Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΑΛΙΠΑΣΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Τα αλίπαστα της Νέας Κούταλης

Η αντσούγια και η σαρδέλα είναι ο καλύτερος μεζές του ούζου και το πιο νόστιμο ορεκτικό για μια φασουλάδα, με τις φακές, με οποιοδήποτε φαγητό. Ιδίως αν έχεις νόστιμο σπιτικό Λημνιό ψωμί, να το βουτάς στο λαδόξιδο και να σου ανοίγει την όρεξη να φας ολόκληρη φραντζόλα.
Τα τελευταία χρόνια τα αλίπαστα μπήκαν στην ευρεία κατανάλωση και σε όλα τα σούπερ-μάρκετ. Μειώθηκε όμως η νοστιμιά τους. Κάτι η μόλυνση των θαλασσών, κάτι η εμπορική τυποποίηση, χάθηκε η παραδοσιακή νοστιμιά της σαρδέλας όπως την ξέραμε τα παλιότερα χρόνια.
Τα μόνα ίσως αλίπαστα στην Ελλάδα, που διατηρούν ακόμα τη γεύση και την παραδοσιακή νοστιμιά, είναι της Νέας Κούταλης Λήμνου. Ανοίγεις το καπάκι, και μοσχοβολάνε από φρεσκάδα. Ροδοκόκκινα, λαχταριστά, καλοψημένα στο αλάτι, έχουν τη γεύση της θάλασσας και ένα μοναδικό φίνο άρωμα.
Πού οφείλεται αυτή η υψηλή ποιότητα και γεύση τους; Πρώτα, γιατί τα ψάρια είναι Λημνιά, απ’ τις κρυστάλλινες θάλασσες της Λήμνου. Δεύτερο, γιατί ψαρεύονται την κατάλληλη εποχή, όταν η θερμιδική τους αξία είναι υψηλή. Και Τρίτο και κυριότερο, γιατί τα φτιάχνουν με μεράκι και σπιτική φροντίδα.
Η οικογένεια Παντελή και Πελαγίας Σαρικλή στην Νέα Κούταλη Λήμνου, διατηρούν την παράδοση και παράγουν τα εξαιρετικά αλίπαστα ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ (σαρδέλα, σαβρίδι, κολιό) στην υπερσύγχρονη και πρότυπη βιοτεχνία τους, που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποδειγματική της καθαριότητα και την σπιτική φροντίδα στην παραγωγή.
Η παραγωγή ελέγχεται οικολογικά σε όλα τα στάδιά της. Κάθε κουτί περνάει απ’ τα χέρια της νοικοκυράς Πελαγίας. Ο τρόπος που θα τοποθετηθούν μία-μία με το χέρι οι σαρδέλες, η ποσότητα και η ποιότητα του αλατιού, η θερμοκρασία ωρίμανσης, ο αεριζόμενος δροσερός αποθηκευτικός χώρος, όλα παίζουν το ρόλο τους, για να δώσουν το υψηλό αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό και τα αλίπαστα της Νέας Κούταλης έχουν γίνει διάσημα και ανάρπαστα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδίως μεταξύ των απόδημων Ελλήνων.

πατατοσαλατα με λαδολεμονο και αρωματισμενο δενδρολιβανο

Φτιάχνουμε ένα γρήγορο λάδι δεντρολίβανου, προσθέτουμε μουστάρδα και χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με την αρωματική σάλτσα τις πατάτες μας.
Υλικά
1 κιλό μικρές πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
αλάτι και πιπέρι
Για το λάδι δεντρολίβανου
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε φυτώρια, καλά μανάβικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρείτε φρέσκο μπορείτε να βάλετε ξερό - βλ. μυστικό)
1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Μερίδες 4
Προετοιμασία περίπου 30΄-40΄
Διαδικασία Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα μέσα σε άφθονο νερό για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι. Είναι έτοιμες όταν τις διαπερνά με ευκολία.
Λάδι δεντρολίβανου + λαδολέμονο: Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα φύλλα του δεντρολίβανου. Τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λίγο νερό με πάγο για να κρυώσουν. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το λάδι δεντρολίβανου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε για 1 λεπτό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Πατατοσαλάτα: Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις ρίχνουμε στο μπολ με το λαδολέμονο, ρίχνουμε αρκετό αλατοπίπερο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν και σερβίρουμε.

Συμβουλές
Αν δεν βρείτε φρέσκο δεντρολίβανο, θα χτυπήσετε κατευθείαν στο μπλέντερ 1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο μαζί με το λάδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, χωρίς να προσθέσετε μαϊντανό.
Το λάδι δεντρολίβανου (χωρίς τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού) διατηρείται στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
Στην πατατοσαλάτα μπορείτε να προσθέσετε: 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο, ψιλοκομμένα, 200 γρ. καπνιστή πέστροφα ή σολομό και 1 κουτ. σούπας κάππαρη
gastronomos.gr

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ

Υλικά
6 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
1 κοφτό κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
2 – 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος τριμμένος)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας σε σκόνη
200 γρ. λεπτές φέτες καπνιστού σολομού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 γεμάτες κουτ. σούπας κατίκι Δομοκού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
60 ml ελαιόλαδο
Eκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά με το γάλα και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (γιατί ο σολομός είναι αλμυρός), την πάπρικα και τα μυρωδικά, κρατώντας λίγο άνηθο στην άκρη για το γαρνίρισμα. Χτυπάμε και πάλι τα υλικά αλλά αυτή τη φορά με ένα πιρούνι, γιατί το σύρμα θα «μαζέψει» τα μυρωδικά στο κάτω μέρος του και δύσκολα θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε.
Βάζουμε το μισό λάδι σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά πολύ καλά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το μισό μείγμα των αυγών και κουνάμε το τηγάνι κυκλικά να πάει παντού σχηματίζοντας μια λεπτή ομελέτα. Ψήνουμε την ομελέτα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά από κάτω. Την ελέγχουμε ανασηκώνοντάς την με μια σπάτουλα. Τότε, την αναποδογυρίζουμε προσεχτικά σε ένα μεγάλο πιάτο ή σε ένα επίπεδο καπάκι από μεγάλη κατσαρόλα, την σπρώχνουμε με μια σπάτουλα να γλιστρίσει στο τηγάνι και την ψήνουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και από αυτήν την πλευρά. Αν δεν τα καταφέρνουμε με το «γύρισμα» της ομελέτας, την αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένη με ένα καπάκι. Οι υδρατμοί που θα εγκλωβιστούν μέσα στο σκεύος θα ψήσουν την επιφάνεια της ομελέτας. Βγάζουμε την ομελέτα σε ένα πιάτο και την κόβουμε στα τέσσερα. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την δεύτερη ομελέτα, την οποία επίσης κόβουμε στα τέσσερα.
Μοιράζουμε σε δύο πιάτα τις ομελέτες ως εξής: Τοποθετούμε τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντας το καθένα με λίγο κατίκι και βάζοντας ενδιάμεσα φέτες σολομού, λίγο φρέσκο άνηθο και λίγο ξύσμα λεμονιού.


Πηγή: gastronomos.gr

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΣΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Υλικά
1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φλ. τσαγιού αρακάς
2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
500 γραµµ. φρέσκο γάλα
αλάτι
φρεσκοτριµµένο πιπέρ
Eκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 6΄-7΄, να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τις φέτες κρεμμυδιού και αφήνουμε να μαραθούν για 4΄-5΄. Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα. Ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουµε και σιγοβράζουμε 6΄-7΄, να δέσει η σάλτσα σαν κρέμα.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κοτόπουλου. Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο. Την κόβουμε στο μέγεθος της επιφάνειας του σκεύους. Χαράζουμε σχέδια στη σφολιάτα για να αναπνέει στο ψήσιμο και για να τη διακοσμήσουμε. Την ακουμπάμε στη γέμιση και την κολλάμε πιέζοντάς την στο χείλος του ταψιού.
Ψήνουμε την κοτόπιτα για 20΄ στους 200οC και την αλείφουμε µε ένα χτυπημένο αυγό και ελάχιστο νερό µε πινέλο για να γυαλίσει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄. Δεν κόβεται σε κομμάτια, τη σερβίρουμε µε κουτάλι.



Πηγή: argiro.gr

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ZYMAΡΙΚΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ

Υλικά
1 πακέτο μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας (βίδες, κοχυλάκια, κοφτό μακαρονάκι)
τα μπουκετάκια από 1 μικρό μπρόκολο
1 - 2 σκελίδες σκόρδου
1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού φέτα ή τελεμές (ή ανθότυρο, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Eκτέλεση:

Ζεματίζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου για 5 λεπτά σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε ιδανικά προσθέσει και μερικά παγάκια, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Το σουρώνουμε. Στο νερό μέσα στο οποίο βράσαμε το μπρόκολο ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσοχή: πρέπει να κρατάνε λίγο στο δόντι. Τα σουρώνουμε.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε στην αρχή τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μισό λεπτό, ίσα να αρωματιστεί το λάδι. Πετάμε τις σκελίδες και προσθέτουμε το μπρόκολο. Το φέρνουμε 1-2 βόλτες να λαδωθεί καλά και να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τη φέτα, τη ρίγανη και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά αλλά προσεχτικά για να μη διαλυθούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι (με μέτρο αν το τυρί που έχουμε βάλει είναι αλμυρό) και πιπέρι και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Πηγή: gastronomos.gr

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

Υλικά
500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κλωνάρι σέλερι
1 τριμμένο καρότο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γραμμ. φέτα σε κομματάκια



Εκτέλεση:


Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής. Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζουμε τη σύμβραση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα. Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Τα ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1΄-2΄ και να μοσχομυρίσει. Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν. Στα τελευταία 10΄ του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄.



Πηγή: argiro.gr

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ

Υλικά
500 γραµµ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ. τσαγιού)
1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι (8 γραµµ.) μαγιά
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
χλιαρό νερό, όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλ. τσαγιού)
Για τη γέμιση
400 γραµµ. ταχίνι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό (περίπου 1½ φλ. τσαγιού). Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο µας και ζυμώνουμε για 7΄-8΄, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 7 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα σκεπάζουμε για να µην ξεραθούν.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30x12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες οι ταχινόπιτες όταν ψηθούν.
Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά. Το στρίβουμε σε σαλίγκαρο (σαρίκι). Το ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο. Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο). Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στους 150°C, στον αέρα, για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσουν καλά.

Πηγή: argiro.gr

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά
300 γραμμ. κριθαράκι χοντρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
1/4 κιλό μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κότατζ τσιζ ή άλλο άπαχο τυρί κρέμα

Eκτέλεση:


Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το κριθαράκι, το αφήνουμε να βράσει για 6΄ και το στραγγίζουμε. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλασοτέ και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε 1΄-2΄, ίσα να λαδωθούν. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και ρίχνουμε το τυρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βρασμένο κριθαράκι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Πηγή: argiro.gr

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΑΓΗΤΟ



Αρνάκι: δεντρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, μάραθος, σκόρδο, ρίγανη.



Λαχανικά: άνηθος, αρτεμισία (τραχούρι ή εστραγκόν), βασιλικός, μαϊντανός, μαντζουράνα, μέντα.



Μοσχάρι: γαρίφαλο, δάφνη, δεντρολίβανο, θρούμπι, κανέλα, κύμινο, μαντζουράνα, σκόρδο.



Πουλερικά: δεντρολίβανο, θρούμπι, ρίγανη, σκόρδο, φασκόμηλο.



Σούπες: αρτεμισία, δάφνη, δεντρολίβανο, θρούμπι, μαϊντανός.



Τυριά: άνηθος, βασιλικός, κάρι, μαϊντανός, μάραθος.



