Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΓΛΥΚΟ



Υλικά
1 κιλό ζαχαρη
½ κιλο μέλι
1 βανίλια
3 κουταλιές άνυδρο ασβέστη
2 φλιτζάνια νερό
200 γρ γλυκόζη   
 

Εκτέλεση
Βάζουμε τις 3 κουταλιές ασβέστη να διαλυθούν σε νερό, τόσο όσο να καλύπτονται τα κομμάτια του καρπουζιού, τα οποία τοποθετούμε μέσα στο μείγμα για 1 ώρα. Κατόπιν τα βγάζουμε τα πλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό να βράσουν σε σιγανή φωτιά, για αρκετή ώρα, μέχρι να δέσει το σιρόπι, να γίνει περίπου σαν μέλι, αλλά λίγο πιο αραιό. Κατόπιν βάζουμε μέσα τη βανίλια και τα κομμάτια του καρπουζιού μέχρι να μαλακώσουν, ( δεν πρέπει να μας λιώσει ή να γίνει πολύ μαλακό το καρπούζι). Με το σβήσιμο της φωτιάς ρίχνουμε μέσα τη γλυκόζη. Μόλις κρυώσει καλά το βάζουμε σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται  καλύτερα στο ψυγείο

ΧΙΩΤΙΚΗ ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ


200 gr γαρίδες κατεψυγμένες
3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
μισή κουταλιά πελτέ (αν οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους)
1 ξερό κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 πράσο το λευκό μέρος μόνο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1/2 κίτρινη πιπεριά
1/2 ματσάκι άνιθο
1 σφηνάκι ούζο
αλάτι-πιπέρι-πάπρικα
θυμάρι
2 μερίδες ζυμαρικό της αρεσκείας σας


Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και ροδίζουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μόλις πιούν τα ζουμιά τους σθήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε και τις τριμμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ,λίγο θυμάρικαι λίγη ζάχαρη. Βράζουμε την σάλτσα να πιει τα ζουμιά της και να δέσει. Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο άνιθο. Ανακατεύουμε με το ζυμαρικό και σερβίρουμε.

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ



Υλικά: 500 γρ. αλεύρι,
 λίγο νερό,
30 γρ. μαγιά,
 λίγο αλάτι
Για τη γέμιση: 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (όχι πολύ στεγνό περασμένο 2 φορές από τη μηχανή του κιμά),
2 κρεμμύδια τριμμένα,
 λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο,
3 πιπεριές τριμμένες,
αλάτι, πιπέρι,
1 ντομάτα ώριμη πολτοποιημένη,
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη,
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε δυνατά για αρκετή ώρα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να «σταθούν» σε ζεστό μέρος, για ½ ώρα περίπου, για να φουσκώσουν.
Για τη γέμιση: Αναμειγνύουμε πολύ καλά τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις πιπεριές, την ντομάτα, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανοίγουμε μια-μια τις μπάλες της ζύμης με τον πλάστη σχηματίζοντας μεγάλες στρογγυλές πίτες πάχους ενός δαχτύλου. Απλώνουμε στις πίτες μια λεπτή στρώση γέμισης και τις τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Ψήνουμε τις πίτες για 8-10 λεπτά στους 270°C στην κάτω θέση του φούρνου. Μόλις ψηθούν, τις σερβίρουμε σε πιάτο γαρνίροντας με λεπτές φέτες ντομάτας, κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, φυλλαράκια μαϊντανό και μισό λεμόνι.

