέλα).
Αφού φτιάξομε όλα τα μαμούλια, τα βάζομε σε ταψί και τα ψήνομε για 1 ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τα βουτάμε ένα - ένα στο ανθόνερο (μόνο από τη πάνω πλευρά) και μετά στην άχνη.

ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Υλικά: 350 γραμ. ζάχαρη, 170γραμ. φλούδες πορτοκαλιών, 1250 γραμ. οινόπνευμα, λίγα μοσχοκάρφια και κανέλα.
Εκτέλεση: καθαρίζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών έτσι ώστε να μην απομένει σ' αυτές άσπρη ψίχα. Τα βάζομε σε γουδί και τα κοπανίζομε με τη ζάχαρη. Ρίχνομε σε γυάλινο δοχείο (που να σφραγίζεί καλά, για να μη φεύγει το άρωμα) το οινόπνευμα και τις φλούδες, τα στραγγίζομε και τ' αφήνομε για 5-6 ημέρες. Βράζομε τη ζάχαρη με λίγο νερό 1 -2 λεπτά, ρίχνοντας μέσα και τα μοσχοκάρφια και την κανέλα.
Όταν κρυώσει τη ρίχνομε στο γυάλινο δοχείο, που έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνομε πάλι 5-6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο μέρα παρά μέρα.
Περνάμε το υλικό από τουλουπάνι ή πυκνό σουρωτήρι με ύφασμα από πάνω δυο φορές. Το λικέρ είναι έτοιμο.
Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται (και με την ίδια αναλογία) το λικέρ μανταρινιού, λεμονιού, κίτρου, νεραντζιού.

ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

TAΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά: 200 γραμ. ταραμά,150 γραμ. ψίχα ψωμιού (βρεγμένη), 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 1-2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, 1-2 κουταλιές της σούπας άνηθος, 2-3 κουταλιές της σούπας κρομμύδι, λίγος δυόσμος, πιπέρι.
Εκτέλεση: Βάζομε τον ταραμά για λίγο σε χλιαρό νερό. Χύνομε το νερό και τον ξεπλένομε. Προσθέτομε την ψίχα του ψωμιού καλοστιμμένη, τον μαϊντανό και άνηθο, ψιλοκομμένα, τον δυόσμο (εάν μας αρέσει), το πιπέρι και το αλεύρι. (Αυτό μπαίνει για να σφίξουν στο τηγάνισμα οι κεφτέδες και να μη λιώσουν). Σε μικρό τηγάνι με ανάλογο λάδι ψιλοκόβομε το κρομμύδι και όταν ροδίσει το προσθέτομε στο προηγούμενο μείγμα. Το ζυμώνομε πολύ και κόβομε κουταλιές απ αυτό και τις ρίχνομε να τηγανισθούν στο τηγάνι, όπως συνήθως τηγανίζονται οι κεφτέδες. Εάν το μείγμα μας είναι αραιό προσθέτομε αλεύρι.

ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

KΡΕΑΣ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

Υλικά: 1 κιλό κρέας ψαχνό, 1300 γραμ. κυδώνια καθαρισμένα, 100 γραμ. βούτυρο, 200 γραμ. ζάχαρη, ανάλογο πιπέρι, αλάτι.
Εκτέλεση: (Το κρέας πρέπει να είναι είτε από μοσχάρι, είτε από χοιρινό για να αντέχει στο πολύωρο βράσιμο, μέχρι δηλαδή να ψηθούν τα κυδώνια, εκτός αν τα κυδώνια είναι πολύ αφράτα, οπότε το κρέας μπορεί να είναι και αρνί).
Κόβομε το κρέας σε τεμάχια και το βάζομε σε κατσαρόλα να καβουρδιστεί με το βούτυρο. Προσθέτομε τόσο νερό όσο θα είναι αρκετό για να καλυφθούν τα κυδώνια, όταν τα ρίξομε μέσα.
Εν τω μεταξύ έχομε καθαρίσει τα κυδώνια και τα έχομε κόψει σε φέτες.
Τα ρίχνομε κι αυτά στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτοντας ταυτόχρονα αλάτι, πιπέρι και 200 γραμ. ζάχαρη. (Μπορούμε να βάλομε περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη. Πάντως πρέπει να έχει γλυκιά γεύση το φαγητό).
Σκεπάζομε τέλος την κατσαρόλα και αφήνομε να βράσει το φαγητό, μέχρις ότου ψηθεί κι έχει απομείνει με μια πυκνή σάλτσα.

ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Υλικά
•1 κότα (1½ κιλό περίπου)
•½ κιλό κρεμμύδια ξερά
•½ κιλό κιμά
•αλάτι
•πιπέρι
•10 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
•1 κούπα λάδι



Eκτέλεση:


Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, προσθέτουμε τα εντόσθια, τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο νερό για να βράσουν και στο τέλος βάζουμε τα βρασμένα κάστανα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε την κότα από το κάτω μέρος και τη ράβουμε με βελόνα και κλωστή. Το ίδιο κάνουμε και στο επάνω μέρος. Όταν τελειώσουμε, την τηγανίζουμε για να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις πλευρές. Kατόπιν τη βάζουμε στη γάστρα περιχύνοντας με μισή κούπα λάδι και μισή κούπα νερό, αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά την κότα και τη βάζουμε στο φούρνο. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με μικρές πατατούλες. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Ψήνουμε στους 180 C για περίπου 2 ώρες.


Πηγή: argiro.gr

ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ




ΥΛΙΚΑ

3 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια,
1 φλ. ζάχαρη,
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις Χρήσεις Γιώτης + 4 κουταλιές κορν φλάουερ ανάμικτα,
2 κουταλιές μπράντι.

Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα:
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη,
1½ φλ. κρέμα γάλακτος,
2 γεμάτες κουταλιές Nutella,
6 κοφτές κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο,
ξύσματα σοκολάτας και γαρνιτούρες διάφορες (προαιρετικά).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C. Χτυπάτε τους κρόκους με 2 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπάτε χώρια τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτετε μέσα τμηματικά, 1/4 φλ. ζάχαρη, συνεχίζοντας το κτύπημα μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή μαρέγκα. Την ενσωματώνετε στους κρόκους και κοσκινίζετε μέσα (περνώντας από ψιλό σουρωτήρι) το μίγμα του αλευριού με το κορν φλάουερ, ανακατεύοντας ελαφρά.

Ντύνετε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα και απλώνετε πάνω το μίγμα. Ψήνετε το παντεσπάνι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να στεγνώσει (θα μαζέψει στα πλευρά) το βγάζετε από το φούρνο και το κρυώνετε.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ζεσταίνετε ½ φλ. ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε 4 κουταλιές ζάχαρη με ½ ποτήρι νερό και το ρίχνετε καυτό στην καραμέλα. Προσθέτετε το μπράντι και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε σε ένα μπολ τη σοκολάτα, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνετε μέσα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει λεία και ύστερα προσθέτετε τη Νutella και λίγο-λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα.

Αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι πάνω σε ένα κομμάτι καθαρή αντικολλητική λαδόκολλα, που θα βάλετε πάνω σε μια ελαφρά υγρή πετσέτα και ξεκολλάτε την παλιά λαδόκολλα. Το ραντίζετε με το σιρόπι και όταν το απορροφήσει, απλώνετε πάνω μια στρώση με τη μισή γέμιση. Το τυλίγετε σε ρολό (με τη βοήθεια της λαδόκολλας), τυλίγετε το ρολό σφικτά στην πετσέτα και το κρατάτε στο ψυγείο ½-1 ώρα.

Απλώνετε πάνω στο ρολό την υπόλοιπη γέμιση και κάνετε διακοσμητικές γραμμές στην επιφάνειά του με πιρούνι. Το ξαναβάζετε στο ψυγείο για ½-1 ώρα και ύστερα το διακοσμείτε, αν θέλετε με ξύσματα σοκολάτας και γαρνιτούρες.