Φρούτα: γαρίφαλο, γλυκάνισο, κανέλα, μέντα, πιπερόριζα (τζίντζερ).



Χοιρινό: θρούμπι, θυμάρι, κύμινο, πιπέρι, πιπερόριζα, σκόρδο, φασκόμηλο.



Ψάρια: άνηθος, αρτεμισία, θυμάρι, μαϊντανός, μάραθος, σκόρδο.



Ψωμί: γλυκάνισο, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, μαχλέπι, ρίγανη, σκόρδο.

ΑΡΝΑΚΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ ΟΡΙΕΝΤΑΛ

Τι χρειαζόμαστε:
Για το αρνάκι
1 1/2 κιλό αρνάκι μπουτάκι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
λίγο σέλινο
2 καρότα ψιλοκομμένα
αλάτι - πιπέρι
ρίγανη
1/2 ποτήρι κρασί
1/2 ποτήρι νερό
χυμός από 1 λεμόνι
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
Για τη συκωταριά
500 γραμ. αρνίσια συκωταριά
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασί
άνηθος
αλάτι - πιπέρι
Για το πιλάφι
500 γραμ. ρύζι σπυρωτό
1 λίτρο νερό
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού χυμός ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι σε σκονη
λίγος άνηθος
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Αρνί - Κατσίκι
Κουζίνα
Πολίτικη
Περιέχει
Ρύζι
Σάλτσα ντομάτα
Σερβίρει
6 άτομα
Πως το κάνουμε:
Τυλίγουμε το αρνάκι στο αλουμινόχαρτο με όλα του τα υλικά και ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς.
Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά. Σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και ρίχνουμε τη συκωταριά να ροδίσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον άθηθο και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί. Την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτα.
Σωτάρουμε το ρύζι στην κατσαρόλα με το βούτυρο. Αφού ροδίσει ρίχνουμε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε το πιλάφι να βράσει για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και πριν τραβήξει το νερό του, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της συκωταριάς. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το μίγμα ρυζιού και συκωταριάς σε ταψάκι και προσθέτουμε το αρνάκι με όλα τα υλικά του. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.


sintagespareas

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Κολασμένη σοκολατόπιτα.!


Υλικά:
200 gr βούτυρο
200 gr ζάχαρη
200 gr σοκολάτα κουβερτούρα (ή υγείας)
3 αυγά (χωριστά οι κρόκοι απο το ασπράδι)
3-4 βανίλιες
70 gr αλεύρι
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολάτα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σχηματιστεί συμπαγές μίγμα. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη , το αλεύρι, τις βανίλιες και τους κρόκους των αυγών.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο στο μείγμα ζάχαρη-αυγά-βανίλιες-αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη την μαρέγκα, ανακατεύοντας με το χέρι.
Αδειάζουμε το μείγμα σ' ένα καλά βουτυρωμένο πυρέξ(φόρμα κεικ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Πρέπει να κρυώσει πολύ καλά για να το ξεφορμάρετε (διότι η σοκολάτα μέσα παράμενει ρευστή κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη συνταγή τόσο κολασμένη).
Aν είστε εραστής της σοκολάτας, σας προτείνω μόλις κρυώσει να το περιχύσετε με σιρόπι σοκολάτας, το οποίο θα φτιάξετε λιώνοντας 200 γρ σοκολάτας κουβερτούρας (ή υγείας) σε χαμηλή φωτιά και προσθέτοντας (μόλις λιώσει τελείως) σιγά-σιγά ζεσταμένο φρέσκο γάλα, μέχρι να αραιώσει λίγο (με το μάτι θα δείτε πόσο αραιό πρέπει να είναι-υπολογίστε πως θα πρέπει να "στέκεται" το σιρόπι πάνω στο κεικ).

'Χωριάτικη' Μακαρονοσαλάτα!


Περιγραφή
Εύκολη σαλατα με μακαρόνια, για όταν δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε τη σάλτσα, αλλά δε θέλουμε να φάμε και σκέτα μακαρόνια με κέτσαπ...

Τι χρειαζόμαστε:
Βρασμένα και κρυωμένα μακαρόνια πένες ή βίδες
Ντομάτες (για δύο άτομα αρκεί μια μισή μέτρια ντομάτα, αλλά αν θέλετε φουλ σάλτσα, βάλτε περισσότερες)
Φέτα (όση βάζετε στη χωριάτικη σαλάτα, όσο προτιμάτε)
1 σκελίδα σκόρδο ή λίγο αποξηραμένο
πιπέρι
λίγο αλάτι (λόγω της φέτας)
ρίγανη
ελαιόλαδο
Προεραιτικά :
Πιπεριά (το ίδιο με τη φέτα, όσο θέλετε)
Ελιές χωρίς κουκούτσι

Ψωνίζω οικονομικά!

Η οικονομική κρίση μας έχει χτυπήσει την πόρτα και μας αναγκάζει να μειώσουμε τα έξοδά μας και τα ψώνια μας. Αυτό έχει επίπτωση και στη διατροφή μας. Δεν είναι ανάγκη όμως η μείωση των εξόδων να μας κάνει να έχουμε χειρότερη ποιότητα στη διατροφή μας και να διαγράψουμε τρόφιμα και φαγητά που μέχρι τώρα τρώγαμε. Αντ' αυτού μπορούμε να δούμε την κρίση σαν μια τεράστια ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διατροφή που κάναμε μέχρι σήμερα, αλλά και τις συνήθειές μας στα ψώνια.

Με σωστή οργάνωση και τήρηση κάποιων βασικών κανόνων, μπορούμε να μειώσουμε και τις διαδρομές μας προς το σούπερ μάρκετ (η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης είναι ένα έξτρα θετικό), και τα περιττά ψώνια, μειώνοντας έτσι τα έξοδά μας αλλά και τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή εντέλει δε τα χρησιμοποιήσαμε και έληξαν.
Πως όμως μπορούμε να οργανωθούμε;
Πρώτο βήμα: Θα ξεκινήσουμε κάνοντας ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Θα γράψουμε σε ένα χαρτί τα φαγητά που θα κάνουμε για όλη την εβδομάδα. Το σωστό είναι να βάλουμε μέσα στο πρόγραμμα αυτό όλων των ειδών τα φαγητά: ψάρι, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, κρέας αλλά και ζυμαρικά. Έτσι έχουμε κάνει και ένα βήμα προς την υγιεινή διατροφή, αφού έχουμε σιγουρέψει πως θα πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Αν έχετε οικογένεια με παιδιά, μπορείτε να τους δώσετε την ευκαιρία να διαλέξουν ο κάθε ένας ένα φαγητό που θα μπει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, θα γνωρίζουν τι πρόκειται να φάνε μέσα στην εβδομάδα και θα έχουμε και λιγότερες γκρίνιες.
Δεύτερο βήμα: φτιάχνουμε τη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας. Σε αυτό το κομμάτι οι Συνταγές της Παρέας μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ. Επιλέξτε τις συνταγές που θέλετε να φτιάξετε και προσθέστε τις στη Λίστα για τα Ψώνια. Βάλτε μέσα τις 7 συνταγές για κυρίως πιάτο που θέλετε, προσθέστε ίσως και ένα-δυο γλυκά που θα φτιάξετε μέσα στην εβδομάδα, τα ορεκτικά, τις σαλάτες σας, ό,τι ίσως θέλετε να φτιάξετε για πρωινό ή βραδινό. Βάλτε όλες αυτές τις συνταγές μέσα στη Λίστα σας και έχετε έτοιμη τη λίστα που θα πάρετε στο σούπερ μάρκετ με όλα όσα θα χρειαστείτε. Μην ξεχάσετε να διαγράψετε όσα υλικά έχετε ήδη στο ντουλάπι σας, ώστε να μην πάρετε τρόφιμα που δε χρειάζεστε.
Τρίτο βήμα: κάνουμε έναν έλεγχο αγοράς. Σίγουρα έχετε κάποια προϊόντα που αγοράζετε συχνά. Κάντε μια λίστα με αυτά τα προϊόντα και πηγαίντε μια βόλτα από τα σούπερ μάρκετ γύρω σας να δείτε σε τι τιμές τα έχουν. Δείτε μήπως κάποιο από τα σούπερ μάρκετ έχει την πλειοψηφία των προϊόντων που αγοράζετε εσείς πιο φτηνά από τα υπόλοιπα. Επίσης κάποια σούπερ μάρκετ βγάζουν προσφορές και κάποια έχουν κουπόνια. Δείτε μήπως μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε (αγοράζοντας όμως και πάλι ΜΟΝΟ αυτά που πραγματικά χρειάζεστε και είναι στη λίστα σας).
Τέταρτο βήμα: παίρνουμε τη λίστα για τα ψώνια και πάμε στο σούπερ μάρκετ. Φροντίζουμε να μην πάμε ποτέ στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι (είναι πολύ κακός σύμβουλος) και κατά προτίμηση χωρίς παιδιά που θα θέλουν να αγοράσουν όσα βλέπουν γύρω τους. Θα αγοράσουμε μόνο τα τρόφιμα που είναι στη λίστα μας και θα φροντίσουμε να μην παρασυρθούμε από όσα βλέπουμε γύρω μας.
Πέμπτο βήμα: προσέχουμε τι αγοράζουμε.
Παίρνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής που όχι μόνο είναι πιο φτηνά, αλλά έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και περισσότερες βιταμίνες (αν μπορείτε να αγοράσετε βιολογικά, τόσο το καλύτερο). Προτιμάμε τοπικά προϊόντα που θα τα βρούμε πιο φτηνά και πιο φρέσκα.
Κοιτάμε πάντα την ημερομηνία λήξης. Δε θέλουμε να αγοράσουμε προϊόντα που θα λήξουν πριν τα καταναλώσουμε.
Ελέγχουμε τις τιμές στις διάφορες μάρκες και επιλέγουμε την πιο συμφέρουσα. Όμως προσοχή, διαβάστε τις ετικέτες με τα συστατικά. Δε θέλουμε να αγοράσουμε το πιο φτηνό εις βάρος της ποιότητας! Όμως πολλές φορές θα βρούμε μεγάλες διαφορές στην τιμή σε δυο ολόιδια προϊόντα στα οποία αλλάζει μόνο η μάρκα.

Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας προσφέρουν οι Συνταγές της Παρέας με τις χιλιάδες συνταγές και τη Λίστα για τα Ψώνια, ακολουθήστε τα 5 αυτά βήματα είναι σίγουρο πως θα κάνετε καλό και στην υγεία σας και στο πορτοφόλι σας!


Μ.LAGANA

ΦΩΛΙΕΣ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ ΚΑΙ ΒΥΣΣΙΝΟ

Θα αγοράσετε λοιπόν ένα πακέτο κανταϊφι, θα το ανοίξετε, θα παίρνετε μακριές λωρίδες, θα τις ξάνετε με το χέρι σας και θα τους δώσετε στρογγυλό σχήμα σαν φωλίτσα πουλιού. Θα τις βάλετε σε ένα ταψί, θα λειώσετε 100 γραμ βούτυρο και θα τις αλείψετε με ένα πινελάκι. Ψήστε τις στο φούρνο στους 170ο για περίπου 20 λεπτά και μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινες.

Αγοράστε 1 κιλό παγωτό καϊμάκι και 1 βάζο γλυκό βύσσινο -εκτός εάν έχετε φτιάξει από το καλοκαίρι.

Όταν θα έρθει η ώρα του σερβιρίσματος σε κάθε πιάτο θα βάλετε μια φωλίτσα, από πάνω μια μπάλα παγωτό καϊμάκι και θα περιχύσετε με άφθονο παγωτό βύσσινο.