ΠΙΛΑΦΙ ΜΠΕΡΝΤΕ ΓΙΟΥΦΚΑΛΙ ΠΙΛΑΦ



Συστατικά:
• 1 μέτριο κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο
• 200γρ φρέσκο βούτυρο
• 4,5φλ ρύζι
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1φλ κουκουνάρι
• 2κ.σ σταφίδα κορινθιακή
• 1κ/άκι πιπέρι
• 1κ/άκι μπαχάρι
• 1/2κ/άκι κανέλα
• 2κ.σ αλάτι
• 6φλ ζωμό κότας
• 2ή3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
• 1φλ ασπρά αμύγδαλα
• 1κ.σ λάδι για το ταψί
• Φύλλο: 2 αυγά
• 3κ.σ γιαούρτι
• 3κ.σ λάδι
• 300γρ αλεύρι

Οδηγίες:

 Μουσκεύετε το ρύζι σε 5 φλυτζανια  χλιαρό νερό και το ξεπλένετε καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια 4-5’. Βάζετε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα συκωτάκια, και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
 Πασπαλίστε με αλάτι και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύετε. Κατόπιν ρίχνετε το ζωμό κότας και όταν βράσει προσθέστε το ρύζι.
Συνεχίζετε το βράσιμο 4-5’ σε μέτρια φωτιά. Όταν το νερό και το ρύζι φτάσουν στο ίδιο επίπεδο χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία και βράζετε 5-6΄. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες πάνω στο ρύζι, χαμηλώστε πολύ τη φωτιά και σιγοβράστε 8-10’ για να απορροφήσει τα υγρά.
Σβήνετε την εστία και αφήστε το πιλάφι 1ή2 ώρες να κρυώσει. Ετοιμάζετε τον μπερντέ δηλαδή το φύλλο ανακατεύοντας το αλεύρι με το γιαούρτι, τα αυγά και το λάδι. Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει τρυφερή ζύμη.Την αφήνετε σε δροσερό μέρος 1ώρα. Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί με το λάδι και σκορπίζετε τα αμύγδαλα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και το στρώνετε στο ταψί αφήνοντας το να προεξέχει από τα πλαϊνά.
 Απλώστε από πάνω το πιλάφι μαζί με το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο. Το σκεπάζετε με το υπόλοιπο του φύλλου σαν δέμα.
 Ψήστε στους 170 για 20-25λεπτά να ροδίσει. Το αναποδογυρίζετε και ξεφορμάρετε

Wedding Table Decorations - Fruit arrangements and decorations for Weddings

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕΧΙΩΤΙΚΟ ΤΥΡΙ



Υλικά

2 αβγά
60ml ελαιόλαδο
130ml συμπυκνωμένο γάλα
250γρ. αλεύρι
1.5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
260γρ. τυρι χιώτικο τριμμένο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C και στρώνουμε με λαδόχαρτο τη βάση του ταψιού. Χτυπούμε τα αβγά στο μίξερ για περίπου τρία λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και Χτυπούμε για ακόμη τρία λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, το baking powder, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα το τριμμένο χιώτικο τυρί με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 35 λεπτά μέχρι η τυρόπιτα να φουσκωσει

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ



Υλικά
½ κιλό μύδια χωρίς το κέλυφος (κατεψυγμένα)
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού φέτα τριμμένη
Εκτέλεση
Ξεπαγώνετε τα μύδια και τα στραγγίζετε καλά. Ζεσταίνετε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο, και σοτάρετε τα μύδια μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και το πιπέρι και βράζετε για 5'.
Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε την καυτερή πιπερίτσα, τον μισό μαϊντανό και βράζετε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Μεταφέρετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε και τη φέτα και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 15'.
Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό, πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Takism Icekreman(Profesyonel Dondurma adam) Istanbul