Προαιρετικά εάν θέλετε ρίξτε και καβουρδισμένο και χοντροσπασμένο αμύγδαλο

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΤΥΡΙ

κιλό αλεύρι
1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 ασπράδι αβγού
2 κρόκκοι αβγών
150 γρ βούτυρο
φέτα τριμμένη με το χέρι
πιπέρι
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα
και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.
Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και την ανοίγουμε περίπου όσο ένα πιατάκι του τσαγιού.
Βάζουμε μέσα τη φέτα μαζί με λίγο πιπεράκι και κλείνουμε καλα σαν μισοφέγγαρο.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΨΗΜΕΝΟ ΠΟΥΡΕ

Υλικά: 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 1.200 γραµµ. μοσχάρι (λαιμό ή σπάλα) κομμένο σε μπουκιές 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο 1 μεγάλο κρεµµύδι ψιλοκομμένο 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρέ 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο 1 κ.σ. αλεύρι 1 κ.σ. πάπρικα 1 συσκευασία (400 γραµµ.) ντοματάκια κονκασέ 6 πατάτες 2 κ.σ. βούτυρο 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι αλάτι φρεσκοτριµµένο πιπέρι Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε για 5΄-6΄ το κρέας γύρω γύρω.


Προσθέτουμε το κρεµµύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλερι, το καρότο, και τα αφήνουμε για 3΄-4΄. Πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και το αφήνουμε λίγο να ψηθεί, για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τις ντοµάτες και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνουµε και συµπληρώνουµε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα του, περίπου 1 ώρα και 15΄. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Βάζουμε το φαγητό σε πυράντοχο σκεύος και καλύπτουμε µε τον πουρέ. Πασπαλίζουμε µε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200οC για 15΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. μερίδες 5

Πηγή: argiro.gr

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά:: 4 κολοκύθια μεγάλα 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ½ ματσάκι δυόσμος φρέσκο ψιλοκομμένος ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος 2 αυγά χτυπημένα 200 γραμμ. φέτα σε τρίμματα αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Εκτέλεση: Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τ’ αφήνουμε να ιδρώσουν για 10΄.

Τα στύβουμε καλά είτε με τα χέρια είτε βάζοντάς τα σε πετσέτα και τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού δοκιμάσουμε πρώτα, γιατί ήδη τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα.

Τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει απ’ το κουτάλι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα. Τηγανίζουμε περίπου 2΄ από κάθε πλευρά.

Κάθε φορά ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες στο ελαιόλαδο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους με ντιπ γιαουρτιού. μερίδες 30 Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΜΕΛΕΤΗΤΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΑΡΓΟΜΙΣΘΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ




Αν και σεις λοιπόν νοιώθετε «ευνουχισμένοι» απ’ τις εξελίξεις και προτιμάτε να αγανακτήσετε με την παρέα σας και λίγο κρασί, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την συνταγή μας. Ειδικά μάλιστα με βάση την σημερινή αδιανόητη κολοκυθιά «έχουμε πρωθυπουργό, δεν έχουμε πρωθυπουργό» προτείνω και κολοκυθάκια βραστά ως συνοδευτικό (για γαστριμαργικούς λόγους βράστε τα αλ ντέντε αν και για συμβολικούς μάλλον πολύ πλαδαρά θα ταίριαζαν). Και μην ξεχνάτε ότι το χιούμορ δεν φορολογείται εύκολα, αλλά μεταξύ μας, τους έχω ικανούς να εφεύρουν τρόπο να το ανάγουν σε τεκμήριο ευδαιμονισμού και άρα υπερπολυτελούς διαβίωσης! Καλομελέτα κι έρχεται…
Προετοιμασία: 1 ώρα μαρινάρισμα σε κόκκινο κρασί. Το μαγείρεμα συνολικά μισή ώρα περίπου (20 λεπτά οι πατάτες και 10 τα αμελέτητα). Προετοιμάστε τις πατάτες όσο μαρινάρονται τα αμελέτητα. Εύκολη συνταγή.
Υλικά για 4 άτομα
4 αμελέτητα βοδινά καθαρισμένα απ’ τη μεμβράνη τους και κομμένα με μια ελαφρώς διαγώνια κλίση σε κομμάτια πάχους 1-1.5 εκατ.
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα
3 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα
3 κ.σ. βούτυρο
1 κιλό μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες πολύ λεπτές ροδέλεες (3 χιλιοστά)
3 φλ. κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
αλάτι, πιπέρι
If so and you feel "castrated" from the developments and would rather resent to your friends and some wine, we recommend you follow the recipe. Especially in fact based on today's unthinkable courgette 'we Prime Minister, we have prime minister "and I propose to accompany boiled zucchini (for culinary purposes cook al dente but for symbolic rather too flabby to fit). And do not forget that humor is not taxed easily, but between us, I've been able to invent a way reduces to a presumption evdaimonismou and so luxurious living! Kalomeleta and comes ...
Preparation: 1 hour marinating in red wine. Cooking a whole half hour (20 minutes the potatoes and the lamb's fries 10). Prepare the potatoes as the marinated lamb's fries. Easy recipe.
Ingredients for 4 people4 lamb's fries ox purified from the membrane and cut with a slightly diagonal angle into pieces 1-1.5 cm thick1 sprig fresh oregano leaves3 sprigs rosemary, leaves3 tbsp butter1 pound medium potatoes, peeled and sliced ​​very thin rodelees (3 mm)3 cups. red wine2 cloves garlic, wholeSalt and pepper
Μαρινάρετε τα αμελέτητα: Βάζετε τα αμελέτητα να μαριναριστούν για 1 ώρα σε 1½ φλυτζάνι κρασί ρίχνοντας το μισό δεντρολίβανο και τη φρέσκια ρίγανη.
Marinate the lamb's fries: Put the lamb's fries to marinate for 1 hour to 1 ½ cup of wine, pouring half the rosemary and oregano.
Ετοιμάζετε τις πατάτες: Σε μεγάλο φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 κ.σ. βούτυρο και όταν κάψει ρίχνετε τις πατάτες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά να πάρουν βούτυρο παντού, ρίχνετε αλάτι και μπόλικο πιπέρι και το υπόλοιπο δενδρολίβανο. Στα 5 λεπτά χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές ενδιάμεσα, μέχρι να κάνουν μια ελαφρυά κρούστα και να είναι μαλακές αλλά να μην διαλύονται. Αποσύρετε και τις βάζετε (χωρίς καπάκι) σε προθερμασμένο φούρνο στους 60ºC ώστε να παραμείνουν ζεστές μέχρι να ετοιμάσετε τα αμελέτητα.

Prepare the potatoes: In large wide skillet, heat 2 tablespoons butter and burn when you throw the potatoes over medium-high heat. Stir for 1-2 minutes to get anywhere butter, add salt and plenty of pepper and remaining rosemary. Within 5 minutes lower the heat, cover and cook for about 15-20 minutes, stirring 1-2 times in between, to make a Light weight crust and is soft but not falling apart. Remove and put them (without lid) in a preheated oven at 60 º C in order to stay warm until you prepare the lamb's fries.

Ετοιμάζετε τα αμελέτητα: Βγάζετε τα αμελέτητα απ’ τη μαρινάδα (την πετάτε) και τα στραγγίζετε. Σε ευρύχωρο τηγάνι ρίχνετε 1 κ.σ. βούτυρο να τσιγαριστεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τις σκελίδες του σκόρδου να δώσουν αρώματα. Προσθέτετε τα αμελέτητα και τα γυρνάτε κάθε τόσο να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 5 λεπτά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τα σβύνετε με το υπόλοιπο κρασί. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύετε για 3-5 λεπτά, να εξατμιστεί η μισή ποσότητα του κρασιού και να έχετε λίγη σάλτσα.
Σερβίρισμα: Φτιάχνετε μια φωλιά από πατάτες, τοποθετώντας τες κυκλικά και βάζετε τα αμελέτητα με την σάλτσα τους από πάνω τους (ώστε να τα τσιμπίσει πρώτα η δαγκάνα της εφορίας ή το πηρούνι των συνδαιτημόνων σας, αν μιλάμε κυριολεκτικά). Εμπλουτίζετε δε κατά βούληση το δείπνο με τους δικούς σας συμβολισμούς και ερμηνείες.
άντε και καλή όρεξη από την Σκόπελο
Prepare the lamb's fries: Remove the lamb's fries from the marinade (discard a) and drain. In a spacious pan add 1 tbsp butter to saute over medium-high heat and cloves of garlic to give perfumes. Add the lamb's fries and turn it every so often to make the liquid for about 5 minutes, add salt, pepper and extinguished the remaining wine. Upload a little fire and cook for 3-5 minutes to evaporate half the quantity of wine and have a little sauce.
Serving: They were building a nest of potatoes, placing them in a circle and put the lamb's fries with sauce over them (to the first tsimpisei the caliper of the IRS or the forks of diners if you speak literally). Enrich and dinner at will with your own symbols and interpretations

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ skopelos-news.blogspot.com

Πίτσα - πίτα με χωριάτικα λουκάνικα

Υλικά
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
250 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες
2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ρίγανη
λίγος βασιλικός αποξηραμένος
2 χωριάτικα λουκάνικα
Για τη ζύμη
2½ φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μαγιά σε σκόνη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. καλαμποκάλευρο
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
όσο σηκώσει νερό χλιαρό
1½ φλ. τσαγ. μοτσαρέλα τριμμένη (μπαστούνι)
2-3 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα αφήνουμε για 4΄-5΄ να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί. Αφού τα μανιτάρια στεγνώσουν στην κατσαρόλα ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 7΄-8΄ τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά προς το τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Τα ψήνουμε πατώντας τα να διαλυθούν για 3΄-4΄ και να πάρουν χρώμα. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
Για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο σε μπολ. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο αλεύρι. Διαλύουμε το μέλι και το αλάτι σε λίγο χλιαρό νερό. Το ρίχνουμε στο αλεύρι. Λίγο λίγο προσθέτουμε νερό στο αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια ζύμη αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 5΄-6΄. Πρέπει να είναι εύπλαστη και απαλή. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι. Πιέζουμε με τα δάχτυλα και καλύπτουμε το ταψί και τα τοιχώματα ελαφρά. Αφήνουμε 5΄ σκεπασμένη τη ζύμη. Απλώνουμε τη σάλτσα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 20΄. Βγάζουμε με προσοχή το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10΄ μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι και να λιώσουν τα τυριά. Αφήνουμε να κρυώσει 5΄-10΄ και σερβίρουμε.



Πηγή: argiro.gr

Πατατοσαλάτα πιρουνάτη

Υλικά:
1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά πλυμένες
250 - 400 ml (ή όσο μας αρέσει) εκλεκτό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα (και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα ή τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα ή 4 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ενημερωμένα μανάβικα), ψιλοκομμένο (ή ξερό που βρίσκουμε σε μπαχαράδικα). Αν θέλουμε, βάζουμε και τα τρία από αυτά.
καλό θαλασσινό αλάτι
λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμέν

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ελέγχουμε βυθίζοντας ένα λεπτό μαχαίρι - θα πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία. Προσέξτε, όμως, να μην παραβράσουν και «τραβήξουν» νερό.
Τις βγάζουμε από το νερό, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, τόσο που να μπορούμε να τις πιάσουμε, και όσο είναι ακόμα ζεστές, τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα βαθύ μπολ. Τις «σπάμε» (δεν τις λιώνουμε) με το πιρούνι και ταυτόχρονα ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τελευταία τα κρεμμυδάκια (ή τον μαϊντανό ή το σχοινόπρασο ή και τα τρία). Ανακατεύουμε, αλλά όχι πολύ.


Πηγή: gastronomos.gr

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ντολμαδάκια φούρνου

Τι χρειαζόμαστε:
1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα
1 φλυτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
2-4 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
2 κ. σούπας ρίγανη
2 κ. σούπας άνηθο, βασιλικό ή δύοσμο
2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
3/4 φλυτζανιού ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 φλυτζάνια αποφλοιωμένες ντομάτες ψιολοκομμένες
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
300 γρ. κληματόφυλλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Λαδερά
Διατροφή
Χορτοφαγική
Με χαμηλά λιπαρά
Vegan
Πλούσια σε φυτικές ίνες
Κουζίνα
Μικρασιατική
Περιέχει
Ντομάτες
Ρύζι
Μελιτζάνες
Σκόρδο
Νηστίσιμα
Νηστίσιμα με λάδι/αλκοόλ
Σερβίρει
5-6 άτομα
Πως το κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα. Αφαιρούμε τους σπόρους, αν έχει, και την ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τη μελιτζάνα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ανακατεύουμε, ώσπου να απορροφήσουν το λάδι. Προσθέτουμε το λεμόνι, τη ρίγανη, τον άνηθο, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατόπιν προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ώσπου να ψηθεί καλά η μελιτζάνα.
Βαζουμε το ρύζι και το αφήνουμε 5 λεπτά να ψηθεί.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο και κάνοντας σειρές αν χρειαστεί και τα τοποθετούμε σε πυρέξ.
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με την ντομάτα και πασπαλίζουμεμε λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό ή δύοσμο. Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για μην ξεραθούν.


sintagespareas.gr

Σις κιοφτέ Μικρασιάτικο

Τι χρειαζόμαστε:
600 γραμ κιμα αρνισιο
1/2 κουπας τριμενο κρεμυδι
4 σκελιδες σκορδο τριμενο
1 αυγο
1 κ-γ μαντζουρανα
1 κ-γ δεντρολιβανο
αλατι πιπερι
λαδι
1/2 κουπα μαγιονεζα
1/2 κουπα γιαουρτι στραγγιστο
2 σκελιδες λιωμενο σκορδο
αλατι πιπερι
προαιρετικα λιγο χυμο λεμονιου
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Κιμάδες
Μέθοδος
Kάρβουνα/grill
Διατροφή
Πλούσια σε ενέργεια
Κουζίνα
Μικρασιατική
Περιέχει
Σκόρδο
Αβγά
Γιαούρτι
Φτιάχνει
4 μεριδες
Πως το κάνουμε:
Σε ενα μπωλ βαλετε τον κιμα και ολα τα υπολοιπα υλικα
Ζυμωνετε καλα να ενωθουν ολα τα υλικα και βαζετε την ζυμη στο ψυγειο για 30 λεπτα
Παρτε μικρα μπαλακια κιμα και περαστε τα σε ειδικα ξυλινα σουβλακια και βρεχωντας τα χερια δωστε μακροστενο σχημα. Τα αλειφετε με λαδι και τα ψηνετε σε καρβουνα ή στο γκριλ
Σερβιρετε με σαλτσα γιαουρτιου
Λίγα μυστικά ακόμα
Στην αγορα υπαρχει μιγμα μπαχαρικων για σις κιοφτε ή σις κεμπαπ.
Η συνταγη ειναι της Βεφας Αλεξιαδου Μικρασιατικες γευσεις


sintagespareas.gr

Μοσχάρι κατσαρόλας με λαχανικά και ελαφριά σάλτσα

Υλικά
1½ κιλό μοσχάρι (στρογγυλό, ποντίκι), ολόκληρο
4 σκελίδες ολόκληρεςσκόρδο
10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
10 μικρά καρότα
10 ασπρομανίταρα, ολόκληρα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:

Στο ελαιόλαδο, σε κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μοσχάρι να κάνει κρούστα απ' όλες τις πλευρές, περίπου 4΄-5΄ από κάθε πλευρά. Το βάζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα και τις σκελίδες σκόρδο και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 10΄, μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά. Προσθέτουμε τα καρότα και ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο και σβήνουμε το κρέας με το κονιάκ και το κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε αλατοπίπερο και ½ φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε γυρνώντας κατά διαστήματα το κρέας. Μετά από 1 ώρα και 45΄ προσθέτουμε τα μανιτάρια και αν η σάλτσα είναι αραιή (λόγω λαχανικών) τη βράζουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει.



Πηγή: argiro.gr

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΜΟΥΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

φάκελο Super Mousse με γεύση βανίλια Γιώτης
200 ml γάλα
½ φάκελο Ζελατίνη Γιώτης
150 γραμ. τυρί Φιλαδέλφεια
1 κουτ. γλυκού Kahlua
1 κουτ. γλυκού ρούμι
Σιρόπι Σοκολάτα Γιώτης



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παρασκευάζετε το Super Mousse με γεύση βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτετε το τυρί Φιλαδέλφεια.
Χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα. Ζεσταίνετε 2 κουτ.σούπας νερό και λιώνετε τη ζελατίνη.
Προσθέτετε τη λιωμένη ζελατίνη και τα ποτά στο mousse και ανακατεύετε καλά.
Σε μπολ ή ποτήρια σερβιρίσματος, βάζετε μια στρώση από το mousse και μια στρώση σιρόπι σοκολάτας.
Επαναλαμβάνετε ακόμη μια φορά και γαρνίρετε με σιρόπι σοκολάτας.
Αφήνετε τη mousse για 1 ώρα στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρετε.

ΣΟΥΦΛΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ

Υλικά:
1 σακουλάκι ζυμαρικά πένες,
5-6 φέτες ζαμπόν,
250 γραμ. τριμμένο γκούντα,
250 γραμ. ένταμ,
γλυκό κεφαλοτύρι,
1 κρέμα γάλακτος.


Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν, ανακατεύουμε με τα τυριά και κρατάμε λίγο τριμμένο τυρί για από πάνω. Το υπόλοιπο το ανακατεύουμε με τα μακαρόνια, μετά στρώνουμε τα μακαρόνια στο πυρέξ, από πάνω το τριμμένο τυρί και την κρέμα γάλακτος.

Σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη

Υλικά:
1½ κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από κεφάλια και εντόσθια
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (σε γλάστρες σε καλά φυτώρια και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη


Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15'
Μαγείρεμα: περίπου 10'


Εκτέλεση: Απλώνουμε τις σαρδέλες σε μονή στρώση σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Σκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αχνίζουμε τις σαρδέλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, όχι παραπάνω· αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε οι σαρδέλες να ψηθούν και να βγάλουν το ζουμάκι τους. Οι ντομάτες θα «μαραθούν» ελαφρώς και θα βγάλουν κι εκείνες τα νόστιμα υγρά τους. Σερβίρουμε τις σαρδέλες με τις ντομάτες και το ζουμί της κατσαρόλας που δεν χρειάζεται να «δέσει» περισσότερο.
Συνοδεύουμε με Βραστά λαχανικά και ψωμί ή άσπρο πιλάφι.

Συμβουλή Αν έχουμε χρόνο, αφαιρούμε και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες, χωρίς να χωρίσουμε τα φιλέτα, τα οποία ξανακλείνουμε και μαγειρεύουμε κανονικά.



newpost.gr

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σφουγγάτα

Υλικά
•1/2 κιλό ανθότυρο
•αλάτι και πιπέρι
•2 κουτ. γλυκού αλεύρι
•2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρότερα, κατά προτίμηση βιολογικά
•λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή ξερός δυόσμος, τριμμένος
•αλεύρι για το πανάρισμα
•λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:

Βάζουμε το τυρί, τα αυγά, το μυρωδικό και τα 2 κουτ. γλυκού αλεύρι σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Τα πλάθουμε μπαλάκια σαν καρύδια (αν δεν πλάθονται προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον), τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Συνοδεύουμε με Με μια ωραία μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα με καρότο και ρίγανη. Επίσης, με μπρόκολο ή κουνουπίδι βραστό. Τα σφουγγάτα μπορούμε να τα σερβίρουμε και ως μεζέ για ούζο ή τσίπουρο.



Πηγή: gastronomos.gr

Πιπεράτες γαρίδες

Υλικά
•10-12 γαρίδες καθαρισμένες
•3 κ.σ. ελαιόλαδο
•2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
•2 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες
•2 χρωματιστές πιπεριές κομμένες στα 8
•5-6 ντοματίνια
•100 γραμμ. φέτα
•αλάτι
•λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό

Εκτέλεση:


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε για 2΄-3΄ τις πιπεριές και τις καυτερές πιπερίτσες. Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και τις γαρίδες και σοτάρουμε ελαφρά.
Μόλις αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες, προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα κι ανακατεύουμε γρήγορα. Τέλος, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τη φέτα σε κομμάτια. Σβήνουμε τη φωτιά. Η φέτα λιώνει στη ζέστη του τηγανιού. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό.


Πηγή: argiro.gr

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ταλιολίνι με καβουρμά

Υλικά
•500 γραμμ. ταλιολίνι
•1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
•2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
•250 γραμμ. καβουρμά ψιλοκομμένο
•500 γραμμ. ντομάτες τριμμένες
•2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•Αλάτι
•Πιπέρι
•Ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:


1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον καβουρμά και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10΄. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό.
2. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα βράζουμε για 1΄-2΄ σε δυνατή φωτιά.
3. Αν είναι στεγνά, προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη μυζήθρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.


Πηγή: argiro.gr

Τυρί σαγανάκι με μαστίχα και λεμόνι

Υλικά
•450-500 γρ. κατσικίσιο ή αγελαδινό μαστέλο (έχει σχήμα κυλίνδρου. Το βρίσκουμε συσκευασμένο σε σούπερ μάρκετ και μπακάλικα)
•1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•3 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
•1/4 φλιτζ. τσαγιού λικέρ μαστίχα ή ούζο
•λίγος φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός ή μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

Eκτέλεση:

Κόβουμε το μαστέλο, κατά μήκος, σε δύο κομμάτια. Βάζουμε κάθε κομμάτι με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω και το κόβουμε σε 4 χοντρές ημικυκλικές φέτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, βάζουμε μέσα τα κομμάτια τυριού (αν δεν χωράνε στο τηγάνι μας, τα βάζουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά).

Τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, και τα περιχύνουμε με τη μαστίχα ή το ούζο. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το λεμόνι. Κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι να ανακατευτούν τα υλικά και μετά από 10 δευτερόλεπτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.



Πηγή: gastronomos.gr

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σοκολατόπιτα με σιρόπι

Υλικά:
•250 γραμμ. μαργαρίνη
•2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•1 φλ. τσαγιού βραστό νερό
•3/4 φλ. τσαγιού κακάο σκόνη
•1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
•1 βανίλια
•1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•5 αυγά

Eκτέλεση:

Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη στη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και 1 φλ. τσαγιού βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ. Κρατάμε 1 φλ. τσαγιού γεμάτο από το σοκολατένιο υγρό για το τέλος. Βάζουμε τα 5 αυγά σε μπολ. Τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύοντας με το σύρμα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά στο υγρό της κατσαρόλας. Τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι, πάντα ανακατεύοντας. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο πυράντοχο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οc στον αέρα, στη μεσαία σκάλα, για 20΄. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το 1 φλ. τσαγιού υγρή σοκολάτα που κρατήσαμε.