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΧΙΩΤΙΚΟΙ



Υλικά
Για τη ζύμη:
-½ κιλό σκληρό αλεύρι
-½ κιλό μαλακό αλεύρι
-¼ κιλού μαγιά
-1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας
-1 κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα
-4 ποτήρια νερό
-1 κουτ. σούπας μέλι
Για το σιρόπι:
-4 ποτήρια χλιαρό νερό
-2 ποτήρια ζάχαρη
-χυμό μισού λεμονιού
-1 κουτ. γλυκού μέλι
-Μοσχοκάρυδο
-Κανέλλα
-Καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση
-Ξεκινάω βάζοντας σε μια λεκάνη το νερό, διαλύω τη μαγιά και βάζω 2 κουταλιές μέλι.
-Προσθέτω λίγο αλατάκι
Για το σιρόπι:
-4 ποτήρια χλιαρό νερό
-2 ποτήρια ζάχαρη
-χυμό μισού λεμονιού
-1 κουτ. γλυκού μέλι
-Μοσχοκάρυδο
-Κανέλλα
-Καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση
-Ξεκινάω βάζοντας σε μια λεκάνη το νερό, διαλύω τη μαγιά και βάζω 2 κουταλιές μέλι.
-Προσθέτω λίγο αλατάκι, μισό κουταλάκι μαστίχα (σε σκόνη τριμμένη στο μπλέντερ) και λίγο λικέρ μαστίχας.
-Μετά ρίχνουμε λίγο- λίγο το αλεύρι. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό επιπλέον. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει 30 με 40 λεπτά το πολύ.
-Πλάθω το ζυμάρι με κοφτές κινήσεις για να πάρει αέρα και να φουσκώσει.
-Βάζω στο τηγάνι λάδι και το αφήνω να κάψει.
-Τηγανίζω τους λουκουμάδες.
-Περιχύνω τους λουκουμάδες με το σιρόπι και πασπαλίζω με αμύγδαλα και κανέλα.

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

ΣΑΛΑΤΑ FATTOUSH



Υλικά
4 μαρούλια
1-1 1/2 ματσάκι φρέσκο μαιντανό
1-1 1/2 ματσάκι άνηθο
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι
2 ξερά κρεμμύδια
4 ντομάτες
4 μικρά αγγουράκια
4 γλυκιές πράσινες πιπεριές
3 λεμόνια
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 αραβικές πίτες

Εκτέλεση

 Κόψτε όλα τα λαχανικά σου σε μια μεγάλη σαλατιέρα
 Κόψτε τις αραβικές πίτες στα 4 και βάλτε στο γκρίλ να πάρει λίγο χρώμα και να γίνει τραγανή.Προσθεστε την στη σαλάτα σας Στίψτε τα λεμόνια ανακάτεψτε το σκόρδο λιωμένο και περίχυστε με το μείγμα τα λαχανικά . Προσθέστε ελαιόλαδο και αλάτι, μπόλικο πιπέρι ανακάτεψτε .

BEST YOGURT RECIPE !! "Tzatziki Sauce" !! MUST SEE YOGURT RECIPE

ΓΡΑΝΙΤΑ ΑΠΟ ΣΟΥΜΑΔΑ

 
 
Υλικά
400 γρ. σουμάδα
230 γρ. νερό
1 σφηνάκι τσίπουρο ή βότκα
Παρασκευή
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για μισή ώρα. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ανακατεύουμε πολύ καλά και αυτό το επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 5-6 φορές. Στην περίπτωση που διαθέτουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της. Διατηρούμε στην κατάψυξη.
 
Πηγη athinorama

ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ ΜΕ ΣΟΥΜΑΔΑ



ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση:
125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (πικρή),
70 γραμ. βούτυρο,
3 κρόκοι αβγών,
4 ασπράδια αβγών,
70 γραμ. ζάχαρη,
20 γραμ. αλεύρι.

Για την κρέμα σοκολάτας:
300 γραμ. σοκολάτα,
200 γραμ. σουμάδα,
300 γραμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε πρώτα τη βάση: Λιώνετε τη σοκολάτα μαζί με βούτυρο σε μπεν μαρί. Χτυπάτε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη σε μαρέγκα, ενώ ρίχνετε τους κρόκους μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Ρίχνετε ελάχιστη από τη μαρέγκα μέσα στην κουβερτούρα, ανακατεύοντας απαλά με μία λαστιχένια κουτάλα ή με μία κοινή κουτάλα. Προσθέτετε το αλεύρι και στο τέλος ρίχνετε την υπόλοιπη μαρέγκα. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα πολύ χαμηλό στεφάνι (τσέρκι) 20-22 εκ. και ύψος 4-5 εκ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 18O°C για 15 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζετε την κρέμα σοκολάτας: Βάζετε τη σουμάδα στη φωτιά και σε άλλο σκεύος λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι. Πριν πάρει βράση η σουμάδα την αδειάζετε στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε καλά και όταν η θερμοκρασία του μίγματος φτάσει στους 45-50°C ρίχνετε την παχύρρευστη κρέμα και ανακατεύετε απαλά. Τοποθετείτε τη βάση που έχετε ψήσει σε καθαρό τσέρκι και γεμίζετε το τσέρκι μέχρι πάνω με την κρέμα. Αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ


ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 125 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 αυγά

Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το αυγό και το μισό λάδι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 1/4 του λίτρου νερό (περίπου 5 ποτήρια) και το υπόλοιπο λάδι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30' περίπου. Σ' ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν αφρός. Στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά χτυπώντας με το σύρμα. Παίρνουμε με την κουτάλα μπόλικο ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ή το πηρούνι για να μην μας  κόψει το αυγολέμονο. Τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο  στα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά. Δέν ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με την κουτάλα.

H συνταγη είναι απο το ΝΗΣΤΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΙ

ΦΟΥΡΝΙΣΤΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ ( ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΜΥΡΝΗΣ)

·                         

                           

                                2 λίτρα γάλα
·                          8 κουταλιές σούπας ρύζι
·                          6 κουταλιές σούπας νεσιστέ
·                          ½ κουταλιά σούπας κοπανισμένη μαστίχα
·                          2 κούπες ζάχαρη
·                          1 μασουράκι βανίλια
Εκτέλεση
·                          Βράζουμε το ρύζι με δύο ποτήρια νερό μέχρι να χυλώσει
·                          Λειώνουμε το νεσιστέ σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό
·                          Κοπανάμε τη μαστίχα στο γουδί με λίγη ζάχαρη και την κρατάμε στην άκρη
·                          Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά ,προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
·                          Προσθέτουμε το χυλωμένο ρύζι και το νεσιστέ στο γάλα
·                          Προσθέτουμε τη μαστίχα και τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι να πήξει αρκετά αλλά χωρίς να κολλήσει.
·                          Αδειάζουμε το μείγμα σε 6 ή 8 μικρά ατομικά πήλινα δοχεία και τα τοποθετούμε σε μπεν μαρί.
·                          Ψήνουμε το ρυζόγαλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να καεί η κρούστα του.

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ (ΤΑΜΠΟΥΛΕ)



Υλικά: 
1 φλιτζάνι του τσαγιού πλιγούρι
2 κουταλιές σησαμέλαιο
½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι  
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
½ φλιτζάνι του τσαγιού ξανθές σταφίδες
10-12 ξερά βερίκοκα
1 φλιτζάνι του τσαγιού κύβους ανανά κονσέρβας
1 ολόκληρο ξυλαράκι κανέλας
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση: 
Μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό τα βερίκοκα και ψιλοκόβουμε τα μισά. Βάζουμε σε ένα τηγάνι 1 κουταλιά από το σησαμέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καυτερό πιπέρι και την κανέλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό του κοτόπουλου. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την απομακρύνουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το πλιγούρι να απορροφήσει το ζωμό και να φουσκώσει.
Ρίχνουμε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το πηρούνι να αφρατέψει. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο σησαμέλαιο και το σερβίρουμε χλιαρό,.