Πηγή: argiro.gr

Χοιρινές μπριζόλες με κάππαρη και μέλι

Υλικά
•4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία και πάχους περίπου 2 εκ.
•1½ κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
•150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
•4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
•1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
•2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
•αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι με το μέλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°-60° C.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει, κινώντας το τηγάνι ώστε να βραχεί το μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα. Βάζουμε στο τηγάνι 2 μπριζόλες και τις ψήνουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά. Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε τις μπριζόλες από το τηγάνι, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τις βάζουμε στο χλιαρό φούρνο, για να διατηρηθούν ζεστές.
Ρίχνουμε στο τηγάνι άλλη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει και με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τις άλλες δύο μπριζόλες. Τις βάζουμε και αυτές στο φούρνο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το μείγμα ξιδιού-μελιού και ανακατεύουμε, ξύνοντας με την κουτάλα τα καραμελωμένα υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού, ώστε να διαλυθούν στο υγρό μείγμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό μείγμα να μειωθεί τόσο ώστε να μείνουν στο τηγάνι περίπου 3-4 κουτ. σούπας πηχτής σάλτσας.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα το θυμάρι, την κάππαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζουμί που έβγαλαν οι μπριζόλες στην πιατέλα μέσα στο φούρνο. Ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τις μπριζόλες σε πιάτα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές ή πουρέ.


Πηγή: gastronomos.gr

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
600 γρ.κιμάς μοσχαρίσιος
150 γρ.ρύζι καρολίνα ή γλασέ
2 ξερά μικρά κρεμμύδια τριμμένα
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ξερό δυόσμο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
1/2 κουτιού ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κ.σούπας πελτέ
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 αυγό
χυμό 1 λεμονιού
αλεύρι για το τύλιγμα
150-200 γρ. φέτα βαρελίσια

Ανακατεύουμε σε μπολ τα πρώτα επτά υλικά,χρησιμοποιώντας το ένα κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά.Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού περίπου.
Τα τυλίγουμε καλά σε αλεύρι,τα τινάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθιά και όσο γίνεται φαρδιά κατσαρόλα,βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί,ρίχνουμε το άλλο κρεμμύδι να γυαλίσει,προσθέτουμε τη δάφνη,τα μπαχαρια,τη ντομάτα και τον πελτέ μαζί με 1 λίτρο ζεστό νερό.
Αφήνουμε να πάρουν βράση,αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια.
Προσέχουμε το υγρό να τα σκεπάζει.
Κλείνουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν.
Τότε χτυπάμε το αυγό καλά,ρίχνουμε τον χ. λεμονιού και κουταλιές από το ζωμό του φαγητού ώστε να φέρουμε τα 2 μείγματα στην ίδια θερμοκρασία.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά,ρίχνουμε το αυγολέμονο,ξαναβάζουμε στο μάτι,ίσα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε.
Τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα,όχι σούπα, μα με μια ωραία μελωμένη πλούσια σαλτσούλα....
Σερβίρουμε σε πιάτο ρηχό,ρίχνουμε από πάνω τη φέτα και μπόλικο πιπέρι.

ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ



Υλικα
1/4 ζαμπόν μπούτι κομμάτι (όχι κομμένο σε φέτες)
Λίγα αγγουράκια μικρά (πίκλες)
4 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Λίγο αρακά
4-5 αυγά βρασμένα σφιχτά

Βράζουμε πατάτες, καρότα και αρακά και αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε σε κύβους ζαμπόν, πατάτες, καρότα, αγγουράκια, αυγά και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι, λίγο αλάτι (προαιρετικά) και μαγιονέζα (έτοιμη) όσο χρειαστεί.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Πικάντικο πιλάφι με θαλασσινά

Υλικά

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

2 πιπεριές κίτρινες και κόκκινες κομμένες σε μπαστουνάκια

250 γραμμ. λάχανο χοντροκομμένο (σε μέγεθος μπουκιάς)

12 γαρίδες

12 μύδια

2 καλαμάρια 1/2 κ.γλ.

κρόκος Κοζάνης

1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα σόγιας

1/2 κ. γλ. ταμπάσκο

1 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο

2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σώμα και αφήνουμε το κεφάλι πάνω στις γαρίδες. Τρίβουμε καλά με σύρμα τα μύδια και αφαιρούμε τα μουστάκια τους. Όσα μύδια είναι ανοιχτά τα πετάμε. Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι (με καπάκι) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 5΄. Προσθέτουμε το λάχανο και το σκόρδο, τις γαρίδες, τα μύδια και το καλαμάρι. Τ’ ανακατεύουμε να λαδωθούν και σκεπάζουμε με καπάκι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τ’ αφήνουμε για 4΄-5΄ μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και το καλαμάρι και να ανοίξουν τα μύδια. Προσθέτουμε τον κρόκο και το ταμπάσκο. Σβήνουμε με τη σόγια. Στο μεταξύ νεροβράζουμε το ρύζι για 8΄. Το σουρώνουμε καλά και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σιγοβράζουμε το πιλάφι για 5΄-6΄ μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το πιλάφι να τραβήξει τα υγρά του για 5΄-6΄. Σερβίρουμε σε πιατέλα. Δοκιμάζουμε για να αλατίσουμε γιατί η σόγια είναι αλμυρή.

Πηγή: argiro.gr

Pancakes

Υλικά 1½ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

1¼ κούπας γάλα φρέσκο

1 μεγάλο αυγό χτυπημένο

3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, κρύο

Εκτέλεση

Κοσκινίζουµε το αλεύρι, το µπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα µπολ. Κάνουµε λακκούβα στη µέση. Προσθέτουµε το αυγό, το κρύο βούτυρο και το γάλα. Ανακατεύουµε πολύ καλά το χυλό µε το σύρµα, να οµογενοποιηθεί. Αφήνουµε το µείγµα να σταθεί για 15΄. Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουµε ένα µικρό κοµµάτι βούτυρο και ανακινούµε το τηγάνι να λιώσει και να πάει παντού. Με µια κουτάλα βάζουµε περίπου µισή κουταλιά µείγµα στο τηγάνι. Αφήνουµε για λίγο να ψηθεί από τη µία πλευρά. Μόλις εµφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια, µε σπάτουλα αναποδογυρίζουµε το pancake να ψηθεί κι από την άλλη. Συνήθως τα σερβίρουµε µε µέλι και βούτυρο ή γιαούρτι, µέλι και φρούτα.

Πηγή: argiro.gr

Γκοφρέτες σοκολάτας

Υλικά:

340 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

1 φλ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη

3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

3 κ.σ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ

1 πακέτο (αφαιρούμε 7 κομμάτια) μπισκότα πτι μπερ

1 φλ. νιφάδες ρυζιού (δημητριακά για παιδιά)

1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1/2 φλ. κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα

300 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Τοποθετούμεσε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ρούμι και το μέλι. Σπάμε τα πτι μπερ σε μικρά κομμάτια με τα χέρια (όχι στο μπλέντερ) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τις νιφάδες ρυζιού, τα κερασάκια και τα καρύδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι, να αναμειχθούν τα υλικά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα και με το κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνειά του. Παγώνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Γυρνάμε σε δίσκο ή ξύλο κοπής το γλυκό. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και κόβουμε τις γκοφρέτες σε μικρά μακρόστενα κομμάτια. Βουτάμε κάθε γκοφρέτα στη ζεστή λιωμένη κουβερτούρα και αφήνουμε σε λαδόκολλα να κρυώσει και να σκληρύνει η επικάλυψη σοκολάτας.

Πηγή: argiro.gr

Κοτόπουλο με χειμωνιάτικα λαχανικά

Υλικά:

-1 κοτόπουλο, περίπου 1½ κιλό, σε μερίδες

- 1/3 φλ. ελαιόλαδο

- 2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα

- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

- 6 μέτριες πατάτες κομμένες στη μέση

- 6 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες

- 4 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε χοντρά κομμάτια ή σέλινο

-1 πράσο κομμένο σε χοντρές φέτες

-2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα ή 1 φλ. ντοματάκια κονκασέ

-1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

-1 πρέζα ζάχαρη

- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

-αλάτι

-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο για 6΄-7΄. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το κρασί, τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό, περίπου 1 φλ. τσαγιού, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν αρκετά υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 45΄, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το φαγητό δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά και η ελάχιστη σάλτσα του πρέπει να είναι δεμένη, να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο από μία μερίδα και κομμάτια λαχανικών.

Πηγή: argiro.gr

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΕΜΩΔΗΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

Υλικά

Για τις φακές

500 γρ. φακές κόκκινες

300 γρ. μοσχάρι (ζητάμε από τον κρεοπώλη κομμάτι που κάνει για σούπα, π.χ. σπάλα, κότσι, ποντίκι), κομμένο σε 3 - 4 κομμάτια

2,5 λίτρα νερό

1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο σε σκόνη

1 δαφνόφυλλο

1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα κρουτόν

6 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα), σε κύβους

100 γρ. ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

λίγο ξερό θυμάρι, τριμμένο

Μερίδες 4-6

Προετοιμασία 15΄

Μαγείρεμα 1 ώρα

Διαδικασία

Φακές:

Πλένουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το κρέας και τα βαζουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα (με το ζωμό από το κρέας) το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το καρότο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Οι κόκκινες φακές δεν θέλουν πολλή ώρα μαγείρεμα. Μόλις, λοιπόν, μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά και οι φακές «σκάσουν» και αρχίσουν να χυλώνουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ (χωρίς το δαφνόφυλλο) και το πολτοποιούμε.

Κρουτόν:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κύβους ψωμιού έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε τα κρουτόν να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τα κρουτόν. Συνοδεύουμε με Λίγο γιαούρτι, κατίκι, γαλοτύρι ή άλλο όξινο, κατσικίσιο τυρί και η σούπα μας έγινε κανονικό γεύμα.

Πηγή: gastronomos.gr

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά, κατά προτίμηση σπαγκέτι ή λιγκουίνι

500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα (με πράσο και μυρωδικά - πλέον θα βρείτε αξιόλογη ποικιλία και στα σούπερ μάρκετ)

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

250 γρ. κρέμα γάλακτος

2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών

80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κουτ. σούπας μαϊντανός (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:


Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε το λουκάνικο κατά μήκος και αφαιρούμε το έντερο που το περικλείει. Διαλύουμε με τα χέρια το λουκάνικο και αυτό που θα έχουμε είναι ένας χοντροκομμένος «κιμάς».

Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τον «κιμά» του λουκάνικου μέχρι να ροδίσει καλά, για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε τον «κιμά» σε ένα ψιλό σουρωτήρι, ώστε να αφαιρέσουμε όλο το λίπος του.

Τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και 1 φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 1-2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε, τα προσθέτουμε στο σκεύος με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά για να μην ψηθεί το αυγό, μέχρι να γίνει η σάλτσα κρεμώδης και βελούδινη.

Αποσύρουμε, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι (το λουκάνικο είναι ούτως ή άλλως αλμυρό) και προσθέτουμε πιπέρι. Το τυρί μπορούμε να το βάλουμε τώρα και να το ανακατέψουμε με τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα ή να το βάλουμε σε μπολάκι και να βάλει ο καθένας όσο και αν θέλει στο πιάτο του.

Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

Πηγή: gastronomos.gr

Γιαουρτόγλυκο σιροπιαστό

Τι χρειαζόμαστε:

3/4 φλ. βιτάμ
1/4 φλ. λάδι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
3/4 φλ. γιαούρτι αγελάδος
1/4 φλ. γάλα εβαπορέ
5 αβγά
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking
1 βανίλια
2 λεμόνια (από 1 1/2 λεμόνι παίρνω το ξύσμα και από το άλλο μισό τη φλούδα για το σιρόπι)
ΣΙΡΟΠΙ 1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
φλούδα από μισό λεμόνι
ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ αμυγαλόψυχα ή ζάχαρη άχνη με φρούτα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού

Πως το κάνουμε:

1.Ξεκινάω βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά ώστε να προλάβει να κρυώσει.
2.Βάζω σε ένα μπώλ το βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το γάλα, τους κρόκους των αβγών και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς.
3.Προσθέτω στο μείγμα το αλεύρι και το baking κοσκινισμένα και τέλος τη βανίλια.
4.Χτυπάω τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα και τη ρίχνω στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
5.Ρίχνω το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι.
6.Ψήνω στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σκάλα σε αέρα.
7.Αφού ψηθεί τρυπάω το κέικ σε αρκετά σημεία και το σιροπιάζω.
8.Αναποδογυρίζω τη φόρμα και γαρνίρω.


sintagespareas.gr

Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο

Τι χρειαζόμαστε:

Κοτόπουλο σε μερίδες ή ολόκληρο
ρύζι για πιλάφι - 1/2 με 1 πακέτο ανάλογα τα άτομα
φιδές (περίπου 2 μπαλάκια)
βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Πως το κάνουμε:

1.Βράζουμε το κοτόπουλο για λίγο, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Δεν πετάμε το ζουμί. Ανάβουμε το φούρνο σε αέρα ή πάνω κάτω στους 180 βαθμούς.
2.Βάζουμε σε ένα ταψί διάσπαρτο και τριμμένο το φιδέ. Πασπαλίζουμε με το λάδι και το ανακατεύουμε να παει παντού.Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει ο φιδές. Προσοχή γιατί καίγεται εύκολα.
3.Όταν ροδίσει βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε το ρύζι πλυμένο, το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο, λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύω καλά. Τοποθετώ από πάνω το κοτόπουλο με βούτυρο και αλατοπιπερώνω.
4.Ψήνω στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να βράσει το ρύζι.


Λίγα μυστικά ακόμα

1.Το ζουμί που θα βάλω στο φούρνο εξαρτάται από την ποσότητα του ρυζιού. Περίπου 2 φλυτζάνια υγρά για 1 φλυτζάνι ρύζι.
2.Ο ψημένος φιδές δίνει στο φαγητό φοβερή γεύση.


sintagespareas.gr

Κεφτεδάκια από την Καππαδοκία

Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 φέτα, παχειά,ψωμί (ψύχα καλύτερα απο μπαγιάτικο ψωμί,περίπου δύο χούφτες)
2 αυγά
1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
1 κουτάλι σούπας κοφτό αλάτι
1/2 κουτάλι σούπας κοφτό μαύροπίπερο
1 κουτάλι σούπας κοφτό ρίγανη
δυο-τρεις σταγόνες ξύδι

Σερβίρει

50 κεφτεδάκια



Πως το κάνουμε:

1.Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνετε.
Το μυστικό για αφράτους κεφτέδες είναι:
1) Ζύμωμα περίπου για 10 λεπτά αλλά όχι όπως το ζύμωμα ζύμης αλλά όπως βάζετε τα δάχτυλά σας στην άμμο! συνεχόμενο τέτοιο ζύμωμα.
2) Όταν πλάθετε τα κεφτεδάκια θέλει και εκεί έναν χρόνο πλασίματος (μετρήστε μέχρι τα 15 καθώς πλάθετε το κεφτεδάκι ανάμεσα στα δάκτυλά σας
3) Βάλτε τα στο ψυγείο πρίν τα τηγανίσετε για να δέσουν τα υλικά
4) Καλό επίσης είναι να μην είναι πολύ μεγάλα τα κεφτεδάκια.


Λίγα μυστικά ακόμα


Συμβουλή: μπορείτε να αγοράσετε τον κιμά της εβδομάδας, να τον ζυμώσετε, να πλάσετε τα κεφτεδάκια και να βάλετε στην κατάψυξη σε διαφορετικά δοχεία τα έτοιμα ζυμωμένα κεφτεδάκια για μελλοντικές χρήσεις!

Καλή σας όρεξη


sintagespareas.gr

Ζεϊτινγιαγλί γιαπράκ σαρμά

Τι χρειαζόμαστε:

1/2 κιλο αμπελοφυλλα
5 φλ νερο
χυμο λεμονιου
1 λεμονι
1/2 φλ νερο επιπλεον
1 κουταλακι ζαχαρη
1 κουταλια ελαιολαδο
αλατι

Για την γεμιση: 1 1/2 φλ ρυζι
1 φλ ελαιολαδο
κουκουναρια λευκα
250γρ κρεμμυδια ψυλοκομμενα
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλια ζαχαρη
λιγες σταφιδες(προαιρετικο)
1 1/2 φλ νερο ζεστο
1/2 ματσακι μαιντανο ψυλοκομμενο
1/2 ματσακι ανιθο ψυλοκομμενο
1/2 ματσακι δυοσμο ψυλοκκομενο

Φτιάχνει

30 ντολμαδακια

Πως το κάνουμε:

1.Βραστε 5 φλυντζανια νερο, ριξτε μεσα χυμο λεμονιου και βαλτε τα αμπελοφυλα, αφου αφαιρεσετε τα κοτσανακια τους.
2.Ζεματιστε τα για 5΄ και απο τις 2 πλευρες.Αφηστε να κρυωσουν κ στραγγιστε καλα.
3.Στον πατο της κατσαρολας στρωστε αμπελοφυλλα. Βαλτε στο καθε φυλλο 1 κουταλια απο την γεμιση διπλωστε τις δυο ακριες και τυλιξτε τα.
4.Τοποθετηστε τα το ενα διπλα απο το αλλο προσθεστε 1/2 φλυντζανι νερο, τη ζαχαρη, το αλατι και το ελαιολαδο.
5.Κοψτε το λεμονι σε λεπτες φετες και τοποθετηστε το πανω στα αμπελοφυλλα και κλειστε το καπακι. Μαγειρεψτε σε χαμηλη φωτια για μιση ωρα αφηστε το να κρυωσει.

Για τη γεμιση: 1.Μουσκεψτε το ρυζι για μιση ωρα σε αλατισμενο νερο και μετα ξεπλυνετε καλα.
2.Καψτε το ελαιολαδο και σοταρετε τα κουκουναρια ωσοτου ξανθυνουν. Προσθεστε τα κρεμμυδια σωταρετε μεχρι να ροδισουν και στην συνεχεια βαλτε και το ρυζι στην κατσαρολα και σωταρετε για ακομα 4-5 λεπτα.
3.Προσθεστε την ζαχαρη το αρωματικο πιπερι τις σταφιδες (προαιρετικα) και το ζεστο νερο αφηστε το να παρει μια βραση. Προσθεστε και τον μαιντανο, ανιθο κ τον δυοσμο.
4.Χαμηλωστε την φωτια και αφηστε να βρασει για 15 λεπτα, ωσπου να εξατμηστει το νερο.


Λίγα μυστικά ακόμα


Εγω μερικες φορες αντικαθιστω τον δυοσμο με κυμινο και δεν βαζω ποτε σταφυδια γιατι μου αρεσει να εχει αυτην την γλυκοξινη γευση.


sintagespareas.gr

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι και τραγανές πίττες

Υλικά


•250 γραμμ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
•4 σκελίδες σκόρδο
•2 λεμόνια (χυμός)
•1½ φλ. τσαγιού ταχίνι
•½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
•Αλάτι
•λίγο μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
•Τραγανές πίτες
•6 αραβικές πίτες μεγάλες, λεπτές
•ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:



Τοποθετούμε τα ρεβίθια στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες. Ρίχνουμε στα ρεβίθια το σκόρδο και το ταχίνι κα τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε, να ενωθούν τα υλικά. Τέλος, λίγο λίγο (το μίξερ πάντα σε λειτουργία) προσθέτουμε το ελαιόλαδο με ροή κλωστής. Σερβίρουμε τη ρεβιθοσαλάτα σε πιατέλα, περιχύνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Για να βράσουμε τα ρεβίθια τα μουλιάζουμε σε νερό με 1 κ.γλ. σόδα την προηγούμενη νύχτα. Ξεπλένουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια μαγειρεμένα (φούρνου ή σούπα) αφού τα στραγγίσουμε καλά.

Για τις πίτες: Κόβουμε τις πίτες σε κομμάτια και τις ανοίγουμε στη μέση. Βουτάμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε 1΄ από κάθε πλευρά. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.


Πηγή: argiro.gr

Τούρτα αμυγδάλου

Υλικά:

•Για το παντεσπάνι
•1½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
•1½ φλ. τσαγιούαμυγδαλόψιχα άσπρη αλεσμένη
•1¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη
•1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•8 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
•2 βανίλιες
•Για την κρέμα
•1/2 λίτρο γάλα
•1 κρόκος αυγού
•4 κ.σ. αλεύρι
•6 κ.σ. ζάχαρη
•1 βανίλια
•Για το σιρόπι
•1¾ ποτήρια νερού ζάχαρη
•2 ποτήρια νερού νερό
•1/2 λεμόνι (χυμός)
•φλούδα λεμονιού
•Για το γαρνίρισμα
•350 γραμμ. σαντιγί
•1 φλ. τσαγιούαμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη ή αμυγδαλόψιχα κροκάν


Εκτέλεση:


Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους, να φουσκώσουν. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, ενώ προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, μπέικιν, βανίλιες και αμύγδαλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ταψάκι 30 εκατοστών. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170οC για περίπου 50΄ με 1 ώρα. Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν είναι ψημένο. Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Για την κρέμα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ και μετά το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να δέσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Θέλει περίπου 6΄. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για 7΄-8΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Στήσιμο: Μοιράζουμε το παντεσπάνι σε δύο ίσα μέρη. Στρώνουμε το ένα φύλλο παντεσπάνι. Γεμίζουμε με την κρέμα. Απλώνουμε το άλλο φύλλο παντεσπάνι. Καλύπτουμε με σαντιγί και γαρνίρουμε με αμυγδαλόψιχα ή αμύγδαλα κροκάν.


Πηγή: argiro.gr

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ

Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό σουπιές
1 κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φετούλες
Λάδι (περίπου 1 ποτήρι του νερού ή και λιγότερο)
4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα δύο, από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τις πράσινες ουρίτσες
1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό ξηρό
3 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμμένο σε λίγο νερό
1-2 φύλλα δάφνης
2-3 κόκκους μπαχάρι
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Σερβίρει

4-5 άτομα



Πως το κάνουμε:

1.Καθαρίζουμε τις σουπιές χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα και πετάμε τη φούσκα με το μελάνι, το κόκαλο, το δόντι, τα μάτια και τις μεμβράνες από το σώμα.
2.Ξεπλένουμε πολύ καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
3.Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόδρα έως ότου γυαλίσουν. Προσέχουμε να μην καούν τα σκόδρα γιατί πικρίζουν.
4.Ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε έως ότου πιούν τα νερά τους.
5.Μόλις μείνουν με το λάδι σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να βράσουν με το κρασί μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
6.Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν οι σουπιές σχεδόν με το λάδι, να μην έχουν πολλά ζουμιά.
7.Σερβίρουμε και καλή σας όρεξη.


Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες σουπιές. Επίσης αντί για σουπιές μπορείτε να μαγειρέψετε και με καλαμαράκια.


sintagespareas.gr

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τραγανή πρασόπιτα με κιμά

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτα (έτοιμη)

1½ κιλό πράσα

4 αυγά χτυπημένα

400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο,

μία φορά περασμένο από τη μηχανή

1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

1 φλ. φέτα τριμμένη

1/4 φλ. Ελαιόλαδο

1/4 φλ. φρυγανιά τριμμένη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα (το κρατάμε για ζωμούς) και αφού τα πλύνουμε καλά κόβουμε σε φέτες το τρυφερό μέρος τους.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για 5΄-6΄. Τα σουρώνουμε. Σε τηγάνι μεγάλο ή πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά να ροδίσει καλά, για 6΄-7΄.