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ



Υλικά750 gr.στραγγιστό γιαούρτι
500 gr.ζάχαρη
2 κ.γ. σόδα
1/2 κούπας νερό
1κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
500gr.σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κούπας ηλιέλαιο

για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
3 κ.γ.χυμό λεμόνι
ξύσμα από ένα λεμόνι

αμυγδαλάκι φιλέ καβουρδισμένο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Αφήνουμε το γιαούρτι 2 ώρες εκτός ψυγείου.
Βάζουμε σε μπολ γιαούρτι και ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στο νερό ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη σόδα,
την προσθέτουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.
Προσθέτουμε τη μαστίχα και το σιμιγδάλι εναλλάξ με
το ηλιέλαιο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
Λαδώνουμε ένα ταψί 36-37 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα
Έτοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 12-13 λεπτά
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο,το κόβουμε πολύ γρήγορα και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι
Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι πολύ καλά
και πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι.

πηγη cocineraperfecta.blogspot.com


 

ΑΡΩΜΑ ΚΑΝΕΛΛΑΣ

Άρωμα κανέλλας και βανίλιας ήταν το στίγμα της κουζίνας στο πατρικό σπίτι της Πόλης. Κανέλλα σε φαγητά και γλυκά, βανίλια στα γλυκίσματα. Τα ζαχαροπλαστεία στο Πέραν έκαιγαν λίγη βανίλια, της οποίας το άρωμα διαχεόταν σαν κράχτης από τον εξαερισμό για να λιγώνει τους περαστικούς. Άρωμα κανέλας υποδεχόταν τον πελάτη στα γαλακτοπωλεία… Γευστικές μνήμες μιας εποχής.


Στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ήταν σημαντικός κόμβος στο δρόμο των μπαχαρικών από την Ανατολή προς τη Δύση, τα εξωτικά μπαχαρικά-καρυκεύματα αποτέλεσαν απαραίτητο συμπλήρωμα νοστιμιάς της κουζίνας της. Τα κυριότερα μπαχαρικά που χρησιμοποιεί η πολίτικη κουζίνα είναι το πιπέρι, η πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, ο κόλιανδρος, το κάρδαμο, η ζαφορά, η βανίλια, η μαστίχα και η κανέλλα.



Στην αστική πολίτικη κουζίνα, η κανέλλα, με το λεπτό και εξαίσιο άρωμα, είναι απαραίτητη στα λαδερά γεμιστά, στα μαγειρευτά κρέατα, στο κυνήγι, στο κοτόπουλο, σε κάποια λαχανικά με κρέας και σε ρύζια, προσδίδοντας εκλεκτή γεύση.


Με ξυλάκι κανέλλας αρωματίζουμε το ζεστό κρασί, τα γλυκά κουταλιού, την κομπόστα, το λικέρ βύσσινο. Απαραίτητη είναι στα σιροπιαστά γλυκίσματα, όπως στον σπιτικό μπακλαβά και στο κανταΐφι, στο σιμιγδαλένιο χαλβά, στο ρυζόγαλο, στο ταούκ-γκιοκσού, στην κρέμα. Χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκια κανέλλα. Διατηρούμε τη σκόνη της σε βαζάκι ερμητικά κλειστό, προσέχοντας να μην ατονήσει το άρωμά της.


ΠΑΓΩΤΟ (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)


ΥΛΙΚΑ
500 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής του εμπορίου ή
(μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε τη δική σας κρέμα γάλακτος,χτυπώντας
στο μπλέντερ μισό λίτρο γάλα με μισό κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο,όλα μαζί έως ότου να πήξουν.Στο 1 λίτρο χρησιμοποιείστε 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο)1 σοκολάτα υγείας Παυλίδης ή ξυσμένη κουβερτούρα
Λίγα κομματάκια φρού~φρού~γλασσέ και λίγα σπασμένα μπισκότα φτού~μπέρ ή μιράντα
Τη φλούδα ενός ολόκληρου πορτοκαλιού ξυσμένη στον τρίφτη ή αν δεν θέλετε αντικαταστείστε αυτή με 1 σωληνάριο ή φακελάκι βανίλια
4 αυγά
150 γρ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και όταν πήξει τη βάζουμε στο ψυγείο.
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τ'ασπράδια.Χτυπάμε τ'ασπράδια έωςότου να γίνουν μαρέγκα.Χτυπάμε τους κρόκους με το ξύσμα του πορτοκαλιού(ή τη βανίλια)και τη ζάχαρη.Ρίχνουμε  και τη μαρέγκα κι ανακατεύουμε.Έπειτα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, και στο τέλος προσθέτουμε και τη παγωμένη κρέμα γάλακτος λίγο~λίγο, αδειάζουμε το μίγμα σε αλουμινένια παγωτιέρα,και τοποθετούμε το παγωτό μας στην κατάψυξη.Όταν παγώσει και πήξει το παγωτό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Η ΡΙΓΑΝΗ