Τότε προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Σοτάρουμε για 3΄-4΄ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει στεγνό. Αλατίζουμε με προσοχή (γιατί θα μπουν τα τυριά), τρίβουμε αρκετό πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μερικά λεπτά.

Προσθέτουμε τότε τη φρυγανιά, τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε με κουτάλα, να ενωθούν με τον κιμά και τα πράσα. Σε μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή τετράγωνο, ελαφρά λαδωμένο, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα τοιχώματα.

Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε στην επιφάνεια με κουτάλι. Απλώνουμε το 2ο φύλλο σφολιάτας και στρίβουμε τις άκρες τού κάτω και πάνω φύλλου για να κλείσουμε την πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι το πάνω φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις χαρακιές και με λίγο νερό τη σφολιάτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 5΄ και μετά χαμηλώνουμε στους 180οC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50΄, ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό.

Πηγή: argiro.gr

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΤΥΡΕΝΙΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Υλικά:

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 αυγό
1 ποτηράκι του κρασού νερό (χλιαρό)
½ κιλό φέτα τριμμένη (λιωμένη με το πιρούνι)
250 γρ. έμενταλ τριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο
1 κ.γ. πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα (Κατά προτίμηση ηλιέλαιο)


Εκτέλεση:

Βάλε τη μαγιά στο χλιαρό νερό να διαλυθεί και άφησε στην άκρη

Σε ένα μπολ χτύπησε το αυγό και πρόσθεσε τη μαγιά και ανακατεύοντας συνεχώς πρόσθεσε σιγά, σιγά το αλεύρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη

Σκέπασε το μπολ και άφησε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει

Ανακάτεψε το τα τυριά με το πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο

Ρίξε το τυρί στη ζύμη και ανακάτεψε καλά

Βάλε το λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα και με ένα κουτάλι - που βρέχεις συχνά σε νερό - ρίχνε μικρές μπαλίτσες από το τυρένιο μείγμα

Βγάλε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και σέρβιρε με λίγα φυλλαράκια βασιλικού




Πηγή: tlife.gr

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011




4 φιλέτα ψαριού (ροφός,πέρκα,μπακαλιάρος)
* 6 ζουμερές ντομάτες στον τρίφτη
* 2 κρεμμύδια σε φέτες
* 8 μέτριες πατάτες
* 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
* Λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
* 1 φλιτζανάκι του καφέ κάπαρη στραγγισμένη.
* Ελαιόλαδο
* Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη (λίγη για την σάλτσα)

Διαδικασία


1. Σε ένα ζεστό τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια,
ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαιντανό το βασιλικό και καρυκεύουμε. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ενα ταψί
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20- 25 λεπτά.
4. Βγάζουμε το ταψί με τις πατάτες απο τον φούρνο και προσθέτουμε τα φιλέτα. Περιχύνουμε με την σάλτσα.
5. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
6. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε την κάπαρη.

ΠΑΡΙΑΝΗ ΦΟΥΣΚΩΤΗ ΜΕ ΤΥΡΙ

Υλικά:


•1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
•2 φακελάκια ξερή μαγιά
•1 κ.σ. ζάχαρη
•1 κ.σ. αλάτι
•2 νεροπότηρα (περίπου)χλιαρό νερό
•200 γραμμ. κεφαλοτύρι σκληρό, κομμένο σε κυβάκια
•2 κ.σ. σουσάμι


Εκτέλεση:


Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τ’ ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το νερό. Θα πάρει περίπου 2 ποτήρια. Το νερό να είναι χλιαρό. Προσοχή, όχι ζεστό, γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το αλάτι πασπαλίζοντας. Όταν η ζύμη ενωθεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας. Τη ζυμώνουμε δυνατά για 10΄. Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι. Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει σαν χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε επάνω τα κυβάκια τυριού. Κλείνουμε τις άκρες προς τα πάνω να μαζευτεί σε μπάλα ξανά και ζυμώνουμε λίγο για να πάει παντού το τυρί. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία έως μιάμιση ώρα. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο φουσκωτές. Λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης. Πατώντας με τα δάχτυλα της δίνουμε σχήμα μακρόστενο, με ύψος 1,5 με 2 εκ., σαν χοντρό φύλλο. Κάνουμε βαθουλώματα, μπήγοντας πάνω της τα ακροδάχτυλά μας. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δίπλα και τη δεύτερη φουσκωτή. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα τη λαμαρίνα και αφήνουμε τις φουσκωτές να φουσκώσουν ξανά για 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170οC για 35΄-40΄, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά. Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή.


Πηγή: argiro.gr

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

Υλικά:


•500 γρ. (1 πακέτο) κριθαράκι χονδρό
•40 ml ελαιόλαδο
•500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
•2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
•1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
•2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
•1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, που θα ψιλοκόψουμε κονκασέ
•1 φλιτζ. τσαγιού φέτα*, θρυμματισμένη
•1/2 φλιτζ. τσαγιού χονδροτριμμένο κεφαλοτύρι*
•λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
•αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση:


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε τον κιμά χωρίς να προσθέσουμε λάδι, μέχρι να πιει τα υγρά του και να αρχίσει να αρπάζει στον πυθμένα του σκεύους. Τότε, προσθέτουμε το λάδι, τα καρότα και την πιπεριά Φλωρίνης και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με τα ντοματάκια και το χυμό τους και, μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Ο κιμάς πρέπει στο τέλος του μαγειρέματος να είναι ζουμερός.



Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κριθαράκι για περίπου 5-7 λεπτά. Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά. Προσθέτουμε τη φέτα, το μισό κεφαλοτύρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σχετικά μεγάλο πυρίμαχο ταψί ή σε 6 ατομικά, πυρίμαχα «γιουβετσάκια». Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό συνοδεία πράσινης σαλάτας.




Πηγή gastronomos

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Υλικά



•750 γραμμ. κουνουπίδι
•750 γραμμ. μπρόκολο
•4 αυγά
•1 κ.σ. αλεύρι μαλακό
•4 φέτες ζαμπόν βραστό ψιλοκομμένο
•1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (200 γραμμ.)
•2 φλ. τσαγιού κασέρι ή απλό κίτρινο τυρί
•αλάτι
•φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο από τις ίνες (στα κοτσάνια) και τα κόβουμε σε φουντίτσες. Σε νερό αλατισμένο που βράζει βυθίζουμε πρώτα το κουνουπίδι για 5΄ και το βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό για να κοπεί ο βρασμός. Αμέσως ζεματίζουμε και το μπρόκολο για 3΄ και ομοίως το βάζουμε σε κρύο νερό. Στραγγίζουμε τα ζεματισμένα λαχανικά σε σουρωτήρι.



2. Σε τετράγωνο ή στρογγυλό πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος τοποθετούμε τα λαχανικά κοντά το ένα στο άλλο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το ζαμπόν και το τριμμένο τυρί.



3. Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους, το αλεύρι, το γάλα και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και αμέσως μετά χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα με απαλές κορυφές. Προσεκτικά τη «διπλώνουμε» με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω στο μείγμα με τους κρόκους. Περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά.



4. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC με αέρα για 5΄. Χαμηλώνουμε στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25΄ μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει το ογκρατέν.


Πηγή: argiro.gr

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΕΤ ΜΑΝΤΙ

Υλικά για 4 άτομα

για τη ζύμη:

- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει

για τη γέμιση:

- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- αλάτι
- πιπέρι

ΕΤΛΙ ΕΚΜΕΚ

Υλικά

- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- λίγο χοιρινό κιμά
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- λίγο μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι

για τη ζύμη:

- 1 μεγάλο ποτήρι νερό
- αλεύρι όσο πάρει
- 1 σφηνάκι λάδι
- 1 κουταλάκι ξίδι
- αλάτι

Διαδικασία

Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό εύπλαστο μίγμα. Το σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.


Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το λάδι.


Ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλους διαμέτρου 25 εκατ. Με ένα πιρούνι πασαλείβουμε τον κάθε κύκλο στη μισή του επιφάνεια. Προσέχουμε ώστε να έχει ένα λεπτό στρώμα κιμά για να ψηθεί πιο εύκολα. Το καπακώνουμε και το πατάμε με το πιρούνι στις άκρες για να κλείσει καλά. Το ψήνουμε στο σάζι γυρνώντας το 2-3 φορές γύρω γύρω.

Μόλις ψηθεί, το τυλίγουμε όπως τυλίγει ο σουβλατζής το πιτόγυρο και το τρώμε με μανία!


Πηγή: Νηστικό αρκούδι

ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

Υλικά

- ½ κιλό πλιγούρι

- ½ κιλό καβουρμά (χοιρινό βρασμένο, κατεψυγμένο)

- 2 κούπες σάλτσα ντομάτας

- 1 ματσάκι μαϊντανό

- 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα λαχανικά σε σκόνη

- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι
- ρίγανη
- νερό

- ελαιόλαδο

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτα και νερό με το μάτι. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε στην φωτιά για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια βάζουμε και τον καβουρμά. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του και το φαγητό είναι έτοιμο.


Πηγή: Νηστικό αρκούδι

ΤΑ ΠΙΡΟΣΚΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Τι χρειαζόμαστε:
4 κροκους αυγων
1 φλυτσανι γαλα χλιαρο
1 φλυτσανι βουτυρο
1 1/2 φλυτσανι νερο χλιαρο
1/2 κ-γ αλατι
1/2 κ-γ ζαχαρι
2 φακελλακια ξερη μαγια
αλευρι για ολες τις χρησεις περιπου 1 κιλο και κατι


Πως το κάνουμε:
1.Σε μια λεκανη βαζουμε την μαγια και το γαλα με το νερο. Την λειωνουμε καλα
2.Βαζουμε μετα το βουτυρο λιωμενο, τους κροκους των αυγων χτυπημενους, το αλατι, την ζαχαρι,τα ανακατευουμε καλα και αρχιζουμε να βαζουμε το αλευρι ζυμωνοντας καλα. Αλευρι βάζουμε οσο μας παρει η ζυμη μας, πρεπει να ειναι πολυ μαλακια. Αν κολαει στα χερια μας τα περναμε με λιγο λαδι την ωρα του ζυμωματος.
3.Σκεπαζουμε την ζυμη μας και την βαζουμε σε ζεστο μερος
4.Μολις την δουμε να εχει διπλασιασθει σε ογκο ειναι ετοιμη.
5.Την ζυμωνουμε παλι να φυγει ο αερας
6.Παιρνουμε ζυμη στα χερια μας στο μεγεθος ενος μικρου μανταρινιου, την ανοιγουμε στην παλαμη μας, βαζουμε στην μεση την γεμιση της αρεσκειας μας, βουταμε το δαχτυλο μας στο νερο και βρεχουμε τα σημεια του κλεισιματος. Το διπλωνουμε σαν πουρο, παταμε καλα την ενωση να κλεισει για να μην βγει η γεμιση την ωρα που τα τηγανιζουμε.
7.Με λουκανικο δεν εχουν φοβο να ανοιξουν και δεν χρειαζετε να τα κλεισουμε πανω και κατω.
8.Αφου τα γεμισουμε τα αφηνουμε πανω σε αλευρωμενη επιφανεια να διπλασιασθουν σε ογκο
9.Τα τηγανιζουμε με καλαμποκελαιο (αρκετη ποσοτητα) σε βαθυ σκευος σε μετρια φωτια για να ψηθουν μεχρι μεσα
10.Μολις ροδισουν τα βγαζουμε και τα ακουμπαμε πανω σε αποροφητικο χαρτι κουζινας
11.Εαν δεν τα θλετε τηγανιτα μπορειτε να τα ψησετε στον φουρνο αν και τηγανιτα γινονται καλυτερα, πιο αφρατα
12.Στον φουρνο 180 βαθμους αντισταση 30 -40 λεπτα περιπου μεχρι να ροδισουν
γεμιση πατατας
1.Βραζετε 2-3 πατατες, τις κοβετε σε κυβους, βαζετε 3-4 κ σ λαδι, 1 μετριο κρεμυδι κομμενο το τσιγαριζουμε ελαφρα, βαζουμε λιγο ανηθο, αλάτι και μπόλικο πιπεράκι και στην συνεχεια τις πατατες
2.Τα τσιγαριζουμε ολα μαζι για λιγο, τα αποσυρουμε απο την φωτια, αφηνουμε λιγο να κρυωσουν και αρχιζουμε το γεμισμα
γεμιση με κιμα
1.Μαγειρευουμε τον κιμα οπως τον κανουμε για την μακαροναδα. Προσεχουμε να μην εχει ζουμια οταν ειναι ετοιμος
2.Προσθετουμε μεσα 2 αυγα χτυπημενα και τα βαζουμε στο ζεστο ματι να δεσουν μεσα στον κιμα
3.Αποσυρουμε απο την φωτια και βαζουμε μεσα 2 χουφτες τυρι μαλακο κιτρινο τριμενο
4.Αν δουμε οτι εχει υγρα ο κιμας βαζουμε λιγη τριμμενη φρυγανια, μολις κρυωσει λιγο μπορουμε να τα γεμισουμε


1.Μπορειτε να τα γεμισετε και με οτι αλλο σας αρεσει
2.Αν κανετε γεμιση με λουκανικα μονο φρανκουφουρτης. Δεν ειναι ωραια με χωριατικο λουκανικο
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγη αυτη την εχω παρει απο το βιβλιο μαγειρικης της Σοφιας Σκουρα.

Το μυστικο εδω ειναι η ζυμη μας να ειναι πολυ μαλακια και για να μην κολαει στα χερια μας, να τα αλειφουμε με λιγο λαδι και να τα αφησουμε να φουσκωσουν καλα και μετα το γεμισμα

Δεν χρειαζετε να βαζουμε κατα την κατασκευη πολυ ζυμη γιατι φουσκωνουν και κατα την ωρα του τηγανισματος θα γινουν τεραστια.

Αν τα φτιαξουμε για παιδικο παρτυ καλο θα ειναι να τα κανουμε μικρα

Εαν τα κανουμε απο την προηγουμενη μερα μολις τα ζεστανουμε λιγο γινονται της ωρας

καλη επιτυχια


sintagespareas.gr

THΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Τι χρειαζόμαστε:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 κούπες αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 αυγά
1 φλιτζάνι νερό

Πως το κάνουμε:
1.Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη σόδα.
2.Σε ένα δεύτερο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τα ανακατεύουμε καλά με το γιαούρτι και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλεύρι.
3.Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Όταν η ζύμη στέκεται στο κουτάλι, είναι έτοιμη.
4.Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Κάθε τηγανίτα είναι μια κουταλιά της σούπας ζύμη. Μόλις βγάλει φουσκάλες, αφού τη γυρίσουμε και από τις δυο μεριές είναι έτοιμη.
5.Σερβίρουμε με μέλι.


sintagespareas.gr

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΕΪΝΙΡΛΙ

Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι Robin Hood (+ λίγο ακόμη)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτ.σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας αλάτι
100 γραμ. νωπή μαγιά
100 γραμ. φυτικό βούτυρο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1 1/2 κούπα κασέρι ΚΟΛΙΟΣ τριμμένο
2 φλιτζάνια νερό κρύο
βούτυρο ΚΕΡΚΥΡΑΣ για το τέλος

8-14 πεϊνιρλί
Πως το κάνουμε:
1.Ανακατεύω το αλέυρι με τη ζάχαρη & το αλάτι. Διαλύω τη μαγιά σε χλιαρό νερό (1 ποτήρι). Σε λίγο ζεστό νερό διαλύω και το βούτυρο.
2.Ρίχνω το λιωμένο βούτυρο πρώτα στο αλεύρι και στη συνέχεια τη διαλυμένη μαγιά. Προσθέτω χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη & αφήνω να φουσκώσει. 'Επειτα, την κόβω ανά περίπου 200 γραμ. σε μικρά μπαλάκια, της δίνω το σχήμα που έχουν τα πεϊνιρλί, βάζω στη μέση λίγο μείγμα κασεριού και την ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα.
3.Αφού βγάλω το πεϊνιρλί από το φούρνο, το αλείφω με μπόλικο βούτυρο Κερκύρας και...καλή σας όρεξη!!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
1. Το κασέρι με το κρύο νερό τα αναμειγνύω σε ένα μπωλ από το προηγούμενο βράδυ. 2. Τα μπαλάκια ζύμης δεν πρέπει να'ναι πολύ μεγάλα, για όταν τα ψήσουμε, θα "απλώσει" πολύ το πεϊνιρλί.

sintagespareas.gr

ΤΣΟΥΜΟΥΡ

Το μπαγιάτικο ψωμί για να μην πεταχτεί, το αξιοποιούσαν φτιάχνοντάς το τσουμούρ’. Γίνεται εύκολα και γρήγορα ως εξής:

Κόβουμε το ψωμί σε κομματάκια μεγέθους μπουκιάς. Το διαβρέχουμε ελαφρά με νερό για να μαλακώσει και το τηγανίζουμε με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Κατά προτίμηση προσθέτουμε λίγο αλάτι. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν και αυγά.

Κατα άλλο τρόπο επιλέγεται η ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού, τρίβεται ανάμεσα στις παλάμες σαν τρίμα φρυγανιάς και τηγανίζεται με λάδι.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Εάν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, το αφήνουμε να ξεπαγώσει. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε για 2΄ σε αλατισμένο νερό που βράζει, το μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό για να κοπεί ο βρασμός και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κοτόπουλο μαζί με τη σκελίδα σκόρδο για 8΄-10΄ σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί κι αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα ντοματάκια και τη ζάχαρη και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10΄. Αλατοπιπερώνουμε.

Για την κρέμα: Σε κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ψηθεί για 3΄, προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο. Μόλις αρχίσει να πυκνώνει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε και αλατίζουμε κατά βούληση. Σε λαδωμένο πυράντοχο σκεύος ρίχνουμε μία κουτάλα μαγειρεμένο κοτόπουλο, να κάνει στρώση. Τοποθετούμε επάνω 1 στρώση λαζάνια (6 κομμάτια). Ρίχνουμε μία κουτάλα κρέμα. Απλώνουμε με την ανάποδη της κουτάλας. Από πάνω τοποθετούμε όλο το σπανάκι σε μία στρώση, απλωτά. Επαναλαμβάνουμε μία στρώση λαζάνια (6 κομμάτια), μία κρέμα και το υπόλοιπο κοτόπουλο. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε την τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ΟC για 45΄-50΄, μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.



μερίδες 6

Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά



Πηγή: Argiro.gr

ΠΑΡΙΑΝΟ ΠΡΩΤΟΦΟΥΡΝΙ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά σε μπολ και τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε το αλάτι σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Το προσθέτουμε σιγά σιγά στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να μοιάζει σε υφή σαν τη ζύμη του ψωμιού. Στη συνέχεια τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα.

Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι 30 εκ. και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Με τα δάχτυλα την ανοίγουμε απλώνοντάς την. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και χρησιμοποιώντας πάλι τα δάχτυλά μας κάνουμε λακκούβες στη ζύμη. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε για περίπου 20΄ να ανέβει το πρωτοφούρνι (να ξαναφουσκώσει). Αφού φουσκώσει, το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσει.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το περιχύνουμε με το πετιμέζι.



μερίδες 1

Χρόνος Προετοιμασίας 90 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά



Πηγή: argiro.gr

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Τι χρειαζόμαστε:
Για τα σουτζουκάκια:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό μικρό
λίγος μαιντανός τριμμένος
ψωμί μουλιασμένο σε μαυροδάφνη (την ψίχα μιας φέτας)
αλάτι, πιπέρι κατα βούληση
1 κουταλία του γλυκού λάδι
1 μικρό κρεμύδι
Για την σάλτσα:
2 μεγάλες ντομάτες περασμένες απο το multi
αλάτι,πιπέρι κατα βούληση
1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
μια πρέζα ζάχαρη
λίγο νερό
1 ξύλο κανέλας
λίγο λάδι
Για την βάση:
4 πίτες
300-400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Πως το κάνουμε:
1.Βάζουμε σε μια λεκάνη ολα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ανακατεύουμε καλα.
2.Πλάθουμε σουτζουκάκια οχι πολύ μεγάλα.
3.Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουνε ενα χρώμα.
4.Βάζουμε τις ντομάτες, λίγο λάδι, τη μαυροδάφνη, το ξύλο κανέλας, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη να πάρουνε μια βράση.
5.Βάζουμε μετά τα σουτζουκάκια μας, με νερό οχι πολύ ισα ισα να τα σκεπάσει και το αφήνουμε για μισή ωρα περίπου σε μέτρια φωτιά.
6.Ψήνουμε τις πίτες στο grill για 5 λεπτά περίπου.
7.Τις βγάζουμε και τοποθετούμε σε κάθε πιτα το γιαούρτι (3-4 κουταλιές), 2 σουτζουκάκια με την σαλτσούλα τους και αν θέλουμε ακόμη μια κουταλία γιαούρτι απο πάνω και λίγο κόκκινο πιπέρι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγή μου την εδώσε η προγιαγιά μου η Ελευθερία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Καλή απόλαυση.


sintagespareas.gr

KOKOΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ

Υλικά: 1 κόκορας μέτριου μεγέθους, ? φλιτζανιού βούτυρο, 1 κουταλιά κοφτή αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές κονιάκ, 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ή άσπρο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, 2 φύλλα δάφνης, 10-12 κρεμμυδάκια κοκκάρια μέτρια, 1 ψωμί σε φέτες (φόρμα ή του τοστ).

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε μερίδες τον κόκορα. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο και ροδίζουμε τις μερίδες του κρέατος απ' όλες τις πλευρές. Κατόπιν μεταφέρουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα και τα αλατοπιπερώνουμε. Στο τηγάνι όπου ροδίσαμε τον κόκορα ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να «ξανθύνει» λίγο. Ρίχνουμε το κονιάκ. το κρασί και το σκόρδο. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τα φύλλα της δάφνης, ½ φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τον κόκορα, ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κόκορα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 40 λεπτά. Στη συνέχεια τηγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού σε αρκετό βούτυρο, τις στρώνουμε γύρω γύρω στην πιατέλα και στη μέση βάζουμε τον κόκορα. Γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στον κόκορα την ώρα του βρασίματος μανιτάρια

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Υλικά:

½ κιλό κοτόπουλο φιλέτο (με την πέτσα του)
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
μερικά κλωναράκια από ρίγανη ή θυμάρι ή φασκόμηλο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Aνασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα του κοτόπουλου και γεμίζουμε το ενδιάμεσο κενό με γιαούρτι. Aλατοπιπερώνουμε καλά τα φιλέτα και ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο. Aπλώνουμε στον πάτο του τηγανιού τα κλωναράκια των μυρωδικών και τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα. Mαγειρεύουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί σε βάθος το κοτόπουλο και να ροδίσει η πέτσα του. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια οποιαδήποτε σαλάτα ή με ψητά λαχανικά.

Tip: Μπορούμε να ψήσουμε μικρές στρογγυλές πατατούλες με τη φλούδα τους μαζί με τα μυρωδικά στο τηγάνι πριν βάλουμε το κοτόπουλο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα


Πηγή: ethnos.gr