H ρίγανη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μυρωδικά στην ελληνική και κυπριακή κουζίνα. Οι νωποί ή ξηροί βλαστοί της ρίγανης προσδίδουν στα μεσογειακά εδέσματα την τυπική τους γεύση και αποτελούν συστατικό των ιταλικών ή γαλλικών μειγμάτων από βότανα.
Η ρίγανη είναι πολύ δημοφιλές φυτό για τις μαγειρικές του ιδιότητες, ταιριάζει απόλυτα στα περισσότερα κρέατα και ψαρικά χαρίζοντας τους μια ξεχωριστή γεύση.  Είναι ανάμεσα στα καλύτερα βότανα για την κουζίνα καθώς επίσης και στο πυρήνα κάθε βοτανολογικής συλλογής

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ



Υλικά
6 μεγάλες μελιτζάνες
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι  μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φρέσκια μεγάλη τομάτα τριμμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τα πράσινα κομμάτια αφήνοντας το κοτσάνι.

Βάζουμε τις μελιτζάνες στον πάγκο μας να σταθούν κάνουμε δυο μεγάλες χαραξιές χωρίς να τις τρυπήσουμε πέρα ως πέρα. Βάζουμε  τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι  για  να ξεπικρίσουν για 1-2 ώρες.
Τις πιέζουμε να φύγουν τα υγρά τους και τις τηγανίζουμε ελαφρά (εναλλακτικά μπορούμε να τις βάλουμε στο grill)Τις ακουμπάμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να μαζέψει  το λάδι.

Βάζουμε  στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για να μαλακώσουν.
Μόλις  μαλακώσουν ρίχνουμε το  σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα βγάζουμε απ’ τη φωτιά.
Τακτοποιούμε  τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με τα χαραγμένα μέρη προς τα πάνω. Με ένα πιρούνι ανοίγουμε  το ανοίγματα προσεκτικά να μην τρυπήσουμε  το φλοιό. Τις γεμίζουμε με  το μείγμα των κρεμμυδιών και ρίχνουμε από πάνω περιχύνω την  τομάτα
Ψήνουμε  στους 200° C

Seven's Turkish Grill Instructional Recipe Video "Iskender Kebab"

ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

                                   
                          

  Υλικά

    * 200 γρ. φρέσκο γάλα 650 γρ.
    * φέτα σκληρή, μετρίως αλμυρή
    * 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη (ή 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο, που βρίσκουμε στα mastihashop και σε επιλεγμένα μπαχαράδικα)
    * πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο


                                         Eκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας από την προηγούμενη ημέρα, γιατί πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας (αν έχουμε μαστιχέλαιο, θα το βάλουμε αργότερα) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε αμέσως το καυτό γάλα (και το μαστιχέλαιο σε αυτή τη φάση) και ανακατεύουμε στη γρήγορη ταχύτητα, έως ότου προκύψει μια λεία κρέμα (άλειμμα). Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με μεμβράνη.

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ



Το Λεμόνι προσφέρει τον πλούσιο χυμό και το αιθέριο του άρωμα για γαστρονομικές δημιουργίες. Με άφθονη βιταμίνη C, είναι ιδανικό φάρμακο για την αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Με άρωμα αιθέριο και γεύση μοναδική, το λεμόνι έχει γράψει ιστορία, κατακτώντας την υφήλιο.

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΠΑΛΙ ;



Δημιουργηθηκε  το νέο ιστολόγιο